Veganske chokoladeboller – bløde og luftige

veganske chokoladeboller

Bløde veganske chokoladeboller er det lækreste bagværk. Hjemmebagte bløde boller med perfekt krumme og luftig midte og fyldt med mørk chokolade. De vil glæde store som små. Perfekt til morgenbordet, brunch, snack eller den søde tand. Er der noget bedre end nybagte duftende boller med chokolade? Hurtige, nemme og lavet helt uden æg. It´s chocolate time!

Bløde veganske chokoladeboller – familiens favorit

Er der noget bedre end duftende nybagte boller?
Måske hjemmebagte bløde boller ala bamseboller?
Eller smeltende chokolade..
Eller ALLE 3?..

Prøv med bløde luftige boller fuld af smeltende chokoladestykker!
Veganske chokoladeboller der for HELE familien til at be’ om nr. 2..
Fordi hvornår kan man ikke klemme en chokoladebolle ned?..

Min bedste opskrift på bløde boller – nu med chokolade

Opskriften på veganske chokolade boller for mig til at smile STORT!!!
Den er nemlig lavet efter min familie var hel i SVIME over mine hjemmebagte hveder. (Ps. man kan altid spise hveder 😉 )

“De jo SÅ gode Alberte! – Plejer ALTID at riste mit brød ! – Men dem her spiser jeg som de er” – Kom det fra Mathias, min lillebrors ven (som bor hos min mor).

Spørg mig om jeg smilede STORT!!
Det var vitterlig det STØRSTE kompliment nogensinde da jeg ved HVOR konservativ han er med hans mad, ristning af brød, smør og pålægschokolade!..hihi

Så gik ideerne igang! Hvad kunne jeg bruge dejen til?..

Jeg spurgte; hvad kunne du særlig godt tænke dig jeg lavede?
– CHOKOLADEBOLLER!! Kom det uden at tøve.

Ud i køkkenet og i gang med at teste – fifle lidt med hvede opskriften. Med ønske om at skabe en blød bolle med krumme og luftig midte.
Fuld af mørk chokolade, tilpas smør fyldt og bagt til gyldenbrun.

Efter et par test sad den i skabet.
Nybagt, duftende og nydt lun med et godt lag smør.
YEP – Gå ikke ned på nydelse!!

Mathias´ begejstring da han smagte chokoladebollerne siger ALT om hvor lækre de er!!
2. portion blev hurtig bagt..

veganske chokoladeboller

Mit “hemmelige” trick til luftigt vegansk bagværk

Aquafaba er mit “hemmelige” trick og hvis du spørger mig ret magisk!
Aquafaba er kogevandet fra bønner, dvs. vandet kikærterne ligger i når vi køber dem på dåse/karton.

Lær alt om Aquafaba: Læs med i min Aquafaba Guide.

Hvis i har fulgt med et stykke tid ved i nok jeg har et særligt forhold til aquafaba..haha.
MEN jeg synes det er dybt fascinerende at opleve hvordan det kan anvendes i alt fra brød, granola og kanelsnegle.
At lave “gamle” kendinge til veganske opskrifter med noget så simpelt som aquafaba er en kæmpe glæde!
OG nu veganske chokoladeboller. Det gør dem luftige og bløde helt uden æg.

Step for step – veganske chokoladeboller

Chokoladebollerne er enkle og kræver få steps samt hævetid:

  1. Lun plantemælken og opløs gæren heri.
  2. Tilsæt sukker, aquafaba, salt og evt. kanel og rør sammen.
  3. Tilsæt sigtet speltmel + 350g hvedemel og ælt indtil dejen samler sig.
  4. Tilsæt blødt smør + resten af hvedemelet og ælt indtil dejen er blank og slipper skålens kanter, ca. 10 min. Brug gerne en røremaskine men det kan også gøres uden.
  5. Hak chokoladen groft og vend i. (Lad gerne chokoladen ligge på køl inden, så farver den mindre i dejen)
  6. Lad dejen hæve med film + klæde over 1 time.
  7. Beklæd en bradepande med bagepapir. (Ca. 35 X 25)
  8. Vend dejen ud på melet bord og lav 15 stykker af ca. 75 g. stykket.
  9. Form bollerne og fordel i den klargjorte bradepande. Lad dem efterhæve under film + klæde ca 30-40 min.
  10. Forvarm ovnen til 220 grader almindelig ovn. Pensl boller med aquafaba rørt med lidt sukker og bag dem 13-15 min indtil gyldne.
  11. Lad bollerne afkøle på rist og nyd dem lune evt. med et lag plantesmør – YUM!

Jeg anbefaler at holde ælte og hævetid da det virkelig er med til at gøre bollerne bløde og luftige uden at skulle tilsætte yderligere mel.

Lækkerier med chokolade

Chokolade! Hvem er ikke fan?
Som snack, på morgenmad eller i brød og kager.

En af mine favoritter er sunde muffins med banan og chokolade! Svampet, lækre og nemme – Opskrift HER

Eller en granola sødet på dadler, banan og tilsat smeltet chokolade – Få den opskriften der vil berige din morgenmadHER

Jeg er selv en mørk chokolade kind of girl, men du kan snildt gå ned i chokoladeprocent. Blot tjek ingredienslisten bagpå da mange varianter desværre indeholder mælkepulver. Ellers kan de købes i helsekost – endda en hvid chokolade! uhh..

Nu der kun at sige – let’s bake!
Håber i vil ELSKE dem som jeg – de er:

  • Perfekt bløde og lækre
  • Fuld af chokoladestykker
  • Let sprød krumme og luftig midte
  • Nemme og hurtig at lave
  • Uden æg og mælkeprodukter
  • Perfekt til eftermiddagshygge eller brunch
  • Dufter himmelsk
  • Families favorit
  • & vanedannende lækre…
veganske chokoladeboller

Veganske chokoladeboller

Bløde chokoladeboller er det bedste hjemmebag. Nyd dem lune som snack, til brunch eller tag en med i madpakken. Nemme og uimodståelig lækre.
5 fra 5 stemmer
Antal: 15 stk
Forberedelse15 min
Tilberedelse15 min
Hævetid1 t 30 min
I alt2 t

Ingredienser

Chokolade boller

  • 220 g plantemælk
  • 25 g gær
  • 50 g rørsukker
  • 100 g aquafaba (vandet fra en dåse kikærter*)
  • ½ tsk flagesalt
  • 1 tsk kanel (kan udelades)
  • 80 g vegansk smør, blødt
  • 130 g sigtet speltmel (kan erstattes med hvedemel)
  • 400 g hvedemel
  • 100 g mørk chokolade, grofthakket (gerne koldt)

Pensling

  • 3 spsk aquafaba
  • 1 tsk rørsukker

Tilberedelse

  • Lun plantemælken til fingervarmt og kom i skål. Opløs gæren heri.
  • Tilsæt rørsukker, aquafaba, salt og kanel. Rør rundt.
  • Tilsæt sigtet speltmel + 350 g hvedemel. Rør til dejen er samlet.
  • Tilsæt herefter blødt smør i tern + resten af hvedemelet. Ælt dejen indtil den er blank og slipper skålens kanter, ca. 10 min. Brug gerne en røremaskine hvis muligt.
  • Fold herefter grofthakket chokolade i dejen. (Lad gerne chokoladen ligge på køl inden brug, så farver den ikke dejen så meget)
  • Dæk skålen med husholdningsfilm + viskestykke og lad den hæve 1 time ved sturetemperatur.
  • Beklæd en bradepande eller fad med bagepapir. Ca. 35 X 25 cm.
  • Kom dejen ud på et melet bord og del i 15 stykker af ca. 75 g. pr. bolle.
    Form og fold bollerne ved at tage siderne og folde ind under bollen. Dette gør du står med en blank overflade der ikke vil sprække under bagning. Kom i den klargjorte form med foldningen nedad.
  • Kom husholdningsfilm og klæde over og lad bollerne efterhæve 30-40 min. Forvarm imens ovnen til 220° alm. ovnvarme.
  • Pisk med gaffel kort aquafaba + rørsukker sammen og pensl bollerne. Alternativt kan du bruge plantemælk.
  • Bag bollerne 13-15 min indtil gyldne. Lad kort afkøle i formen og kom herefter på rist så de ikke bliver fugtige i bunden.
  • Nyd dem lune som de er eller med smør på. Kan opbevares i lufttæt pose 2-3 dage. Smager skønt ristet.

Noter

*Dræn en dåse kikærter eller butterbeans og gem vandet. Dette er vores aquafaba.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
11 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments