Vegansk ristaffel med tofu, karrysauce og toppings

vegansk ristaffel med tofu og topping

Vegansk ristaffel er familiefavoritten alle vil elske. Sprødstegt tofu vendt i cremet karrysauce lavet på sød kartoffel, gulerod, krydderier og kokosmælk. Server med toppings som nem og sund hverdagsmad eller til gæster. Vegansk ristaffel fuld af grøntsager, mæthed, vegansk og glutenfri.

Vegansk ristaffel med tofu og toppings

Ristaffel..
Rijsttaffel…
Risbord..


Hvem havde troet vores alles gode gamle klassiker; Ristaffel faktisk er en fordanskning fra Holland, hvor det hedder “rijstaffel”.
Og endnu bedre på godt dansk er oversat til “risbord” – Haha!
Og som i virkeligheden slet IKKE er fra Holland men fra Indonesien..

Intet mindre er ristaffel super lækkert og en klassiker jeg husker fra min barndom. Kylling i karry, ris og alverdens topping. Jep allerede dengang startede topping manien 😉
Men hvordan laver man vegansk ristaffel? Altså kylling i karry uden kylling?..
Hemmeligheden er tofu OG en hel genial karrysauce fuld af grøntsager.

NU til dagens opskrift som er en klassiker der er kommet for at blive.

VEGANSK RISTAFFEL ER:
  • En F.A.V.O.R.I.T som kan spises af store som små.
  • Knald på farve og knald på toppingfest.
  • Karrysauce lavet på grøntsager og kokosmælk.
  • Sprødstegt tofu.
  • Nem hverdagsmad eller til gæster.
  • Kan laves vegetarisk eller vegansk.
  • Fuld af kostfibre og vitaminer.
  • Perfekt krydret og sød.
  • Total lækker og velsmagende !!

Kan i følge mig? Det her kan KUN blive godt…

vegansk ristaffel med tofu

Karrysauce lavet på grøntsager

Første step til vellykket vegansk ristaffel er karrysauce, cremet, smagfuld og lige til at spise med en ske!
Traditionelt laves karrysaucen på krydderier, løg, mælk/fløde og jævnes med majsstivelse.

MEN i dag laver vi karrysauce FULD af grøntsager, og det er SÅ godt!
Gulerod samt sød kartoffel er stjerne til den uimodståelig cremede sauce. Saucen er krydret med karry, karrypasta, sødet med æble og blendet med kokosmælk eller fløde. Ønsker du vegetarisk ristaffel kan du snildt bruge almindelig fløde.

KARRYSAUCE 3 HURTIGE STEPS:

  1. Gulerødder + sød kartoffel dampes møre i bouillon.
  2. Løg, hvidløg, æble og krydderier sauteres på pande.
  3. Dampede grøntsager, bouillion, løgblandning, kokosmælk, lime og tamari blendes indtil cremet og jævn.

Lyder det besværligt med dampede grøntsager, blende og svitse?
Det er langt hurtigere end man tror og gevinsten og glæden ved saucen overgår den tid “ekstra” man bruger vs. en traditionel opbagt sauce.
Tro mig selv børn vil elske den gule, bløde og cremede karrysauce som er lavet på under 30 min.
Find hele opskriften nederst i indlæg + tips og tricks til at justere krydderier til en børnevenlig version.

vegansk ristaffel med tofu spiser
vegansk ristaffel med tofu spiser

Stegt tofu i karrysauce – Sund aftensmad på 40 min.

Men hvordan laver man lige kylling i karry vegansk?
Man kunne bruge bønner, kikærter, blomkål?
Eller erstatningsprodukt?!

ELLER man kunne stege sprød tofu !!

Jeg har en mission, og det er netop at vise, at vi ikke behøver “nøjes” på vegansk og vegetarisk kost.
At vores klassikere som vegansk bolognese og kødboller stadig kan spises i lige lækre udgaver HELT uden erstatningsprodukter, e-numre og navne der “minder” om kød. Ikke der er noget galt med det, men jeg drømmer om at vise jer, HVOR lækkert det kan være med råvarer vi alle kender og kan købe i supermarkedet.

Tilbage til TOFU. Er du ny i tofu anbefaler jeg du læser med HER, hvor jeg dykker nærmere ned i kvalitet, produkter og typer af tofu samt hvilke mærker jeg selv anvender.

Tofu er dagens proteinkilde i vegansk ristaffel.
Vi presser den fri for overskydende væde og steger den sprød på panden. Herefter tilsætter vi den til vores hjemmelavede karrysauce.
Sprød tofu og cremet karrysauce er kommet HØJT på min favoritliste!

ALTERNATIV TIL TOFU:

– Har du ikke tofu på lager eller ønsker en soyafri version kan du erstatte med 1 dåse kikærter, kogte belugalinser eller bagte blomkålsbuketter.


– Bruger du blomkål anbefaler jeg at dele den i små buketter, vend med lidt olie og karry, kom på bageplade og bag indtil let sprød ved 200 grader varmluft ca. 20-25 min. Herefter tilsættes de karrysaucen.


– Luksus version er at kombinere kikærter + blomkål. Eller tofu + blomkål/kikærter.


– Du bestemmer i DIT køkken, leg med proteinkilder + grøntsager og find din favorit. Men glæd dig selv med hjemmelavet sund karrysauce. Den er MAGISK.

Toppings til vegansk ristaffel

LET`S GO CRAZY!
Hvem sagde toppingfest?
Oh yes – her er det FRI LEG. Nogle af mine favorit toppings til vegansk ristaffel:

  • Ris; Sorte, hvide, brune eller vilde ris
  • Æble i tern
  • Banan i skiver
  • Ristede kokosflager
  • Rosiner
  • Forårsløg
  • Peanuts
  • Koriander, lime, chili
  • Brød
  • Limesyltede rødløg
vegansk ristaffel med tofu

Tips & tricks til vegansk ristaffel

  1. Køb en god tofu:
    – Læs indlægget HER hvor jeg deler mine favoritter. Det gør en verden til forskel med en god kvalitets tofu.

  2. Alternativ til tofu?
    – Læs afsnittet længere oppe hvor jeg kommer med ideér til hvordan du erstatter tofu.

  3. Erstat kokosmælk med madfløde eller mælk:
    – Du kan lave karrysaucen på kokosmælk, madfløde eller mælk. Mælk giver dog ikke lige cremede konsistens.

  4. Lav vegansk eller vegetarisk ristaffel:
    – Ønsker du en vegetarisk ristaffel kan du bruge traditionel madfløde.

  5. Juster styrken med krydderier og tilpas den dine smagsløg:
    – Karrysaucen er ikke stærk men har du børn, kan det være en ide at skrue en anelse ned for karrypasta/karry. Evt. blot brug karry og udelad karrypasta.
    – Er saucen blevet for stærk kan du snildt tilføje lidt agavesirup eller blende et ekstra æble med.

  6. Smag karrysaucen til:
    – Smag altid dine retter til og juster efter egne smagsløg.

  7. Har du ikke en god blender – brug stavblender:
    – Jeg blender karrysaucen i min powerblender, har du ikke en stående kan du komme alle ingredienser i gryden med dampede grøntsager og bouillon og anvende stavblender.

  8. Tilføj kikærter, bagt blomkål eller nudler:
    – Ønsker du mere fylde i din karrysauce kan du med fordel tilføje kikærter eller bagt blomkål sammen med din stegte tofu. Du kan også bruge kogte nudler for en asiatisk version.

  9. Karrysaucen kan laves i forvejen eller fryses ned:
    – Karrysaucen er ideel som foodprep og kan snildt fryses ned i lufttætte bokse og varmes op.

Opskrift på vegansk ristaffel med tofu:

vegansk ristaffel med tofu og topping

Vegansk ristaffel med tofu

Vegansk ristaffel med sprød tofu i cremet karrysauce lavet på grøntsager, krydderier og kokosmælk. Server med toppings som sund hverdagsmad eller til gæster.
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse20 min
Tilberedelse20 min
I alt40 min

Ingredienser

Tofu + Karrysauce

  • 250 g tofu
  • 200 g gulerod
  • 200 g sød kartoffel
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 2 spsk olie
  • 1 stk æble, i tern
  • 1 stk løg, hakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk frisk ingefær, revet
  • 2 tsk rød karrypasta
  • 1 spsk karry
  • ½ tsk spidskommen
  • ½ tsk koriander
  • 2 tsk kokossukker (ell. anden sødning)
  • 1 dåse kokosmælk (*se tips og tricks)
  • 1 spsk tamari (ell. soya)
  • 1 stk lime, saften
  • 2 tsk æblecidereddike
  • Peber, salt

Tilbehør

  • Ris
  • Æble, banan, avocado
  • Ristet kokos, peanuts
  • Rosiner
  • Forårsløg, lime, koriander
  • Brød

Tilberedelse

  • TIP: Læs gerne opskrift + tips & tricks igennem inden du begynder så du nemt og hurtigt kan lave retten.

Karrysauce + tofu

  • Start med at presse din tofu. Dette gøres nemt ved at lægge et viskestykke omkring og stille en tung gryde eller ligende ovenpå. Lad tofu presse ca. 15 min.
    Herefter skæres tofu i tern.
  • Skræl gulerødder og sød kartoffel og skær i mindre stykker. Kom i gryde med bouillon og lad dampe indtil møre, ca. 15 min.
  • Snit løg og hvidløg fint. Skær æblet i små tern og riv din friske ingefær, sæt til side.
  • Varm en dyb pande eller gryde op til middelhøj varme og tilsæt 1 spsk olie. Når varm steges tofu indtil sprød 3-5 min. vend rundt løbende så der dannes stegeskorpe flere steder. Krydder med lidt peber og salt. Læg dem herefter til side.
  • Sæt panden tilbage på varmen og tilsæt 1 spsk olie. Svits kort løg og hvidløg, tilsæt herefter æble og vend rundt. Tilsæt ingefær, karrypasta, karry, spidskommen, koriander samt kokossukker og lad det stege 2-3 min. ved middel varme. Fjern herefter fra varmen. Gem gryden.
  • Når grøntsagerne er kogt møre tilsættes dampede grøntsager + bouillonvand til blender. Tilsæt yderligere løg/æble blanding, 1 dåse kokosmælk, tamari, limesaft samt æbeeddike. Blend indtil lækker cremet sauce. Smag til med peber og evt. salt.
    *Har du ikke en god blender kan dette køres i gryde med en god stavblender.
  • Kom karrysaucen tilbage i gryden ved lav varme og tilsæt tofu, lad retten simre indtil tofu er varm.
    *Ønsker du ekstra fyld kan du tilsætte en dåse drænede kikærter eller bagt blomkål.
  • Server vegansk ristaffel med ønsket tilbehør, gerne i små skåle så alle selv kan toppe med deres favoritter.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
vegansk ristaffel med tofu spiser
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments