Linsegryde med svampe, rodfrugter og kokosmælk

vegansk linsegryde med grønne linser

Varmende linsegryde er fyldig i smagen, mættende og fuld af umami. Skøn vegansk gryderet lavet med grønne linser, svampe, rodfrugter og vendt i en cremet sauce på kokosmælk, tahin og dijonsennep. Server med timiankartofler, syltede rødløg og ristede kerner. Nem hverdagsmad der mætter, laves i en gryde og er færdig på 40 min.

Vegansk linsegryde – God hverdagsmad

Hverdagsretter..
Retterne som bliver lavet flere gange, er nemme, fulde af smag og mæthed..
Retterne hvor hele familien kan spise med og snildt kan tilpasses grøntsagsskuffen..
Hverdagsretterne er dem jeg altid vender tilbage til..

Dagens linsegryde er hurtig blevet en hverdagsret og opstod ved et (dejligt) tilfælde efter at have skudt billeder til “månedens råvare i januar”. Jeg ville bruge råvarerne til en ret, netop for at vise at vi med få ingredienser kan opnå stor smag.
Jeg havde først tænkt på lasagne med svampesauce..
Eller rodfrugtmos med vegansk bolognese..

MEN så gik jeg lidt januaramok med oprydning i køkkenskabet 😉
Bagerst inde fandt jeg en rest grønne linser der udløb slut januar 2021.
Det var “ment to be”.
Jeg ville stadig lave en opskrift og bruge svampe, timian, rodfrugter og citron..
Resultatet?

Den absolut bedste veganske gryderet jeg har lavet LÆNGE!!..

vegansk linsegryde med grønne linser

Gryderet med grønne linser, champignon og kokosmælk

Dagens gryderet med linser er lavet med få ingredienser men som er nøje udvalgt.
Vi har de 5 grundsmage som er særlig vigtige når vi arbejder med veganske retter. Ved at bruge de 5 grundsmage opnår vi en helhed og velsmag som gør vi føler os tilfredsstillet.

Dagens 5 grundsmage:
(de findes flere steder, dette er blot et udpluk)

  • Umami fra svampe og gærflager.
  • Sødme fra kokosmælk og persillerod.
  • Salt fra dijonsennep og tamari.
  • Syre fra æbleeddike.
  • Bitter fra timian.

Vi topper retten med syrlige rødløg, sprøde kerner og smagfulde kartofler..
Alt i alt er dagens linsegryde:

  • Varmende
  • Fuld af grøntsager + kostfibre
  • Proteinrig + mættende
  • Nem og hurtig at lave
  • Kan nemt varieres
  • Comfort food
  • Perfekt hverdagsmad
  • Tilfredsstillende..
vegansk linsegryde med grønne linser og kokosmælk

Nem aftensmad til flere dage

Hvis i har fulgt mig på Instagram ved I jeg er fan af food prep, at klaregøre alt fra grøntsager, koge quinoa og lave gryderetter der blot skal lunes så jeg hurtigt kan spise god og sund aftensmad uden at bruge lang tid.
Når man alligevel er igang med at snitte, hakke og svitse, er det så nemt at lave ekstra. Tiden man sparer i sidste ende er guld værd samtidig med at det er nemmere at spise godt og nærende når det er tilgængeligt.

Linsegryden er super skøn da den netop er nem at lave og snildt kan varmes op igen. Du kan opbevare den på køl 2-3 dage.
Alt efter tilbehør rækker 1 portion ca. til 3-4 mennesker.

Tilbehør til vegansk linsegryde:

Jeg serverer linsegryden med lækre sprøde kartofler bagt med citronskal og timian, syltede rødløg og et drys ristede græskarker.
Kombinationen af den varme linsegryde, sprøde kartofler og syrlige rødløg er skøn og jeg kan strække linsegryden over flere dage.

Andre ideér til tilbehør kunne være en enkel spidskålssalat med krydderurter og bladselleri, bagte rodfrugter, syltet fennikel eller grov rodfrugtmos.

Vil du gerne lære mere om food prep og mine rutiner kan du læse med her.
Husk alt starter i det små. Evt. find det du netop savner i din hverdag; den ting der kunne være en hjælp. Måske er det at preppe grøntsager, hummus eller en dressing så du nemt kan sammensætte en salat.

vegansk linsegryde
vegansk linsegryde med grønne linser, svampe og kokosmælk

Tips og tricks til linsegryde:

  • Foodprep:
    – Lav gerne dobbelt portion og hav til flere dage eller server med tilbehør. Se afsnit ovenfor.

  • Kombiner forskellige svampe:
    – Varier gerne hvilke svampe du bruger. Prøv portobello, karl johan eller shiitake eller lav en kombination af flere. Brug ca. 500g i rå vægt.

  • Prøv med beluga linser:
    – Erstat grønne linser med belugalinser. De har en skøn smag og giver bid til retten.

  • Varier dine rodfrugter:
    – Du kan snildt udskifte dine persillerødder. Prøv med pastinak, knoldselleri eller gulerødder i små tern eller lav en blanding.

  • Brug vegansk madfløde eller lav en vegetarisk gryderet:
    – Prøv at udskrift kokosmælk med tilsvarende vegansk madfløde, det bliver lækkert cremet. Husk at brug tilsvarende mængde på 400g.
    – Ønsker du en vegetarisk gryderet kan du bruge almindelig madfløde.

  • Tilsæt 2 tsk. miso:
    – Har du miso på lager tilsæt gerne 2 tsk. Det fremhæver umamismagen og runder retten af.

  • Server med syltet fennikel:
    – Prøv at servere linsegryden med syltet fennikel i stedet for, eller sammen med syltede rødløg.

  • Syltet rødløg – hurtig metode:
    Lav en portion lyn-syltede rødløg:
    Snit 2-3 små rødløg på mandolinjern og vend med 2 spsk. rørsukker + 4 spsk. æblecidereddike. Lad stå ca. 15 min. og vend rundt løbende.

  • Smag til:
    – Rådet jeg altid giver men er vigtigt. Alles smagsløg er individuelle og derfor er det vigtigt I selv smager til.
    Når retten har simret færdig smag da til med salt, peber og evt. æbleeddike for ekstra syre eller lidt agavesirup for sødme.
vegansk linsegryde med grønne linser og svampe

Opskrift på linsegryde med svampe:

vegansk linsegryde med grønne linser

Linsegryde med svampe

Vegansk linsegryde med svampe, rodfrugter og grønne linser er nem at lave, smager fortrinligt og er gryderetten der hurtigt bliver en hverdagsret.
5 fra 4 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse30 min
I alt40 min

Ingredienser

Linsegryde

  • 1 spsk olivenolie
  • 1 stk løg, hakket
  • 2-3 fed hvidløg, finthakket
  • 1 bakke brune champignon
  • 1 bakke hvide champignon
  • 3 stk persillerødder, i tern
  • 1,5 spsk frisk timian, finthakket (1,5 tsk. tørret)
  • 1,5 dl hvidvin
  • 150 g grønne linser, skyllet
  • 1 dåse kokosmælk (ell. vegansk madfløde)
  • 2 spsk tamari
  • 2 tsk dijonsennep
  • 2,5 spsk tahin (lys tahin)
  • 2,5 spsk gærflager (kan udelades)
  • 1 spsk æblecidereddike (ell. citronsaft)
  • 2 tsk paprika
  • 1 tsk flagesalt
  • 3-4 dl grøntsagsbouillon
  • Friskkværnet peber, agavesirup

Citron timian kartofler

  • Kartofler (ca. 600g)
  • 1 spsk olivenolie
  • ½-1 stk citron, skallen
  • 1 spsk frisk timian, finthakket (1 tsk. tørret)
  • Friskkværnet peber, salt

Tilbehør

Tilberedelse

Linsegryde:

  • Klargør grøntsager: Start med at snitte løg og hvidløg. Rens champignon men pas på ikke at få vand i dem, har du en svampebørste er dette ideelt, skær dem herefter i skiver. Skræl persillerødderne, skær dem i tern og hak ligeledes din timian fint.
  • I en skål kom kokosmælk, tamari, dijonsennep, tahin, gærflager, æblecidereddike, paprika og salt. Rør sammen og sæt til side. Skyl også dine grønne linser og sæt til side.
  • Varm en stor stegegryde op til høj varme og tilsæt olie. Nu kommer det vigtige skridt: Steg dine svampe HEL tørre. Dette gør du ved at vende i dem løbende og lade alt vandet fordampe, det kan tage 5-10 minutter.
  • Når alt vandet er fordampet og du kan se dine svampe steger og for skorpe skruer du ned til middel-høj varme. Panden må ikke være på højeste varme ellers vil dine løg blive brændt og bitre. Tilsæt løg og hvidløg og lad det sautere i 1-2 min.
    Tilsæt herefter persillerødder og timian. Vend kort rundt. Tilsæt hvidvin, skru ned for varmen og lad alkoholen fordampe.
  • Kom grønne linser, kokosmælkblanding samt grønbagsbouillon ved og lad retten komme i kog. Start med 3 dl bouillon og tilsæt mere hvis den koger for tyk.
    Lad linsegryden simre i min. 30 min. indtil linserne er møre. Smag til med salt, peber, æblecidereddike for syre samt agavesirup for sødme.
  • Server linsegryden med bagte kartofler, syltede rødløg, ristede kerner og groft brød.
    *Se tips for ideer til tilbehør i indlæg.

Citron timian kartofler:

  • Tænd ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Rens eller skræl dine kartofler og skær dem i små både eller kvarte.
  • Vend kartoflerne med olie, citronskal, timian og peber. Vendt med salt til efter de er bagt. Kom på bageplade og bag dem i 30-40 min. afhængig af størrelse.
    Vend med flagesalt inden servering.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments