#Månedens råvarer januar

NYT år. NY måned. Vi hilser et nyt år velkommen med power, energi og råvarer i januar. Vi dykker ned i skønne rodfrugter, umamifyldte champignon, vores essentielle citron og aromatiske timian. Læs med og få friske ideér til det nye år, opskrifter og mine bedste tips og tricks.

råvarer januar

#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.

Månedens råvarer januar – En lille hilsen til jer

J.A.N.U.A.R.
Nyt år – Ny måned – Nye muligheder.
Som livet nu engang altid giver os – MULIGHEDER.

Glædelig nytår! Håber i er kommet godt ind i det nye selvom 2020´s sidste aften ikke var som den plejede, og 2021 også har vist sig fra en hård start.

MEN jeg håber i holder modet oppe, ser de små glæder, husker at forkæle jer selv. Med alt fra et varmt bad, en god bog, puslespil eller tid i køkkenet.
Og magisk var det netop, at der i går faldt den første sne. Alt lyste op og roen sænkede sig. OG jeg måtte ud og lave sne-engel. Ikke noget jeg har gjort i 10 år, men nøj en befrielse og umiddelbar glæde. Det kan anbefales 😉

Januar er måneden for slankeprodukter, kure, restriktioner og sort/hvid tankegang. Man sætter uopnåelige og usunde krav og mål til sig selv.

Jeg håber I trækker vejret og husker at mad ikke er sort/hvid.
Mad er energi, næring og det, der skal gøre vi kan være kreative, lege med vores børn og leve et godt liv.
At lære at balancere i det kan være svært, men små skridt er så meget bedre end et liv med restriktioner og negative tankemønstre.

Mad har mange funktioner og glæder i livet.
Jeg håber målene vi sammen sætter vil være drevet af glæde og nysgerrighed fremfor restriktioner og negative mønstre.

Hvad siger i til at sætte mål om at udvide vores grøntsagshorisont?
At vi smager en ny grøntsag hver måned, prøver opskrifter vi normalt ikke ville prøve, udforsker smagsriget og leger med råvarer.
Tro mig – Det kan kun bliver en grøntsagsfest.

Jeg glæder mig til endnu et år på bloggen med jer!
Endnu mere madglæde, opskrifter, farver, energi og nydelse.

TAK for i følger med, prøver opskrifter og sender feed back!
Jeg glæder mig til at til at følge med i JERES grøntsagseventyr så tag mig endelig eller skriv kommentar på bloggen, elsker at følge med.
HUSK der ikke noget rigtig og forkert.
Mit største ønske er, at DU finder glæden i køkkenet, leger, nyder og har en fest.
De STØRSTE kram fra A.

NU skal vi i gang med januars råvarer!

råvarer januar timian

Månedens 5 udvalgte råvarer

Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter. Krydderurterne er i vinterhalvåret dyrket i drivhus.
Jeg har i månedens indlæg taget citroner med da det er en af de råvarer som er uundværlige i køkkenet.

  • Champignon
  • Pastinak
  • Persillerod
  • Citron
  • Timian
råvarer januar champignon

Champignon – Mild & anvendelig

Champignon er en særlig anvendt råvare i det plantebaserede køkken. Svampe, herunder champignon indeholder naturligt smagen; umami som er den 5. grundsmag. Smagen der også kaldes velsmag og oftes nævnes i forbindelse med kød.
Når vi steger svampe helt tørre, fordamper væden og dets naturlige umami fremhæves, dette anvendes i mange retter for netop at fuldende smagen.

Champignon dyrkes i væksthuse hvor klimaet kan styres. De plukkes med rod på da de her bibeholder deres smag og kraft intakt. Køb derfor helst champignon med rod og jord på.
Champignon findes både i en hvid og brun variant. De brune champignon er en “umoden” portobello der plukkes før den bliver stor.
Champignon er mild i smagen og er aldeles anvendelig.

Opskrift ideér med champignon:

  • Brug champignon i gryderetter, wokretter.
  • Brug i pastaretter, på pizza, tærte eller stegt tørre og serveret i wrap.
  • Brug dem rå i salater.
  • Steg dem tørre, krydre med timian, peber og salt og brug som tilbehør til smørrebrød.
  • Lav lækre svampesaucer.
  • Lav en skøn massaman curry – Du kan bruge brune champignon i stedet for portobello.
  • Lav den lækreste veganske bolognese. Fuld af umami og smag.
  • Brug som topping ovenpå cremet blomkålshummus.

TIPS & TRICKS:
Opbevaring: Opbevar champignon på køl, i lufttæt beholder, gerne originalemballagen. Lad gerne stok og jord sidde på så smagen bibeholdes.
Børst dem rene eller brug lidt vand: Undgå at vaske dine champignon og rens dem gerne med en børste. Bruger du vand gør det forsigtigt og lad dem ikke ligge i blød.
Steg dem helt tørre: Ønsker du mest mulig smag fra dine champignon, steg dem helt tørre på en varm pande indtil alt vandet er fordampet.

råvarer januar pastinak

Pastinak – Sød og let krydret

Pastinakken er en rodfrugt og meget anvendelig i køkkenet. Den har en sød, let krydret og nøddeligende smag der kan minde om knoldselleri.
Den ligner meget en persillerod men kan kendes på den går indad i toppen. Kendes med udtrykket “pastinakken skal ned med nakken”.

Opskrift ideér med pastinak:

  • Brug i supper og gryderetter.
  • Steg på panden med lidt olie, løg, hvidløg og krydderier.
  • Lav et fad med blandede rodfrugter, vend med olie, peber, salt og lidt ahornsirup. Bag ved 200 grader i ca. 40 min. Skønt tilbehør til aftensmad eller som del af salat. Server med hummus, appelsinvinaigrette eller miso-tahindressing.
  • Brug rå revet pastinak som del af råkost. Bland med revet gulerod, æble, persille og vend med en olie/eddike dressing. Top med rosiner og ristede solsikkekerner eller græskarkerner.
  • Pastinakker koger let ud og er skønne at bruge i grøntsagsmos sammen med kartofler. Server en grov rodfrugtmos til bolognese.
  • Lav en lækker og mættende linsesalat. Udskift hokkaido med bagt pastinak. Deres sødme er skøn i kombination med rødbede og rucola.

TIPS & TRICKS PASTINAK:
Opbevaring: Opbevares bedst på køl hvor den kan holde sig 2-3 uger.
Undgå den bliver brun: Pastinakken skal helst skrælles da den kan gemme på skidt. Under er den hvid i kødet som hurtigt bliver brun ved iltning. Vil du gerne bruge den rå og undgå dette kan du vende med lidt citronsaft.

råvarer januar persillerod

Persillerod – Knasende og mild

Persilleroden er en rodfrugt med sæson efterår/vinter. Roden er i familie med persille hvilket kommer særligt til udtryk i dens milde duft og smag af persille.
Persillerod minder meget om pastinak men har en top som går opad. Dens smag er mildere og mindre sød.
Du kan bruge friske bladskud fra persilleroden som erstatning for persille eller som suppevisk.

Opskrift ideér med persillerod:

  • Brug ovenstående ideér fra pastinak.
  • Kan skæres i stave og bruges som snack sammen med rødbedehummus, fennikelhummus eller ærtedip.
  • Lav en simpel salat med bagte persillerødder vendt med sort quinoa, spinat, æbletern, citronsaft, ristede græskarkerner og server med gurkemejedressing.
  • Lav en skøn lasagnesuppe, men udskift gulerod med persillerod.
  • Persillerod smager fortrinligt med frisk timian. Bag persillerod i tern med olie, frisk timian, peber og salt. Server med en enkel olie/eddike dressing eller brug dem som del af salat.

TIPS & TRICKS PERSILLEROD:
Opbevaring: Persillerod opbevares på køl eller i kølig kælder hvor den kan holde sig i 2-3 uger.
Skræl: Husk at skræl persilleroden før brug da der kan sidde meget skidt.

råvarer januar citron

Citron – Sur basisvare

En af de essentielle grundsmage er surt. Når vi kombinere de 5 grundsmage smager vores mad så englene synger. Citroner er en god vej til syre og kommer med en aromatisk smag.
Citroner i “forrådskammeret” er næsten et must da du her kan lave alverdens opskrifter i både det salte og søde køkken.
Citroner vokser på citrontræet som dyrkes i Indian, Kina og Sydeuropa. Sidstnævnte hvor vi importere fra.
Citron indeholder en stor mænge C-vitamin.

Opskrifts ideér med citron:

TIPS & TRICS CITRON:
Opbevaring: Citroner kan opbevares ved stuetemperatur i ca. 1 uge. På køl kan de holde sig længe
– Køb gerne de økologiske og usprøjtede når du bruger skallen. Ellers vær opmærksom på at vaske dem grundigt.

TIP TIL BAGNING:
– Jeg anvender ofte citronsaft i vegansk bagning da natron behøver syre for at reagere korrekt.
– Jeg laver ofte vegansk “kærnemælk” ved at blande plantemælk + syre (citronsaft/eddike).

Timian – Krydret og aromatisk

Timian er en gammel krydderurt som stammer fra sydeuropa men i dag vokser mange steder, herunder danmark.
Der findes utrolig mange arter timian men de mest udbredte herhjemme er den klassiske havetimian samt citrontimian. Smagen er dejlig krydret og aromatisk men det varierer alt efter hvilken art.
Timian findes som tørret krydderurt. Timians små blomster bruges også i madlavning som krydderi.

Opskrifts ideér med timian:

  • Brug friske kviste til suppevisk:
    – Prøv lasagnesuppe hvor vi anvender suppevisk/krydderbuket.
  • Brug timian i gryderetter, supper og sammenkogte retter:
    Vegansk bolognese fuld af smag.
  • Til marinader og krydderolie:
    Skøn linsesalat med krydderolie.
  • Skøn sammen med bagte rodfrugter.
    – Prøv persillerødder, pastinakker og kartofler vend med lidt olie, peber og timian. Krydder med flagesalt når de tages ud af ovnen.
  • Steg svampe på panden og krydre med timian, peber og salt.
  • Smaggiver i hummus:
    Fennikelhummus
  • De lækreste syltede rødløg med timian og appelsin.

TIPS & TRICKS TIMIAN:
Opbevaring: Opbevar timian på køl, enten i lufttæt beholder gerne med et lille fugtigt stykke køkkenrulle over. Eller i glas med vand i køleskabdøren.
Frisk eller tørret timian: Du kan bruge tørret timian hvor du ville bruge frisk og omvendt. Blot husk at tørret timian er mere koncentreret og frisk timian smager mere igennem når det opvarmes.

råvarer januar

Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

  • Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
  • Billigere
  • Dansk produceret
  • Klimavenligt
  • Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
  • Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
  • Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
  • Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments