Spidskålssalat med lækker appelsinvinaigrette

spidskålssalat med appelsinvinaigrette

Denne lækre spidskålssalat kom til verden efter et kig i køleskabet: Nysyltede rødløg, et semi slatten spidskål (it’s a thing) blåbær købt på tilbud, samt en VIIIILD craving efter dild.
Er det lige en mega overset krydderurt?!!
Dild bruges sjældent i salater, udover lige kartoffel. Ellers forbinder vi den ofte med fisk, gør jeg i hvert fald.
MEN dild i SALAT smager himmelsk!!

Vi kører i dag plantepower på denne lækre spidskålssalat MED dild. Oooog…
Kender i det hvor man bruger EN specifik ingrediens om og om igen? Sådan periode har jeg haft med appelsin 😎 Blevet tænkt ind i diverse retter. Her i blandt mine syltede rødløg.
Sød OG syrlig!! LÅWE it.
Mit makkerpar var sat: Appelsin OG dild.
LÆKKERT ikke?!!
ÅHH yes!!

Sur – Sødt – Knas – Spidskålssalat

Salater er SÅÅÅÅ meget mere end slatten iceberg, intetsigende tomater samt en kedelig købedressing.
Det BEDSTE ved blandede salater er jo NETOP at lege med farver, teksture samt smage.

  • Sprødhed fra maseret spidskål: JEP det går fra at være semi slattent til at blive super sprødt.
  • Sødme fra bla. blåbær og fennikel. Fennikel giver den lækre undertone af lakrids.
  • Syre. De bedste Syltede Rødløg – Få opskriften her.
  • Knas fra de ristede kerner (Jeg bruger herfra)
    Jeg har lavet en blanding på græskar, sesam samt birkes. Sidstnævnte passer eminent sammen med appelsin samt dild. Så frygt ikke hvis du allerede tænker på håndværkere en tidlig søndag morgen. Du vil elske det, ellers udelader du bare. Husk her er fri leg.
  • Krydret og frisk – Dild er svaret! PIFT: Jeg har efterfølgende fundet ud af at selve dildplanten er i familie med fennikel. HALLOOO familie salat 😉
  • PRIKKEN over I’et? Den lækreste appelsinvinaigrette med hint af sennep – åhh læks!
spidskålssalat med appelsinvinaigrette

Prikken over i’et – spidskålssalat med appelsinvinaigrette

Dressing – vinaigrette. Same-same but different.
Vinaigrette er i klassisk forstand en dressing som laves af olie samt syre fra bla. citron eller eddike. Den piftes op af krydderurter, krydderier mm.
Vinaigrette laves oftes overvejende af olie, derefter tilsættes resten.

MEN jeg har leget lidt rundt, testet og sammensat den lækreste appelsinvinaigrette, som er sød og syrlig på samme tid, men indeholder blot en smule olie til at binde vinaigretten sammen og skabe balance.
Ved at bruge appelsin fremfor citron får vi både syre OG sødme, hvilket gør denne vinaigrette særdeles brugbar. Den bliver piftet op af sennep, som bidrager med salt samt sødme. YUMMI!!
Der kun EN ting at sige:
1.2.3…
Sig APPELSIIIIIIIN 😀

Opskrift på spidskålssalat med appelsinvinaigrette

Reklamelinks er markeret med*
spidskålssalat med appelsinvinaigrette
Gem til madplan

Spidskålssalat med appelsinvinaigrette

Sprød salat, med syrlige rødløg, knasende kerner samt vendt i den skønneste appelsin vinaigrette. Passer perfekt som tilbehør, i madpakken eller som del af måltidssalat.
5 fra 4 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt20 minutter

Ingredienser

salat

  • ½ stk spidskål
  • 1 stk fennikel
  • 1 bundt radiser
  • ½ pose skyllet spinat
  • 1 bakke blåbær
  • 1 bundt dild
  • portion syltede rødløg
  • 1 dl ristede kerner

appelsinvinaigrette

  • 1 stk appelsiner
  • 1 spsk agavesirup
  • 2 spsk grov sennep
  • 2 spsk hvidvinseddike
  • 4 spsk olivenolie
  • 1 tsk friskkværnet peber
  • evt lidt flagesalt

Tilberedelse

Spidskålssalat

  • Finsnit spidskålen på madolinjern, eller i hånden. I skål krammes spidskålen tilsat 1 tsk. æblecidereddike indtil det falder sammen og bliver saftig og blød.
  • Snit ligeledes fennikel, radiser og dild fint.
  • Varm en pande op til høj varme og rist kernerne indtil de begynder at poppe og få farve. Det vil dufte ristet.
    *TIP: Jeg bruger en blanding af græskar, sesam, birkes.
  • Vend spidskål, fennikel, radiser, dild samt halvdelen af kernerne sammen. Tilføj ½-1 dl appelsinvinaigrette og vend rundt.
  • På ønsket fad kom spinat, herefter spidskålsblanding. Top med syltede rødløg og blåbær. Server med resterende kerner, appelsinvinaigrette og syltede rødløg.

Appelsinvinaigrette

  • Vask appelsinen godt. Riv herefter skallen samt pres saften ud i stor skål.
    *TIP: Er din appelsin ikke så stor anbefaler jeg du bruger 1,5-2 appelsiner.
  • Tilføj de øvrige ingredienser og pisk godt sammen indtil homogen konsistens opnås. Du kan også lave det i et gammel syltetøjsglas og ryste godt.
    Smag til med peber og evt. salt.

Noter

Husk de syltede rødløg kræver tid at sylte.  Lav dem gerne dagen før, eller tidligere.
Eventuelle rester af vinaigrette kan holde sig op til 2-3 uger på køl.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments