Citrongræs chili marineret tofu bowl

citrongræs tofu bowl

Asiatiske bowls serveret med citrongræs chili marineret tofu er lækker, sund og fuld af smag. Tofu vendt i sød, syrlig, stærk marinade. Stegt eller bagt indtil karameliserende og sprød kant med stadig blød midte. Citrongræs tofu bowls er genialt når du ønsker et nemt, nærende og yderst tilfredstillende måltid. Læs med og få tips og tricks til at opnå perfekt marineret tofu. Naturlig vegansk og glutenfri.

Citrongræs chili marineret tofu

T.O.F.U
Deal breaker! ha ha..
Men det kan virkelig skille vandene som knuste eller hele kammerjunker..

Jeg forstår det godt. Tofu KAN være tricky, smagsløst, intetsigende og være gummiagtig i konsistensen..Uhf!

Men tofu kan OGSÅ være super lækkert, smagfuldt og en perfekt erstatning for kød i mange opskrifter. Tofu har et højt proteinindhold er er derfor oplagt at spise som plantebaseret.
Jeg håber at få jer med på tofu vognen med dagens lækre citrongræs chili marineret tofu.
Sød, syrlig, stærk, med karamelliseret sprød kant og blød midte!

Jeg køber ofte en marineret tofu i Rema med citrongræs chili marinade – ÅH den er god. Deraf opstod ideen til dagens opskrift..
For hvorfor ikke lave den selv?
For det første er det nemt, billigt og hurigt.
Men det bedste er ; Jeg ved hvad min marinade er lavet med. Lækre råvarer af god kvalitet og med spark på smag og næring.

Citrongræs chili marineret tofu er:

  • T – Total lækker
  • O – Opturs hurtig og nem
  • F – Frisk, sund og proteinrig
  • U – Umami bombe
citrongræs tofu bowl

Tofu på den lækre måde

Vælg din tofu – Kvalitet og konsistens:

Tofu kommer i flere forskellige varianter som fortæller noget om deres fasthed. Dvs. hvor meget vand de indeholder og dermed hvor blød/fast deres konsistens er. Dette er vigtigt at vide for at kunne vælge den optimale tilberedning.
Vælg gerne en økologisk variant hvis mulig.
Tofu varianter:

  • Silken tofu
    Blød tufu der IKKE skal presses men bruges direkte. Fx. i dressing, tærtefyld, smoothies, desserter mm.
    Kan også være et alternativ til æg i bagning.
    Prøv fx. vegansk omelet på silken tofu, eller sund og cremet blomkålssauce, perfekt til pasta.

    Købes i helsekost og større supermarkeder.

  • Soft tofu
    Blød men med mere struktur end silken tofu. Bruges på samme måde og ligeledes i supper skåret i firkaner. Fx. ramen suppe.

    Købes ofte hos asiatiske købmænd eller større supermarkeder.

  • Firm tofu + Eksta firm tofu
    Minder meget om hinanden med fast struktur. Har et lavt vandindhold og dermed højt proteinindhold på ca. 12-15g pr. 100g.
    Denne tofu er den mest anvendte da den er meget anvendelig og kan marineres. Bruges i alt fra curry retter, stegning, bagning, stir-fry eller smulret til vegansk scrambled tofu.
    Afhængig af mærke kan det være en ide at presse tofuen fri for væde inden marinering, da den herefter kan optage mere smag.

    – Jeg anbefaler at købe hos asiatisk købmand eller mærket le’trang som fåes i Irma. her for du en neutral tofu som er perfekt blød og kan marineres. Se evt. dette post for billeder.
    Hvis du er ny i tofu anbefaler jeg på det højeste at starte med en af ovennævnte.

    Du kan også købe fast tofu i de fleste supermarkeder. Netto, rema1000 og Aldi forhandler fast tofu, jeg plejede at bruge deres, men må ærligt indrømme at de slet ikke kan måle sig med varianten købt hos asiatiske købmænd samt le’trang.

    – Urtekram laver en på glas som også er okay, men indeholder mere væde end de ovennævnte.
Eventuelt pres din tofu fri for væde:

Dette gælder ved brug af firm og ekstra firm tofu. Når vi presser vand ud af tofuen har den mulighed for at optage mere smag fra marinade inden tilberedning.
Læg tofuen mellem viskestykker og placer et tungt objekt ovenpå. Brug evt. en tung pande. Lad tofuen ligge i ca. 10-15 min før du fjerner viskestykke og skærer i ønsket størrelse.

Det er meget forskelligt hvorvidt jeg presser min tofu. Tofu fra asiatisk købmand samt le’trang presser jeg med viskestykke.
Varianterne fra Netto og Rema er så faste at jeg blot dupper dem tørre med lidt køkkenrulle.
Derimod presser jeg altid varianten fra Urtekram.

– Find den tofu samt metode du bedst kan lide. Giv ikke op hvis det ikke er din favorit ret første gang.

Tilberedning: Mariner – bag – steg:

Tilberedning af tofu er ALTAFGØRENDE. Her har vi muligheden for at booste smag, tekstur og dermed opnå en tofu der er alt andet end smagsløs og gummiagtig.

  • MARINADE:
    Efter evt. at have presset tofu og skåret i ønsket størrelse vendes de med marinade. Gerne med fokus på de 5 grundsmage.

    Lad tofuen marinere 1 time og gerne 1 døgn på køl hvis mulig, herved suger tofuen marinade og smag til sig.
    Marineret tofu er særlig lækkert at bruge i bowls, salater, wraps eller sandwich.

    Læs mere om de 5 grundsmage HER.

  • TILBEREDNING:
    Afhængig af opskrift er der flere tilberedningsmetoder af tofu.
    Ved brug af marinade tilberedes tofu enten på panden, i ovnen eller en kombination.
    I dagens opskrift giver jeg jer mulighed for både pande og ovn.

    Skal du derimod lave suppe eller curry hvor tofuen ikke marineres kan du bruge den direkte i retten eller riste den kort af på panden inden den tilsættes retten.
marinade til citrongræd og chili tofu

Marinade til citrongræs chili tofu

En lækker marinade er altafgørende for velsmagende tofu. Citrongræs chili marineret tofu er ingen undtagelse. Her kombinere vi salt, sød og stærk.
Med fokus på de 5 grundsmage:

  • Citrongræs – Husk at fjern de yderste hårde blade
  • Chili eller sriracha – Stærkt (ikke en grundsmag)
  • Hvidløg
  • Ingefær
  • Tamari – Salt / Umami
  • Lime – Surt
  • Agavesirup eller rørsukker – Sødt
  • Karry
  • Ristet sesamolie – Bitter

Build your bowl – Mættende tofu bowl

Bowls er sommerligt, sundt og frisk. Buddha bowls er nemme og hurtige at lave og kan varieres i det uendelige.
Jeg bruger min Buddha bowl guide som rettesnor som både mætter, er smagfuld og bidrager med mange gode næringsstoffer.

Læs mere om opbygning af Buddha bowl i guiden HER.

I dagens bowl er citrongræs chili marineret tofu stjernen og sammen med de øvrige ingredienser står vi med en smagfuld asiatisk bowl:

  • Citrongræs chili marineret tofu
  • Quinoa
  • Edamamebønner
  • Hjertesalat, agurk
  • Radiser, gulerødder
  • Syltet ingefær eller limesyltet rødløg
  • Avocado
  • Forårsløg, chili
  • Lime, koriander
  • Peanuts
  • Peanutbutterdressing
citrongræs tofu bowl

Tilberedning – Stegt eller bagt tofu

Ved marinering af tofu er tilberedning altafgørende. Dette giver en sprød overflade og stadig blød midte fuld af smag.
Citrongræs chili tofu kan både steges på panden eller bages i ovn.

PANDE STEGNING:
Når vi steger på panden får vi et vildt lækkert sprødt resultat, blød bidte og med knald på smagen.
Dette vil jeg klart anbefale hvis du virkelig vil opnå fulde potientiale af tofu og marinaden.

Varm en pande op til middel-høj varme og tilsæt olie. Fjern tofuen fra marinaden (gem resten) og steg indtil gylden og sprød på hver side. Tilsæt gerne marinaden til sidst og vend godt rundt inden servering.

OVN STEGNING:
Vælger du ovnstegning opnår du stadig lækkert resultat men det vil ikke blive helt så sprødt.
Du kan evt. give det lidt på grill funktion til sidst for at opnå ligende resultat som ved stegning.
Fordelen ved ovn er du kan udelade olie hvis du ønsker dette og sparer dig selv for en opvask.

– Tænd ovnen på 200 grader varmluft og klargør bageplade. Kom tofustykkerne på pladen og bag dem ca. 20-25 min. Vend rundt halvvejs.
Evt. på grillfunktion til sidst.

Tips og tricks til marineret tofu

  • Mariner min. 1 time før gerne natten over. Jo længere tid tofuen for lov at trække i marinaden jo bedre.

  • Brug en god pande. Steger du din tofu kan jeg klart anbefale en pande af god kvalitet, enten støbejern eller slip-let. Men husk stadig olie det er her vi opnår lækker smag og sprød kant.

  • Smag din marinade til. Vores smagsløg er alle forskellige så smag gerne din marinade til. Måske du ønsker mere sødme eller styrke.

  • Brug firm eller ekstra firm tofu! Til citrongræs chili marineret tofu er det vigtigt at bruge en fast tofu. Dette gør den ikke smuldrer ved tilberedning. Evt. pres den fri for væde inden marinaden kommes ved.

  • Blend marinaden. Giver en lækker homogen paste som er nem at hælde over tofuen.
    Laves den i hånden husk da at fjerne de yderste hårde blade af citrongræs og brug kun den bløde midte. Hakkes meget fint før den tilsættes de øvrige ingredienser.
citrongræs tofu bowl

Citrongræs chili marineret tofu bowl

Asiatiske bowls serveret med citrongræs chili marineret tofu er friskt, sundt og nemt at lave.
5 fra 2 stemmer
Antal: 2 personer
Forberedelse1 t
Tilberedelse20 min

Ingredienser

Citrongræs chili tofu:

  • 200 g tofu, firm
  • 1 stk citrongræs
  • ¼-½ stk rød chili (ell. 1 tsk sriracha)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk ingefær, revet (10 g.)
  • 1,5 spsk tamari (ell. soya)
  • ½ stk lime, saft + skal
  • 1,5 spsk agavesirup
  • ½ tsk karry
  • 1 tsk ristet sesamolie (*kan udelades)
  • Friskkværnet peber, flagesalt
  • 1,5 spsk olie, til stegning

Bowls:

  • 1,5 dl quinoa, kogt
  • 1,5 dl edamamebønner, optøet
  • 1 stk hjertesalat, hakket
  • 1 stk gulerod, i skiver
  • ½ stk agurk, i skiver
  • ½ bundt radiser, i skiver
  • ½-1 stk avocado
  • Peanutbutterdressing

Tilbehør:

  • Syltet ingefær
  • Peanuts
  • Koriander, limebåde, chili, forårsløg

Tilberedelse

Citrongræs chili tofu:

  • Mariner tofuen: Fjern de yderste hårde blade på citrongræs og giv den et tryk på enden. Skær toppen af og brug kun den bløde nederste del.
    Tilføj til mindre blender eller minihakker sammen med resterende ingredienser (udelad olien til at stege i ) og blend til en jævn paste. *se noter for at gøre det i hånden.
    Der vil stadig være stykker af citrongræs. Smag til med peber og salt.
  • Dup tofuen med køkkenrulle for at få overskydende vand fra eller pres det imellem 2 håndklæder 10-15 min. Læs tips længere oppe.
    Skær tofuen i tern og vend med marinaden. Lad den marinere 1 time, gerne natten over.
  • Tilbered tofuen: Varm en pande op til middel-høj varme og tilføj olie. Fjern tofuen fra marinaden (gem resten) og steg det gyldent og sprødt på hver side, evt. brug lidt mere olie hvis det starter på at hænge fast. Tilføj til sidst marinaden, sluk for varmen og vend godt rundt.
    Ovn: Tænd ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Placer tofu på pladen og bag det i den varme ovn 20-25 min. vend halvvejs. Evt. brug grillfunktion til sidst for sprødere overflade.

Bowls:

  • Byg din bowl med quinoa og hjertesalat i bunden, herefter edamamebønner, grøntsager og top med tofu.
    Server med peanutbutterdressing og tilbehør.

Noter

  • Du kan udelade sesamolie, men jeg vil klart anbefale da smagen er hel unik. Jeg bruger det tit i mine opskrifter så det er dejligt at have på lager.
  • Du kan røre marinaden i hånden, husk da at finthakke citrongræs, chili, ingefær og hvidløg før du rører det hele sammen. 
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments