Gurkemejedressing med kerner, appelsin og ingefær – oliefri

gurkemejedressing

Cremet gurkemejedressing er lavet på solsikkekerner, frisk gurkemeje, ingefær, citron og appelsin. Krydret med hvidløg, miso og afrundet med lidt sødme fra agavesirup eller dadler. Hurtig og nem at lave i blender. Vegansk, oliefri, naturlig sødet og helt igennem lækker.

Gurkemejedressing – cremet & sund

Dressing..
Dip..
Topping..


Vi ved det alle – det der sætter prikken over i’et !
I dag er stjernen gurkemejedressing.
Tro mig den ER en stjerne.

Gurkemejedressingens særlige egenskab er den er helt uden olie men derimod lavet på solsikkekerner (eller hampefrø). SEJT!
Når vi blødgør solsikkekerner i kogende vand kan de nemt blendes til den mest cremede luksuriøse dressing fuld af gode fibre og protein.
Tilsætter vi frisk gurkemeje, ingefær, hvidløg, citron og krydderier står vi med en hel igennem fantastisk salatdressing der er:

  • Cremet
  • Lavet på kerner eller frø
  • Oliefri
  • Vegansk & glutenfri
  • Naturlig sødet
  • Sprængfuld af antioxidanter
  • Perfekt krydret
  • Frisk og let syrlig
  • Forbandet lækker !
tahin miso dressing og gurkemejedressing

Dressing til hverdag – Food prep

Kender i food prep?
Jeg bruger det meget i min dagligdag. 2-3 timer søndag på at preppe grønt, dressing og tilbehør til ugens måltider.
Jeg KNUS-ELSKER det, og gurkemejedressing står ofte på listen. Den er genial til buddha bowls, wraps eller råkost.
Det gør jeg dagligt hurtigt og nemt kan sammensætte lækre og mættende måltider, noget jeg vægter højt da jeg ved det giver mig go’ energi og glæde.

Ligeså vild med topping og dressing som jeg? Her kommer 3 favoritter som er super nemme at lave og perfekte som hverdags food prep:

  • Utrolig lækker hummus med bagt fennikel – Opskrift her
  • Skøn hummus lavet på butterbeans – Opskrift her (billede herunder som serveres med gurkemejedressing)
  • Cremet og let spicy peanutbutterdressing – Opskrift her

Vil du læse mere om food prep og mine rutiner har jeg skrevet et indlæg HER hvor jeg går i dybden med råvarer, udstyr samt mine bedste tips og tricks.
Ideer og inspiration til food prep, råvarer og opskrifter kan ligeledes findes i min buddha bowl guide HER.

bowls med gurkemejedressing og butterbean hummus

Dressing lavet på solsikkekerner

Nødder og frø smager ikke blot lækkert men er geniale i det veganske køkken da de kan blendes og give lækre cremede dressinger, sauce og cheesecake.
Deres naturlige fedme gør konsistensen cremet og fyldig helt uden vi tilsætter olie.

Dagens dressing er lavet på solsikkekerner eller hampefrø. Når vi bruger solsikkekerner skal de overhældes med kogende vand og stå ca. 30 min. så de bliver bløde inden vi blender dem.
Hampefrø kan du bruge direkte.

Dressing uden olie og naturligt sødet

Udover en dressing som er lavet uden olie, er cremet og smager fortrinligt bidrager solsikkekerner med kostfibre, protein samt vitaminer og mineraler.
Vil du ligeledes gerne undgå agavesirup kan du søde den med dadler.

Kombinationen af fedme fra solsikkefrø, friskhed fra citrusfrugter, spark fra ingefær og gurkemeje og afrundet med sødmen fra dadler er himmelsk.

gurkemejedressing

Ingredienser til gurkemejedressing

Gurkemeje dressingen er lavet på lækre råvarer som alle bidrager med god næring, vitaminer og mineraler samt mange antioxidanter fra bla. ingefær og gurkemeje. Ydermere er dressingen lavet på solsikkekerner eller hampefrø hvilken gør den naturlig oliefri. Du kan ligeledes lave den helt uden tilsat sukker med i steder søde med dadler.
Ingredienser er:

  • Solsikkekerner / Hampefrø:
    – Solsikkekerne overhældes med kogende vand og står ca. 30 min. før de drænes og bruges.
    – Hampefrø kan du bruge direkte.
    – Hampefrø har en mere markant smag end solsikkekerner.

  • Citron + Appelsin:
    – Kombinationen af citron og appelsin er himmelsk. Syrlig og sød på en gang.

  • Gurkemeje:
    – Giver smag, farve og et boost antioxidanter. Brug helst frisk gurkemejerod. Kan du ikke finde det kan du alternativt bruge 2 tsk. stødt gurkemeje.

  • Ingefær:
    – Brug frisk ingefær, gerne økologisk hvis muligt.

  • Miso:
    – Miso er fermenteret japansk “paste” som lavet på soya, ris eller byg. Jeg bruger en mørk miso købt i helsekost som giver et særlig dybde og smag. Miso holder længe på køl og kan derfor anvendes længe, trods den er lidt dyr at købe.

    *Har du ikke miso kan du bruge tamari i stedet.
    * Prøv også peanutbutterdressing med miso.
    *Jeg bruger en lys miso fra Clearspring. Den smager godt og kan bruges i både dressing, supper eller marinader.
  • Hvidløg:
    – Smag og bitterhed til dressingen.

  • Æbleeddike:
    – Runder smagen af og bidrager med syre.

  • Agavesirup / Dadler:
    – Du kan søde dressingen med agavesirup eller dadler. Fjern stenen fra dadlerne og kom direkte i blenderen.

  • Salt og peber:
    – Smag til og find den balance der passer dine smagsløg.

SÅ er der kun at sige;
LET’S BLEND IT UP !!

gurkemeje dressing

Gurkemejedressing

Lækker frisk dressing lavet på solsikkekerner. Nem at lave i blender og perfekt til salater, wraps eller buddha bowls.
5 fra 1 stemme
Antal: 1 glas
Forberedelse20 min
Tilberedelse5 min

Ingredienser

  • 100 g solsikkekerner, udblødt (ell. hampefrø)
  • 1 citron saften + skallen fra ½
  • 1 appelsin saften + skallen fra ½
  • 1 spsk æbleeddike
  • 10-15 g ingefær, frisk
  • 10-15 g gurkemeje, frisk
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk agavesirup (ell. 2 store dadler)
  • 1 spsk lys miso (ell. ½ spsk mørk miso)
  • 1 tsk flagesalt
  • Friskkværnet peber
  • 1,5-2,5 dl kold vand

Tilberedelse

  • Start med at udbløde solsikkekerne i kogende vand ca. 20 min. Dræn dem i sigte. Bruger du hampefrø kan dette step springes over.
  • I en god blender tilsættes alle ingredienser og du blender indtil dressingen er cremet, jævn og uden klumper. Start med 1,5 dl vand og juster efter hvor tyk du ønsker din dressing.
  • Smag til med salt, peber og evt. ekstra agavesirup for sødme.
  • Kom dressingen i beholder og opbevar på køl 3-5 dage. Dressingen kan godt skille i køleskabet, men rør godt rundt så er den så god som ny.
    Dressingen smager bedst kold. Server den til salat, buddha bowls eller i wraps.

Noter

  • Find den mængde af ingefær og gurkemeje der passer dine smagsløg. Jeg kan godt lide det smager igennem og bruger derfor 15 g. Men prøv dig ad. Er din dressing blevet for kraftigt kan du evt. tilsætte 1 spsk. ekstra agavesirup.
  • Du kan bruge 2 tsk. stødt gurkemeje i stedet for frisk, men smagen vil ikke være lige så frisk og lækker. 
  • Miso giver en dyb smag med umami. Du kan alternativt bruge 1 spsk. tamari i stedet.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments