#Månedens råvarer – Marts + Coleslaw med rosenkål og æbler

Klar på nye lækre råvarer i marts? + Skøn opskrift på sund coleslaw med rosenkål og æble. Perfekt krydsning mellem vinter og forår med danske sæsonbetonede råvarer. Læs med og lær mere om månedens 5 udvalgte råvarer samt tips og ideer til anvendelse og opskrifter.

marts råvarer portobello

#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.

Månedens råvarer – Marts

Marts måned.
Forår – Farver – Fuglefløjt.

Tiltrængt efter en LAAAAANG periode med regn, blæst, rusk og mørke. I skrivende stund er der is på tagene samtidig med den smukkeste solopgang tager form ud over Amager strand – ARHH..Forår ER på vej.
Hvilket betyder NY måde – NYE råvarer:

Jeg har fundet de 5 NYE råvarer at dykke ned i. Lege med og udfordre vores smage, fordomme og traditionelle opskrifter.
Jeg GLÆDER mig til at dele min opskrift på coleslaw med rosenkål. Den er sprød, frisk, sund og LÆKKER. Masseret ind i klassisk dressing men med et sundt og vegansk tvist. Min familie har aldrig spist SÅ meget rosenkål – HAHA..

Let’s GO!

5 udvalgte råvarer – Tips, tricks og anvendelse

Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på og udvikle opskrifter med. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.
Er krydderurter i blandt de 5, er de i vinterhalvåret dyrket i drivhus. Jeg tager dem dog ofte med da de bidrager med smag og kan gøre underværker sammen med øvrige grøntsager.

Mine 5 udvalgte i marts:

  • Svampe (Portobello)
  • Peberrod
  • Løg (Rødløg)
  • Feldsalat
  • Rosenkål

Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.

marts råvarer

Svampe – Naturens umami

Svampe kan noget HELT særligt. De indeholder nemlig den 5. grundsmag; Umami.
Næremere kendt som VELSMAG.
Umami vækker appetitten samt fremhæver de andre smage. Umami fuldender retten og er med til at vi føler os tilfredsstillet.

Læs MEGET mere om de 5 grundsmage i indlægget fra februar.

Nå vi taler umami er svampe, herunder portobello, en særlig go kildde til umami.
Umamien fremhæves ekstra når svampene tilberedes og vandet fordamper. Her bliver deres smag koncentreret og fremstår kraftigere.
Dette ser vi ligeledes ved køb af tørrede svampe, hvor vi blot behøver en lille mængde for at opnå stor smag.

Portobello er lavpraktisk en forvokset markchampignon. Fordelen ved portobello er dog at de indeholder lidt mindre væske, hvilket er belejligt når vi ønsker at stege dem “tørre” for netop at fremhæve deres smag.
Brug de lækre portobello:

  • Bruges i gryderetter, evt. risotto.
  • Som tilbehør i wokretter – Prøv en lækker vegansk massaman curry med portobello HER.
    Pift: Den serveres med lækker mangosalat hvor rødløg er medspiller 😉
  • Kan udhules, fyldes og herefter gratineres i ovnen.
  • Sauteres på panden med tamari, balsamico, salt og peber.
  • Bruges som “kød” i pulled portobello og vendes i bbq sauce.
    Jeg kommer med den lækreste opskrift snart.

  • Tilsat i grøntsagsdeller/boller eller veganske burgerbøffer. Giver umami smag.
  • Sættes på spyd og grilles på grillpande.

TIP: Husk ALTID at stege svampene HELT tørre, inden du tilsætter yderligere ingredienser, hvis du laver gryderetter eller ligende hvor svampene brunes først.
Dvs. at al vandet er fordampet og svampene er blevet små og FULD af smag. Herefter tilsættes rettens yderligere ingredienser.

pulled portobello

Peberrod – Nordens Wasabi

Peberrod er i naturens form en grøntsag men bruges mere som krydderi, da kun små mængder bidrager med peberrods karakteristiske stærke smag. Ofte bliver den undgået da vi ikke ved HVORDAN at brude den.
Men det er synd da peberrod er GENIAL som smagsbooster til dine retter. Brug peberrod:

  • Revet fint og tilsat grøntsagsmos – fx. kartoffelmos sammen med persille, olivenolie, salt og peber.
  • Revet fint og vendt i bagte rødbeder/rodfrugter krydret med olivenolie, salt, peber og hvidløg. Serveret med feldsalat, æble og ristede kerner.
  • Vendt i Oatly fraiche med salt, peber og evt. krydderurter. Serveret til grøntsagsstænger eller rodfrugtchips.
  • Brug den friskrevet til smørrebrød og sandwich.
  • Tilsæt et par tynde skiver når du sylter rødbeder.

Tænk gerne UD af boksen. Brug peberrod hvor du normalt ville bruge krydderier til at give et stærkt kick og varme.
Leg med smag, tekstur og tilberedning. Det sjove ved grøntsager er NETOP at du kan sætte dine egne præg og opnå skønne smagskombinationer.

Pift: Opbevar peberrod i grøntsagsskuffen, gerne i en lille pose.

Rødløg – Råt, Syltet, bagt og svitset

Sød, stærk, sund og smuk! Det sælger sig selv godt 😉
Rødløg har mange egenskaber præcis som sin bror; det almindelige gule løg.


Løg er generelt en grøntsag vi ALLE bruger flittigt i alt fra gryderetter, koldt smørrebrød, salater mm.
Løg bidrager med en karakterisktisk smag og ved opvarmning ændre de smag fra at være stærke, til let sødlige.
Løg kan ligeledes ved længere tilberedning karamelliseres.

Rødløg kan præcis det samme. Men er særlig i sin smukke farve og lidt mildere smag end de gule løg. Anvendelse af rødløg er mange:

  • Syltet rødløg med appelsin og timianOpskrift HER.
  • Syltet og vendt i salater.
    Tjek ligeledes opskriften på coleslaw med rosenkål ud, som er toppet med lime-syltede rødløg.
  • Snittet fint og vendt i salater.
  • Rå rødløg brugt i sandwich, på smørrebrød eller til burger.
  • Bagt i ovnen med lidt olivenolie indtil de er bløde, lækre og let søde. Perfekt tilbehør til grøntsagsdeller eller vendt i salater.
  • Stegt på panden ved middelvarme i lidt olivenolie, balsamico, agavesirup, salt og peber til de er karameliserede og bløde. Smager skønt med bagte grøntsager, i burger eller som tilbehør i tærte.

Feldsalat – Fin struktur og nøddeagtig smag

Jeg ELSKER feldsalat. Ynglings pynte salat nr. 1 ! Hæhæ..
MEN feldsalat kan mere end “bare” se godt ud. Smagen er mere krydret og lidt stærkere end andre grønne salater. Har et blødt bid og let nøddeagtig smag. Da feldsalat er fin i strukturen passer den perfekt med grovere grøntsager samt som bund i salater. Brug feldsalat:

  • Som grønt tilbehør i salater – Få en nem og lækker opskrift HER.
    Pift: Den er toppet med verdens bedste dressing: Tahindressing 😉

  • Friskt, grønt og let tilbehør i buddhabowls.
  • Kan bruges på panden med diverse grøntsager, evt. svampe.
  • Fyld i tortillaruller sammen med rødbedehummus, syltede rødløg, spidskål, blomkål og edamamebønner. PERFEKT kombi – se den HER.
  • Bruges som bund og let tilbehør i min opskrift på coleslaw med rosenkål længere nede. Perfekt makkerpar!

Pift: Den kendes også som vårsalat. Opbevar den på køl, i lufttæt beholder eller pose og spis i løbet af et par dage.

coleslaw med rosenkål og æbler

Rosenkål + Opskrift på skøn coleslaw med rosenkål

Grøntsagen vi ALLE har et forhold til. Enten elsker eller hader vi den! Måske vi vokset op med tegnefilm der “nedgør” den – For den lugter jo og smager af prut right? Haha..
Altså ja den lugter lidt..

MEN rosenkål er SÅ meget mere end det. Med den rette tilberedning samt tilsmagning kan rosenkål smage H.I.M.M.E.L.S.K !!
Netop DET glæder jeg mig til at vise jer – så LOV mig at have et åbent sind, prøv noget nyt og bliv fortryllet af de små knoldes formidable smag!

Rosenkål smager let bitre og er perfekt i følgeskab med fedme og sødme.
Samtidig er rosenkål VITAMINBOMBER!
Jeps. Rosenkål indeholder mange antioxidanter, vitaminer samt mineraler – de har ligeledes et højt indhold af kostfibre, herunder stoffet; glucosinolat der bidrager til en sund fordøjelse. Win-Win!
Rosenkål er super anvendelig og kan tilberedes på flere forskellige måder:

  • Snit dem fint i salater med en lækker dressing.
  • Snittet fint og brugt i coleslaw med rosenkål – Opskrift herunder.
  • Skær dem i halve, vendt med lidt olivenolie og krydderdier og bag dem sprøde i ovnen ca. 30 min. Kan også gøres på panden.
  • Brug blade og knold i wokretter.
  • Kog dem KORT, blot 3-4 min. så de stadig har bid og server dem med lidt vinaigrette, persille og ristede nødder. Evt. vegansk parmesan eller gærflager.

Pift: Ved klargøring af rosenkål laver du et snit i bunden og tager de yderste blade af.
Opbevar på køl i lufttæt beholder eller pose i op til 2 uger.

coleslaw med rosenkål og æbler

Coleslaw med rosenkål og æbler

Sprød, frisk sund coleslaw med rosenkål er perfekt tilbehør til pulled portobello, i burger, sandwich eller til frokost tilsat quinoa eller ristet tofu. Oplev hvor lækkert rosenkål kan smage.
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse10 min
I alt20 min

Ingredienser

Salat

  • 1 pose rosenkål, snittet fint (*)
  • ½-1 stk rød spidskål, snittet fint (vurder efter størrelse)
  • 1 bundt persille, fint hakket
  • 2 stk æbler, tynde skiver (gerne grønne)
  • 3 stængler forårsløg, tynde skiver
  • ½ pose feldsalat (kan udelades)

Dressing

  • 1,5 dl neutral yoghurt, alpro (eller tilsvarende)
  • 3-4 spsk vegansk mayonaise (ca. 50g)
  • 4 spsk æblecidereddike (evt. 3 for mindre syrlig)
  • 1,5 tsk agavesirup
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 tsk grov sennep (ell. mere dijon)
  • 1 tsk spidskommen
  • Friskkværnet peber
  • Evt. flagesalt

Lime syltede rødløg

  • 2 stk rødløg, i tynde skiver
  • 1 stk lime, skal + saft
  • 1-2 spsk æblecidereddike
  • 2 spsk rørsukker (ell. kokossukker)
  • Evt. ½ tsk chiliflager

Tilbehør

  • Avocado
  • Ristede sesamfrø

Tilberedelse

Salat + dressing:

  • Start med at klargøre dressingen ved at røre alle ingredienserne sammen. Smag til med salt og peber og evt. lidt ekstra agavesirup for sødme. Sæt til side.
  • Snit herefter rosenkålene i foodprocessor med groft riveblad sat i. Har du ikke en foodprocessor kan de snittes fint i hånden. Kom i stor skål.
    Riv ligeledes spidskål fint på mandolinjern eller i hånden og kom sammen med rosenkålen. Tilsæt hakket persille.
  • Kom dressingen over kålblandingen og vend godt rundt til alt er jævnt fordelt og dækket af dressing.
  • Snit æble samt forårsløg, tilsæt kålen og vend rundt. Gem evt. lidt til pynt.
    Stil salaten på køl og lad trække ca. 1 time inden servering.
    Imens laves de lime-syltede rødløg.

Lime syltede rødløg:

  • Snit rødløgene i tynde skiver på mandolinjern eller i hånden og kom i skål.
    Riv limeskal og pres saften af 1 lime over rødløgene. Tilføj sukker, æblecidereddike og evt. chiliflager og rør rundt.
  • Rødløgene vil ikke være dækket af væde, men dette er meningen. Lad løgene trække min. 15 minutter hvor du vender rundt et par gange løbende. Herefter vil rødløgene være faldet sammen og klar til brug.
  • Ved servering anrettes coleslaw med feldsalat og lime-syltede rødløg. Drys med ristede sesamfrø og server evt. med avocado for ekstra tilbehør.

Noter

*Rosenkålene snittes nemmest ved at køre dem igennem på foodprocessor med riveblad sat i.
*Er rosenkål ude af sæson brug da 1 stk. fint snittet spidskål i stedet.
Du kan i mangel på foodprocessor snitte rosenkålen fint i hånden med skarp kniv. 
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Coleslaw med rosenkål – lækkert tilbehør

Sprød, frisk, lækker – snasket ind i klassisk syrlig coleslaw dressing. ÅHH…
Serveret med pulled portobello – smovset ind i hjemmelavet barbecue sauce. Dobbelt ÅHH..
ALT det bedste på en gang.
Snasket coomfort food.
MEN på den kodyl lækre SUNDE måde. Hvem havde troet det her KUN var grøntsager??

YEP min entusiasme vil ingen ende tage og jeg GLÆDER mig til snart at dele opskriften på lækker pulled portobello på den fede måde 😉
Med INGEN afsavn – Vigtigt !!
Indtil da håber jeg i giver jer i kast med den skønne coleslaw med rosenkål og lime syltede rødløg.

Go’ fornøjelse og grønne vibes !

coleslaw med rosenkål og pulled portobello bowls

Hvorfor købe frugt og grønt i sæson

  • Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
  • Billigere
  • Dansk produceret
  • Klimavenligt
  • Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
  • Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
  • Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
  • Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler
marts råvarer
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments