Vegansk basislager. Guiden til mine veganske køkkenskabe, basislager samt udstyr jeg anvender. Med mit basislager kan jeg nemt sammensætte velsmagende, mættende og sunde veganske måltider. Lad os dykke ned i guiden og lad den hjælpe jer bygge en drøm af et plantebaseret køkken samt basislager.
Fuld af inspiration og klar til at blive tryllet om til skønne måltider.
Dette er del 1 ud af en 3-part serie.
Guide til vegansk basislager
Hvilke råvarer har jeg altid på lager?..
Hvordan ser mit basislager ud?..
Min krydderihylde?..
Bruger jeg frossent grønt?..
Udstyr, dagligvarebutikker, specialprodukter?..
I dag starter guiden til mine veganske køkkenskabe, basislager samt hvilket udstyr jeg anvender.
Dette er 1. del af en 3-part guide hvor vi sammen bygger en drøm at et køkken og vegansk basislager. Et godt basislager vil gøre det nemmere, sjovere samt overskueligt at gå i køkkenet.
1. DEL HAR FOKUS PÅ:
*Intro til guiden samt opstart af basislager.
*Grøntsager, frugt samt frost.
*Krydderier + smagsgivere.
*Olier jeg anvender.
Hvor skal jeg starte?
Ny i det veganske/plantebaserede køkken?
Lyst til at spise mere grønt, nemt og få styr på køkkenskabene?
Men du er overvældet og ved ikke hvor at starte?
Jeg forstår!
Et veludstyret basislager gør madlavning hjemme langt mere let og overskueligt. Vi kan få god mad på bordet uden at skulle stresse over ingredienser og lange indkøbslister.
Vi kan lave lækre, nærende måltider på kort tid og med plads til kreativitet.
Med tiden vil dit basislager sidde på rygraden og du vil opdage det vil skabe plads til mere leg og mindre stress.
Lad os dykke ned i det !!
“Mit veganske basislager er bygget step for step. Ingredienser, krydderier og produkter er købt over tid. Et basislager bygges af erfaring og individuelle behov. Lad det være en guide ikke en begrænsning”
Det er meget individuelt hvordan vi ønsker at skabe nye vaner.
Nogle vil helst gå ALL IN og købe alt. Go for it! Listerne herunder vil være din ven.
Andre vil finde det uoverskueligt og måske for dyrt.
Her, start i det små. Sæt dig ned og find opskrifter du gerne vil bruge i din dagligdag/ eller allerede bruger. Brug dem til at begynde dit basislager. Byg herefter basislageret op opskrift for opskrift.
Mit bedste råd er at starte med krydderier, smagsgivere samt dele af basisvarer (del 2.).
Alle er langtidsholdbare og en vigtig komponent i vegansk madlavning. Krydderier og smagsgivere er essentielle da de giver mulighed for de 5 grundsmage, herunder umami som er lig velsmag.
Dette gør vi ikke savner animalske produkter men føler os mætte og langt mere tilfredsstillet.
Hvad med erstatningsprodukter?
I guiden vil du ikke finde erstatningsprodukter, “like-meet” mm. Dette er udelukkende fordi jeg ikke selv anvender og spiser produkterne.
Jeg vil gerne inspirere jer til, og vise hvor lækkert og nemt vegansk/plantebaseret mad kan være. Lavet med råvarer som er mindst mulig forarbejdet.
Jeg er slet ikke hellig og produkter som tofu, plantemælk, madfløde mm. er med på mine lister.
Har du børn eller savner du retter der “minder om” kan erstatningsprodukter være en vej at gå for at skabe en mere let overgang samt have flere kødfrie dage. You do you.
Jeg giver i del 3. del ideér til opskrifter som er nemme, nærende og kan laves med et godt basislager. Alt imens hele familien kan spise med.
“Jeg prioriterer råvarer som er tættest på kilden og uden for høj forarbejdning. Hvor vitaminer, mineraler og næringsstoffer bevares. Dine skabe = dine behov. Der er ikke nogen one size fits all”
Hvordan bruger du guiden?
Guiden er bygget op i sektioner og i hver sektion finder du 2 undersektioner:
BASIS = De produkter/råvarer jeg oftes altid har på lager og bruger flittigt.
– Mine basisprodukter er fundamentet i alle mine opskrifter.
EKSTRA = Produkter/råvarer jeg tilkøber når en opskrift kræver det eller råvarer er i sæson.
– Jeg bestræber mig herefter på at anvende det i ligende opskrifter eller anvende produktet på anden vis så madspild undgåes.
– Dette er en sjov og god måde at udfordre sig selv og ens madvaner.
Brug guiden som inspiration og husk “et skridt af gangen”.
Listen med krydderier er fx. “lang”, men dette er en af mine kæpheste. Med gode krydderier kan vi nå langt med få råvarer.
Jeg har skrevet guiden ud fra mine behov og synspunkter.
Jeg håber I kan lade jer inspirere og opleve hvordan et godt basislager er guld værd.
Du kan bruge indholdfortegnelsen øverst til at hoppe direkte til de forskellige sektioner.
I kan altid skrive til mig i kommentarsporet herunder eller på Instagram hvis I har sprørgsmål eller har brug for hjælp.
MIN drøm er at hjælpe jer med JERES drømmekøkken.
LAD GUIDEN BEGYNDE !!
RIGTIG GOD FORNØJELSE !!
Jeg håber guiden kan give give jer et visuelt overblik og hjælpe til mindre mad- og køkkenstress. Mad skal være sjovt og give god energi – Håber jeres basislager kan give jer netop det!
Læs del 2 her med fokus på kolonial, tørvarer, nødder, mel, sødning og tørret frugt.
Læs del 3 her med fokus på konserves, bønner, linser, stivelse, nødder, frø, sødning samt mel, herunder glutenfri meltyper.
Grøntsager
Grøntsager varierer meget da jeg bestræber at købe efter sæson. Variation i grøntsager er super sundt og sikrer en bred vifte af vitaminer og mineraler.
Der er dog nogle råvarer jeg altid har i mit køleskab, som er basis i mange retter og for mig uundværlige. Dette er ikke en komplet guide, men et bud på råvarer jeg lige nu har i mit køkken:
Basis – Oftes at finde i mit køkken:
GROVE GRØNTSAGER – Lang holdbarhed:
- Løg, rødløg, hvidløg
- Ingefær, chili
- Spidskål
- Broccoli, blomkål
- Kartofler / søde kartofler
- Gulerødder
- Rodfrugter
- Fennikel
LETTE GRØNTSAGER:
- Agurk
- Spinat, skyllet
- Bladselleri
- Krydderurter – Særligt koriander, dild, mynte og basilikum.
Ekstra – Efter behov/sæson eller som del af opskrift:
- Citrongræs
- Gurkemeje
- Svampe – Særligt brune champignon.
Frugter
Afhænger ligeledes af sæson. Vælg gerne dansk frugt hvis muligt.
Jeg ville ikke undvære citron og lime i mit køkken, og bruger dem i det salte såvel som det søde løkken.
Basis – Oftes at finde i mit køkken:
- Citron, lime
- Æble – Jeg har ALTID æbler. Spiser som snack og bruger dem ofte i salater.
- Banan
- Pære
Ekstra – Efter behov/sæson eller som del af opskrift:
- Mango – Du kan selv fryse mango. Skræl en moden mango, skær i tern og kom i frostpose eller beholder.
- Bær
- Fersken, nektarin
- Ananas
- Melon
- Avocado
Frostvarer
Et lille basislager på frost er for mig essentielt da jeg nemt kan lave alt fra smoothies til wok-retter. Gem ligeledes altid dine rester hvis muligt.
Basis – Oftes at finde i mit køkken:
- Spinat – Gerne løsfrossent der er nemmere at blende. Prøv æltefrie spinat/gulerods boller.
- Ærter – Genial i buddhabowls, gryderetter samt salater.
- Edamamebønner – God proteinkilde og hurtig at klargøre.
- Blomkålsris – Bruger jeg i overnight oats, havregrød eller smoothies.
- Wok-mix – Perfekt til hurtig aftensmad. Stadig fuld af næring og kostfibre. Sammen med basisvare som karrypasta, kokosmælk, løg, hvidløg, edamamebønner kan du hurtigt trylle mad frem.
- Grønne bønner
- Hindbær, blåbær, jordbær
- Bananer i mindre stykker – Uundværlig til nicecream og smoothies.
- Hjemmebagte boller – Lækkert til morgenbordet eller eftermiddagshyggen. Prøv bla. bløde chokoladeboller eller glutenfrie grovboller.
Ekstra – Efter behov/sæson eller som del af opskrift:
- Mango i tern
- Sød kartoffel, dampet – Til smoothiebowl.
- Frosne kikærter / Aquafaba – Gem gerne din aquafaba på frost og tø op ved behov. Læs mere om aquafaba HER.
- Rester – Har du ekstra mad kom det endelig i frostvenlige bøtter og frys ned. Lav evt. dobbeltportion og hav nem mad på frost til en anden dag.
Plantemælk + yoghurt og smør
Plantemælk er blevet en normal vare i alle supermarkeder men stadig med forskel på kvalitet og smag. Det er meget individuelt hvilke vi hver især bedst kan lide, så prøv dig frem og find din egen favorit.
Plantemælk er ofte på bud til 10 kr. så køb gerne stort ind da de er langtidsholdbare. Efter åbning holder de op til 1 uge på køl.
Basis – Oftes at finde i mit køkken:
- Alpro usødet soyayoghurt – Bruger den i smoothies, dressinger, eller som del af snack med topping.
- Soyadrik med vaniljesmag – Gerne beriget med calcium fx. varianten købt i Rema1000 eller blå soya fra Naturli.
- Usødet soyamælk – Bruger jeg til bagning af både brød og særligt kager.
- Oatly + Alpro professionals til kaffe – Køber jeg i Irma, Kvickly, Netto (kun Oatly).
- Smør´blok fra Naturli – Til bagning.
Ekstra – Efter behov eller som del af opskrift:
- Sødet mandelmælk – Særlig god til cheesecake, smoothies og havregrød for cremet konsistens.
- Havremælk
- Rismælk
- Madfløde
- Alpro piskbar – Husk at tilsæt lidt citronsaft, så piskes den nemmere stiv.
Krydderier
Krydderier er essentiel i madlavning og vejen til god mad fuld af velsmag. Min basisliste er ret lang, men husk køb efter behov og før du ved af det har du et basislager som spiller. Køb gerne krydderier i god kvalitet hvis muligt.
Basis – Oftes at finde i mit køkken:
- Flagesalt, peber
- Spidskommen, koriander
- Karry
- Paprika + Røget paprika
- Timian, basilikum, oregano
- Chiliflager
- Gurkemeje
- Muskatnød (hel), laurbærblade
- Kanel
- Kardemomme + Hel kardemomme
- Ingefær
- Nellike
- Vaniljesukker / vaniljepulver
- Bagepulver, natron
Ekstra – Efter behov eller som del af opskrift:
- Garam masala
- Rosmarin
- Hvidløgspulver
- Løgpulver
- Sort salt (Specialprodukt se del. 3)
Smagsgivere
Sammen med krydderier har vi her muligheden for at tage vores madlavning til næste niveau, med fokus på de 5 grundsmage. Min basisliste inkludere bla. specialprodukterne; miso samt gærflager. Jeg har listet dem som basis da jeg meget ofte anvender dem i mine opskrifter. Spiser du helt plantebaseret er de unikke smagsgivere til umami og gærflager for en “ostet” smag.
Basis – Oftes at finde i mit køkken:
- Tamari / soya – Tamari er glutenfri, soyasauce indeholder hvede.
- Karrypasta: Rød, grøn, gul – Husk at tjekke ingrediensliste, ikke alle er veganske men kan være tilsat rejepasta.
- Dijon sennep, grov sennep
- Sriracha
- Æblecidereddike – Min absolut mest brugte eddike. Uundværlig i mit køkken. Husk æblecidereddike ikke er det samme som æbleeddike.
- Balsamico, hvidvinseddike, risvineddike
- Miso – Fermenteret “pasta” lavet af bla. ris, byg, soyabønner eller en kombination. Saltet smag og kilde til umami. (Specialvare)
- Bouillon – Evt. en saltreduceret.
- Mangochutney, sød chilisauce
- Tomatkoncentrat på tube
- Gærflager – Ostet smag i bla. sauce, pesto mm. Kan købes i helsekost, matas eller over nettet. (Specialvare)
- Kapers
Ekstra – Efter behov eller som del af opskrift:
- Oliven
- Soltørrede tomater
- Tørrede svampe
Olier
Jeg anvender olie hvor jeg oplever retten løftes. Mange udelukker olie eller vælge at stege i vand. Gør hvad er bedst for dig. Dog kan intet erstatte ristet sesamolie og dets unikke smag. Jeg bruger den i dressing, marinader mm.
Basis – Oftes at finde i mit køkken:
- Olivenolie
- Neutral kokosolie
- Ristet sesamolie – Helt unik smag og dybde.
Ekstra – Efter behov eller som del af opskrift:
- Solsikkeolie, rapsolie