Annonce

Græskarpandekager med pumpkin pie spice

De bedste krydrede græskarpandekager til dato! Luftige, nemme at lave og den lækreste efterårs godbid der kan nydes morgen, middag, aften. Pandekager med græskar, kikærtemel, hvedemel, appelsin, vanilje og hjemmelavet pumpkin pie spice. Veganske og glutenfri mulighed!

sunde græskarpandekager

Græskarpandekager = Hverdagshygge og pandekagefest

Pandekager HVER dag? Altså onsdag såvel som søndag eller fødselsdag?
Er du også opvokset med ideén om pandekager kun er til særlige højtider, fest, dessert eller fødselsdag? Det er JEG!..
Men det laver vi med al hast om på i dag med luftige græskarpandekager.
Jeg kan tydeligt huske, da jeg som barn, var på besøg ved min mormor og morfar.
Jeg ville i god tid, som ALTID, lige høre hvad menuen stod på (kender I typen? HAHA)..

Menuen? Den stod på pandekager!!
Da min mormor sagde PANDEKAGER troede jeg hun drillede mig!
Det var jo en dessert?
MEN sandt var det. Middagsbordet var pandekagebuffet og foran os stod en KÆMPE stak pandekager, hjemmelavet hindbærmarmelade, solbærsyltetøj, vaniljeis og sukker.
Ikke specielt sundt, men NØJ vi havde en fest.
PANDEKAGEFEST!

Men hvad nu hvis vi kunne have en pandekagefest HVER dag?
Som både er uimodståelig lækker, sund, nærende OG nem at lave?
Jeg smiler allerede over hele femøren, mens jeg spiser lækre græskarpandekager på en mandag!
Og du er hermed inviteret – Til PANDEKAGEFEST!

GO fornøjelse!!

Opskrift på små græskarpandekager

Reklamelinks er markeret med*
græskarpandekager opskrift
Gem til madplan

Græskarpandekager med pumpkin pie spice

Luftige, sunde, tykke græskarpandekager. Krydret med pumpkin pie spice, proteinrige, evt. glutenfri og nemme at lave.
5 fra 4 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 10 stk
Tilberedelse20 minutter
I alt20 minutter

Ingredienser

  • 120 g græskarmos
  • 120 g plantemælk
  • 1 spsk citronsaft
  • ½ stk appelsin
  • 1 spsk mandelsmør
  • 2 spsk agavesirup
  • 1 spsk pumpkin pie spice
  • 1 tsk vanilje
  • ½ tsk bagepulver
  • ½ tsk natron
  • ¼ tsk flagesalt
  • 70 g kikærtemel
  • 70 g hvedemel

Tilberedelse

  • Blend først alle de våde ingredienser, brug både skal og saft fra ½ appelsin. Kan evt. gøres i hånden med piskeris.
    *TIP: Du kan bruge smeltet smør i stedet for mandelsmør eller anden form for nøddesmør.
  • Bland kikærtemel samt hvedemel med krydderier og tilsæt til blenderen. Blend kort, lige netop til dejen er glat og ensartet.
    Pas på ikke at overmikse.
    *TIP: Du kan lave dejen udelukkende på kikærtemel eller hvedemel. Kikærtemel kan ersattes med quinoamel.
  • Varm en pande op til middelvarme med lidt kokosolie eller smør. Min pande står på 5/6 ud af 9.
    Lav klatter af ca. ⅔ dl pandekagedej. Steg 2-3 min på hver side. Indtil der begynder at komme små bobler og kanten samler sig.
    Vend og steg færdig. Fortsæt med resten af pandekagedejen. Tilføj gerne lidt kokosolie ved hver ny omgang, det sikrer optimalt resultat. Der bliver ca. 8-10 pandekager ud af dejen.
  • Server evt. med vegansk yoghurt, vegansk lemoncurd, friske figner samt agavesirup.

Noter

*Lav gerne en stor portion græskarmos på forhånd. Enten ved at bage et græskar helt og skrabe kødet ud. Eller ved at dampe i tern. 
Herefter køres det i blender eller moses godt med en gaffel. Uden skallen. 
**Har du ikke lavet ppm. Tilsæt blot 1½ tsk. kanel, ½-1 tsk. ingefær, evt. lidt kardemomme, allehånde, nellike samt muskatnød. Brug hvad du har og kan lide. 
***Har du ikke quinoamel eller kikærtemel eller kan ikke lide smagen. Fortvivl ikke. 
Erstat med havremel eller hvedemel. Meltyper kan variere så vær blot opmærksom på at dejen bliver tyk nok til at lave små pandekager.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Luftig – lækker – luksuriøs: Græskarpandekager

Hvornår har pandekager ikke været en god ide?
Jeg har først som voksen fået øjnene op for de små luftige pandekager lavet på frugter eller grøntsager. I arbejdet med vegansk madlavning skal vi tænke kreativt og finde nye veje, og præcis dét elsker jeg.
Hvordan erstatter vi for eksempel æg i pandekager?
Jo, vi bruger såmænd blot frugt- eller grøntsagsmos i stedet. Smart ikke?
Selvfølgelig kræver det yderligere justeringer samt tips og tricks til de helt rigtige luftige pandekager med blød midte.
Men ideén om at vi kan lave små pandekager uden æg og samtidig få sneget grøntsager indenbords er jo genial og ret luksuriøs.

Sunde græskarpandekager: Ingredienser

Græskarpandekager der indeholder grønt, fibre, protein, knald på smag og med luftig konsistens? Her har du listen af vores magiske ingredienser:

  1. Græskarmos:
    • Giver græskarpandekagerne smag, farve og hjælper med at bevare fugten så de er skønne bløde og lækre.
    • Bag eller damp gerne en stor portion hokkaido, mos eller blend den og opbevar på køl. Så kan du nemt og hurtigt trylle pandekager samt græskargrød frem på ingen tid.
    • Se how-to i tips og tricks.
  2. Appelsin:
    • PERFEKTE makkerpar med de varme krydderier og sødme fra græskar.
  3. Pumpkin Pie Spice:
    • Efterårets krydderi!
    • Har du ikke lavet PPM kan du i stedet bruge: 1 tsk. kanel, ½-1 tsk. ingefær, evt. lidt kardemomme, allehånde, nellike samt muskatnød. Brug hvad du har og kan lide. 
  4. Natron + citronsaft:
    • I vegansk bagning giver kombinationen af bagepulver, natron og en type syre rigtig luftige og bløde pandekager.
    • Vigtigt ved brug af natron er tilføjelsen af syre:
      Ved opvarmning reagerer natron med syren og her dannes kuldioxid (CO2) som giver os luftbobler og dermed luftige pandekager. Udelader vi syren reagerer natron ved at danne soda og vi står med sæbesmag. Så HUSK syren eller brug tilsvarende mængde bagepulver.
  5. Agavesirup:
    • Lækker sødme der hjælper med at runde smagen af. YUM.
  6. Mandelsmør:
    • Brug af fedtstof i dejen giver en god tekstur samt hjælper med at bevare fugt og struktur. Det kan udelades eller erstattes af kokosolie/smeltet smør.
  7. Kikærtemel:
    • Vores POWER protein bombe. Kikærtemel er fuld af næring med højt proteinindhold samt fiberrig. Dette sikrer en lang mæthedsfornemmelse samtidig med at kikærtemel er nemt at fordøje. Win-win.
    • Melet har en let nøddeagtig smag og passer skønt med græskarret.
    • Kan du ikke finde kikærtemel, eller er smagen FOR særlig kan du erstatte af havre, hvede eller quinoamel. Vær blot opmærksom på konsistensen da vi gerne vil lave små tykke pandekager.
  8. Hvedemel:
    • Efter opdatering af opskrift (sep. 2022) har jeg ændret en smule i ingredienser og bruger nu halv hvedemel/halv kikærtemel. Jeg oplever dette giver en græskarpandekage som er super luftig, blød og holder sig fugtig længe.
    • Ønsker du at spise 100% glutenfri bruger du blot ren kikærtemel som originalopskriften foreskrev.

Krydrede pandekager: Græskarpandekager med pumpkin pie spice

Jeg er faldet pladask for Pumpkin Pie Spice.
Krydderblandingen der er indbefattet efterår og giver kager, granola, grød og NU pandekager det helt særlige krydrede twist. Krydderiet går hånd i hånd med den milde cremede græskarmos. Sammen skaber de en græskarpandekage der er sød, krydret med knald på græskarsmag og farve. Du vil ikke undvære..

nemme græskarpandekager

Tips og tricks til de bedste græskarpandekager:

  • Græskarmos – How to?:
    • I OVN: Tænd ovnen på 200 grader varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Skær græskar over på midten, udhul og læg skærefladen nedad. Prik 2-3 huller med en kniv i skallen, så dampen kan komme ud af dem. Bag indtil møre, dette afhænger af hvor store de er. Alt fra 20-40 min. Når græskaret er afkølet og du kan røre ved det, skrabes kødet ud og blendes til mos.
    • DAMPET: Udhul græskar, skær i tern og damp dem indtil møre. Blend herefter til mos.
  • Overmix ikke dejen:
    • Pandekagedejen skal blot røres/blendes indtil den lige nøjagtig er samlet og homogen. Hvis vi overmikser vores dej står vi med en tung og flad pandekage.
  • Slip let pande – Gerne med en smule fedtstof:
    • Slip-let pande er uundværlig når vi arbejder med pandekager og lidt olie hjælper på vi undgår ødelagte pandekager.
  • Bag dine pandekager ved lav-middel varme:
    • VIGTIGT IKKE at skrue helt op for varmen. Dette gør pandekagerne når at blive sorte før de er gennembagte. Lad varmen stå på middel og dine pandekager få 2-3 min på hver side. Min står på 5-6 ud af 9.
  • Vend først pandekagerne når der er små bobler og kanten samler sig:
    • Pas på ikke at vende pandekagen for tidligt. Når kanterne begynder at samle sig og bobler komme op af dejen er de klar.
    • Brug forsigtigt en spatel og vend hurtigt.
  • Er græskarpandekager frysevenlige?:
    • Du kan med fordel fryse dine græskarpandekager ned og tage op til madpakken eller snack i løbet af ugen. Fordel pandekagerne i frysevenlige poser. Tag dem op mindst 3 timer før og spis dem kolde, eller lun dem lidt i ovnen/på risteren.
  • Er din pandekagedej for tyk eller tynd?
    • Der er stor forskel på kikærtemel og afhængig af mærke samt hvor saftig din græskarmos er skal du evt. justere tykkelsen med ekstra plantemælk eller hvedemel.
    • Konsistensen skal være som en tyk pandekagedej men ikke fast.
    • Du kan evt. lave en testpandekage for at sikre dejens tykkelse samt hvor varm din pande er.
  • Topping til græskarpandekager:
    • Her er der FRI leg og græskarpandekagerne er ligeledes lækre blot som de er.
    • Ideér til topping som på billedet: Vegansk yoghurt, vegansk lemon curd, friske figner/bær og ristede kokosflager + mandler.

Sød – salt – sund: Pandekagefest:

Vi kan ikke snakke om pandekager uden at jeg lige sniger mine yndlingsopskrifter ind! Pandekager kommer i mange størrelser, salte, søde og nogle sunde andre “bare” gode!
Her får i lidt i den grønne, søde og salte afdeling:

Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments