Vegansk lemon curd – Cremet, sød, syrlig og sund

vegansk lemon curd

Vegansk lemon curd er cremet, perfekt sød og syrlig på én gang. Uimodståelig citroncreme som er sund og med den lækreste cremede konsistens. Perfekt som topping på grød, lagt i lag med chiagrød, smøre på brødet eller frosting på kage. Smager som ægte lemon curd men lavet uden æg og smør, hvilket gør den vegansk, laktose- og glutenfri. Lad dig fortrylle af den himmelske lemon curd.

Vegansk lemon curd – Sund, syrlig, sød perfektion

Citrusfrugter! Elsker ALT ved dem..
“Jeg spiser citronbåde som snack”..don’t judge – haha..

Men altså de ER geniale!
Syrlig, frisk og perfekt modspark i både det søde samt salte køkken.

I dag får i den LÆKRESTE opskrift på vegansk lemon curd.
YEP du hørte rigtig – Lemon curd, men HELT uden æg og smør!
Er det overhovedet mulig? Traditionel lemon curd er jo lavet på en bunke æg og smør?
OHHH YES!
Det hele startede med en skøn følger, der spurgte om jeg ikke lavede en vegansk lemon curd? DEN udfordring tog jeg hellere end gerne op.
Citron – vanilje – cremet – topping. Det er jo ALT hvad jeg elsker!
Så gik legen i gang. Og tro mig denne veganske lemon curd er BEDRE end originalen. Cremet, luksuriøs, citrusfuld, vaniljeprikket, traditionel gul OG sund.

Den er nem at lave og kræver FÅ ingredienser: Cremet kokosmælk, ahornsirup, lidt majsstivelse samt gurkemeje for farve.
OG self en bunke citroner, saft, skal og et pift af appelsin.
Jeg er faldet pladask for den – spiser den på grød, yoghurt, til pandekager, lagt i lag med chiagrød eller i morgenmadstærter.

Første gang jeg smagte vegansk lemon curd var jeg spændt, nok også en smule skeptisk! Ville den bare smage af kokos?
Men O.M.G!! (ung med de unge)
Jeg var i foodcoma – det var alt jeg drømte om og liiiidt mere til – hvorfor?

Vegansk lemon curd er:

  • Perfekt kombination af syrlig – sød
  • FULD af citrussmag
  • Himmelsk cremet konsistens – let flydende konsistens men stadig tyk
  • Uimodståelig som topping, spread eller i kager
  • Syndig MEN sund!…“Jeg spiser med en ske kind of sund”
  • Hurtig, nem og simpel
  • Uden æg, smør og glutenfri
  • Sund vegansk opskrift uden hokus pokus
  • Klassisk i ny klæ’r
  • H.I.M.M.E.L.S.K..
Vegansk lemon curd - Cremet, sød, syrlig og sund 1

Vegansk lemon curd – barndommens glæder

Oveni var jeg tilbage til barndommen. Til da mor og jeg købte citronhorn hos bageren (hun er ligeså vild med citroner som jeg).
Vi har aldrig kunne finde dem siden vi flytte men ALTID mindes dem.
Ved første smag af vegansk lemon curd var jeg FLUKS tilbage til barndom og citronhorn. Stod med det STØRSTE smil.
Gensynsglæde.

Derfor er denne opskrift EKSTRA særlig for mig – den er indbefattet af minder, kærlighed og lækkerier!
Prøv den – den ER himmelsk.

vegansk lemon curd og chia glas

Vegansk lemon curd ingredienser:

  • Kokosmælk: Er basen for vores lemon curd med dens lækre cremede konsistens. Jeg har prøvet opskriften med henholdsvis light og almindelig kokosmælk. Den store forskel ligger i konsistensen.
    Light giver en mere tynd lemon curd, som du evt. kan undgå ved at bruge 1 tsk. mere majsstivelse.
    Den almindelige kokosmælk giver et meget lækkert cremet resultat og den spiller rigtig godt op imod det syrlige fra citron.
    Begge vil fungere.

  • Citroner: MASSER af dem og både skal og saft til at fremhæve den karakteristiske citrus smag.

  • Appelsin: Jeg laver en version med appelsin. Appelsin bidrager med en fabelagtig sødme samt dybde. Dette gør vi kan bruge mindre tilsat sukker. Kombinationen af citron + appelsin er gudeskøn og klart min favorit.

    Du kan udelade og lave den udelukkende på citronsaft, dette vil dog give en noget mere syrlig og skarp citronsmag, men STADIG lækker! Brug evt. lidt mere ahornsirup.

  • Ahornsirup: Vi søder med ahornsirup og blot 25 g gør underværker. Det afbalancere smagen og kan ikke udelukkes.

  • Vanilje: OHH YES!! Vanilje giver vegansk lemon curd det sidste lækre pift. Aromatisk og dyb i smagen, en god vaniljestang er klart at foretrække men du kan bruge vaniljepulver eller vaniljesukker i stedet. Smagen vil dog ikke være ligeså kraftig.

  • Majsstivelse: Da vi hverken bruger æg eller smør som normalt er med til at tykne lemon curd bruger vi majsstivelse istedet. Dette fungerer perfekt. Blot husk at opløs i saften inden det tilsættes gryden, så vi er sikker på der ingen klumper er.

  • Gurkemeje: FARVE. Det smages ikke, men hvid lemon curd er knap så sexet som den let solgule. Blot 1/2 tsk gør vi står med den klassiske farve men i vegansk klæ’r.

Vegansk lemoncurd – tips og tricks:

  • Opløs majsstivelsen i citrussaft – Dette gør vi undgår klumper i vores curd

  • Kog op ved middelvarme – Vigtigt da cremen ikke må buldrekoge

  • Bruger du light kokosmælk kan du med fordel bruge 20g majsstivelse.

  • Udelukkende citronsaft + skal: Brug ca. 140g saft og skal af 1 citron. Brug evt. 5-10g mere ahornsirup
vegansk lemon curd

Step for step – nem vegansk lemon curd

30 min. – 7 simple ingredienser og du står med uimodståelig vegansk lemon curd. Klassisk, hjemmelavet, syndig OG sund.
Følg step for step og oplev HVOR nemt og simpelt det kan gøres:

  1. Bland kokosmælk + citron og appelsinskal i en lille gryde.
  2. Pres saften og opløs majsstivelsen heri.
  3. Tilsæt saft, ahornsirup, gurkemeje samt vanilje til gryden.
  4. Bring i kog ved middelvarme under omrøring, tager ca. 5-10 min.
  5. Skru ned for varmen, lad det simre 5-10 min indtil tyknet.
  6. Konsistensen vil stadig være lidt tynd men den sætter sig på køl.
  7. Fjern fra varmen og smag til med evt. ekstra ahornsirup – lad den køle 15 min.
  8. Rør den igennem og kom herefter på rengjort glas. Dæk med film ned til curd’en – stil på køl natten over eller ca. 6 timer indtil den har sat sig.
  9. Rør den igennem og NYD.

TIP: Jeg bruger ofte Weck glas til opbevaring af vegansk lemon curd, dressing mm. Jeg køber ofte på bud i Netto ellers findes de flere steder på nettet, bla. HER.

Topping, spread, frosting – Lemon curd anvendelse

Vi kender traditionelt lemon curd fra det klassisk engelske tebord. Her blev det brugt som smørrelse til scones samt ristet brød.
MEN vegansk lemon curd kan bruges til alverdens lækkerier – Prøv fx:

  • Snaskede uimodståelige snegle med marcipanremonce og lemon curd.
  • Lag i lag med chiagrød.
  • Lækkert ovenpå en sund greenie.
  • Fyldt i knasende morgenmadstærter lavet på granola.
  • Topping på traditionel havregrød med bær, kokos, yoghurt og mynteblade.
  • Smør på brød, boller, scones – Prøv med et luftigt, lækkert havrebrød.
  • Brug som creme i kager, muffins og tærter.
  • Lav små cookies fyldt med vegansk lemon curd.
  • Topping på vafler og pandekager – Prøv den på skønne bananpandekager.
  • Skær en masse frugt og server med lemon curd, kokosflødeskum og ristede nødde.
  • Spis det fra glasset..ha ha.
vegansk lemon curd

Vegansk lemon curd

Cremet, sød, syrlig vegansk lemoncurd er lavet helt uden æg og smør. Perfekt som spread og topping på alt fra pandekager, vafler og ristet brød.
5 fra 6 stemmer
Antal: 1 glas
Forberedelse15 min
Tilberedelse15 min
I alt30 min

Ingredienser

  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 stk appelsin, skallen
  • 1 stk citron, skallen
  • 1 stk appelsin, saften (ca. 50g saft)
  • 2-3 stk citroner, saften (ca. 130-140g)
  • 25-30 g ahornsirup
  • ½ stang vanilje (ell. 1 tsk vaniljepulver)
  • 15-20 g majsstivelse
  • ½ tsk gurkemeje (kan udelades/for farve)

Tilberedelse

  • Bland kokosmælk, appelsinskal og citronskal i en lille gryde.
  • Rør majsstivelse ud i citrussaften så der ingen klumper er tilbage.
    Tilsæt saften til gryden sammen med ahornsirup, vanilje og gurkemeje. Pisk det godt sammen med piskeris.
  • Varm blandingen op under omrøring ved middelvarme. Det skal ikke koge, blot boble. Dette tager ca. 5-10 min.
  • Når curd'en bobler skrues der ned til middel-lav varme. Lad simre ca. 10 min indtil den tykner.
  • Fjern gryden fra varmen og smag til med evt. ekstra ahornsirup. Lad din curd stå 10-15 min og samle sig. Pisk herefter curd'en godt igennem og kom på rengjort glas.
  • Kom film henover curd'en så det rør den. Dette gør vi undgår kondens ved afkøling.
    Kom på køl og lad afkøle natten over eller min. 5-6 timer.
  • Nyd til alt fra pandekager, grød, chiapudding eller i kager.
    Kan holde sig ca. 1 uge på køl.

Noter

*Du kan anvende light kokosmælk i stedet. Brug da gerne 20 g. majsstivelse for rette konsistens. 
*Du kan udelade appelsinskal og saft hvis du udelukkende vil lave på citron. Tilføj ikke mere citronsaft men brug blot ca. 140 g. saft i alt.
*Smag til med ahornsirup. Bruger du udelukkende citronsaft vil jeg anbefale du bruger 30 g. evt. mere. 
*Juster med majsstivelse, efter hvor tyk en lemon curd du ønsker. Jeg bruger personligt 15 g. ved almindelig kokosmælk samt 20 g. når jeg anvender light kokosmælk. 
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments