Chokolade granola – sødet med banan og dadler

chokolade granola vegansk

Sprød og sund chokolade granola er min ultimative favorit. Store sprøde chunky stykker granola sødet med banan, dadler og vendt med smeltet chokolade. Krydret med appelsin, ingefær, kardemomme og vanilje. Helt igennem uimodståelig granola som er vegansk, glutenfri, uden tilsat sukker og oliefri. Granola der er godt for krop og sjæl.

Chokolade granola – Min favorit

Før vi dykker ned i dagens opskrift må jeg lige sige noget..
Jeg er afhængig, indrømmet!..
Vi snakker sprød og knasende granola sødet på banan og dadler. Vendt med RIGTIG smeltet chokolade. Ikke noget kakaopulver. Niks, den rene forførende vare i god kvalitet…

Jeg indrømmer blankt – Jeg er total vanemenneske og spiser ofte det samme til morgenmad. Men når først jeg finder noget jeg elsker at spise og min krop er fuld af energi på..
Ja så misbruger jeg det næsten, haha.
Dagens sunde chokolade granola er ingen undtagelse.
Sammen med overnight oats har mit 2020 morgenmadsgame pretty much været ledsaget af en af ovennævnte til morgenmad. Og ikke meget har ændre sig i 2021..

Opskriften har ligget længe på Instagram hvor den er brugt af flere og rammer nu ENDELIG bloggen.
Jeg håber dagens opskrift vil bringe glæde og sprøde smil.

Chokolade granola er:

  • Sprød og knasende
  • Sund og nærende
  • Naturlig sødet med dadler og banan
  • Kan laves glutenfri
  • Oliefri
  • Fuld af kostfibre
  • Nem at lave
  • Perfekt til morgenmad eller snack
  • Risiko for afhængighed kan forekomme..
chokolade granolauden olie og sukker

Chokolade granola – Oliefri og sødet med dadler

Hjemmelavet chokolade granola helt uden olie eller sukker!
Men stadig sprød, knasende og sindsyg lækker.
Hemmeligheden?
Dadler, banan og smeltet chokolade.
OOOG sød appelsin, varme krydderier og frisk ingefær.
OH MY – Granola som du ikke har prøvet den før.

Dadler fra naturens side er søde og indeholder frugtsukker, som sammen med banan giver en perfekt sødme til vores granola.
Dadler er ligeledes vores vidundermiddel til sprødhed. Under bagning af granola, opvarmes sukkeret fra dadlerne og karamelliserer. Dette resultere i en helt perfekt sprød granola. “Hurra for dadler”!
Når vi tilmed tilsætter smeltet mørk chokolade, står vi med en chokolade granola lavet helt uden smør, sukker og sirup men som stadig er knasende og lækker.

Sund morgenmad på den nemme måde

Hvem er ikke fan af morgenmad? Som smager godt og mætter men uden man behøver bruge evigheder på at tilberede?

Jeg spiser tidligt morgenmad efter træning og her elsker jeg at give min krop god næring fuld af energi, men uden jeg behøver at bruge lang tid på at lave det. Vegansk mad skal vær for alle, smagfuldt og nærende!

Ofte spiser jeg overnight oats, chokolade granola eller en kombination 😉
Begge holder mig mæt længe, bidrager med god protein, kostfibre og sunde fedtstoffer.

Chokolade granola spiser jeg enten med yoghurt og topping. Alt fra frugt, nødder, optøede bær, ristet kokos og hjemmelavet sund lemon curd.

Ellers laver jeg en stor skål frugt evt. med optøede bær og topper herefter med rigeligt granola, mandler og tørret frugt. Til slut hælder jeg proteinshake (grundet træning) eller plantemælk over.
Lader stå 3-5 min så det for lov at trække smag i mælken – OH YES, det er godt. Lidt som i hjemmelavet chokolademælk 😉

I weekenderne elsker jeg dog også en god pandekage og laver ofte bananpandekager med quinoamel. De er ultra fluffy, fyldt med protein og perfekt søde.

sund chokolade granola

Tips og tricks til chokolade granola

  • Modne bananer:
    – Brug gerne de helt modne bananer, her sidder sødmen.

  • Dadler:
    – Jeg bruger de små juicy dates da de er nemme at blende. Husk at fjern stenen.

  • Krydderier:
    – Udskift eller udelad efter egne smagspræferencer. Kan du ikke lide appelsin kan du udelade men hold da igen med tørvarer. Start med 100g havregryn og tilsæt indtil massen er let klistret men ikke våd.

  • Tørvarer:
    – Du kan lege med forskellige kombinationer og udskifte i dine tørvarer så længe mængderne er de sammen.
    Udskift i kategorierne:
    – Havregryn – Speltflager – Rugflager – Kokosmel
    – Sesamfrø – Hørfrø – Græskarkerner – Hel boghvede – Solsikkekerner


  • Bagning i ovn:
    – Alle ovne er forskellige og bagetiden kan derfor variere meget. Ovnen står på 150 grader varmluft og granolaen bages i ca. 50 min, hvor der vendes undervejs.
    – Hold øje og vurder selv, granolaen skal bage 40-55 min.
    Granolaen skal være tør, gylden og let sprød, ikke brændt. Den vil blive mørk pga. chokoladen men det er helt okay. Når den afkøler vil den blive hel sprød.

  • Problemer med sprødhed? – Brug evt. 2 bageplader:
    – Portionen passer lige nøjagtig til at kunne dække 1 bageplade. Har du problemer med at få den sprød nok kan du fordele den på 2 bageplader, dette betyder evt. at bagetiden forkortes med 5-10 min.

  • Problemer med sprødhed? – Tilsæt lidt ekstra havregryn:
    – Opskriften lyder på 1/2 appelsin hvilket betyder vores mål kan variere alt efter hvor meget saft den bidrager med.
    – Granolaen skal inden bagning være let klistret men IKKE våd. Den må gerne kunne hænge sammen. Er den for våd tilsæt en smule mere havregryn indtil ønsket konsistens.
    – Problemer med sprødhed ligger dog oftes i bagningen, da granolen kræver lang nok tid i ovn + hel afkøling for at blive sprød.

  • Tilsæt ristet kokos eller tørret frugt:
    – Efter bagning og afkøling kan du tilsætte ristede kokosflager eller tørret frugt.

Opskrift på chokolade granola

chokolade granola vegansk

Chokolade granola

Sund chokolade granola er sprød og knasende. Sødet med banan, dadler og vendt med smeltet chokolade. Perfekt til morgenmad eller snack.
5 fra 2 stemmer
Antal: 1 portion
Forberedelse10 min
Tilberedelse50 min
I alt1 t

Ingredienser

  • 200 g banan (ca. 2 stk)
  • 100 g dadler (uden sten)
  • 50 g mørk chokolade (smeltet)
  • ½ stk appelsin (skal + saft)
  • 5-10 g frisk ingefær, fintrevet (kan udelades)
  • 1 tsk kardemomme
  • 1,5 tsk vaniljesukker
  • ¼ tsk salt
  • 160 g havregryn
  • 60 g speltflager (ell. havregryn)
  • 1,5 dl revet kokos
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl hel boghvede (ell. græskarkerner)
  • 1 dl sesamfrø

Tilberedelse

  • Stat med at tænde ovnen på 150° varmluft og klargør bageplade med bagepapir.
  • Smelt chokoladen over vandbad og sæt til side. I en blender tilføj banan, dadler (husk at fjern sten), appelsinskal og saft, frisk ingefær og krydderier. Blend indtil massen er glat og cremet. Tilsæt nu smeltet chokolade og blend indtil massen er homogen og chokoladen fordelt. Massen vil være tyk og cremet.
  • I en stor røreskål kom alle dine tørvarer og rør rundt. Tilsæt nu din chokolademasse og rør rundt indtil alt er dækket og der ikke længere er nogle tørre klumper.
  • Fordel blandingen jævnt på bageplade og tryk godt sammen så den fylder hele pladen i et jævnt lag. Dette vil give en ekstra sprød granola med store stykker.
    Bag først granolaen i 20 min. og hak nu kort i det. Giv den nu 10 min. af 3 omgange hvor du vender i den for hver omgang (se tips og tricks).
    Du vender granolaen nemmest ved at "hakke" i den og let vende rundt så de store stykker bevares. Granolaen vil blive mørk, men det er blot chokoladen.
    Granolen skal have ca. 45-55 min. Den er færdig når den er tør og næsten hel sprød. Den vil blive hel sprød når den afkøles. Husk alle ovne er forskellige så hold godt øje de sidste 5-10 min.
  • Lad granolaen køle helt af og vendt evt. med ristet kokosflager eller tørret frugt.
    Opbevar i lufttæt glas eller beholder op til 2-3 uger.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Sommerlig servering

Chokolade granola smager skønt året rundt og kombinationen med bagte rabarber er himmelsk. Prøv en nem trifli med yoghurt, hindbær, granola, bagte rabarber og ristet kokos.
Perfekt som del af brunch bord eller sommerlig snack.

Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments