Vegansk basislager. Guiden til mine veganske køkkenskabe, basislager samt udstyr jeg anvender. Med mit basislager kan jeg nemt sammensætte velsmagende, mættende og sunde veganske måltider. Lad os dykke ned i guiden og lad den hjælpe jer bygge en drøm af et plantebaseret køkken samt basislager.
Fuld af inspiration og klar til at blive tryllet om til skønne måltider.
Dette er del 3 ud af en 3-part serie.
Guide til vegansk basislager
Dette er del 3 ud af en 3-part guide hvor vi sammen bygger en drøm at et køkken og vegansk basislager. Der vil gøre det nemmere, sjovere samt mere overskueligt at gå i køkkenet og lave god mad.
Del 3 er lidt anderledes bygget op da vi dykker ned i udstyr, dagligvarer butikker samt gode basisopskrifter.
Lad os sammen dykke ned i del 3:
3. DEL HAR FOKUS PÅ:
*Introduktion til udstyr og redskaber.
*Større køkkenmaskiner.
*Mindre køkkenmaskiner.
*Knive + øvrige redskaber.
*Bageforme, fade samt øvrigt bageudstyr.
*Specialvarer – Herunder kosttilskud + proteinpulver
*Butikker – Hvor jeg selv handler ind. – Dagligvarer butikker samt nethandel.
*Gode basis opskrifter – Nemme at lave med basislageret.
RIGTIG GOD FORNØJELSE !!
Jeg håber guiden kan give give jer et visuelt overblik og hjælpe til mindre mad- og køkkenstress. Mad skal være sjovt og give god energi – Håber jeres basislager kan give jer netop det!
Læs del 1 HER – Hvor jeg introducerer guiden, samt hvordan i bruger den.
Del 1 har fokus på grønt, frugt, frost, krydderier, smagsgivere samt olier.
Læs del 2 her med fokus på kolonial, tørvarer, nødder, mel, sødning og tørret frugt.
Køkkenudstyr guide:
Godt udstyr er alfa omega hvis du ønsker at bruge dit køkken og tilberede alt fra hummus, kager og salater.
Det er meget individuelt hvilke behov vi har i køkkenet og hvor meget vi er villig, og kan investere i maskiner.
Jeg har delt sektionen med udstyr op således, at i kan se hvilke maskiner/redskaber jeg anbefaler i allerede har, og som for mig er uundværlige. Samt hvilke jeg kraftig vil anbefale da de gør madlavning til en leg, bruges ofte, men koster mere.
“Udstyr går hånd i hånd med et godt basislager. Jeg prøver at holde mit udstyr til det nødvendige, uden fancy maskiner der kun bruges få gange. Mit køkkenudstyr er til for at blive brugt og som ved råvarer er det bygget over tid. Vær realistisk og brug min guide til at finde frem til de maskiner der vil gøre en forskel for dig og blive brugt”
At lave mad i det veganske køkken er magisk og fuld af nye måder at anvende råvarer. Blot tænk på “ostesauce” lavet på cashewnødder eller is lavet på frosne bananer.
Dette er dog kun muligt med rette udstyr.
Har du lyst til at stå i køkkenet og spise overvejende vegansk er der maskiner som i min optik er essentielle. Men jeg er også klar over, at alt koster. Men husk at ofte er den pris vi betaler givet godt ud i forhold til hvor meget tid vi sparer.
Læs guiden igennem samt mine noter til hver enkelt maskine og dan dig et overblik.
UDSTYR SEKTION GUIDE:
(+) = Redskaber jeg regner med du har i dit køkken. Det er lav-pris udstyr som er essentielt og ofte kan findes til gode priser.
(++) = Maskiner jeg kraftig anbefaler da de vil gøre dit køkkeneventyr langt nemmere. Det er mere dyrt udstyr men som jeg bruger op til flere gange ugentlig.
*Resterende maskiner/udstyr er “nice to have” og en hjælpende hånd i køkkenet eller udstyr/redskaber som er dedikeret til fx. kager og bagning og derfor ikke alle finder nødvendigt.
*Jeg har skrevet hvilket mærke mine maskiner er, da i ofte spørger herefter. Men hav i mente at dette er ikke ensbetydende med det er universelt. Der findes mange gode blendere, foodprocessor mm. Undersøg markedet, pris og find frem til den du ønsker.
NOTE TIL UDSTYR / PRODUKTER:
Jeg linker til de produkter og udstyr jeg har herhjemme og bruger. Nogle af mine maskiner er af ældre dato og jeg vil derfor anbefale du undersøger markedet inden køb. Husk hvad virker for mig, er nødvendigvis ikke det bedste for dig.
*AFFILIATE LINKS: Jeg har markeret produkter med * hvor linket er affiliate. Dette betyder, at jeg for en lille procentdel af indtægten af jeres køb fra producenten. Dette betyder intet for jer men hjælper mig.
Jeg håber guiden bliver en hjælpende hånd i vejen til at bygge jeres drømmekøkken. Husk i kan altid stille spørgsmål herunder eller på på Instagram. Køkkendrømme er til for at blive virkelighed.
Større maskiner
Det dyre udstyr som er en mindre investering. Bruger du meget tid i køkkenet, har økonomien, eller kan spare op er både en foodprocessor samt powerblender de 2 maskiner jeg bruger oftes og ikke selv kan undvære.
- *(++)Foodprocessor : (Min foodprocessor er 20 år gammel men af samme mærke/model som linket til. Jeg ved markedet er fuld af gode maskiner så undersøg gerne efter dine egne behov)
– Foodprocessor er uundværlig i min madlavning og gør mange processer hurtige og nemmere.
– Jeg bruger særligt foodprocessor til hummus som gør den cremet og luftig. Med foodprocessoren kan vores hummus kører i 3-5 min som er key til en perfekt konsistens.
– Bruger den ligeledes til romkugler, snackkugler mm.
– Jeg sætter ofte rivejern i og bruger den til at rive store portioner gulerod og rødbede til foodprep. - *(++)Power blender : (Vitamix som jeg anvender flere gange ugentligt)
– Power blender er en dyr investering men dette af en grund. De har en kraftig motor som kan klare alt fra rå grøntsager, nødder og frosne frugter.
– Har du lysten til at stå meget i køkkenet og udforske veganske opskrifter som bla. hjemmelavet ost, chessecake, dressinger med nødder, smoothies mm. kan jeg virkelig anbefale at spare op.
– Mange powerblendere har ligeledes et program til suppe som gør det super nemt og hurtigt. Kræver blot rå grøntsager og så klarer den resten.
– Jeg bruger særligt min vitamix til dressing, cheesecake, grøntsagssauce, smoothies og juice.
– Ulempen ved en powerblender for mig er den ofte kræver “store” mængder frugt/grønt før den nemt kan køre rundt.
Det betyder, hvis jeg ønsker at lave “nicecream” med frosne bananer til 1 person er det svært for den at tage fat og køre rundt uden for meget væde tilsat. Her bruger jeg ofte i stedet min miniblender trods konsistensen ikke bliver ligeså cremet.
– *Vitamix tilkøb – Blender kop sæt.
En rigtig god mulighed ved vitamix er du kan købe et mindre blender-kop sæt som kan bruges ovenpå den store maskine. Dette gør mindre portioner smoothie mulig og er samtidig god til fx. pesto, knuse hørfrø mm. Den står højt på min ønskeliste. - *(++)Røremaskine: (Jeg har en stor model fra Electrolux samt en Kitchenaid)
– Røremaskine gør gærbrød til en drøm. Ikke blot at lave men ligeledes at spise bagværket da det bliver luftigt, lækkert og blødt.
– Bager du meget brød, boller og sødt bagværk kan en røremaskine være din bedste ven, men er som powerblenderen en investering.
– Der findes utrolig mange typer røremaskiner. Nogle med en stor motor som kan klare rugbrød og lange æltetider samt store portioner dej. Samt mindre maskiner som er mere velegnet til mindre portioner som ikke er tunge. Kig rundt og undersøg evt. anmeldelser på nettet.
Små maskiner
Knap så dyre maskiner som kan være en god substitut for de større modeller. Jeg vil kraftig anbefale en form for blender, da mange processer i vegansk madlavning kræver dette.
- Mindre blender/Mini-hakker: Har man ikke økonomi til foodprocessor og powerblender er en mindre blender et must i min optik. De fåes også kaldet mini-hakkere hvor flere af dem godt kan klare en portion hummus, smoothies eller pesto.
- *Stavblender/minihakker : (Ved denne model får man stavblender og minehakker i en som jeg ofte anvender)
– Jeg bruger oftes mini-hakkeren til alt fra pesto, hakke nødder, dressinger samt marinader.
– Stavblenderen kan være en god substitut for en foodprocessor når vi skal blende karrysauce eller blomkålssauce. - Håndmikser/Elpisker:
– Til alt fra kager, marengs, flødeskum mm.
– Bruger den ligeledes til glutenfrit rugbrød.
Køkkenredskaber
Et veludstyret køkken er halvdelen af oplevelsen. Med de rette redskaber og et godt basislager bliver madlavning en glæde. Vælg de redskaber du vil få brugt og køb ikke i blinde fancy udstyr som du kun bruger en eller få gange. Madlavning er en kunst, og kunst kræver kærlighed, tid og præcision. Derfor er jeg stor fortaler af præcise mål og vægte.
Derfor er de 2 første ting jeg vil anbefale dig at anskaffe; Køkkenvægt + måleskeer.
Mindre redskaber
- *(+)Køkkenvægt – Et must i mit køkken!
– Jeg vejer alt af, også væske i opskrifter hvor præcision er key til et godt resultet. Dette er oftes tilfældet i vegansk madlavning da fremgangsmåder og ingredienser kan være mere følsomme end traditionel madlavning. Her taler jeg særligt om vegansk bagning. - (+)Knivsæt
- (+)Grøntsagsskræller
- *(+)Måleskeer – Make a huge different!!
– Alle bestik sæt er forskellige og ikke lavet efter mål. (Prøv at sammenlign dine spiseskeer med hinanden).
Dette betyder vi ofte kan ende med for meget/for lidt krydderier, olie, smagskomponenter mm. i retterne. Dette påvirker opskriften og giver ikke den fulde oplevelse.
– Invester i måleskeer og se din madlavning rykke et nøk op af trappestigen!! - (+)Målekander / dl. mål
- *Citruspresser
- (+)Grydeskeer
- (+)Piskeris
- (+)Røreskeer
- (+)Spatler
- *(++)Microplain (fin) – Kærlighed til citrusskal bliver en hel ny oplevelse med et fint microplain. Her bliver skallen hel fin, vi får alle aromaer med og undgår den beske hvide del.
- *(++)Mandolinjern – Jeg ville ønske ALLE have et mandolinjern. Det letter alverdens processor i madlavning.
– River kål, snitter løg, agurk, radiser, fennikel mm. - Kagerulle
Større redskaber
- (+)Spækbrætter
- (+)Gryder
- (+)Pander / Slip-let pande / pandekagepande
- (+)Rivejern
- (+)Røreskåle i forskellige størrelser
- (+)Sigte (si) i forskellige størrelser – Vær obs. på du også har en si med meget små huller hvori du kan skylle quinoa uden de ryger igennem.
- Bøtter til opbevaring af mad
Forme og fade
- Springform – Gerne flere størrelser. Jeg bruger oftes Ø18cm, Ø20cm eller Ø26cm.
- Muffins pande – Muffins holder formen perfekt når de laves i form. Jeg bruger enten silikoneform eller en metalform hvor jeg kommer seperat muffinspapir eller silikoneforme i.
- Rugbrødsform
- Brødform – Bruges også til kager, fx. bananbrød.
– Min form måler 11 x 28 cm. - Bageform 20 x 20 cm.
- Bageform 33 x 23 cm.
Specialvarer
Få men gode! Særlige specialvarer herunder kunne jeg ikke undvære i mit køkken da de alle bidrager med hel unikke smage, herunder umami. Ønsker du en hel plantebaseret kost og gerne uden erstatningsprodukter vil varerne hjælpe dig i vejen til velsmag og nydelse.
Basis – Oftes at finde i mit køkken:
- *Miso – Japansk fermenteret pasta rig på umami og bidrager ligeledes med saltet smag. Jeg kunne ikke undvære det i mit køkken og bruger det i alt fra dressing, marinader og gryderetter.
- *Gærflager – Når vi ønsker den “ostede” smag men uden at bruge erstatningsprodukter. Læs mere om gærflager HER.
- *Ristet sesamolie – Aromatisk og autentisk asiatisk smag som er hel unik. Jeg bruger den i alt fra dressing, wokretter, marinader og saucer.
– Husk at kig efter “ristet sesamolie” og ikke blot “sesamolie” som er koldpresset og ingen smag har. - Frosne limeblade – Unikt! Smagen er intens, autentisk og kan slet ikke sammenlignes med tørre limeblade. Købes hos asiatisk købmand i en bøtte på frost.
- Risvineddike – Mildere og sødere vineddike end de traditionelle. Udbredt eddiketype i asien og bruges ligeledes i asiatisk mad.
Ekstra – Efter behov eller som del af opskrift:
- *Silken tofu – Kan ikke steges men bruges i vegansk omelet, saucer, tærtefyld, i mousser og smoothies. Giver en lækker cremet konsistens.
- *Sort salt (Kala namak) – Sort salt også kaldet “Kala namak” er salt fra Himalaya med et stort svovlindhold. Dette giver det, dets unikke duft og smag af æg (det dufter ikke godt, men smager skønt)
Blot en smule sort salt kan give veganske retter en autentisk smag af æg.
– Prøv fx. vegansk æggesalat eller omelet. - Syltet ingefær
- Agar agar – “Vegansk gelatine”. Fint pulver lavet af udtræk fra alger, kan opløses i kogt vand og bruges som husblas.
Kosttilskud
Kosttilskud er meget individuelt og jeg anbefaler altid du tager en snak med din læge hvis du er i tvivl. Jeg kan ligeledes anbefale at læse de generelle anbefalinger hos fødevareministeriet.
Dette er de tilskud jeg selv tager efter konsultation med læge.
- B12 vitamin (evt. flere B-vitaminer samlet) – B12 er nødvendig hvis du spiser 100% vegansk.
– Læs evt. mere om B12 hos Diætist Maria Felding i denne artikel. - D-vitamin – Anbefales til hele befolkningen i vinterhalvåret.
- Zink
- Magnesium
- *Omega-3 – Omega-3 er vigtigt for mange processer i kroppen og kan være svær at få tilstrækkelig af på vegansk kost. Jeg har i samråd med mit læge valgt at tage omega-3.
Proteinpulver
Vigtigt at sige er; du kan sagtens få protein nok på en god varieret vegansk kost rig på bønner, linser, korn mm.
Jeg har valgt at supplere min kost med proteinpulver da jeg træner og gerne vil bygge op. Der findes utrolig mange veganske proteinpulvere i prisklasser der spænder vidt. Jeg har prøvet flere og ender altid tilbage med BULK da jeg synes kvaliteten er god til rimelige penge.
Husk vegansk proteinpulver ER anderledes en Whey-protein og kræver tilvænning. Jeg blander selv deres protein-blend med enten ris- eller ærteprotein da de er særlig høje på kvalitets protein samt aminosyre. Alene smager de dårligt.
Brug dem gerne i smoothies hvor smagen ikke er så tydelig, dog vær opmærksom på at en større mængde proteinpulver 20g+ kan påvirke konsistensen.
- Risproteinpulver – Lavet på brun ris. Rig på aminosyre og med proteinindhold på 80%.
- Ærteproteinpulver – Lavet på gule ærter, proteinindhold på 80% og nem at blande.
- Vegansk proteinblanding med smag – Jeg bruger smagene; Vanilje og Chocolate-mint.
Butikker – Hvor handler jeg ind?
Jeg elsker at handle ind og vælge mine råvarer og køber derfor sjældent over nettet. Jeg bruger flere forskellige butikker da nogle har specifikke produkter jeg helst anvender.
Dagligvarebutikker
- Rema1000 – Billig, godt frugt og grønt udvalg samt eget mærke af plantemælk. Jeg køber særligt Alpro yoghurt, lys tahin samt frugt og grønt i Rema1000.
- Netto – Godt og bredt udvalg, ofte gode tilbud på veganske produkter. Har ligeledes deres egen veganske serie; SPIR som spænder over alt fra plantedrikke, mayo, pålæg, ost mm.
- Irma – Specialprodukter, glutenfri mel og gode spottilbud.
- Lidl
- Aldi
- Kvickly (Super brugsen)
Specialforretninger
- Asiatiske købmænd – Find din lokale asiatiske købmand og gå på opdagelse. Her køber jeg tofu, syltet ingefær, nudler, tangsalat på frost mm.
- Helsekost butikker – Ofte køber jeg miso samt andre specialprodukter i helsekostbutikker enten fysisk eller på deres netbutik.
Netbutikker
- Helsam
- Greenos – Vegansk mekka af produkter.
- Bulk – Her køber jeg proteinpulver, peanutbutter, cashewnødder, kakaonips.
- Motatos – Jeg anvender ikke selv sitet, men har taget det med da jeg ved mange er glade for det og der ofte er store penge at spare.
Gode basisopskrifter
Et udpluk af mine favoritopskrifter som nemt kan laves med et godt basislager og tilkøb af fx. frisk frugt og grønt. Opskrifterne er nemme at gå til og hele familien kan være med rundt om bordet.
Morgenmad:
- Overnight oats – Guide til de lækreste overnight oats med variationer.
- Sunde bananpandekager – Glutenfri og børnevenlige.
- Chokolade granola med banan – Sødet på dadler, glutenfri.
Tilbehør/dressing:
- Cremet butterbean hummus – Få ingredienser og nem at lave.
- Linsehummus med bagte gulerødder – Fuld af protein og grøntsager.
- Peanutbutterdressing – All time favorit til alverdens salater, forårsruller og bowls!
- Ærtedip – Nem, frisk og cremet.
Salater / Frokost:
- 12 buddha bowls – Samling af skønne bowls der er gode til frokost og aftensmad.
- 11 sunde salater – Samling af salater der båder mætter og smager skønt.
- Buddha bowl guide – Bliv din egen bowl mester og lær de 5 steps.
- Vegansk “ægge”salat – Lavet på flækærter, kikærter eller tofu.
- Skøn spidskålssalat – Serveret med sund og nem appelsinvinaigrette.
Aftensmad:
- One pot quinoa – Lækker gryderet med masser grøntsager.
- Vegansk bolognese – Klassikeren alle elsker lavet med linser.
- Lasagnesuppe – Klassikeren i gryde med kikærter og vegansk ricotta.
- Vegansk ristaffel – Karrysauce på grøntsager og kokosmælk.
- Veganske kødboller – Lavet på sorte bønner og serveret i tomatsauce.
Bagværk/søde sager:
- Bløde lækre gulerodsbrud – Nemme og børnevenlige.
- Æltefrie spinatboller med gulerod og kerner.
- Svampet vegansk banankage – Familiefavorit.
- Veganske chocolate chip cookies – Uimodståelige!