Glutenfrit rugbrød – med sød kartoffel og kerner

glutenfrit rugbrød med sød kartoffel

Hjemmebagt rugbrød, nemt, lækkert og glutenfrit. Sprød skorpe, saftig krumme. Lavet på boghvede, quinoa, fuldkornsrismel, loppefrøskaller, kerner og sød kartoffel. Vegansk og glutenfrit rugbrød der kun kræver 10 ingredienser. Morgenmad, frokost, snack – berig din dag med glutenfrit rugbrød lavet med sød kartoffel.

Klassiker i nye klæ’r – glutenfrit rugbrød

Gustav..
Softkerne..
Joakim..
Tysk kerne..


Kært brød har mange navne.
Vi kender det alle.
RUGBRØDET. Favoritten.

Mange kerner. Få kerner. Uden kerner..
Lyst. Mørkt.
Sprød skorpe. Birkes. Surdej eller uden.
You get me!

Rugbrødet har en HEL særlig plads i vores hjerter. Er man overhovedet rigtig dansk hvis man ikke har spist en go omgang rundten’om 😉

Personligt?
Jeg ÆÆÆÆLSKER rugbrød!! Især hjemmebagt lækkert, saftigt og med en go krumme.
Har spist det til morgen – middag – aften.
Ristet og serveret med avocado – ÅHHH!!
Skåret i tynde skriver og lavet til rugbrødschips – Dobbelt ÅHH!
Men jeg har haft en mindre pause. Why? Lige nu er jeg selv uforstående – haha.
Men var kørt lidt død i det sædvanlige – WHAAT? Ja sorry!..
Som med andre ting i livet havde vi pause – altså vi havde IKKE slået op.
HAHA – FRIENDS fan? 😉


MEN nøj hvor har jeg savnet en GO skrive rugbrød toppet med alverdens lækkerier. Sødt, salt, surt..you name it.
Men en go base for – ja lad os være ærlige..TOPPING!!!

glutenfrit rugbrød med sød kartoffel

Hjemmebagt rugbrød med grøntsager

Men det tager jo evigheder at lave rugbrød!? Surdej, hævning og du skal komme efter mig.
DET er lækkert MEN tager tid!!
Ærligt?
Vi nupper turen uden om surdej og lange hævetider, MEN uden at gå på kompromis med smag – tværtimod!

Hjemmebagt rugbrød der er nemt og smager skønt!!
OOOG er glutenfrit!!
Ja jeg har svedt og testet for at finde den P.E.R.F.E.K.T.E kombination på et lækkert, saftigt glutenfrit rugbrød. Der stadig har en sprød skorpe og saftig midte.
Kombinationen af mel, loppefrøskaller, kerner, frø, OOOG…
Sød kartoffel.

YEP – Helse Else klapper i hendes små hænder og danser en lille dans.
Sød kartoffel er svaret!! Ikke nok med den giver skøn farve, tekstur, sødlig smag og hjælper på at holde brødet dejligt saftigt.
Sød kartoffel indeholder ligeledes gode kostfibre, kulhydrater samt A-vitamin.

glutenfrit rugbrød med sød kartoffel

Vegansk og glutenfrit rugbrød – hjemmelavet og nemt

Nemt, hurtigt, lækkert glutenfrit rugbrød lavet med 10 simple ingredienser.
Ej okay 14 hvis vi tæller gær, salt, eddike, lidt sirup og vand med. MEEEEN you get the point.
De fleste ingredienser har vi allerede i skabet. Bager du ofte glutenfrit vil du være dækket ind.
Ellers kan en tur i Føtex, Irma eller Meny gøre tricket.
Fortvivl ikke – de ER til at finde og når først du har bagt rugbrødet EN gang, vil du bage det hurtigt igen! 😉

Jeg bruger fuldkornsris, boghvede samt quinoamel – sammen giver de det lækreste brød med optimal næring. Tilsætter lidt carobpulver for farve. Men du kan snildt udelade!

For mig er SMAG og tekstur i højsædet – den garanterer jeg for.
Med og uden carobpulver!

Jeg anbefaler ikke at udskifte i melen, da jeg i denne kombination opnåede den perfekte konsistens. Hvis du vover dig ud i at lege, kan jeg ikke garantere for resultatet.

De 10 simple ingredienser er til glutenfrit rugbrød:

  • Fuldkornsrismel – Bruger varianten fra Urtekram, der er tilgængelig i bla. Irma, Føtex samt helskost.

  • Boghvedemel – Købes i større assorteret supermarked eller helsekostbutik.

  • Quinoamel – Købes i større assorteret supermarked eller helsekostbutik.

  • Carobpulver – Mørkt pulver fremstillet af carobtræet. Kan købes bla. i helsekost eller matas. Kan udelades men giver en skøn farve og let sødme.

  • Loppefrøskaller, Gul FiberHUSK – Vigtigt det er den gule variant som er velegnet til bagning.

  • Hel boghvede, hørfrø, sesamfrø- og solsikkekerner – Du kan godt skrifte rundt , men vigtig den endelige mængde forbliver den samme. Vil samtidig anbefale at bevare hørfrø da de er med til at suge væske og bevare konsistensen.

  • Sød kartoffel – Super kartoflen der er rig på A vitamin, bidrager med sødme og skøn farve. Kan udskiftes med gulerod.
glutenfrit rugbrød med sød kartoffel

Tips & tricks til perfekt glutenfrit rugbrød

  • Brug de præcise mål – Glutenfrit bagning kan være udfordrende hvis man ikke tager sine forholdsregler. Mål på mel og væske er vigtig da konsistensen ellers kan ende hel gal og være klæg, ubagt eller tørt.

  • Vej vandet – Jeg anbefaler af samme grund at veje vandet.
    dl mål kan snyde og for at være på den sikre side vejer jeg selv væsken af.
    1 dl = 100 ml = 100 g.

  • Brug elpisker – Pisk dejen sammen ved hjælp af elpisker. Dette giver luft til brødet og fordeler loppefrøskallerne optimalt.

  • Lad dejen samle sig – Giv loppefrøskallerne tid til at samle dejen før den kommes i form.

  • Brug en lille rugbrødsform – Min måler 26 X 10 cm.

  • Tilpas bagetiden, tjek med strikkepind – ALLE ovne er forskellige så hold øje og lav strikkepind testen. Eller med tandstik.
    Glutenfrit brød kræver ofte længere tid end glutenholdige. Bag hellere brødet lidt for længe, ellers vil du stå med et klæg og ufærdig brød.

  • Fjern brødet fra formen kort efter bagning og lad det afkøle på rist.

  • Afkøl HELT inden brug – Brødet har bedst af at samle sig før det skæres. Lad det gerne stå på risten et par timer før det skæres, eller i køleskab natten over.

  • Perfekt opbevaring – Opbevar brødet i lufttæt pose. Du kan med fordel fryse og tage op hvis du ikke når at spise et helt brød. Evt. læg det i køleskab for at forlænge holdbarheden.

  • Rist – Bare et lille trick 😉 Alt smager jo lækkert ristet!
glutenfrit rugbrød med sød kartoffel

Glutenfrit rugbrød – højtbelagt smørrebrød

Udover at hjemmebagt rugbrød smager fabelagtigt alene, er det jo PERFEKT til topping. Smørrebrød på den sunde, glutenfri, überlækre måde. Kan du følge mig?

Nemt smørrebrød med glutenfrit rugbrød:
– Skær 2 tykke skiver. Ej okay 3..måske 4 – hvem tæller overhovedet? Her er næring og nydelse i højsædet!

– Find dit ynglingspålæg frem.

– Husk surt, salt, bittert, sødt, umami.. mindre kan gøre det, men tøv ikke med at eksperimentere! Fx. smager vegansk cream cheese fabelagtigt med blåbær og mandelflager.

– Sæt dig godt til rette, lav en kop te..måske en lille øl – Måske er det weekend 😉

– NYD!! Vær opmærksom, oplev smagene samt konsistenserne, giv dig selv tid og ro.
Først kommer den sprøde kant, så den saftig midte, sødmen fra sød kartoffel, knas fra kerner og en perfekt afrunding er selvfølgelig vores ynglingstopping.

glutenfrit rugbrød med sød kartoffel

Sødt, salt, surt – glutenfrit rugbrød med topping

Stadig i tvivl om toppingen? Bare rolig!
Her giver jeg mine favoritter i alt fra surt – sødt og salt! Husk der er fri leg og man kan snildt blande salt og sødt – faktisk smager det HIMMELSK!
Har du en favorit? Ellers kan det være du får en nu:

  • Syltede rødløg
  • Syltet fennikel – Smager eminent på købt plantepostej
  • Rødbedehummus – Evt. toppet med grønt og syltede rødløg (Min nr. 1)
  • Edamame hummus
  • Vegansk cream cheese – Evt. toppet med blåbær og mandelflager eller avocado
  • Vegansk smørbar’
  • Hjemmelavet eller købt vegansk nutella
  • Friske grøntsager fx. Agurk, radiser, avocado
  • Krydderurter fx. Koriander, karse, persille
glutenfrit rugbrød med sød kartoffel

Glutenfrit rugbrød med sød kartoffel

Hjemmebagt glutenfrit rugbrød med den lækreste krumme, sprøde kant og saftig midte. Du kan ikke nøjes med 1 skrive. Sæt gang i bagningen og find din og familiens nye favorit der kan spises hele dagen.
4.67 fra 9 stemmer
Antal: 1 Brød
Forberedelse15 min
Tilberedelse1 t 15 min
I alt1 t 30 min

Ingredienser

Rugbrød

  • 450 g kold vand
  • 20 g gær
  • 20 g loppefrøskaller (Gule fiberHUSK)
  • 2 tsk flagesalt
  • 1 tsk ahornsirup
  • 1 tsk eddike
  • 80 g hel boghvede
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g solsikkekerner
  • 60 g hørfrø
  • 150 g sød kartoffel, groft revet
  • 160 g fuldkornsrismel
  • 70 g boghvedemel
  • 70 g quinoamel (ell. tilsvarende boghvedemel)
  • 1 spsk carob (kan udelades/for farve)

Topping: Blandede kerner

  • Birkes
  • Sorte sesamfrø

Tilberedelse

  • I en stor skål opløs gøren i det kolde vand. Tilsæt loppefrøskaller og pisk med elpisker. Sæt til side 5 min.
  • Tilsæt salt, eddike, ahornsirup, frø, kerner og groft revet sød kartoffel og pisk indtil godt fordelt.
  • Rør de 3 meltyper plus carob sammen i skål.
    Tilsæt melblandingen til dejen og pisk grundigt sammen. Gerne 5 min. Lad dejen stå 5 min. og pisk herefter igennem igen. Lad deje hvile yderligere 5-10 min. før det kommes i form.
  • Beklæd imens en lille rugbrødsform med bagepapir eller spray med olie.
    Min form måler 26 X 10 cm.
  • Fordel dejen i formen og drys med kerner.
    Lad den hæve ved stuetemperatur 1,5 – 2 timer. Pas på den ikke overhæver.
  • Tænd ovnen på 220 grader almindelig varme og lad den varme op.
    Når ovnen er varm sættes brødet ind og der skrues ned til 200 grader.
  • Bag brødet ca. 1¼ – 1½ time. Tjek med strikkepind eller tandstik. Kommer den ren ud er brødet færdigt. Der kan sidde en smule da brødet er blød inden afkøling men det skal være minimalt.
    Husk alle ovne er forskellige og brødet skal evt. bage lidt mindre eller mere.
  • Lad brødet køle kort af i formen inden det fjernes og flyttes til rist.
    Lad det afkøle helt af inden du skærer i det og det kommes i pose.
  • Du kan med fordel fryse halvdelen af brødet for at forlænge holdbarhed, eller komme det i køleskab. Brødet smager ligeledes skønt ristet.

Noter

*Jeg har d. 16-6-20 opdateret opskriften fra havremel til boghvedemel + quinoamel samt fremgangmåde. Dette sikre et endnu bedre brød med rette tekstur. 
*Husk alle ovne er forskellige og bagetid kan variere. Mit brød ender med at bage 1 time og 20 min. 
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
13 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments