Vegansk jordbærtærte med vaniljecreme

vegansk jordbærtærte

Vild med jordbær, sprød tærtebund, luksuriøs vaniljecreme, dessert og kage generelt? Så må du bage vegansk jordbærtærte – Sprød, karameliserende bund lavet på hasselnødder, havregryn og marcipan, forført af mørk chokolade, hjemmelavet luftig vaniljecreme. Toppet med sommerens søde, saftige jordbær og et drys chokolade. Sundere, syndig, overdådig og nem at lave. Vegansk, glutenfri og vidunderlig. Vegansk jordbærtærte er sommerens perfekte dessert. Lav 6 små eller 1 stor tærte.

Sommerens dessert – Vegansk jordbærtærte

Jeg har et crush..
Det har stået på i MANGE år. Det tilbagevendende, vandedannende..
Det smager sødt, syndigt og sommerligt..
Det er KÆRLIGHED..
Jeg har et crush på jordbærtærte..

Men er der noget bedre end hjemmelavet jordbærtærte?

Jeg er ved at SPRINGE af iver og spænding over at dele opskriften veganske jordbærtærte!
Ved første bid er man blæst omkuld..
Den er sprød, sød, syndig og uimodståelig lækker..
OG er selvfølgelig toppet med luftig, blød vaniljecreme.
HELT uden smør, mælkeprodukter, æg ELLER erstatningsprodukter..
Simple ingredienser med stor smag.. luksuriøs i sin enkelhed.
OG du kan lave den glutenfri!

Håber i vil elske den som jeg – Den er:

  • Har en sprød, karameliserende bund – smager som churros..
  • Knasende udenpå – cremet indeni
  • Toppet med hjemmelavet vaniljeprikket creme
  • Perfekt sød..
  • Frisk, forførende og fabelagtig
  • Nem og enkel at lave
  • Med få, simple ingredienser
  • Vegansk og glutenfri..
  • Syndig, sundere – uimodståelig..
  • & sommerens BEDSTE dessert !

TIP: Jeg har lavet 6 små tærter men du kan SNILDT lave 1 stor.
Læs med længere nede hvor jeg guider til mængder og bagetid.

vegansk jordbærtærte

Jordbærtærte i sundere version

Jeg har nørdet, testet og leget med tekstur og smag så jeg kunne dele en vegansk jordbærtærte der var klassisk men i nye klæ’r.
YEP jeg har rystet posen.
Proppet lidt Helse Else ind så vi har en sundere version men ikke går på kompromis med smag eller nydelse.

Jeg har droppet mørdejsbunden – Jeps..
Fjernet mazarinmassen – Say WHAT?! Jeps..
Hvad er der så tilbage??

Den LÆKRESTE, sprøde bund toppet med fløjsblød vaniljecreme.

En bund der vil slå benene væk under dig.
Hemmeligheden?..
Revet marcipan i bunden!!
Det er tivoli møder churros møder jordbærtærte..MUMS!
Vi tilføjer ristede hasselnødder, havregryn, vanilje, ahornsirup, et drys rørsukker og samler den med en smule kokosolie.
Sprød, karameliserende og sundere end originalen. OG bedre!
OG så laves den nemt og hurtigt i en blender.

PRØV den – du vil blive forelsket..
Få simple ingredienser STOR smag.

Vegansk og glutenfri jordbærtærte – Ingredienser

  • Marcipan
  • Havregryn (Brug glutenfri havregryn hvis du ønsker en hel glutenfri tærte)
  • Ristede hasselnødder
  • Ahornsirup
  • Rørsukker
  • Vanilje
  • Smeltet kokosolie
  • Nip salt

Vegansk vaniljecreme – Cremet og luftig

Veganer test level 120! HA HA..
Men hvordan laver man en fyldig, luftig, blød vaniljecreme UDEN æg og mælkeprodukter?
JO.. man tester den i hoved og R*V og står til sidst med en vegansk vaniljecreme der smager så englene synger.
Luftig, let, cremet og nem at lave. Simple ingredienser:

  • Mandelmælk, sødet (eller anden plantemælk)

  • Vegansk piskefløde:
    Enten Alpro soya cuisine: Kan købes i større supermarkeder.
    Eller Havrefløde til piskning: Jeg fandt den som spot i Netto.
    Eller Kokoscreme: Toppen af en kokosmælk (cremen vil dog lave en smule smag af kokos)

  • Vaniljestang eller vaniljepulver

  • Rørsukker

  • Majsstivelse (Maizena)

  • Nip gurkemeje – For farve, kan udelades

  • Nip salt

Vegansk jordbærtærte – Step by step

Få enkle steps og du er klar med sommerens ultimative dessert. En smule planlægning og ellers klarer blender, ovn og gryde resten af arbejdet:

  1. Vaniljecremen koges og stilles på køl indtil kold.
    *Kan sagtens laves 1-2 dage før.

  2. Ingredienser til tærtebunden køres i blender til en samlet masse.

  3. Tærteformene smøres og dejen presses ud heri. Prik med gaffel et par steder i bunden.

  4. Bag bundene ved 180 grader varmluft i ca. 13-15 min. indtil gyldne. Hold øje da alle ovne er forskellige.
    *Vil du hellere lave 1 stor tærte læs guide herunder.

  5. Lad bundene køle af og løsn dem forsigtigt fra formen.
    *Jeg bruger tærteforme med løs bund.

  6. Fordel smeltet chokolade jævnt over bunden.

  7. Pisk soyafløden med citronsaft og vend med vaniljecremen.
    *Brug den mængde du ønsker. Gem evt. rester på køl.

  8. Fyld cremen i tærtebundene og pynt med danske jordbær, hakket chokolade og evt. mynteblade.

  9. Server og NYD.

1 stor jordbærkage eller 6 små tærter

Har du ikke 6 små forme eller ønsker at lave 1 stor jordbærkage.
Jeg giver her 2 muligheder på 1 stor tærte:

  • Tærteform 24 cm:
    Brug samme mængde ingredienser. Bages ved 180 grader varmluft ca. 13-15 min.
  • Tærteform 26 cm:
    Lav 1,5 X portion til tærtebunden. Bages ved 180 grader varmluft ca. 13-15 min.
vegansk jordbærtærte

Vegansk og glutenfri kager og snacks

Lyder det kedeligt – tørt – intetsigende? Niks, vi går ikke på kompromis med smag, tekstur eller nydelse. Jeg har samlet 3 uimodståelige bud på glutenfri kager og sunde snacks.

Måske mere til en snack på farten? Eller sund dessert?..

OG kronen på værket – DESSERTEN…ekstravagante (men nemme) dessert..

  • Vegansk cheesecake lavet helt uden sukker og olie. Luksuriøs, cremet og men den lækreste nøddebund.

Tips og tricks til vegansk jordbærtærte

  1. Husk at smøre formen: For lettest at få bunden ud af tærteformen smøres den let med lidt smeltet kokosolie.

  2. Tærteform med løs bund: Jeg bruger tærteform med løs bund. Dette gør du nemt kan løsne bunden. Har du ikke form med løs bund vil jeg anbefale du lader tærten blive i formen, ellers kan bunden nemt knække.

  3. Alle ovne er forskellige: Husk at hold øje med dine bunde imens de bager. Mine bunde fik 13 min. men det er meget individuelt alt efter ovn og hvordan den varmer. Kig efter 8-10 min og bag indtil let gylden op til 15 min.

  4. Spar tid: Lav gerne vaniljecremen dagen i forvejen og vær klar på 30 min.

  5. Kog cremen ved lav varme – længe: Vaniljecremen koges på lav varme med piskeris. Cremen vil begynde at tykne og komme i kog, dette tager imellem 8-10 min. Hvis cremen her ikke er tyknet kan du skrue lidt op for varmen.

  6. “Fløden”: Jeg anbefaler at bruge enten soya eller havrebaseret fløde, men du kan anvende kokoscreme. Blot ha’ i mente at der vil være en let smag af kokos.
    – Jeg har bedst resultater med soyafløde som er nemmere at piske stiv.

  7. Topping og fyld: Leg gerne med fyldet. Tilføj vegansk lemoncurd, udskift bærerne eller fyld dem med yoghurt. Top evt. med nødder eller kokosflager.

  8. Opbevaring: Tomme tærteskaller opbevares i lufttæt beholder. De er bedst dagen derpå men kan godt stå 1-2 dage.
    Vaniljecremen holder sig fint på køl 3-5 dage. Rør gerne op inden især hvis den er blandet med havrefløden.

  9. Kan laves som 6 små tærter eller 1 stor jordbærkage: Følg guide længere oppe.

  10. Glutenfri version: Brug glutenfri havregryn og følg ellers opskriften.

  11. Ristede hasselnødder: Når vi rister nødder fremhæves smagen. Rist gerne hasselnødderne kort på panden og køl af inden brug. Gnid evt. det løse skal af nødderne.
    *Du kan bruge mandler eller valnødder i stedet.

Opskrift på vegansk jordbærtærte

vegansk jordbærtærte opskrift

Vegansk jordbærtærte

Sommerens ultimative dessert. Tærte med jordbær, sprød bund og hjemmelavet luftig vaniljecreme. Pynt med søde, saftige jordbær og et drys chokolade.
5 fra 3 stemmer
Antal: 6 små tærter
Forberedelse30 min
Tilberedelse15 min
I alt45 min

Ingredienser

Tærtebund

  • 30 g hasselnødder, ristede
  • 90 g havregryn (Evt. glutenfri)
  • 100 g marcipan, revet groft
  • 2 spsk ahornsirup
  • 1 spsk rørsukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 30 g kokosolie, smeltet
  • 1 nip salt

Vaniljecreme

  • 120 g plantemælk (Jeg brugte mandel eller havre)
  • 80 g Alpro soyafløde (Se alternativer i noter)
  • ½ stk vaniljestang (Ell. 1 tsk. vaniljepulver)
  • 20 g rørsukker
  • 20 g maizena
  • tsk gurkemeje (Kan udelades)
  • 1 nip salt
  • 1 dl Alpro soyafløde (Se noter)
  • 1 tsk citronsaft

Chokolade og pynt

  • 50 g mørk chokolade, smeltet (Evt. mere ved 1 stor tærte)
  • 1 bakke jordbær, i kvarte
  • Hakket mørk chokolade

Tilberedelse

  • TIP: Læs gerne mine tips og tricks så du er helt klar på de forskellige steps.

Tærtebund

  • Tænd ovnen på 180° varmluft og smør 6 små eller 1 stor tærteform med smeltet kokosolie.
  • Kom alle ingredienser undtagen kokosolie i en lille blender og kør indtil det er samlet.
  • Smelt kokosolien og tilsæt til blenderen. Blend indtil massen er jævn og hænger let sammen. Fordel dejen i formene og tryk den jævn ud, samt op langs kanten.
    Prik med en gaffel 2-3 steder.
  • Bag bundene i den forvarmede ovn 10-15 min. indtil let gyldne. Hold øje de ikke får for meget. Det afhænger meget af ovnen. Lad bundene afkøle lidt inden de befries fra formen.
    Afkøl på rist.

Vaniljecreme

  • Flæk vaniljestangen of skrab kornerne ud. Brug 1 tsk. af rørsukkeret til at mase sammen med vaniljekornene så de skilles ad.
  • I en lille skål piskes vaniljesukker og 1/2 dl af plantemælken sammen med maizena så den opløses.
  • I en lille gryde tilsættes vanilje/maizena blandingen, resten af plantemælken, soyafløde, resterende rørsukker, gurkemeje og evt. nip salt. Rør rundt.
    Kog blandingen op under lav varme mens du pisker løbende. Cremen vil tykne og komme i kog, dette kan tage 8-10 min. Lad cremen koge kort til den er godt tyknet. Husk at piske konstant da den ellers brænder på.
    Cremen tages af varmen og kommes i en ren skål. Dæk med husholdningsfilm og kom i køleskabet indtil kold.

Samling af tærte

  • Smelt chokoladen over vandbad. Fordel jævnt over bundene og lad dem køle helt af.
    Stil dem evt. i køleskabet så det går hurtigere.
  • Tag vaniljecremen ud af køleskabet og pisk den igennem med elpisker, så eventuelle klumper forsvinder.
    Pisk 1 dl soyafløde med citronsaft til stift skum, det kan godt tage 5 min. Vend forsigtig vaniljecremen og pisket fløde sammen.
  • Fordel vaniljecremen i tærtebundene og pynt med jordbær, hakket chokolade og evt. mynteblade. Opbevar på køl indtil servering. Server samme dag og nyd.
  • Du kan gemme tærtebunde uden chokolade og pynt i lufttæt beholder 2-3 dage. De vil dog blive let bløde.
    Fyldte tærtebunde er bedst samme dag.

Køkkenudstyr

  • 6 tærteforme af 8 cm Eller 1 tærteform af 24 cm. Du kan bruge 1 stor på 26 cm (Se noter)

Noter

*Tærterform: Brug 6 små tærteforme på 8 cm. til opskriften eller 1 stor form på 24 cm.
Bruger du 1 stor tærteform på 26 cm. anbefaler jeg at gane bunden med 1,5.
*Soyafløde: Jeg anbefaler at bruge enten soya eller havrebaseret fløde. Jeg finder at soya piskes bedst op – husk at tilføj citronsaft som beskrevet. Du kan anvende kokoscreme og piske. Blot ha’ i mente at der vil være en let smag af kokos.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments