November byder på grove grøntsager, knolde, smagfulde krydderurter og stærke chili. Vi lærer at elske den store knoldselleri. Vi får det bedste frem i porre og laver vores egen smagfulde pesto. Dyk ned i novembers grøntsager og opdag hvordan få råvarer med rette tilberedning smager helt eminent, uden at kræve megen tid, penge eller teknik. Lad november festen begynde.
#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.
Månedens råvarer november
November 2020.
Året som på en gang virker endeløst men samtidig går så rygende stærkt.
Verden er stadig vendt op og ned – Corona, valget i USA, terrorangreb der hærger og et klima der skriger.
Sidstnævnte mærkede vi i sidste uge, en novemberdag med 17 grader.
Det surrealistisk, skræmmende og jeg håber vi i samlet flok begynder at forstå alvoren og passe på jorden. Dets unikke steder og dyrebestanddele, så ikke blot vi har et sted at leve men ligeledes vores børn og børnebørn.
Derfor giver indlæggene om råvarer SÅ meget mening. At vi bruger det naturen giver os, udnytter sæsonerne, de lækreste råvarer, støtter og køber lokalt samt dansk når muligt. At vi træder et skridt tilbage, tænker før vi køber og oplever glæden ved noget så “simpelt” men vildt lækkert som råvarer der SMAGER af noget.
At vi tager os tiden til at nyde, nære og være til stede. I livet men såvel i vores madlavning. Det vi giver kroppen får vi igen.
NU vil jeg glæde mig til at dykke ned i novembers råvarer og give tips, tricks samt ideer til opskrifter i nemt og hurtigt kan lave.
Jeg siger bare: Bagt knoldselleri med persillepesto bliver jeres nye to-go ret.
Den er episk 😉
Let’s do november magic!
Få de 4 sæsoner hængene på din væg! – Jeg har designet plakater og sæson billederne er iblandt. Kig med HER hvor du finder farverige og madglade plakater til køkken og hjem.
Månedens 5 udvalgte råvarer:
Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.
- Knoldselleri
- Persille (drivhus i vintermåneder)
- Porre
- Kartofler
- Chili (drivhus)
Læs gerne indlægget fra Februar hvor jeg dykker meget mere ned i de 5 grundsmage, teksturer samt tilberedning og hvorfor dette er vigtigt når vi arbejder med grøntsager – Find indlægget HER
Knoldselleri – Stor, rund og fyldig
Knoldselleri er en rodfrugt i familie med bladselleri. Knolden er rund, brunlig i skrællen og med knudrede rødder.
Smagen i rå tilstand er skarp og bitter, hvorimod den bagt, dampet eller stegt bliver rund, fyldig, sød og med naturlig umami-smag.
Knoldselleri skrælles inden brug, dog bliver den hurtig brun ved iltning. Skal du bruge den rå, vend da lidt citronsaft over.
Mange forsøg har vist at store og små knoldselleri indeholder samme mængde tørstof, hvilket vil sige de små er mere kraftig i smagen og fyldigere. Hvorimod de store kan være med lufthuller og overgødet. Gå efter de små og få en knoldselleri med smag og kraft.
Med knoldselleriens fyldige smag er den genial i mange retter.
Ideér til opskrifter med knoldselleri:
- Bag knoldselleri i ovnen og server med persille pesto; Opskrift her.
- Skær i små tern og rist på panden med krydderier og server som tilbehør eller som del af blandet salat.
- Riv knoldselleri på rivejern og brug i råkost. Husk at vend med syre så det ikke bliver brunt.
- Brug revet knoldselleri i brød og boller.
- Lav en lækker rodfrugtmos med bla. knoldselleri, kartofler og pastinakker.
- Brug i supper og gryderetter.
TIPS & TRICKS KNOLDSELLERI:
– Klargør: Skær top og bund af din knoldselleri og placer den på toppens skæreflade. Skær herefter skrællen af og fjern eventuelle knuder med jord i. Skyl den under vand.
– Opbevaring: Opbevares køligt og har en lang holdbarhed på op til 2-4 måneder.
Persille – Bred eller kruset
Persille er danskernes fortrukne krydderurt og brugt i alt fra salater til saucer. Persille kommer i 2 varianter: Kruspersille og bredbladet persille. Bredbladet persille er mere kraftig i smagen. Begge er meget næringsrige på bla. C-vitamin, jern og magnesium samt en del kostfibre.
Brug kruspersillen i saucer, salater og drys. Bredbladet persille i pestoer, marinader samt salater.
Ideér til opskrifter med persille:
- Brug hakket i salater.
- Skøn efterårssalat med linser, bagte rodfrugter, persille og cremet dressing.
- Brug i dressinger. Prøv bla. cashewdressing med persille og lime.
- Lav en smagfuld persillepesto. Skøn til salater, pastaretter samt bagte rodfrugter.
- Lav lækre fladbrød på edamamebønner, krydret med persille.
- Kombiner gerne krydderurter når du laver dressinger samt salater. Det giver et lækkert resultat med flere smagsdimensioner.
Prøv fx. spidskålssalat med hakket persille, dild og purløg. Tilsæt fintsnittet fennikel, kogt quinoa, pære i tern og server med appelsinvinaigrette. Top med ristede græskarkerner og tranebær.
TIPS & TRICKS:
– Rengør: Nip persillen af dens stængler og skyl godt i godt vand.
Du kan bruge stænglerne i fx. pesto. Men husk altid at skylle dine krydderurter godt for at undgå jordbakterier.
– Holdbarhed: Kom persillen i lufttæt beholder og læg gerne et fugtigt stykke køkkenrulle over. Du kan ligeledes opbevare persille i et glas med vand i køleskabsdøren.
På køl kan det holde sig friskt 3-5 dage.
Porre – Lang, mild og anvendelig
Porren tilhører løg-familien men er modsat traditionelle løg sammensat af lange næringsrige blade. Nederste del af porren er hvid med mild smag, hvorimod den grønne top er mere kraftig men også rigere på vitaminer og mineraler, særligt C-vitamin.
Porren indeholder også en stor mængde kostfibre.
Porre er super anvendelig i køkkenet med mange forskellige typer tilberedning; at fra bagt, stegt, dampet, rå og stuvet.
Ideér til opskrifter med porre:
- Brug porre som erstatning for traditionelle løg.
- Skær i stykker og bag i ovnen med knoldselleri: Opskrift her.
- Sauter på panden og brug i tærter.
- Brug i gryde- og wokretter.
- Toppen er god at bruge til hjemmelavet fond + suppe.
- Snit fint og brug rå i salater; Prøv en råkost med gulerod, æble, persille, citronsaft og fintsnittet porre. Server med appelsinvinaigrette.
TIPS & TRICKS PORRE:
– Rengør: Skær bund og den øverste grove top af porren. Skær herefter 2 snit på tværs ned i toppen og rens den forsigtigt under vand mens du løsner bladede lidt. Lad porren dryppe godt af.
– Holdbarhed: Porre opbevares på køl i grøntsagsskuffen i op til 2 uger. Skær evt. top og bund af inden.
Kartofler – sund, klimavenlig knold
Kartofler er sunde, klimavenlige og super anvendelige i køkkenet. Kartofler kan købes året rundt men er ekstra delikate når sæsonen med nyopgravede kartofler starter i juli.
Kartofler har fået et dårligt ry igennem årene pga. deres indhold af kulhydrater/stivelse.
Men kartofler er sunde og meget næringsrige. Indeholder kostfibre samt mange vitaminer og mineraler og er en af de grøntsager der mætter bedst.
Der findes utrolig mange kartoffelsorter og hvordan du kan tilberede og nyde kartofler afhænger meget af dens sort og hvilken sæson det er.
Bagekartofler er særlig gode i vinterhalvåret og nye kartofler med skræl i sensommeren.
Ideér til opskrifter med kartofler:
- Bag dem som både i ovnen med lidt olivenolie + timian. Server med dit ynglingstilbehør. Fx. hummus, ærtedip eller ranchdressing.
- Brug i gryderetter + supper.
- Kartofler smager vidunderligt med krydderurter. I sommerhalvåret udnyt gerne de nye kartofler og lav kartoffelsalater + madder med kolde kartofler.
- Brug ristede kartofler i buddha bowls samt salater.
- Kartoffelmos er en klassisk spise og kan varieres med andre rodfrugter, tilsættes krydderurter eller andre krydderier.
- Riv den groft og brug i brød og boller.
- Kan bruges revet i grøntsagsfrikadeller, vafler og pandekager.
- Skær den i små tern og rist på panden.
- Lav lækre bagekartofler og fyld med bla. linsebolognese.
TIPS & TRICKS:
– Rengør: Spis gerne de nye kartofler med skræl, blot skyl dem godt inden brug. I vinterhalvåret skrælles og skylles kartoflerne godt inden brug.
– Holdbarhed: Opbevar kartofler mørkt og køligt, evt. i køleskab. Her holder de sig ca. 2 uger.
Hvis de opbevares over 7 grader begynder de at spire.
Chili – Lille og stærk
Chili kommer i alverdens sorter, størrelser og styrke. Chili er de seneste år blevet meget brugt herhjemme men har rødder tilbage til mexico. Chili er ofte anvendt i mexicanske og thailandske retter men kan bruges i alt fra salater, gryderetter, marinader, som tilbehør samt i kager og snacks.
Chili kan købes rå, syltet til jalapenos eller tørret til chilipulver og flager.
Chili bliver også brugt til fremstilling af købesaucer bl.a. sød chilisauce, harissa, salsa og sriracha.
Cayenne er en chilisort der bruges til fremstilling af det tørrede pulver, cayennepeber.
Hvor meget chili du anvender afhænger af sort og ens egne smagsløg. Så prøv dig roligt frem. De grønne er ofte stærkere end de røde da de er umodne og dermed mindre “søde”.
Chili dyrkes i drivhus men kan også stå i vindueskarmen derhjemme.
Ideér til opskrifter med chili:
- Brug chili som drys og tilbehør på bowls, salater og varme retter:
– Veganske sushi bowls
– One sheet shawarma tofu - Brug som del af marinade til tofu:
– Citrongræs/chili marineret tofu - Brug i wok og gryderetter:
– One pot quinoagryde med bagte grøntsager
– Massaman curry med mangosalat - Brug som smagsgiver i dressing, hummus og dips:
– Butterbean hummus med lidt chiliflager
– Linsehummus med bagte gulerødder
– Peanutbutterdressing med sriracha - Brug som krydderi i kager og snacks:
– Dadelkugler med lime/chili/ingefær
TIPS & TRICKS:
– Klargør: Snit evt. dine chili med enganghandske eller vask dine hænder straks efter. Chilisaft svider hvis det kommer i kontakt med øjne eller mund.
– Fjern evt. kerner + frøstole (frøvæggene) hvis du ønsker mindre styrke. Det er i de hvide frøstole styrken sidder.
– Holdbarhed: Opbevar chili i køleskabet. Her kan de holde sig ca. 1-2 uger uden at blive bløde.
Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:
- Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
- Billigere
- Dansk produceret
- Klimavenligt
- Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
- Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
- Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
- Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler
Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.