Tahindressing med miso – ala gomadressing

tahindressing med miso

Cremet tahindressing med miso er rig på umami og fuld af smag, Asiatisk inspireret dressing som er perfekt til salater, buddhabowls, nudler eller friske forårsruller. Tahindressing med miso er dressingen til alt.

Tahindressing med miso ala gomadressing

Giv mig et T..”t”
Giv mig et A..”a”
Okay jeg stopper,..men min begejstring?
Den er KÆMPE!!
For i dag leger vi med T.A.H.I.N.

I kender mig.
Min “jeg-spiser-tahin-med-ske” afhængighed..HA HA
Er du ikke fan (endnu)? – Læs med og blev blæst omkuld!
Dagens opskrift er vitterlig den dressing jeg helst vil spise – Jep mer end traditionel tahindressing.
Hvorfor?
Fordi dagens tahindressing med miso er alt hvad en tahindressing ER og MERE til.
Den er kombinationen af 2 stjerneingredienser: Tahin og Miso.
Sammen med de øvrige ingredienser er tahindressing med miso:

  • Cremet
  • Smagfuld
  • Tilfredsstillende
  • Sød og saltet
  • Nem at lave
  • Umamibombe
  • Vanedannende..
tahindressing med miso

Ingredienser til tahin/miso dressing

Dagens opskrift er en særlig kombination af smage som er dyb og tilfredsstillende.
Vi starter med en smagsbase af tahin, ingefær og hvidløg. Tilsætter umami fra miso, salt fra tamari, syre fra lime og risvineddike. Runder af med sødme fra agavesirup og ekstra smag fra sesamolie.

Hver ingrediens har sin ret og jeg vil virkelig anbefale at købe miso, sesamolie og risvineddike.
Du kommer til at lave den igen og igen, så et godt basislager er guld værd. Mange af ingredienserne går ligeledes igen i peanutbutterdressing.
Produkterne kan findes i større supermarkeder. Miso kan købes i helsekost eller over nettet.

Dagens ingredienser:

  • Tahin:
    Brug gerne den milde fra Rema1000.
  • Mørk miso:
    Miso er en japansk fermentaret pasta ofte lavet på sojabønner og en blanding af ris/korn. Fermenteringen gør den særlig rig på umami samt vitaminer, mineraler og protein.
    Kan udelades men bidrager med umami og dybde. Kan alternativt erstattes med mere tamari.
  • Tamari:
    Glutenfri soya men mindre saltindhold. Du kan anvende traditionel soya, men husk den salter mere. Start evt. med halvdelen og smag til.
  • Ingefær
  • Hvidløg
  • Lime
  • Risvineddike:
    – Er mere sød end traditionel eddike. Kan erstattes af hvidvinseddike + lidt sukker. Se noter i opskrift længere nede.
  • Ristet sesamolie:
    Smager fortrinligt!! Har du ikke prøvet sesamolie i din dressing er det magisk. Selv blot 2 tsk. gør en kæmpe forskel. Jeg Bruger det også i min peanutbutterdressing samt marinader. Husk at køb en ristet variant.
  • Agavesirup:
    Eller anden sødning.
  • Vand:
    Juster indtil rette konsistens. Vil du gerne bruge dressingen som dip bruger du blot det mindre væske.
tahin og miso

Hvilken tahin anbefaler jeg:

Tahin er fremstillet af ristede sesamfrø, blendet til nøddesmør. Tahin bruges meget i det mellemøstlige køkken og er uundværlig i en klassisk hummus. Tahin kan laves på afskallede sesamfrø som giver en lys tahin eller uafskallede sesamfrø til en mørk tahin.
Tahin varierer meget alt efter mærke i smag, dybde samt konsistens.

Her er de 3 varianter jeg oftes bruger i mit køkken:

  • Rema1000 Tahin:
    – Afskallede sesamfrø, mild smag og flydende konsistens.
    – Uden tilsat olie
    – Tilsat salt
    – Særlig god til nybegyndere grundet dens milde smag.
    – Prisklasse billig: 20 kr. for 300g

  • Urtekram Tahin:
    – Uafskallede sesamfrø, markant smag, let bitter og tyk i konsistens.
    – Uden tilsat olie.
    – Kan købes med og uden tilsat salt.
    – Kraftig smag af tahin som er gennemtrængene i retter.
    – Prisklasse mellem: 25-35 kr. for 350g (Kan ofte findes på tilbud)

  • Monki Tahin:
    – Uafskallede sesamfrø, markant smag men mindre bitter. Tyk og grov i konsistens.
    – Uden tilsat olie
    – Tilsat salt.
    – Kraftig og afrundet smag. Minder meget om Urtekram men med mere afbalanceret smag.
    – Prisklasse dyr: 50 kr. for 330g.

Hjemmelavet tahin:

Du kan lave din egen tahin ved at riste sesamfrø på panden indtil let gyldne. Herefter blendes de til en lind masse i blender eller foodprocessor. Du kan tilsætte lidt olie for en mere lind tahin samt salt for smag.
Ligeledes kan du lege mad smagskombinationer med alt fra agavesirup, kokossukker, kakao eller blende dem med andre nødder.

stegt blomkål med tahin miso dressing

Server tahin/miso dressing med:

En god dressing gør underværker og tahindressing med miso er inden undtagelse. Jeg spiser den til salater, bowls, madpandekager eller som dip til grøntsagsstænger. Her er 4 ideer hvor tahindressing med miso ville være stjerne god!

  • Blomkålssteak – I sommerhalvåret er den perfekt på grillen.
  • Nektarinsalat – Brug miso/tahin i stedet for traditionel tahindressing. Perfekt med de søde nektariner. I vinterhalvåret kan du bruge pære eller æble.
  • Shawarma marineret tofu – SÅ lækkert tofu! Must try – server med miso/tahin. Skøn at have med på madpakke.
  • Citrongræs/chili marineret tofu – Asiatiske smage krydret med citrongræs spiller perfekt sammen med miso og tahin.
tahindressing med miso og gurkemeje dressing

Mine favorit dressinger:

Hvad var livet uden en god dressing? Haha..
Men virkelig – Dressing løfter selv slatten spidskål til nye højder!
Jeg elsker at lave dressinger fuld af smag så vi nemt kan sammensætte en tilfredsstillende salat. Dressingerne er samtidig fulde af god næring!
Her er 3 af mine favoritter:

  • Gurkemejedressing – Lavet på solsikkekerner og masser citrus. Fuld af smag, gode kostfibre og protein.
  • Peanutbutterdressing – Klassikeren i mit køkken. Spiser den til ALT..
  • Mangodressing – Familiens favorit. Min lillebror spørger ALTID efter den når vi skal have byg-selv-bowls.

NU er der kun at sige; BLEND IT UP!

tahin miso dressing

Tahindressing med miso

Lækker, cremet dressing fuld af smag, umami og perfekt til salater, bowls eller som dip. Nem at lave og perfekt til ugens foodprep.
5 fra 3 stemmer
Antal: 1 glas
Forberedelse5 min
Tilberedelse5 min
I alt10 min

Ingredienser

  • 100 g tahin
  • 1 spsk miso, mørk (ell. mere tamari)
  • 1 spsk tamari (ell. soya)
  • 1 fed hvidløg
  • 10 g ingefær
  • 1 stk lime, skal + saft
  • 2 spsk risvineddike (*se noter)
  • 2 tsk ristet sesamolie
  • 2 tsk agavesirup (ell. anden sødning)
  • 1-1,5 dl vand (juster)
  • Evt. Friskkværnet peber, salt

Tilberedelse

  • Kom alle ingredienser i en god blender og blend indtil cremet og ensartet.
    Skrab evt. ned af kanterne undervejs. Juster med vand til rette konsistens.
  • Laves dressingen i hånden, riv da hvidløg og ingefær fint på rivejern inden de tilsættes.
  • Sæt dressingen på køl indtil brug, den bliver blot bedre af at samle sig.
    Kan holde sig op til 1 uge på køl. Hvis den bliver for "tyk" rør blot lidt ekstra vand i.
    Brug tahindressing med miso til salater, bowls, madpandekager eller dip til grøntsagsstænger.

Noter

  • Risvineddike er mere sød end traditionel eddike. Du kan bruge 1 spsk. hvid eddike blandet med 1/2 tsk. sukker.  
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments