Vegansk blomkålssauce – Cremet sauce ala alfredo

blomkålssauce med gærflager

Cremet, fyldig blomkålsauce er den bedste veganske erstatning for klassisk Alfredo eller bechamel. Lavet på blomkål, silken tofu eller soyamælk, gærflager og krydderier. Fuld af smag, protein, grøntsager og perfekt til alt fra pasta, kartofler eller lasagne. Mad på 20 min.

Blomkålssauce – Cremet og smagfuld

Vegansk sauce der ikke bare er en sauce!
Vegansk sauce der smager himmelsk, ostet, er nem at lave OG er fuld af grøntsager!
THIS IS IT..


Jeg har længe tænkt på en vegansk erstatning for hvid sovs..
Noget der minder om bechamel og den klassiske pastaret Alfredo.
Vi snakker smør, ost, pasta 😉

Ville gerne skabe en sauce man kunne svøbe pasta i, bruge til lasagne, moussaka eller som tilbehør til kartofler.
Du ved sådan en sauce der dur til alt 😉
MEN også en sauce der var en sundere version af bechamel og Alfredo.
En sauce som man kunne spise med en ske – haha..

Blomkålssauce er svaret på vores bønner.
Den er alt vi behøver og mere til..

Vegansk blomkålssauce er:

  • Cremet og fyldig
  • Mad på 20 min.
  • Vegansk og glutenfri
  • Børnevenlig
  • Sund comfort food
  • Super anvendelig
  • Smagfuld
  • Lavet på GRØNTSAGER!
sund blomkålssauce

Vegansk hvid sovs ala Alfredo sauce

Hvem elsker ikke en god lasagne med bechamelsauce eller cremet pasta Alfredo.
Alfredo er en italiensk sauce lavet på smør, fløde, parmesan, krydderier og herefter vendt med pasta. Cremet, luksus, ostet…

Men hvad med en vegansk version lavet på blomkål?
Ja det lyder Helse Else, og det er det egentlig også.
Men tro mig, vi går ikke på kompromis med smag, cremethed eller luksus!
Det er luksus i en ny version, der er skøn som nem og sund aftensmad.
Men hvordan opnår vi den ostede smag i vegansk madlavning uden erstatningsprodukter?
Læs med herunder og oplev magien ved gærflager.

Gærflager – Ostet umami smag

Tricket til en vegansk ostesauce med smag af ost, er gærflager.
Kender du dem ikke men vil gerne spise mere plantebaserede og undgå for mange erstatningsprodukter, læs med!

Gærflager er inaktivt gær også kaldet “nutritional yeast”. Gærflager fremstilles af samme svamp vi bruger til fremstilling af bagegær. Gærsvampen for lov at vokse og spise af sukker. Når den er stor nok gennemgår den en varmebehandling og bliver inaktiv. Herefter pakkes den som små stykker, det vi kalder gærflager.
Gærflager har ikke noget med traditionel gær at gøre da det er inaktivt og kan heller ikke bruges som hævemiddel. Gærflager er høj på vitaminer og mineraler men bruges ikke som kosttilskud men som ingrediens og smagforstærker i køkkenet.

Smagen fra gærflager har en særlig ostet smag der anvendes meget i det veganske køkken og er en god kilde til umami og velsmag.
Gærflager er særligt populære at bruge i veganske “ostesaucer” for at opnå den rette smag. Dette udnytter vi i dagens opskrift på sauce som laves på blomkål.
Du kan også blende med cashewnødder, kartofler eller søde kartofler som giver skønne ostesaucer. De kan bruges til alt fra pizza, moussaka eller nachos.

Gærflager kan blendes med nødder og krydderier til vegansk parmesan. Eller bruges direkte som drys på din bolognese eller pastasauce.
Sidst men ikke mindst er gærflager også skønt at bruge i retter hvor du vil tilføje lidt ekstra. Blot et par spsk. kan runde din ret af og gøre den cremet og rig på umami.
Prøv den lækreste linsegryde hvor gærflager bruges i saucen, eller vegansk ricotta som laves på tofu og gærflager.

Hvor køber jeg gærflager?

Gærflager kan købes i helsekostbutikker, udvalgte Matas og på nettet. De kan synes lidt dyre, men du bruger lidt af gangen og holdbarheden er lang. Jeg vil virkelig anbefale gærflager i dit køkkenskab hvis du gerne vil udforske det plantebaserede køkken. spiser laktosefrit eller blot gerne vil undgå for mange mælkeprodukter.

blomkålssauce med silken tofu

Tips og tricks til blomkålssauce

  • Damp blomkålen helt mør:
    – Dette er vigtigt for den lækre cremede konsistens

  • Erstat silken tofu med soyamælk:
    – Du kan bruge usødet soyamælk i stedet for silken tofu. Start med 1,5-2 dl og juster konsistensen alt efter hvor tyk du ønsker den.

  • Smag til efter dine smagsløg:
    – Smag til med salt, peber og evt. ekstra gærflager hvis du ønsker en mere intens ostesmag.

  • Lys tahin:
    – Jeg tilsætter lidt lys tahin for fedme og cremethed. Du kan erstatte med vegansk madfløde, kokoscreme, en håndfuld hampefrø eller udelade.

  • Brug en god blender eller stavblender:
    – Har du ikke en kraftig blender kan du gøre det direkte i gryden med en stavblender.

  • Erstat tofu/soyamælk:
    – Kan du ikke tåle soya eller vil undgå kan du bruge en anden plantemælk, fx: havremælk eller usødet mandelmælk.

  • Gærflager:
    – Er med til at give den “ostede” smag. De købes i helsekost eller over nettet. Du kan udelade men hele ideen om en ostet smag går du glip af.

Prøv den lækreste cremede blomkålspasta. Pasta vendt med blomkålssauce, serveret med vegansk parmesan og gremolata. Mad på 30 min. som smager himmelsk.

Opskrift på vegansk blomkålssauce

blomkålssauce med gærflager

Blomkålssauce

Cremet blomkålssauce er perfekt til alt fra pasta, kartofler, lasagne og moussaka. Nem, hurtig og fuld af grøntsager. Skønt alternativ til bechamel og Alfredo sauce.
5 fra 2 stemmer
Antal: 1 portion
Forberedelse15 min
Tilberedelse5 min
I alt20 min

Ingredienser

  • 1 stk løg, hakket
  • 1-2 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 stk blomkål (500-600g)
  • 2,5 dl grøntsagsbouillon
  • 300 g silkentofu / 1,5-2 dl usødet soyamælk*
  • ½ stk citron, skal + saft
  • 4 spsk gærflager
  • ½-¾ tsk muskatnød
  • ½ tsk paprika (kan udelades)
  • 2 spsk lys tahin (kan udelades)
  • 1 tsk salt
  • Friskkværnet peber

Tilberedelse

  • TIP: Læs gerne mine tips og tricks i indlægget for bedste konsistens.
  • Start med at dele blomkålen i mindre buketter og sæt til side. Snit løg og hvidløg.
  • Varm en gryde op til middel-høj varme og tilsæt olien. Svits løg og hvidløg indtil det bliver blødt og dufter. Kom blomkålsbukket og grøntsagsbouillon ved. Kom gryden i kog, skru ned og lad det simre under låg 10-15 min indtil blomkålen er helt mør.
  • Kom alt i en blender (kogevandet skal med). Tilsæt silken tofu (eller 1,5-2 dl. soyamælk), citron, krydderier og lys tahin. Blend indtil saucen er jævn og cremet. Smag til med salt, peber og evt. ekstra citron for syre. Juster konsistensen med plantemælk alt efter hvor tyk du ønsker konsistensen at være.
    *Du kan også blende saucen direkte i gryden med en stavblender.
  • Brug blomkålssaucen til pasta, kartofler, lasagne, moussaka eller noget helt femte. Opbevares på køl hvor det kan holde sig ca. 2-3 dage.

Noter

  • Har du ikke silken tofu kan du bruge usødet soyamælk. Erstat med 2 dl så din sauce ikke bliver for tynd. Juster med mere hvis den er for tyk. 
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments