Skip to content
Alberte Stengaard vegansk madblog logo
Alberte Stengaard vegansk madblog ballon
  • Forside
  • Veganske opskrifter
    • Kategori Indeks
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Menu Luk
Bowls - Guides

#Månedens råvarer oktober + buddha bowl video

Oktobers råvarer byder på farverige, sprøde og lækre grøntsager samt frugter. Vi leger bl.a. med broccoli, butternut squash og sniger nødder med i indlægget. Dyk ned i månedens råvarer, tips, tricks samt ideer til opskrifter og anvendelse. Se med når jeg bygger en efterårs buddha bowl i videoen nederst i indlægget.

oktober sæson råvarer

#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.

Indholdsfortegnelse Luk
1 Månedens råvarer oktober
2 Månedens 5 udvalgte råvarer:
3 Blommer – Søde, syrlige og saftige
4 Broccoli – Mættende og mildt kål
5 Spidskål – Mild og sød kål
6 Butternut squash – Rund og blød
7 Valnødder – Dyb og cremet
8 Byg en buddha bowl – Video
9 Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

Månedens råvarer oktober

Er jeg den eneste der synes tiden FLYVER afsted?
Oktober er over os, dagene bliver kortere og hyggen trækkes indendørs. Snart er det tid til tæpper, stearinlys og varm kakao. Der er noget særligt over denne tid, nærværet samt lyset.
Jeg nyder tiden i køkkenet med de lidt “tungere” råvarer, varme gryder og muffins med æbler fra haven.
Månedens råvarer er en farverig bombe med alt det bedste. Vi dykker ned i sprød spidskål, milde broccoli samt den lidt tricky butternut squash.
Tro mig; det bliver SÅ godt.

Jeg håber jeres oktober bliver skøn, fuld af græskarsjov og lune retter. Husk hvis i vil have flere tips og tricks i hverdagen deler jeg ofte ud på Instagram i min story.

Nu der kun at sige: Rigtig GO’ oktober fornøjelse!

Månedens 5 udvalgte råvarer:

Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.

  • Blomme
  • Broccoli
  • Spidskål – Rød og hvid
  • Butternut squash
  • Valnødder – Stenfrugt/nød
  • Ekstra: Video med opbygning af buddha bowl
oktober sæson råvarer blommer

Blommer – Søde, syrlige og saftige

Blommer kommer i mange sorter, farve og størrelser. Blommen er den mest dyrkede frugt efter æbler og findes i mange haver og naturen. Frugtkødet i blommen er saftigt og smagen varierer meget fra sød til syrlig alt efter hvilket sort du spiser.
Prøv blommer:

  • Brug blommer rå i salater. Prøv en frisk spidskålssalat med appelsinvinaigrette og udskift blåbær med blommer.
  • Spis som snack med en håndfuld ristede valnødder.
  • Brug i kager, tærter og muffins.
  • Prøv lækre muffins med marcipan. (udskift æble med blomme i tern)
  • Lav kompot og syltetøj.

TIPS TIL BLOMMER:
– Opbevar: Blommer smager bedst ved stuetemperatur.
– Svesker: Svesker er tørrede blommer og smager godt i salater, kager og du kan erstatte nogle af dadlerne i fx. sunde romkugler med svesker.

  • oktober sæson råvarer broccoli
  • oktober sæson råvarer spidskål

Broccoli – Mættende og mildt kål

Hvem elsker ikke broccoli?
Broccoli er meget udbredt i køkkenet og med sin milde kålsmag, anvendelig i alt fra tærter, salater til smoothies.
Broccoli smager mildt af kål, minder lidt om asparges i smagen og er rig på kostfibre.
Opskrifter med broccoli:

  • Damp broccolibuketter i letsaltet vand i 3-5 min. Endelig ikke for længe da den vil blive vandet. Den må gerne stadig have bid.
  • Brug dampet broccoli i salater – Smager skønt med gurkemejedressing.
  • Brug i tærter og som fyld i wraps.
  • Spis som snack med hummus eller ærtepure.
  • Brug i buddha bowl.
  • Bag i ovnen som fritter og server som tilbehør til aftensmad.
  • Damp og frys broccoli og brug den til smoothies.
  • Riv broccoli og lav små grøntsags”bøffer” eller vend det med i din færdigkøbte plantefars for ekstra grønt.
  • Riv det fint og brug som broccoli couscous, ved at finthakke det i blender. Tilføj blommer i tern, fintsnittet rødløg, tørrede tranebær samt ristede valnødder. Vend med en lækker appelsinvinaigrette.
  • Brug i gryde- og wokretter. Smager fortrinligt med sesamolie.

TIPS TIL BROCCOLI:
– Opbevar:
Broccoli opbevares bedst på køl i lufttæt pose. Her kan det holde sig 5-7 dage.
– Brug stokken: Du kan bruge hele broccolien. Skær den yderste hårde skal af stokken, skær den i skiver eller tern og brug den på samme måde som buketterne.

Spidskål – Mild og sød kål

Skønne, alsidige spidskål.
Spidskål er super anvendelig og smager mindre kålet end fx. hvid- og rødkål. Det har løsere blade og smagen er mild og sød.
Spidskål er både lækkert råt og tilberedt. Det røde spidskål er lidt mildere i smagen end det vide og er samtiden sindsygt smukt.
Der er mange måder at bruge spidskål på. Prøv spidskål:

  • Vegansk shawarma tofu og grøntsager. Server med spidskål og hummus.
  • Skøn spidskålssalat med appelsin vinaigrette.
  • Server spidskål i wraps.
    – Spinatwraps med limemarinerede svampe og tzatziki.
    – Linsepandekager med grønt, hummus og tahindressing.
  • Som fyld i sandwich og bagels. Prøv rød spidskål og vegansk æggesalat serveret i bagels.
  • Lav en lækker salat med spidskål, blommer og tahindressing (udskrift nektariner med blommer).
  • Brug dem som bund i dine buddha bowls hvor de bidrager med gode kostfibre og mæthed.
  • Lav en skøn salat med ranch dressing og kokosbacon.
  • Skær spidskål i både og vend med olivenolie, peber og salt og bag dem møre og lækre i ovnen.
  • Riv det fint og brug i wok samt gryderetter.
  • Brug bladene som wraps – Fyld med hummus og grøntsager.

TIPS TIL SPIDSKÅL:
– Opbevar: Kom spidskål i lufttæt pose/beholder på køl. Her kan det holde sig i flere uger.
– Fine strimler: Brug gerne mandolinjern når du arbejder med spidskål. Her kan du få fine strimler.
– Gør dit kål blødere: “Kram” gerne dit spidskål med æbleeddike 1-2 min så det falder let sammen og bliver lidt blødt.

oktober sæson råvarer butternut squash

Butternut squash – Rund og blød

Butternut squash er en vintersquash som er nøddeagtig og blød i smagen. Den er kegleformet med orangegul kød og en meget hård skal. Butternut er super god at bage, bruge til suppe samt mos. Fjern skallen inden, da den er hård og svær at spise.
Brug butternut squash:

  • Fjern skallen og skær i tern. Bag i ovnen og spis som tilbehør eller brug ternene i salater.
  • Skær den halvt igennem, fjern kernehuset og bag em som hasselbagte butternut. Det tager alt fra 40-50 min. Server evt. med gulerod/linse hummus, en god salat og falafler.
  • Damp den og brug kødet som mos i tærter, muffins og kager.
  • Brug mosen i græskargrød.
  • Brug mosen i lækre fluffy græskarpandekager.
  • Brug den i cremet græskarsuppe.
  • Bag tern i ovnen og brug til wraps og buddha bowls.
  • Brug i gryderetter – Særligt lækkert med stærke krydderier da den har en sød og mild smag.

TIPS TIL BUTTERNUT SQUASH:
– Opbevar: Butternut squash holder ca. 1 uge på køl.
– Fjern skallen nemt: Skær top og bund af butternut og fjern forsigtigt med en skarp kniv skrællen. Skær den herefter midt over og fjern kernerne.
– Gem kernerne: Du kan gemme kernerne og riste dem på panden.

Valnødder – Dyb og cremet

Valnødder er lækre, cremede og har en dyb smag af fedme. Dette gør dem ideel til alt fra kager, salater samt snacks.
Valnødder er botanisk en stenfrugt da de kommer fra valnøddetræet og har grønt frugtkød rundt om kernen (nødden). Ved modning og nedfald åbner det grønne frugtkød sig og stenen (valnødden) kommer til syne.
Valnødder har et højt indhold af protein samt sunde fedtstoffer og er ligeledes rig på B-vitaminer.

Opskrifter med valnødder:

  • Hakkes fint og anvendes i vegansk bolognese. Deres dybe smag bidrager med umami.
  • Brug dem i hummus som ekstra dybde og fedme. Prøv min ynglings rødbedehummus med ristede valnødder.
  • Brug i brød og boller. Prøv vegansk kernebrød uden mel (erstat mandler med valnødder).
  • Brug som topping på salater. (se tip herunder)
  • Brug dem som snack, evt. sammen med tørret eller frisk frugt.
  • Brug dem i snackkugler med dadler.
  • Top din morgenmad, yoghurt eller havregryn med valnødder og frisk frugt.
  • Brug i din granola.

TIP TIL VALNØDDER:
– Rist i ovn: Rist valnøddekerner ca. 10 min. ved 150 grader varmluft indtil de begynder at dufte. Dette fremhæver deres dybe nøddesmag. Smager skønt som topping på salater, grød og yoghurt.

  • oktober sæson råvarer
  • oktober sæson råvarer spidskål og valnødder

Byg en buddha bowl – Video

I ved jeg elsker dem..Buddha bowls!
Det geniale ved dem er, at de kan tilpasses sæson, råvarer og varieres i det uendelige. Denne video byder på en efterårsbowl bygget efter min simple buddah bowl guide med 5 enkle steps:

  • Basen + Komplekse kulhydrater:
    – Spinat + sorte ris.
  • Grøntsager:
    – Spidskål, dampet broccoli, revet rødbede, bagt sød kartoffel i tern.
  • Protein:
    – Stegt tofu, hummus.
  • Sunde fedtstoffer:
    – Avocado, ristede græskarkerner.
  • Topping og tilbehør:
    – Rødbedehummus, ranch dressing, lime-syltede rødløg, granatæble.

Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

  • Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
  • Billigere
  • Dansk produceret
  • Klimavenligt
  • Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
  • Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
  • Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
  • Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler

Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.

Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lignende indlæg

Loading...
maj sæson grøntsager

#Månedens råvarer Maj + Bagte rabarber med appelsin...

buddha bowl opskrift

Buddha bowl – Guide til at bygge den...

råvarer juni

#Månedens råvarer Juni + fennikel salat med vinaigrette

sund smoothiebowl med sød kartoffel

Sund smoothie bowl med sød kartoffel og kakao...

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Følg med på instagram
Open
LØRDAGS LUKSUS🎈
1 - At vågne til solskin og have Amager strand som baghave🌊 taknemmelig😌
2 - Hjemmelavet lemon curd i medalje🍰 (se story)👀
3 - Planlægning af morgendagens projekter som indebærer misomarinade🤤👆🏻
4 - JER❤️ Tak virkelig for jeres måde at se mig i spørgerunde i går - sammen er vi stærke🚀
.
Har i haft en dejlig lørdag - måske i vil dele lidt luksus 👇🏻❤️
.
.
.
.
.
.
.
#mushrooms #veggiebowl #miso #grøntsager 
#portobello #asianfood #nemmad #nemaftensmad #plantebaseret #frokost #aftensmad #sundhverdag #godmad #vegetarisk #vegansk #veganskmad #madinspiration #sundmad #madmedmedfølelse #livsstilsændring #sundlivsstil #indiskmad #instagramakademiet #veganrecipes #foodstagram #veganfood #veganbowls #greenbowl #plantbasedfood #wholefoodplantbased
Open
VEGANSK RISTAFFEL🥢🍛 Klassikeren i nye klæ’ - I mean👇🏻
.
*Cremet karrysauce lavet på sød kartoffel og gulerødder💪🏻
*Sprødstegt tofu🔥
*Krydret med karrypasta, karry, æble og lime🍈
*Glutenfri og kan laves med madfløde eller kokosmælk🎈
*Lækker aftensmad for hele familien på under 40 min✌🏻
*Topping game go CRAZY🥳
.
Klar på ristaffel som er fuld af grøntsager, krydret, let sød og som jeg allerede har spist MANGE gange!
Saucen kan spises med ske, ja bruges som suppe👀🙋🏼‍♀️
.
Hop over på bloggen hvor opskriften er klar og jeg giver tips til hvordan du fx. Kan bruge kikærter eller bagt blomkål i stedet for tofu😎
.
Kæmpe dejlig aften til JER!❤️
.
.
.
.
.
.
.
.
#ristaffel #veggiebowl #vegancurry #grøntsager 
#spismeregrønt #veggiecurry #nemmad #nemaftensmad #plantebaseret #frokost #aftensmad #sundhverdag #godmad #vegetarisk #vegansk #veganskmad #madinspiration #sundmad #madmedmedfølelse #livsstilsændring #aftensmadinspiration #indiskmad #instagramakademiet #comfortfood #foodstagram #veganfood #veganbowls #greenbowl #plantbasedfood #healthyvegan
Open
Dagens aftensmad👆🏻blev til efter;
*En pludselig lyst til aubergine🍆🤷🏼‍♀️
*Noget varmt og nemt🍲
*En pose kikærter på frost👀
*2 rest kokosmælk der skulle bruges (den fede del var brugt til cheesecake😏)
.
Det resulterede i indisk gryderet med bagte grøntsager med varme krydderier😌🙋🏼‍♀️ 
Jeg skiftede blot rød peberfrugt med kartofler i små tern og det er ret så optur🥔
Den nydes med ris og en hurtig grøn salat 🤸🏻‍♀️ Hvad har i spist til aften?🙋🏼‍♀️
.
Håber i fået en god start på ugen med genåbning og det vi alle taler om (vejret)❄️☀️😇
Sender en masse krammer! 
.
Jeg linker til opskriften hvis i for trang til aubergine og indisk i løbet af ugen☀️
.
.
.
.
.
.
.
.
#chickpeacurry #veggiebowl #vegancurry #grøntsager 
#spismeregrønt #6omdagen #nemmad #nemaftensmad #plantebaseret #frokost #aftensmad #sundhverdag #godmad #vegetarisk #vegansk #veganskmad #madinspiration #sundmad #madmedmedfølelse #livsstilsændring #sundlivsstil #indiskmad #instagramakademiet #veganrecipes #foodstagram #veganfood #veganbowls #greenbowl #plantbasedfood #wholefoodplantbased
Open
Noget af det jeg ELSKER allermest ved mad og opskriftudvikling er når jeg for en idé, nørder og leger i køkkenet🤓🍓❤️ Når en ide for lov at vokse, lege i mine tanker, udforme sig og jeg giver plads til kreativitet🌈
LIGE der er jeg høj af glæde🥳
Min ocd forsvinder og jeg “er bare”. Køkkenet er mit helle😌
.
Påskens projekt👆🏻 Jordbær cheesecake lavet på cashewnødder og sødet på dadler - støbt på oreo/kokosbund + overtrækket med chokolade glaze😏🍫
. 
Jeg dobbelttestede i dag med få justeringer og nu er den der🥳
Samtidig fik jeg prøvet en ide med fyld af marmelade i små cupcake forme🦄👉🏻
.
GLÆÆÆDER mig til at dele en rigtig sommer cheesecake med jer snart (altså når det ikke lige sner/hagler/regner på samme dag🤨😅)
.
Håber i har haft en DEEEJLIG påske?
Jeg er total fuld af power efter en dejlig dag som har givet GOD energi! Håber den mærkes igennem din skærm❤️❤️
Hvis i savler efter cheesecake er der en vanilje variant på bloggen med daddel/nøddebund😏
.
.
.
.
.
.
.
#vegancheesecake #cheesecake #madglæde #vegancake #oreocheesecake #jordbær #lækkerier #plantebaseret #vegansk #livsstilsændring #detgrønnevalg #veganfoodpics #madmedmedfølelse #kage #plantebaseretmad #eftermiddagshygge #deldinmad #letscookvegan #madinspiration #veganfood #hjemmelavet #sundhed #hjemmebag #healthycake #godmad #veganskhverdag #comfortfood #bestofveganbaking #albertestengaard
Open
3 X AFTENSMAD IDEÉR😎 Aftensmad har været et højdepunkt lige siden jeg var lille og som det første spurgte “hvad skal vi spise i aften?”😅 
Kender i typen men har måske svært ved at komme på nye retter?🤨
.
Her for i 3 ideér til aftensmad som store som små vil elske🍲🥗👇🏻
1️⃣Lasagnesuppe - Hurtig, nem og cremet! Fyldt med lasagneplader og hjemmelavet tofu-Ricotta (hvis du ikke spiser vegansk kan du snildt bruge traditionel Ricotta istedet for tofu)
.
2️⃣Shawarma marineret tofu + grønt - Alt på ét fad👌🏻 server med syltede rødløg, hummus og godt brød😎
.
3️⃣Blomkålspasta - Pasta vendt i cremet såååuce lavet på blomkål🤤 Top med stegte svampe, hjemmelavet vegansk parmesan og simpel spidskålsslaw.
(Spiser du ikke vegansk kan du snildt udskifte med Alm. Parmesan og gærflager i saucen med 15-30g parmesan🧀)
.
Alle 3 retter finder i på bloggen🚀
Har i planlagt ugens mad eller er i mere dag til dag typen?🤓
Håber i NYDER påsken💛💛
.
.
.
.
.
.
.
.
#lasagnesuppe #lasagne #aftensmad #vegansklasagne #friedtofu #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #vegansoup #plantebaseret #hverdagsmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #aftensmadinspiration #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #veganfoodspot #vegetarisk #madinspiration #vegansk #pasta #whatveganseat #veganfoodspace #soup #weeknightdinner #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Nem nudelsalat🥢🥡 Når det gerne må være snasket, lækkert og nærende på en gang😏
Nudelsalat er din ven😎 
.
Alt du behøver👇🏻
*Nudler (gerne en god variant)🍜
*Stegte løg, hvidløg, squash🥒
*Stegte svampe og spinat🍄
*Bagte rodfrugter fx. Rødbede med Miso eller gulerødder.
*Optøede edamamebønner.
*Peanutbutter eller tahin/Miso dressing - Begge på bloggen🥜
*Ristede sesamfrø og tørrede abrikoser👌🏻
.
Alt vendes sammen og nydes lun eller kold🎈
*Det fede ved nudelsalat er du kan freestyle Max😎
- Brug nudler og dressing som base og leg herefter med grøntsager, bønner, tofu og gerne kerner og tørret eller frisk frugt som mango giver et lækkert madspild🥭🥕
Er i med på en omgang nudelsalat og har i måske allerede en favoritkombi?
.
Håber påsken er god ved jer❤️☀️
Rigtig go’ aften fra amagertossen❤️ 
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #nudelsalat #nemfrokost #nudler #edamame #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #mushrooms #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
  • Morgenmad
  • Salater
  • Frokost
  • Aftensmad
  • Tilbehør
  • Snacks
  • Søde sager
  • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Blogdesign af BloggerSpace
© 2020 - 2021 Copyright BloggerSpace
  • Forside
  • Veganske opskrifter
    • Kategori Indeks
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt