Juni måned står for døren og det betyder nye råvarer + opskrift på lækker fennikel salat vendt i smagfuld vinaigrette. Juni byder på friske, smagfulde og karakteristiske grøntsager. Jeg håber at du med indlægget tør kaste dig ud i fennikel, bladselleri og bruge jordbær i det søde som salte køkken. Glæd dig – Juni måned bugner af fantastiske råvarer klar på at blive brugt og nørdet med.
#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.
Månedens råvarer – Juni
Kalenderen siger SOMMER !!
Vildt vi allerede siger Juni, sommer og snart ferie.
Det hele føles vendt på hovedet efter mange uger, måneder med Corona. Alt har været lukket ned, og begynder først nu så småt at åbne op. Livet i gaderne, smilet, cafe’erne der byder velkommen og solen der stråler over landet.
Corona betyder også at sommerplanerne må ombookes og vi må tænke kreativt. Ferie i Danmark bliver årets attraktion.
MEN det kan vi udnytte og NYDE!
Til at gå på oplevelse i egen by, land og samtidig dufte, smage og kokkerere os igennem den fantastiske tid vi går i møde. Dansk produceret frugt og grønt samt lokale boder der dukker op med jordbær, kartofler og ærter.
ÅH..Det er sommer i Danmark når det er bedst.
Jeg GLÆDER mig som et lille barn til denne måned. Den byder på 2 af mine favoritter; Fennikel og bladselleri og jeg håber med min opskrift på fennikel salat med vinaigrette at få jer med på vognen.
Nu der kun at sige:
LET´S GO GREEN !
Månedens 5 udvalgte råvarer:
Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på og udvikle opskrifter med. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.
Med dem i fokus bruger jeg mit basislager til at udvikle lækre, anderledes og nemme opskrifter jeg håber kan inspirere jer til at hoppe i køkkenet og udfordre jer selv på smag og råvarer.
Mine 5 udvalgte i Juni:
- Jordbær
- Hvidløg
- Blomkål
- Bladselleri
- Fennikel
Jordbær – Søde, saftige sommerbomber
Søde, røde og saftige. Jordbær er sommerens ultimative frugt, og vi kan nyde danske jordbær købt i butikker eller plukke dem selv mange steder i landet. Sæsonen byder på de mest smagrige som findes i juni samt juli.
Jordbær er bedst friskplukket da de har kort holdbarhed og hurtig bliver dårlige og mugner.
Jordbær er særlig brugt i det søde køkken men kan med fordel bruges i det salte køkken til at give smag og lethed:
- Spis dem alene eller blot drysset med lidt sukker, citronsaft og evt. mynte.
- Brug dem i sommerens salater.
- Kog til grød med lidt ahornsirup, citronsaft og vanilje. Brug grøden ovenpå is, i kager eller på din morgenmad.
- Lav smoothies samt bananis med jordbær – Opskrift HER.
- Lav en skøn jordbærtærte fyldt med hjemmelavet creme – Opskrift HER.
- Råmariner jordbær i tern med limesaft, rørsukker, balsamico samt vaniljepulver.
TIPS & TRICKS:
– Skyl jordbærrene med stilk på, da der ellers vil løbe vand ind i bærret og lad dem herefter dryppe af i sigte.
– Jordbær smager bedst friskplukket men kan opbevares på køl. Tag dem gerne ud inden brug så smagen fremhæves.
– Du kan fryse jordbær og bruge dem løbende, skyl dem gerne inden eller giv dem et opkog efter optøning.
Hvidløg – Kraftige små smagsløg
En af køkkenets must-have.
Hvidløg er sammen med vores tørrede krydderier en basis vare og uundværlig til at krydre mange af vores madretter.
Hvidløg består af små “fed” som sammen er dækket af en hvid skræl. Smagen er kraftig og stærk i rå tilstand med ved opvarmning bliver den let sød og med nøddeagtige toner.
HUSK: Pas på ikke at brænde dit hvidløg når du steger det. Her vil smagen blive bitter. Steg gerne løg og hvidløg 1-2 takker under højeste blus.
Brugen af hvidløg er næsten uendelig men her kommer nogle af mine favoritter:
- Som smagsgiver i dressinger.
Riv 1-2 fed hvidløg med i din dressingog lad den gerne trække på køl hvor smagen fremhæves. Fx. Peanutbutterdressing, tahindressing, eller en klassisk ranchdressing. - Bag hvidløget helt. Kom dem på bageplade med lidt olivenolie, salt og peber og steg dem 20-25 min. ved 180 grader. Herefter kan du pille skrællen af og spise de lækre, søde fed hvidløg.
- Brug som smagsgiver i hummus. Fx. lækker linsehummus eller butterbeanhummus.
- Brug i veganske omeletter. Lækker morgenmad eller frokost.
- Som smagsgiver i tærter, wokretter, gryderetter samt marinader.
- Brug i klassisk BBQ sauce sammen med portobello og lav sommerens lækreste pulled portobello.
- Som marinade til østershatte serveret med tzatziki smagt med hvidløg og mynte – Opskrift HER.
TIPS & TRICKS:
– Opbevar hvidløg på køl. Her kan de holde sig op til flere måneder.
– Hvidløg kan købes som tørret pulver. Dette er smart i opskrifter hvor du ønsker smagen af hvidløg men gerne vil undgå de små stykker. Fx. i dips og marinader. Hvidløgspulver er ligeledes smart da du nemmere kan styre styrken og mængden af hvidløg.
Blomkål – Sprødt kålhoved med power
Blomkål er flittig bugt grøntsag herhjemme.
Med dens utallelige anvendelses muligheder – Alt fra rå, dampet, bagt eller lavet til mos.
Blomkål smager mindre “kålet” end fx. hvidkål og når vi damper den, fremtræder sødmen og et let nøddeagtig smag.
Der er SÅ mange muligheder med blomkål, men her er lidt ideer:
- Boost din morgenmad med ekstra grøntsager og køb blomkålsris på frost og tilføj til din havregrød, overnight oats eller smoothie – Opskrift på cremet grød med hindbær og blomkålsris HER.
- Lækre blomkåls “steak” med miso marinade.
- Riv fint og brug som alternativ til ris, eller som en blanding.
- Riv i tynde skiver på mandolinjern og brug i salater, sandwich eller wraps.
- Bag i ovnen med olivenolie, karry og peber og brug som tilbehør eller kom i madpandekager som lækkert fyld – Opskrift HER.
- Blomkål er perfekt i gryderetter med smag på krydderier – Prøv en nem og lækker one pot med quinoa og bagt blomkål – Opskrift HER.
- Kombiner thai køkkenet med blomkål og lav en lækker Massaman curry med blomkål og serveret med mangosalat. Opskrift HER.
- Spis i buketter som snack, evt. serveret med hummus eller dip.
- Lavet til suppe, mos eller hummus.
TIPS & TRICKS:
– Opbevar blomkålen på køl, her kan den holde sig længe.
– Blomkål fåes i flere farver som lilla og orange samt en udgave kaldet romanesco.
Deres stærke farve betyder, de er rig på farvepigmenter (fytokemikaler) hvilket gør de fungerer som antioxidant samt hver har gode sundhedsmæssige fordele – afhængig af deres farve.
Bladselleri – Sunde, saftige stilke
THE DEAL BREAKER! Er man på bladselleri holdet eller ej? 😉
Jeg er – og jeg er FAN!
Bladselleri er i familie med knoldselleri men med en mere mild smag med bitre toner. Smagen variere dog meget i styrke. Stænglerne er sprøde og kan være let trævlede. Bladselleri er klart bedst i sæson da de ellers kan blive “tørre” og harske i smagen, samt være med “lufthuller” i stænglen.
Så brug endelig denne sæson på at lære de skønne stængler at kende og udfordre dine smagsløg. Bladselleri har et meget højt vandindhold på ca. 90% og indeholder mange fibre.
Brug af bladselleri:
- Lav en lækker fennikel salat med bladselleri og pære – Opskrift længere nede.
- Skyl stænglerne og brug som snack, server med hummus eller dip.
- Brug i grøntsagsretter eller supper.
- Blend med i greenie eller brug i saftpresser.
- Spis sammen med dadler – Tro mig det ER godt! Sødmen er perfekt med den let bitre bladselleri.
- Snit fint og brug i salater eller som tilbehør i buddha bowl.
- Brug dem fintsnittet i vegansk æggesalat.
- Brug dem som del af din food prep. De er skønne at have klar i køleskabet.
- Lav en lækker grøn salat serveret med cashewdressing – Opskrift HER.
TIPS & TRICKS:
– Opbevar bladselleri på køl.
– Er stænglerne blevet slatne kan de lives op i kold vand eller snildt bruges i gryderetter samt greenies.
Fennikel – Karakteristisk, sprød med lakridstoner
YAY !! Jeg var hel høj da jeg fandt ud af at vi starter fennikel sæsonen. Hvis i følger med på Instagram ved i jeg er kæmpe fan og bruger den frisk, bagt, syltet og senest i hummus!
Fennikel er en hvid / lysegrøn knold med dild ligende top. Den er karakteristisk men sin lakridsagtig smag. Jeg håber du tør kaste dig ud i alt fra lime syltet fennikel til opskriften herunder på skøn salat med fennikel, pære og bladselleri. Som sammen komplimenterer hinanden perfekt med deres sødme, bitre og stærke smage. Masseret med en enkel citronvinaigrette.
Brug også fennikel til:
- Snit fint på mandolinjern og brug i salater og buddha bowls.
- Vend med olivenolie, salt og peber og bag i ovnen – Opskrift HER.
- Lynsyltet fennikel med appelsin eller lime – Opskrift HER.
- Appelsin syltet fennikel – Opskrift HER.
- Som fyld i lækre spinatpandekager – Opskrift HER.
- Skøn spidskålssalat med fennikel og appelsinvinaigrette – Opskrift HER.
- Snit fint og server med enkel citronvinaigrette.
TIPS & TRICKS:
– Klargør fennikel ved at fjerne den grønne tog og skylle den for evt. jordrester. Skær den midt over og snit den fint på mandolinjern / med kniv, eller skær i både til ovnen.
– Opbevar fennikel bedst på køl. Her kan den holde sig 2-3 uger.
Fennikel salat med vinaigrette
Ingredienser
Salat
- 1,5 dl beluga linser, ukogt (ell. quinoa)
- 1 stk fennikel
- 3 stængler bladselleri
- 1 stk skalotteløg
- 1 stk pære
- ½ bundt dild, finthakket
- 2 spsk kapers, lethakket
- 1 håndfuld jordbær, i kvarte
- Ruccola
Vinaigrette
- 1 spsk citronsaft
- 2 tsk olivenolie
- 1 tsk agavesirup
- ½ tsk dijonsennep
- Friskkværnet peber
- ¼ tsk flagesalt
Tilbehør
- Ristede solsikkekerner
- Ranchdressing
Tilberedelse
- Start med at koge beluga linserne efter anvisning på posen. Rist solsikkekernerne på en tør pande indtil de tager farve samt forbered ranchdressing og kom på køl.
- Snit fennikel, bladselleri, skalotteløg og pære fint på mandolinjern og kom i skål. Kan gøres i hånden, men det nemmere med mandolinjern.
- Rør vinaigretten sammen og vend sammen med fennikel salaten. Vend godt rundt og lad det trække på køl 10-15 min.
- Efter køl vendes finthakket dild, kapers og de kogte beluga linser i salaten.
- På ønsket fad anrettes ruccola i bunden, herefter fennikel salat og til slut jordbær samt ristede solsikkekerner. Server med ranchdressing.
- Rester af salat + dressing kan holde sig på køl 2-3 dage.
Egne noter
2 X Sommer buddha bowls med fennikel
I ved jeg ELSKER buddha bowls og har dedikeret et indlæg med guide til hvordan en lækker og nærende buddha bowl opbygges. Læs med HER.
Her kommer 2 sommer favoritter med fennikel anvendt både som bagt og syltet. Den ene er tænkt som tilbehør – den anden er opbygget efter min guide.
Brug dem som inspiration eller følg step herunder. Det skal være sjovt og lækkert at spise grønt i sæson!
GO FORNØJELSE !
BOWL TIL VENSTRE: Brug som tilbehør til fx. tofu eller falafler
- Feldsalat
- Agurk i strimler
- Squash
- Krammet spidskål
- Syltet fennikel
- Jordbær
- Ærter
- Peanutbutterdressing
BOWL TIL HØJRE: Som er opbygget efter min Buddha bowl guide
- Feldsalat + rød spidskål
- Kogt quinoa
- Edamamebønner + sorte bønner
- Bagt fennikel (Både vendt med olivenolie, salt, peber, citronskal bagt ved 200 grader i ca. 20 min.)
- Friske ærter
- Dampede asparges
- Jordbær
- Oliven
- Lime syltede rødløg
- Tzatziki
- Sesamfrø + citronskiver
Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:
- Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
- Billigere
- Dansk produceret
- Klimavenligt
- Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
- Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
- Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
- Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler
Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.