Veganske kødboller i tomatsauce – Med sorte bønner og svampe

veganske kødboller i tomatsauce med pasta

Lækre, smagfulde veganske kødboller lavet med sorte bønner og svampe. Perfekt struktur, kødligende konsistens og pakket med smag! Uden erstatningsprodukter, høj på protein, kostfibre og glutenfri. Kødløse kødboller kan serveres med tomatsauce, spaghetti, sandwich eller som tilbehør til kartofler og salater. Perfekt comfort food for hele familien.

Veganske kødboller med sorte bønner og svampe

En kødbolle uden kød?! – Tjek..
Som har struktur og ikke falder fra hinanden? – Tjek..
Som ikke kræver erstatningsprodukter men er lavet af gode hele fødevarer? – Tjek..
Som smager SKØNT! – OH YES..

NØJ hvor jeg glæder mig til at dele dagens opskrift på lækre veganske kødboller. Som intet har med kød at gøre, men derimod er lavet på bønner og svampe. De har en perfekt struktur, pakket med smag og fungerer til alt fra spaghetti og kartofler.

Opskriften har rumsteret i mit hoved i mange måneder, testet frem og tilbage. Prøvet med ris, svampe, sorte bønner, krydderier..

Til sidst knækkede jeg bollen og resultatet blev præcis som jeg håbede!
En blanding af bagte sorte bønner for struktur og fasthed, svampe for smag og umami, klassiske krydderier, løg, tomatpure og nødder for dybde!

Dagens opskrift er godtkendt af mine søskende!!
De er mine ultimative testsmagere da de ikke giver meget for at ændre på tingene – haha..
Da de kigger på mig og siger; “WOW de smager jo godt”! Det betyder jeg glæder mig endnu mere til at dele med jer, og håber i bliver ligeså glade for dem som jeg og familie.

Veganske kødboller er:

  • Pakket med smag
  • Faste men bløde – falder ikke fra hinanden
  • Uden kød eller erstatningsprodukter
  • Sunde, pakket med protein og kostfibre
  • Vegansk og glutenfri
  • Nemme at lave
  • Perfekt comfort food !!
  • HELT VILD LÆKRE..
veganske kødboller i tomatsauce

Sådan laver du veganske kødboller:

Dagens opskrift er nem og let at gå til, men kræver dog et hvil på køl. Lav gerne farsen i forvejen så tager det ingen tid dagen derpå. Hele opskriften findes nederst i indlægget.

  1. LAV VEGANSK KØDBOLLE “FARSEN”
    – 2 vigtige step i vores fars er at bage vores sorte bønner samt stege vores svampe helt fri for væde. Brug gerne en foodprocesser eller en blender til at blende farsen.
    – Tilsæt evt. lidt vand til sidst hvis den ikke hel vil samle sig.
    – Sæt farsen på køl min. 15-30 min og meget gerne natten over hvor den for lov at samle sig og udvikle smagen.

  2. FOREBERED SAUCEN
    – Ønsker du kødboller med tomatsauce laves den inden du fortsætter, lad gerne saucen simre. Du kan evt. lave begge dele dagen før.
    – Ønsker du at bruge din fars til fx. frikadeller, kødboller i sandwich mm. tilberedes de som beskrevet længere nede.

  3. STEG OG BAG KØDBOLLER
    – Jeg foretrækker at stege mine kødboller kort på panden inden de steges færdig i ovn da det giver en lækker sprød overflade.
    – Kom dem ovenpå tomatsauce efter panden og steg færdig i ovn.

  4. SERVER MED ØNSKET TILBEHØR
    – Server veganske kødboller med tomatsauce og spaghetti eller brug dem til alt fra kartofler og sandwich. Få ideér længere nede i indlægget.

Kødboller uden æg?

Veganske kødboller er lavet uden æg, hvilket traditionelt er det som binder farsen sammen. Dagens “kød”bollefars hænger sammen uden erstatningsprodukter eller hørfrø æg, men i sammensætningen af vores bagte bønner, svampe, tomatpure og havregryn opnår vi en helt perfekt struktur som efter køl hverken falder fra hinanden eller er smattede.

Tilberedning på pande og ovn:

Der er flere muligheder for tilberedning af dine kødboller. Jeg anbefaler en kombination af pande og ovn.
Læs tilberedningsmetoder herunder – Jeg guider til hvilken metode du kan bruge til hvilke retter:

  • Tilberedning pande + ovn:
    – Steg kødbollerne på alle sider indtil sprød skorpe, ca. 5-7 min. Steg dem herefter færdig i ovnen 20-30 min. enten på bagepapir eller direkte i tomatsauce.
    – Form dem i ønsket størrelse, evt. som en kødbolle eller bøf.

    Denne tilberedningsmetode af kødboller er velegnet til frikadeller, bøf, sandwich, wraps mm.

  • Tilberedning pande:
    – Steg dine kødboller helt færdig på panden. Giv dem først en sprød stegeskorpe, skru herefter ned for varmen og steg dem færdig i god tid så de bliver gennemvarme.

    – Særligt lækkert til “bøffer” eller frikadeller med sprød skorpe og smag fra stegning.

  • Tilberedning ovn:
    – Vil du gerne undgå at stege på panden kan du forme farsen til kødboller og bage dem på bagepapir i ovnen. Bag dem 25-30 min. vend dem gerne undervejs.

    – Bruges denne metode til tomatsauce tilberedes kødbollerne 10 min. i ovnen inden de lægges i fad ovenpå tomatsauce. Steg kødboller + tomatsauce færdig i ovnen som beskrevet i opskrift.

    – Laver du frikadeller, kødboller til sandwich, wraps mm. bages de som beskrevet ovenfor i 25-30 min. på bagepapir.

Billederne foroven viser kødboller efter de er formet samt efter de er stegt på panden på alle sider.

veganske kødboller i tomatsauce

De bedste veganske kødboller – serveringsmuligheder:

Veganske kødboller er geniale da de kan serveres med alt fra spaghetti, kartofler eller bruges i sandwich. Læs sektionen ovenover med tilberedning, hvor jeg beskriver hvordan du tilbereder farsen uden tomatsauce.

Få ideér herunder til hvordan du nemt varierer dine kødboller:

  • Kødboller i tomatsauce:
    – Server med spaghetti, ris eller quinoa, evt. brød og en grøn salat.

  • Server sammen med kartofler, sauce og salat – ala “frikadeller”:
    – Server kødbollerne som vi traditionelt spiser frikadeller.

  • Server med hummus + tilbehør:
    – Server som del af nem aftensmad med salater, hummus og dressing.
    Find opskrifter her.

  • Server i sandwich eller wraps:
    – Brug kødbollerne i sandwich/wraps med alt fra hummus, syltede rødløg og lækre dressinger.

  • Brug som “bøf” i burger:
    – Form farsen til bøffer som steges på pande først og herefter tilberedes færdig i ovn.
    (se sektion med tilberedning)

  • Brug i karrysauce – ala boller i karry:
    – Steg kødbollerne på pande + ovn og tilsæt herefter til karrysauce. Server med ønsket tilbehør.

  • Server med blomkålssauce:
    – Steg kødbollerne på panden og herefter færdige i ovn og server med cremet blomkålspasta og stegte svampe. Ren umami bombe.

  • Lav “alt på 1 bradepande” aftensmad:
    – Brug kødbollerne som del af “one sheet dinner” med dine favoritgrøntsager og dressing. Prøv denne udgave og erstat tofu med kødboller.
veganske kødboller i tomatsauce med pasta

Tip og tricks til veganske kødboller:

  • Smager de af kød?
    – Smagen er hel sin egen og rig på umami fra bla. svampe og tomatpure. Men de smager ikke af kød.

  • Husk krydderier og smag til:
    – Krydderier er altafgørende når vi arbejder med planter. Juster efter egne smagsløg og smag gerne farsen til inden du steger dem. Det er fordelen ved plantemad, der er ingen risiko ved at smage inden tilberedning.

  • Skal jeg bage bønnerne?
    – Når vi bager de sorte bønner, fordamper væde, hvilket gør vores kødboller ikke bliver smattede og våde.
    – Du kan bruge 1 dåse kidneybønner i stedet.

  • HUSK at steg svampene hel fri for væde:
    – Dette step er vigtigt da vi først opnår en dyb umamismag ved at stege vores svampe HEL fri fra væde, det kan tage alt fra 5-10 min. Har du for meget væde i dine svampe vil kødbollerne blive smattede.

  • Lad farsen hvile natten over:
    – Lav gerne farsen 1-2 dage i forvejen og lad den trække smag på køl.

  • Kan jeg fryse kødbollerne ned?
    – Efter stegning samt afkøling kan du fryse kødbollerne ned i lufttæt beholder.
    – Lad dem tø op i køleskabet og varm dem i ovnen med 180 grader indtil gennemvarme.

  • Glutenfri variant:
    – Brug glutenfri havregryn og server med glutenfri pasta eller anden tilbehør.

Opskrift på veganske kødboller:

veganske kødboller i tomatsauce med pasta

Veganske kødboller

Veganske kødboller lavet på sorte bønner og svampe. Skøn som vegansk spaghetti med kødboller serveret i hjemmelavet tomatsauce. Aftensmad for børn og vokse.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse20 min
Tilberedelse20 min
Hviletid30 min
I alt1 t 10 min

Ingredienser

Veganske kødboller

  • 1 ds. sorte bønner (evt. kidneybønner)
  • 200 g brune champignon (i skiver/ell. hvide)
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 stk løg (hakket)
  • 2-3 fed hvidløg (finthakket)
  • 40 g valnødder (ell. solsikkekerner)
  • 20 g havregryn
  • 20 g tomatpure
  • 2 tsk æblecidereddike
  • 1 tsk timian
  • 1 tsk oregano
  • ½ tsk røget paprika
  • 2 spsk gærflager (kan udelades)
  • ½-1 tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • Evt. 1-2 spsk koldt vand

Tomatsauce

  • 1 stk løg (finthakket)
  • 2 fed hvidløg (finthakket)
  • ½ dl rødvin (kan udelades)
  • 1 spsk balsamico
  • 680 g tomatpassata (1 flaske)
  • 1 tsk kokossukker (ell. anden sødning)
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timian
  • ½ tsk chiliflager (kan udelades)
  • ¼ tsk røget paprika
  • Salt, peber
  • ½ dl vegansk madfløde (kan udelades)

Tilbehør

  • Vegansk parmesan
  • Ristede pinjekerner
  • Frisk timian, basilikum
  • Pasta
  • Brød
  • Frisk spinat, rucola eller grøn salat

Tilberedelse

  • TIP: Læs gerne indlægget igennem med tips, tricks og spørgsmål inden du går igang.

Veganske kødboller

  • Forvarm ovnen til 180° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Skyl de sorte bønner i sigte og kom på bageplade. Bag dem ca. 10-15 min indtil de er tørre og sprækker. Fjern fra ovnen og lad den evt. stå tændt hvis du tilbereder dine kødboller i ovn samme dag. (se tips og tricks om tilberedning)
  • Varm en pande op til middel-høj varme med olie. Tilsæt løg samt hvidløg og lad det sautere 2-3 min indtil bløde og duftende. Tilsæt dine svampe og steg indtil alt vandet er fordampet. Det tager imellem 5-10 min afhængig af dine svampe. Gem panden til senere.
  • I en foodprocesser eller blender, puls kort dine sorte bønner, så de er stadig har struktur. Kom i skål og sæt til side.
  • Til din foodprocesser tilføj løg/svampe blanding, valnødder, havregryn, tomatpure, æblecidereddike samt krydderier. Vent med vand.
    Blend indtil en homogen masse. Skrab evt. ned af kanterne undervejs. Kom svampeblandingen ned til dine bønner og rør sammen indtil homogen masse. Tilsæt evt. 1-2 spsk vand hvis du ikke kan få den til at samle sig. Smag til med salt og peber. Kom på køl 15-30 min. eller gerne natten over. for at samle smag.
    Serverer du med tomatsauce, laves denne.

Tomatsauce

  • Varm en pande eller mindre gryde op til middel varme med olie. Sauter løg og hvidløg 2-3 min. indtil blanke og bløde. Tilsæt rødvin og lad alkohol fordampe.
  • Efter alkoholen er fordampet tilsættes tomatpassata, balsamico, sukker samt krydderier. Kog saucen op og lad den simre minimum 10 min. Smag til med salt, peber og gerne 1/2 dl madfløde eller soyamælk til at runde saucen af. Kom i ovnfast fad, hvor der er plads til kødbollerne ovenpå. Hvis din ovn ikke længere er tændt, tænd den nu på 180° varmluft.

Veganske kødboller fortsat

  • Form din afkølede fars til boller. Jeg fik 17 kødboller som vejede ca. 25g/stk.
    Varm en god pande op til middel-høj varme med olie, når varm tilsæt dine kødboller og steg dem på alle sider indtil de får en sprød skorpe, ca. 5 min.
  • Læg dine kødboller ovenpå tomatsaucen og bag dem i ovnen ca. 20-30 min indtil gennemvarme og gyldne. Du kan de sidste 5-10 min. drysse med hjemmelavet parmesan for sprød overflade.
  • Server kødboller og tomatsauce med pasta, spinat, ristede pinjekerner og hjemmelavet parmesan.
    TIP: Veganske kødboller smager skønt alene som tilbehør til kartofler, sauce, i sandwich eller som "bøf". Steg dem på panden som beskrevet og bag færdig på bagepapir i ovnen 20-25 min. Se afsnit med ideér til retter.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Vegansk hverdagsmad

Om man spiser kød, vegansk eller vegetarisk mad, er der retter vi alle holder af. De retter vi vender tilbage til igen og igen.
Hverdagsretterne.

Jeg har samlet 3 af mine hverdagsfavoritter som er lækre, nemme og hele familien vil elske. De kan serveres vegansk eller som vegetarisk aftensmad afhængig af hvilken type ost samt mælkeprodukt du anvender. Lige meget hvad håber jeg du vil nyde dem:

veganske kødboller med pasta
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments