Skip to content
Alberte Stengaard vegansk madblog logo
Alberte Stengaard vegansk madblog ballon
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Menu Luk
Guides

#Månedens råvarer januar

NYT år. NY måned. Vi hilser et nyt år velkommen med power, energi og råvarer i januar. Vi dykker ned i skønne rodfrugter, umamifyldte champignon, vores essentielle citron og aromatiske timian. Læs med og få friske ideér til det nye år, opskrifter og mine bedste tips og tricks.

råvarer januar

#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.

Indholdsfortegnelse Luk
1 Månedens råvarer januar – En lille hilsen til jer
2 Månedens 5 udvalgte råvarer
3 Champignon – Mild & anvendelig
4 Pastinak – Sød og let krydret
5 Persillerod – Knasende og mild
6 Citron – Sur basisvare
7 Timian – Krydret og aromatisk
8 Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

Månedens råvarer januar – En lille hilsen til jer

J.A.N.U.A.R.
Nyt år – Ny måned – Nye muligheder.
Som livet nu engang altid giver os – MULIGHEDER.

Glædelig nytår! Håber i er kommet godt ind i det nye selvom 2020´s sidste aften ikke var som den plejede, og 2021 også har vist sig fra en hård start.

MEN jeg håber i holder modet oppe, ser de små glæder, husker at forkæle jer selv. Med alt fra et varmt bad, en god bog, puslespil eller tid i køkkenet.
Og magisk var det netop, at der i går faldt den første sne. Alt lyste op og roen sænkede sig. OG jeg måtte ud og lave sne-engel. Ikke noget jeg har gjort i 10 år, men nøj en befrielse og umiddelbar glæde. Det kan anbefales 😉

Januar er måneden for slankeprodukter, kure, restriktioner og sort/hvid tankegang. Man sætter uopnåelige og usunde krav og mål til sig selv.

Jeg håber I trækker vejret og husker at mad ikke er sort/hvid.
Mad er energi, næring og det, der skal gøre vi kan være kreative, lege med vores børn og leve et godt liv.
At lære at balancere i det kan være svært, men små skridt er så meget bedre end et liv med restriktioner og negative tankemønstre.

Mad har mange funktioner og glæder i livet.
Jeg håber målene vi sammen sætter vil være drevet af glæde og nysgerrighed fremfor restriktioner og negative mønstre.

Hvad siger i til at sætte mål om at udvide vores grøntsagshorisont?
At vi smager en ny grøntsag hver måned, prøver opskrifter vi normalt ikke ville prøve, udforsker smagsriget og leger med råvarer.
Tro mig – Det kan kun bliver en grøntsagsfest.

Jeg glæder mig til endnu et år på bloggen med jer!
Endnu mere madglæde, opskrifter, farver, energi og nydelse.

TAK for i følger med, prøver opskrifter og sender feed back!
Jeg glæder mig til at til at følge med i JERES grøntsagseventyr så tag mig endelig eller skriv kommentar på bloggen, elsker at følge med.
HUSK der ikke noget rigtig og forkert.
Mit største ønske er, at DU finder glæden i køkkenet, leger, nyder og har en fest.
De STØRSTE kram fra A.

NU skal vi i gang med januars råvarer!

råvarer januar timian

Månedens 5 udvalgte råvarer

Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter. Krydderurterne er i vinterhalvåret dyrket i drivhus.
Jeg har i månedens indlæg taget citroner med da det er en af de råvarer som er uundværlige i køkkenet.

  • Champignon
  • Pastinak
  • Persillerod
  • Citron
  • Timian
råvarer januar champignon

Champignon – Mild & anvendelig

Champignon er en særlig anvendt råvare i det plantebaserede køkken. Svampe, herunder champignon indeholder naturligt smagen; umami som er den 5. grundsmag. Smagen der også kaldes velsmag og oftes nævnes i forbindelse med kød.
Når vi steger svampe helt tørre, fordamper væden og dets naturlige umami fremhæves, dette anvendes i mange retter for netop at fuldende smagen.

Champignon dyrkes i væksthuse hvor klimaet kan styres. De plukkes med rod på da de her bibeholder deres smag og kraft intakt. Køb derfor helst champignon med rod og jord på.
Champignon findes både i en hvid og brun variant. De brune champignon er en “umoden” portobello der plukkes før den bliver stor.
Champignon er mild i smagen og er aldeles anvendelig.

Opskrift ideér med champignon:

  • Brug champignon i gryderetter, wokretter.
  • Brug i pastaretter, på pizza, tærte eller stegt tørre og serveret i wrap.
  • Brug dem rå i salater.
  • Steg dem tørre, krydre med timian, peber og salt og brug som tilbehør til smørrebrød.
  • Lav lækre svampesaucer.
  • Lav en skøn massaman curry – Du kan bruge brune champignon i stedet for portobello.
  • Lav den lækreste veganske bolognese. Fuld af umami og smag.
  • Brug som topping ovenpå cremet blomkålshummus.

TIPS & TRICKS:
– Opbevaring: Opbevar champignon på køl, i lufttæt beholder, gerne originalemballagen. Lad gerne stok og jord sidde på så smagen bibeholdes.
– Børst dem rene eller brug lidt vand: Undgå at vaske dine champignon og rens dem gerne med en børste. Bruger du vand gør det forsigtigt og lad dem ikke ligge i blød.
– Steg dem helt tørre: Ønsker du mest mulig smag fra dine champignon, steg dem helt tørre på en varm pande indtil alt vandet er fordampet.

råvarer januar pastinak

Pastinak – Sød og let krydret

Pastinakken er en rodfrugt og meget anvendelig i køkkenet. Den har en sød, let krydret og nøddeligende smag der kan minde om knoldselleri.
Den ligner meget en persillerod men kan kendes på den går indad i toppen. Kendes med udtrykket “pastinakken skal ned med nakken”.

Opskrift ideér med pastinak:

  • Brug i supper og gryderetter.
  • Steg på panden med lidt olie, løg, hvidløg og krydderier.
  • Lav et fad med blandede rodfrugter, vend med olie, peber, salt og lidt ahornsirup. Bag ved 200 grader i ca. 40 min. Skønt tilbehør til aftensmad eller som del af salat. Server med hummus, appelsinvinaigrette eller miso-tahindressing.
  • Brug rå revet pastinak som del af råkost. Bland med revet gulerod, æble, persille og vend med en olie/eddike dressing. Top med rosiner og ristede solsikkekerner eller græskarkerner.
  • Pastinakker koger let ud og er skønne at bruge i grøntsagsmos sammen med kartofler. Server en grov rodfrugtmos til bolognese.
  • Lav en lækker og mættende linsesalat. Udskift hokkaido med bagt pastinak. Deres sødme er skøn i kombination med rødbede og rucola.

TIPS & TRICKS PASTINAK:
– Opbevaring: Opbevares bedst på køl hvor den kan holde sig 2-3 uger.
– Undgå den bliver brun: Pastinakken skal helst skrælles da den kan gemme på skidt. Under er den hvid i kødet som hurtigt bliver brun ved iltning. Vil du gerne bruge den rå og undgå dette kan du vende med lidt citronsaft.

råvarer januar persillerod

Persillerod – Knasende og mild

Persilleroden er en rodfrugt med sæson efterår/vinter. Roden er i familie med persille hvilket kommer særligt til udtryk i dens milde duft og smag af persille.
Persillerod minder meget om pastinak men har en top som går opad. Dens smag er mildere og mindre sød.
Du kan bruge friske bladskud fra persilleroden som erstatning for persille eller som suppevisk.

Opskrift ideér med persillerod:

  • Brug ovenstående ideér fra pastinak.
  • Kan skæres i stave og bruges som snack sammen med rødbedehummus, fennikelhummus eller ærtedip.
  • Lav en simpel salat med bagte persillerødder vendt med sort quinoa, spinat, æbletern, citronsaft, ristede græskarkerner og server med gurkemejedressing.
  • Lav en skøn lasagnesuppe, men udskift gulerod med persillerod.
  • Persillerod smager fortrinligt med frisk timian. Bag persillerod i tern med olie, frisk timian, peber og salt. Server med en enkel olie/eddike dressing eller brug dem som del af salat.

TIPS & TRICKS PERSILLEROD:
– Opbevaring: Persillerod opbevares på køl eller i kølig kælder hvor den kan holde sig i 2-3 uger.
– Skræl: Husk at skræl persilleroden før brug da der kan sidde meget skidt.

råvarer januar citron

Citron – Sur basisvare

En af de essentielle grundsmage er surt. Når vi kombinere de 5 grundsmage smager vores mad så englene synger. Citroner er en god vej til syre og kommer med en aromatisk smag.
Citroner i “forrådskammeret” er næsten et must da du her kan lave alverdens opskrifter i både det salte og søde køkken.
Citroner vokser på citrontræet som dyrkes i Indian, Kina og Sydeuropa. Sidstnævnte hvor vi importere fra.
Citron indeholder en stor mænge C-vitamin.

Opskrifts ideér med citron:

  • Dressinger, marinader, dip og hummus:
    – Gurkemejedressing
    – Fennikelhummus, butterbeanhummus, blomkålshummus, linsehummus
    – Ærtedip
  • Gryderetter, vegansk pålæg, vegansk ricotta:
    – Lasagnesuppe med tofu ricotta
    – Rødbedetatar og russisk salat
  • Salater:
    – Linsesalat med marinerede linser
  • Desserter, kager, muffins, søde sager:
    – Vegansk cheesecake
    – Veganske muffins med chokolade og bær
    – Vegansk banankage
    – Vegansk lemoncurd
    – Dadelkugler med citron og lakrids

TIPS & TRICS CITRON:
– Opbevaring: Citroner kan opbevares ved stuetemperatur i ca. 1 uge. På køl kan de holde sig længe
– Køb gerne de økologiske og usprøjtede når du bruger skallen. Ellers vær opmærksom på at vaske dem grundigt.

TIP TIL BAGNING:
– Jeg anvender ofte citronsaft i vegansk bagning da natron behøver syre for at reagere korrekt.
– Jeg laver ofte vegansk “kærnemælk” ved at blande plantemælk + syre (citronsaft/eddike).

Timian – Krydret og aromatisk

Timian er en gammel krydderurt som stammer fra sydeuropa men i dag vokser mange steder, herunder danmark.
Der findes utrolig mange arter timian men de mest udbredte herhjemme er den klassiske havetimian samt citrontimian. Smagen er dejlig krydret og aromatisk men det varierer alt efter hvilken art.
Timian findes som tørret krydderurt. Timians små blomster bruges også i madlavning som krydderi.

Opskrifts ideér med timian:

  • Brug friske kviste til suppevisk:
    – Prøv lasagnesuppe hvor vi anvender suppevisk/krydderbuket.
  • Brug timian i gryderetter, supper og sammenkogte retter:
    – Vegansk bolognese fuld af smag.
  • Til marinader og krydderolie:
    – Skøn linsesalat med krydderolie.
  • Skøn sammen med bagte rodfrugter.
    – Prøv persillerødder, pastinakker og kartofler vend med lidt olie, peber og timian. Krydder med flagesalt når de tages ud af ovnen.
  • Steg svampe på panden og krydre med timian, peber og salt.
  • Smaggiver i hummus:
    – Fennikelhummus
  • De lækreste syltede rødløg med timian og appelsin.

TIPS & TRICKS TIMIAN:
– Opbevaring: Opbevar timian på køl, enten i lufttæt beholder gerne med et lille fugtigt stykke køkkenrulle over. Eller i glas med vand i køleskabdøren.
– Frisk eller tørret timian: Du kan bruge tørret timian hvor du ville bruge frisk og omvendt. Blot husk at tørret timian er mere koncentreret og frisk timian smager mere igennem når det opvarmes.

råvarer januar

Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

  • Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
  • Billigere
  • Dansk produceret
  • Klimavenligt
  • Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
  • Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
  • Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
  • Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lignende indlæg

veganske æg kaldet hørfrøæg

Veganske æg også kaldet "hørfrøæg" - En vegansk...

marts råvarer portobello

#Månedens råvarer - Marts + Coleslaw med rosenkål...

sæson råvarer september

#Månedens Råvarer September + Efterårs madpakke & bowl

Juli-sæson-bær

#Månedens råvarer Juli - Bær udgave

Abonner
Giv besked om
guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Følg med på instagram
Open
CHIAMARMELADE🎈👇🏻 Weekenden har været fuld af god mad og leg i køkkenet - det er mit helle🎯 
Som del af overnight oats indlægget lavede jeg en nem marmelade med chia som er skøn at bruge som topping på grød, yoghurt, ovenpå brød eller indeni en fastelavnsbolle🙊
.
Jeg elsker den er let syrlig, knaser og har sødme fra vanilje👇🏻
1 glas:
*250g frosne hindbær.
*1 appelsin, saft + skal.
*1/2 vaniljestang /vaniljepulver.
*Evt. 1-2 spsk ahornsirup.
*2 spsk chiafrø.
.
Kog hindbær, appelsinskal + saft og vanilje op i ca. 5-10 min indtil bærrene er most. Tag af varmen og tilsæt chiafrø. Rør rundt og lad stå 5 min. 
Rør godt rundt igen, kom på glas og opbevar i køleskab🥳
.
Livet er nu engang sjovere når vi topper løs🚀
Håber jeres weekend har været dejlig og i er klar til at hoppe ind i en ny uge med mig🤸🏻‍♀️❤️
.
.
.
.
.
.
.
#overnightoats #grød #køleskabsgrød 
#porridge #chiajam #morgenmad #chiafrø #veganbreakfast #efterår #vadveganeräter 
#glutenfreiessen #plantebaseret #hverdagsmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #godmad #grøntsager #veganfoodspot #vegetarisk #madinspiration #vegansk #morgenmadsinspiration #whatveganseat #lækkerier #glutenfri #madmedmedfølelse #veganskmorgenmad
Open
FREDAGS FROKOST🥬 Hvordan er jeres uge gået på hjemmekontoret?💥 Min toppede i dag med en hurtig falafelsalat😎 
Jeg fandt nemlig @urtekram falafler til 10kr i @nettodk 😱 OH YES!! 
For friture ikke? Det ER godt😏
.
Det blev selfølgelig udnyttet til den lækreste hjememfrokost som i snildt kan lave både som frokost eller aftensmad gerne serveret med hummus til💪🏻
Falafelsalat:
*Spinat, sukkerærter, broccoli, agurk i strimler.
*Fennikel vendt med lime, dild og mynte🌱 (afhængig)😂
*Æble i tern, sorte oliven, avocado.
*Spicy falafler, ranchdressing fra bloggen.
*Pitabrød og evt. hummus.
.
Håber jeres fredag har været god og i er klar til weekend?🥳 
Nogle rare planer? Gåture, fastelavnsbollejagt eller bagning?🎈
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #falafel #nemfrokost #falafelbowl #pitabread #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #falafelsalad #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Jeg drømmer om💭🎯 Pulled portobello med coleslaw og syltede rødløg🤤 Serveret som burger eller i bowl med quinoa🍔💥
.
Portobello bages, strimles og vendes med hjemmelavet barbecue sauce👀
Det frækt, det comfort food, det er fuld af power💪🏻🔥
Nysgerrig på hvordan du tryller svampe til pulled portobello😎
.
Opskriften er på bloggen, link i bio🚀
Drømme går altså i opfyldelse🤪💭
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #pulledportobello #portobello #quinoarecipes #portobelloburger #comfortfood  #greenbowl  #veganburger 
#veggiebowl #veganburgers #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
SIMPELT🎈De små ting der gør forskellen, menneskerne vi har kær, smilet til vores forbipasserende, en god frokost, ja vores hverdagsmagi😌 
Selv i en tid som for alle er anderledes er dette vigtigt✨ 
. 
For mig er det vigtigt at huske på det SIMPLE❤️ Jeg har lært igennem årene at se og værdsætte det enkle, de små ting, alt det vi ofte glemmer men i sidste ende er limen i vores liv🎯
.
Jeg ELSKER at nørde med mad, finde sammensætninger der siger kapow men jeg elsker OGSÅ det simple🥑 Der hvor smagene kommer helt til sin ret og nydelsen får ekstra plads😌
.
En god rugbrødsmad smurt med flækærtehummus og toppet med feldsalat, avocado, granatæble og sorte oliven er simpelt og lækkert! Drys med lidt flagesalt og ristede kerner👌🏻
.
Husker i det simple og hvad er hverdagsmagi for jer?✨😌❤️
.
.
.
.
.
.
.
.
#avocadomad #hummuslove #veganskfrokost #nemfrokost #rugbrød #frokost #madopskrifter  #vadveganeräter 
#veggiebowl #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Foodprep game👉🏻🎯 Det er ingen hemmelighed at jeg er FAN!😎 Jeg drømmer om (man må godt drømme) engang at kunne gå i køkkenet med JER🌈❤️ holde workshop, have råvarerne i hænderne, kunne inspirere og give tips og tricks videre - DELE glæden⚡️ For Foodprep hjælper mig i min dagligdag på flere måder👇🏻
1. Jeg kan lave en lækkert frokost/aftensmad på 5 min. Der giver mig god energi, farver, mæthed💪🏻
2. Jeg sparer tid og tanker om “hvad skal jeg spise”🧐
3. Det bliver ALDRIG kedeligt og jeg undgår madspild da jeg snildt kan lave fx. spinatpandekager og bruge grøntresterne, som fyld. Lave en overnight oats med gulerod eller bruge bagte grøntsager i en curry🍜
.
Dette👆🏻 og meget mere skrev jeg sidste år et indlæg med mine bedste tips, tricks og hvilke køkkenredskaber jeg bruger🎯 jeg har lige opdateret det og linker i bio🚀
.
Foodprepper I eller kunne i godt tænke jer at kommer i gang?
Har i spørgsmål endelig stil dem herunder👇🏻❤️
.
.
.
.
.
.
.
#foodprep #madpakke #foodpreparation #lunchtime #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #madpakker #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #veganvitamin #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #whatveganseat #goodoldvegan #joinveganvultures #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Spinatpandekager🤸🏻‍♀️💚 Har ikke tal på hvor mange gange jeg har lavet dem🙆🏼‍♀️ De er super nemme, bløde og perfekte som madpandekager med fyld🔥 
.
Jeg tømmer ofte grøntskuffen og søger for der gerne er noget friskt, sprødt og bagt🥦🥒
Dertil en hummus, dressing, syltede rødløg samt andet topping🥑
Evt. kogte ris/quinoa og protein fra sprøde kikærter eller stegt tofu⚡️
.
Det skønne ved pandekager som ved Buddha Bowls er, at kun fantasien sætter grænser🎯
.
Skøn at servere med familie og børn da man kan stille alt frem i små skåle og bygge sin egen🌯
Pandekagerne er lavet på durummel hvilket gør dem så lækre bløde!
Jeg linker til dem i bio🚀🥬
.
Pift - der ligger også en glutenfri variant på bloggen, blot søg på spinatpandekager 🙌🏻
.
Håber jeres uge er startet godt🚀
.
.
.
.
.
.
#madpandekager #spinatpandekager #farverigmad #pandekager #veganskfrokost  #wraps  #vadveganeräter 
#veggiesandwich #spinat #plantebaseret #frokost #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegansandwich #vegetarmad #nemmad #sundfrokost #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
  • Morgenmad
  • Salater
  • Frokost
  • Aftensmad
  • Tilbehør
  • Snacks
  • Søde sager
  • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Blogdesign af BloggerSpace
© 2020 - 2021 Copyright BloggerSpace
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt