Skip to content
Alberte Stengaard vegansk madblog logo
Alberte Stengaard vegansk madblog ballon
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Menu Luk
Aftensmad - Comfort food - Glutenfri - Gryderetter
Gå til opskrift Udskriv opskrift

Vegansk bolognese – Linsebolognese med spaghetti

vegansk bolognese med spaghetti

Vegansk bolognese er hverdagsklassikeren vi alle elsker. Skøn, fyldig og lavet på svampe, linser, grøntsager, rødvin og skønne krydderier. Bolognese som vi kender den men uden kød eller erstatningsprodukter. Fuld af umami, mættende og hele familiens favorit.

Vegansk bolognese – Hverdagsklassiker

Hverdagsklassiker..
De retter vi husker fra barndommen og bringer med os i voksenlivet..
“Som mor lavede dem” eller far selvfølgelig!..
Klassikerne; Dem med særlig betydning..
Lasagne, boller i karry, spaghetti bolognese, eller som vi siger i Jylland; kødsovs…

Vi tager klassikeren bolognese og gør den plantebaseret. Uden kød, erstatningsprodukter eller vilde ingredienser.
Men fuld af linser, svampe, tomat og grøntsager. Vegansk bolognese har knald på smag og umami.
Har bid, dyb smag og kødlignende tekstur. Ingen vil savne kødet og tro den er vegansk.
En NY klassiker er født; vegansk bolognese!

Om du er plantebaseret, vegetar eller blot gerne vil have flere kødfrie dage er denne til dig. Jeg serverede den for min mor og moster forleden, som begge var overrasket over, den smagte SÅ meget som originalen.
Min mors reaktion;
“Jeg tænkte lige på, ikke at tage mere, for at undgå ekstra kød”

Vegansk bolognese ER en hverdagsklassiker og meget mere! Håber i vil nyde den som jeg, den er:

  • Tilfredsstillende
  • Mættende
  • Grøntsags-pakket
  • Fuld af protein og kostfibre
  • Umamibombe
  • Glutenfri, vegansk
  • Hverdagsfavorit
  • Sund og nærende
  • & total vanedannende
  • vegansk bolognese med spaghetti og brød

Kødfri linsebolognese med svampe

Hvordan laver man bolognese uden kød? Som stadig har tekstur, bid, mæthed og smagen deraf?
Altså en vegansk kødsovs men uden kød?!
JO…

I vegansk bolognese udskifter vi kødet med svampe, linser og valnødder.
Når vi steger svampene HELT fri for væde intensiveres deres naturlige umami som netop er den 5. grundsmag for velsmag.
Umami, her svampene, fuldender og tilfredsstiller vores smagsløg så vi ikke mangler kødet.
Det er ret genialt!!

Udover linser som bidrager med mæthed, proteiner og bid laves vegansk bolognese på samme klassiske smage og råvare.
OG den bliver kun bedre af at få lov at simre længe så de gode smage træder frem.

Mættende hverdagsmad – fuld af grøntsager og uden kød

Lyst til flere kødfrie dage men uden at gå på kompromis med smag eller mæthed? Prøv vegansk one-pot quinoa som er nem at lave, smager skønt og er fuld af grøntsager og mæthed fra quinoa og kikærter.
Eller måske en varmede massamam curry – Lavet på kokosmælk, friske grøntsager, svampe, bønner og serveret med mangosalat.

  • vegansk bolognese i gryde
  • vegansk bolognese med spaghetti

Ingredienser til vegansk bolognese

Linsebolognese laves på lækre, enkle råvarer. Lad dig ikke skræmme af ingredienslisten, de fleste er krydderier samt grøntsager vi ofte har i grøntsagsskuffen og krydderiskabet. Jeg kan virkelig anbefale at bruge rødvin da det giver en særlig dybde. Vi koger alkoholen væk, men vil du gerne undgå, kan du købe en alkoholfri vin eller bruge ekstra boullion.

  • Svampe:
    Jeg bruger brune champignon som har en dyb smag og indeholder mindre vand end de traditionelle. Du kan bruge almindelig champignon samt portobello.
    Svampene er essentielle og netop dem der giver mundfølelse og smag af kødsovs.

  • Løg, hvidløg, bladselleri og gulerødder:
    Smag og konsistens. Alle 4 hakkes fint i tern. Husk at svitse ved middelhøj varme så hvidløget ikke brænder og bliver bitter.

  • Valnødder:
    Bidrager med tekstur, fedme og smag. Kan udelades men anbefales. Alternativt ersattes af pekannødder.

  • Soltørret tomat i olie:
    Koncentreret umami. Jeg køber gode soltørrede tomater i olie og skærer i tern. Kan udelades men bidrager med dybde til retten.

  • Tomatpure, balsamico:
    Umami!!

  • Tamari/soya:
    Salt + umami. Brug hvad du har. Tamari er glutenfri hvis du ønsker dette.

  • Laurbærblad, timian, oregano:
    Klassiske krydderier der fuldender bolognese.

  • Rødvin:
    Giver den lækreste dybde til retten. Du kan udelade, eller alternativt bruge alkoholfri vin.
    Under tilberedning fordampes alkoholen så der kun er smagen tilbage fra rødvin.
    Udelader du rødvin brug da tilsvarende boullion og tilsæt evt. ekstra tomatpure.

  • Røde linser:
    Giver bid, tekstur og bidrager med protein. Husk at skyl dem godt inden de tilsættes retten.

  • Passata:
    Blendet tomatsovs med en fløjsblød konsistens og tykkere end traditionel flået tomat.
    Du kan bruge flået tomat hvis du ikke kan finde passata.

  • Bouillon:
    Brug en god grøntsagsbouillon. Det bidrager med smag og salt til retten.

  • Soyamælk/fløde:
    Jeg kan godt lide at runde retten af med lidt soya eller havremælk, alternativt vegansk fløde for luksusversion. Det kan godt undværes, brug da ekstra bouillon.
vegansk bolognese med spaghetti

Tips og tricks til linsebolognese

  • Steg svampe HEL tørre – hak i foodprocessor:
    For nemhedens skyld hakker jeg mine svampe i foodprocessor eller minihakker. Pas på IKKE at hakke dem helt purreret. Vi ønsker stadig bid og tekstur.
    Vigtigt: Steg dem helt fri fra væde inden du fortsætter. Afhængig af hvilken svamp du bruger kan dette tage fra 5-10 min.

  • Svits grøntsager godt på middelhøj varme:
    Husk at hvidløg ikke må stege ved højeste temperatur, da det kan blive bittert. Stil blusset på næsthøjeste varme når du svitser grøntsager.

  • Lad rødvinen fordampe:
    Lad rødvinen koge så alkoholen fordamper.

  • Simretid = luksus:
    Jo længere tid retten simre des mere smag. Gå gerne igang i god tid, eller lav den dagen før og varm op.

  • Smag til!
    Super vigtigt i alle retter da alles smagsløg er forskellig. Men overdøv ikke med krydderier. Bolognesen samler sig og trækker smag fra svampe, tomat og grøntsager.

  • Foodprep + opbevaring:
    Vegansk bolognese er genial som foodprep samt at fryse ned i portioner. Lav gerne en stor portion og hav til flere dage samt fryser. Så er der nem mad til de dage hvor det skal gå stærkt.
vegansk bolognese med spaghetti og brød

Server vegansk bolognese med

Server vegansk bolognese helt klassisk eller varier med alt fra wraps, salat og kartofler:

  • Klassisk med spaghetti, brød og krydderurter.
  • I bløde spinatwraps med grøntsager.
  • I burgerboller med coleslaw og syltede agurker.
  • Server med en god fyldig salat og brød.
  • Brug i shepards pie.
  • Server med ovnkartofler krydret med timian, salat og tzatziki.

NU er der kun at sige; Rigtig go’ fornøjelse! Jeg håber den vil varme, glæde og bringe smil rundt om middagsbordet.
Jeg elsker at følge med i jeres kreationer så tag mig endelig på Instagram eller en kommentar herunder så jeg kan følge med i jeres madeventyr.

vegansk bolognese med spaghetti
Udskriv opskriften Gem på Pinterest
4.75 fra 4 stemmer

Vegansk bolognese – Linsebolognese

Lækker fyldig vegansk bolognese lavet på linser, svampe og rødvin. Fuld af smag og grøntsager. Server med spaghetti, groft brød og nyd en klassiker.
Forb. tid15 min
Tilb. tid40 min
Samlet tid55 min
Kategori: Aftensmad, Comfort food, Gryderetter
Køkken: Dansk, Glutenfri, Vegansk
Antal: 4 personer
(Pssst, du kan ændre på antallet, så ingredienser justeres automatisk)

Ingredienser

  • 1 spsk olivenolie
  • 250 g champignon
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 stængler bladselleri
  • 2 stk gulerødder
  • 40 g valnødder, grofthakket
  • 30 g soltørret tomat i tern, i olie (kan udelades)
  • 70 g tomatpure
  • 2 spsk balsamico
  • 1 spsk tamari (ell. soya)
  • 1 stk laurbærblad
  • 1 tsk timian
  • 1 tsk oregano
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk friskkværnet peber
  • 1,5 dl rødvin (ell. bouillon)
  • 2 dl linser, skyllet
  • 500 ml passata
  • 3 dl grøntsagsbouillon
  • 1 dl soyamælk eller fløde (ell. bouillon)

Sådan gør du

  • Klargør grøntsager: Start med at hakke champignon fint, kan evt. gøres i foodprocessor. De skal stadig have tekstur.
    Hak løg, bladselleri og gulerod i små tern. Pres hvidløget. Stil til side.
    Skyl linser godt og sæt til side.
  • Varm en gryde: Til høj varme og kom olie ved. Steg svampene HELT fri for væde imens du rører løbende. Dette kan tage 5-10 min og er vigtigt! De er klar når du kan se de tager farve og der ikke længere fordampes vand.
  • Skru ned til middel-høj varme og tilsæt løg, hvidløg, bladselleri og gulerod. Svits godt i ca. 5 min imens du rører undervejs.
  • Tilsæt hakket valnødder, soltørret tomat, tomatpure, balsamico, tamari samt krydderier. Rør godt rundt så tomatpureren svitses af. Tilsæt rødvin og lad alkoholen fordampe.
  • Tilsæt linser, rør rundt og tilsæt herefter passata og bouillon. Bring retten i kog og lad bolognesen simre ca. 30 min. Husk at rør undervejs så linserne ikke gror fast på bunden. Tilsæt herefter soyamælk og kog videre i 10 min.
  • Smag retten til med peber, salt, evt. lidt æbleeddike for syre samt sukker for sødme.
  • Server vegansk bolognese med spaghetti, groft brød og evt. grøn salat.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lignende indlæg

tahin miso dressing

Tahindressing med miso - ala gomadressing

glutenfri spinatpandekager med marinerede svampe og mynte tzatziki

Glutenfri spinatpandekager med svampe og mynte tzatziki

glutenfri muffins med squash, banan og chokolade

Glutenfri muffins med squash, banan, chokolade og sødet...

vegansk jordbærtærte

Vegansk jordbærtærte med vaniljecreme

Abonner
Giv besked om
guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Følg med på instagram
Open
Glædelig mandag venner🎈En af weekendens højdepunkter var edamamedippen👆🏻💚 
Jeg brugte opskriften på ærtedip fra bloggen blot med edamamebønner i stedet for + 1 spsk. tahin👌🏻 YUM! 
.
Jeg elsker den let syrlige smag fra hvidvinseddiken krydret med friske krydderurter🌱
Jeg serveret med squashstrimler vendt med limesaft, ærteskud, cashewnødder, avocado, blåbær og en grøn olie lavet på basilikum🌿
.
Edamamedippen kan bruges som tilbehør, smøres i sandwich eller som dip til grøntsagsstænger🎯
For hvem er ikke med på dip holdet?🙋🏼‍♀️❤️ Find opskriften på bloggen under ærtedip💚
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #edamame #nemfrokost #grønsalat #edamamebeans #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #greensalad #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
CHIAMARMELADE🎈👇🏻 Weekenden har været fuld af god mad og leg i køkkenet - det er mit helle🎯 
Som del af overnight oats indlægget lavede jeg en nem marmelade med chia som er skøn at bruge som topping på grød, yoghurt, ovenpå brød eller indeni en fastelavnsbolle🙊
.
Jeg elsker den er let syrlig, knaser og har sødme fra vanilje👇🏻
1 glas:
*250g frosne hindbær.
*1 appelsin, saft + skal.
*1/2 vaniljestang /vaniljepulver.
*Evt. 1-2 spsk ahornsirup.
*2 spsk chiafrø.
.
Kog hindbær, appelsinskal + saft og vanilje op i ca. 5-10 min indtil bærrene er most. Tag af varmen og tilsæt chiafrø. Rør rundt og lad stå 5 min. 
Rør godt rundt igen, kom på glas og opbevar i køleskab🥳
.
Livet er nu engang sjovere når vi topper løs🚀
Håber jeres weekend har været dejlig og i er klar til at hoppe ind i en ny uge med mig🤸🏻‍♀️❤️
.
.
.
.
.
.
.
#overnightoats #grød #køleskabsgrød 
#porridge #chiajam #morgenmad #chiafrø #veganbreakfast #efterår #vadveganeräter 
#glutenfreiessen #plantebaseret #hverdagsmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #godmad #grøntsager #veganfoodspot #vegetarisk #madinspiration #vegansk #morgenmadsinspiration #whatveganseat #lækkerier #glutenfri #madmedmedfølelse #veganskmorgenmad
Open
FREDAGS FROKOST🥬 Hvordan er jeres uge gået på hjemmekontoret?💥 Min toppede i dag med en hurtig falafelsalat😎 
Jeg fandt nemlig @urtekram falafler til 10kr i @nettodk 😱 OH YES!! 
For friture ikke? Det ER godt😏
.
Det blev selfølgelig udnyttet til den lækreste hjememfrokost som i snildt kan lave både som frokost eller aftensmad gerne serveret med hummus til💪🏻
Falafelsalat:
*Spinat, sukkerærter, broccoli, agurk i strimler.
*Fennikel vendt med lime, dild og mynte🌱 (afhængig)😂
*Æble i tern, sorte oliven, avocado.
*Spicy falafler, ranchdressing fra bloggen.
*Pitabrød og evt. hummus.
.
Håber jeres fredag har været god og i er klar til weekend?🥳 
Nogle rare planer? Gåture, fastelavnsbollejagt eller bagning?🎈
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #falafel #nemfrokost #falafelbowl #pitabread #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #falafelsalad #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Jeg drømmer om💭🎯 Pulled portobello med coleslaw og syltede rødløg🤤 Serveret som burger eller i bowl med quinoa🍔💥
.
Portobello bages, strimles og vendes med hjemmelavet barbecue sauce👀
Det frækt, det comfort food, det er fuld af power💪🏻🔥
Nysgerrig på hvordan du tryller svampe til pulled portobello😎
.
Opskriften er på bloggen, link i bio🚀
Drømme går altså i opfyldelse🤪💭
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #pulledportobello #portobello #quinoarecipes #portobelloburger #comfortfood  #greenbowl  #veganburger 
#veggiebowl #veganburgers #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
SIMPELT🎈De små ting der gør forskellen, menneskerne vi har kær, smilet til vores forbipasserende, en god frokost, ja vores hverdagsmagi😌 
Selv i en tid som for alle er anderledes er dette vigtigt✨ 
. 
For mig er det vigtigt at huske på det SIMPLE❤️ Jeg har lært igennem årene at se og værdsætte det enkle, de små ting, alt det vi ofte glemmer men i sidste ende er limen i vores liv🎯
.
Jeg ELSKER at nørde med mad, finde sammensætninger der siger kapow men jeg elsker OGSÅ det simple🥑 Der hvor smagene kommer helt til sin ret og nydelsen får ekstra plads😌
.
En god rugbrødsmad smurt med flækærtehummus og toppet med feldsalat, avocado, granatæble og sorte oliven er simpelt og lækkert! Drys med lidt flagesalt og ristede kerner👌🏻
.
Husker i det simple og hvad er hverdagsmagi for jer?✨😌❤️
.
.
.
.
.
.
.
.
#avocadomad #hummuslove #veganskfrokost #nemfrokost #rugbrød #frokost #madopskrifter  #vadveganeräter 
#veggiebowl #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Foodprep game👉🏻🎯 Det er ingen hemmelighed at jeg er FAN!😎 Jeg drømmer om (man må godt drømme) engang at kunne gå i køkkenet med JER🌈❤️ holde workshop, have råvarerne i hænderne, kunne inspirere og give tips og tricks videre - DELE glæden⚡️ For Foodprep hjælper mig i min dagligdag på flere måder👇🏻
1. Jeg kan lave en lækkert frokost/aftensmad på 5 min. Der giver mig god energi, farver, mæthed💪🏻
2. Jeg sparer tid og tanker om “hvad skal jeg spise”🧐
3. Det bliver ALDRIG kedeligt og jeg undgår madspild da jeg snildt kan lave fx. spinatpandekager og bruge grøntresterne, som fyld. Lave en overnight oats med gulerod eller bruge bagte grøntsager i en curry🍜
.
Dette👆🏻 og meget mere skrev jeg sidste år et indlæg med mine bedste tips, tricks og hvilke køkkenredskaber jeg bruger🎯 jeg har lige opdateret det og linker i bio🚀
.
Foodprepper I eller kunne i godt tænke jer at kommer i gang?
Har i spørgsmål endelig stil dem herunder👇🏻❤️
.
.
.
.
.
.
.
#foodprep #madpakke #foodpreparation #lunchtime #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #madpakker #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #veganvitamin #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #whatveganseat #goodoldvegan #joinveganvultures #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
  • Morgenmad
  • Salater
  • Frokost
  • Aftensmad
  • Tilbehør
  • Snacks
  • Søde sager
  • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Blogdesign af BloggerSpace
© 2020 - 2021 Copyright BloggerSpace
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt