#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.
Månedens råvarer – Juli
JULI !!
Sommeren er for alvor skudt i gang, skolerne er gået på ferie, solen står højt på himlen og bær sæsonen er skudt i gang.
Hindbær, jordbær, blåbær – Er blot et udpluk af de lækre, saftige bær der er klar til at blive plukket, nydt og brugt i det søde såvel som salte køkken.
Jeg har derfor valgt at dedikere juli måneds sæson indlæg til:
BÆR MÅNED.
Danmark er mekka for bær. Vi kan selv dyrke dem i haven, besøge de mange steder med pluk-selv, eller hente ved de mange små vej-boder i landet.
Jeg er så heldig at have en ribs, solbær og hindbærbusk og wow der er noget særligt over at plukke friske bær fra haven og bruge på morgengrøden.
Jeg glæder mig til at dele 5 af mine favoritter, give tips, tricks og ideer til opskrifter. Jeg håber i vil NYDE den danske sommer, tage jer tid til nærvær, go mad og nyde de lækre råvarer samt bær – måske endda plante jeres egen busk.
Nu der kun at sige;
LET’S BERRY
Månedens 5 udvalgte bær
- Blåbær
- Hindbær
- Ribs
- Solbær
- Kirsebær
Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.
Blåbær
Blåbær er små blå-sorte bær der kommer i 2 størrelser. Det europæiske som er lille og mørkeblå i dens frugtkød. Samt det amerikanske som er større om mere lys blå frugtkød. Blåbær er dækket af et lag skind for at beskytte frugtkødet og er sødlige i smagen.
Det amerikanske er det vi oftes køber i butikkerne.
Blåbær er særlig rig på C-vitamin, kostfibre og mange antioxidanter grundet dens kraftige blå farve.
Brug blåbær i køkkenet:
- Topping og tilbehør i salater – Prøv skøn spidskålssalat med blåbær og appelsin vinaigrette.
- Brug friske blåbær på morgengrøden.
- Brug som topping på hjemmebagt kernebrød smurt med avocado, vegansk cream cheese eller peanutbutter. Det søde er skønt modspil til de fede smage.
- Brug frosne blåbær i smoothies eller nicecream.
- Kog marmelade, syltetøj og saft. Gerne lav en blanding med andre bær såsom hindbær og solbær.
- Brug i kager og muffins. Eller udskift jordbær med blåbær i den klassiske jordbærtærte.
- Server med lemoncurd og mysli som en sommerlig dessert.
TIPS & TRICKS:
Opbevar blåbær på køl for bedst holdbarhed op til 5-6 dage. Du kan sagtens fryse blåbær.
Hindbær
Smukke, røde hindbær findes både vildt i naturen og kan dyrkes i haven. Hindbærfrugterne er aromatiske, søde og let syrlige i smagen. Hindbærrene er flerfoldsfrugter hvilket betyder de er sammensat af flere små frugtknuder som til sammen danner hindbærret.
Brug hindbær i det søde og salte køkken:
- Topping på grød og greenies.
- Brug friske eller frosne hindbær i grøden, giver lækker smag og konsistens – Opskrift på hindbærgrød HER.
- Lagt i lag med chiagrød og vegansk lemoncurd.
- Tilsæt hindbær til salaten. De er skønt modspil til mere kraftige smage fra fx. ruccola og krydderurter som persille.
Kombiner gerne med en olie eddike dressing med grov sennep. - Prøv en enkel spidskålssalat med appelsinvinaigrette – udskift blåbær med hindbær, og dild med persille.
TIPS & TRICKS:
Hindbær er meget sarte og beskadiges let så de bør behandles med omhu og ligge i ét lag. Hindbær har ligeledes kort holdbarhed men opbevares bedst på køl hvor de holder 2-3 dage. Du kan med fordel fryse hindbær og bruge dem i grød, smoothies eller kogt til marmelade eller saft.
Ribs
Små bær med syrlig. sød og let bitter smag og inten rød farve. Ribsbuske er nemme at have i haven og vokser sig store hvorpå klaser af ribs bugner frem.
Ribsbærrene er bløde med små kerner omgivet af frugtkød.
Ribs indeholder meget pektin, hvilket er et naturligt stivelsesmiddel. Dette gør ribs er oplagt til syltning, herunder særligt kendt ribsgele og saft. Ribs er tilmed særlig rig på A- og C- vitamin.
Ribs kan bruges i køkkenet på flere måder:
- Frys dine ribs den eller brug dem friske i smoothiebowls. Prøv frisk og sommerlig opskrift på rød smoothiebowl med citron chiagrød.
- Rysteribs. Ryst forsigtig ribs og sukker og lad det stå en times tid. Lækker dessert der kan serveres med vaniljeis.
- Rødgrød. Blanding af røde bør kogt til sød grød.
- Brug dem som modspil til søde ting.
- Brug dem i salater – gerne sammen med fede smage såsom avocado og nødder.
- Brug dem i kager og muffins.
- Server med vegansk pavlova og havreflødeskum.
TIPS & TRICKS:
Frys gerne ribs ned. Kan bruges i alt fra smoothies, grød eller kogt til saft.
Ribs opbevares på køl hvor de kan holde 1-2 dage. Tag dem gerne ud 1 time før du skal spise dem så smagen fremhæves.
Solbær
Små smagsbomber. Solbær er små bær med dyb sort farve og en særlig kraftig, aromatisk smag. De er utrolig sunde med højt indhold af antioxidanter og meget C-vitamin.
Solbær er i familie med ribs og indeholder ligeledes megen pektin hvilket gør dem velegnede til saft, gelé og marmelade.
Solbærbuske kan vokse i haver og vildt i naturen. Bærrene modnes sporadisk hvilket gør dem svære at ribbe.
Brug solbær i køkkenet:
- Saft, gelé og marmelade.
- Til kager, muffins og mørdejstærter.
- Topping på morgenmaden.
- Lækre ovenpå glutenfrit rugbrød smurt med vegansk cream cheese.
- Brug dem i salater hvor du normalt bruger blåbær.
- Velegnet til smoothies og juice.
TIPS & TRICKS:
Solbær kan fryses, men mister deres høje pektinindhold. Opbevar solbær på køl 1-2 dage. Tag dem gerne ud før de skal spises så smagen fremhæves.
Kirsebær
Kirsebær kommer i 2 sorter. Sød-kirsebær og sur-kirsebær. De søde er dem vi kender fra supermarkedet og som vi spiser som snack.
De sure kirsebær bruges til syltning og grød.
Kirsebær har en skøn sød smag og dens farve kan variere fra gul til meget mørkerød. Kirsebærret indeholder en sten i midten.
Kirsebærret er særlig rig på antioxidanter og C- vitamin.
Prøv kirsebær i køkkenet:
- Nicecream med kirsebær. Skøn variant af sund bananis.
- Spis som snack og tag med på tur.
- Brug i kager – smager særligt godt med chokolade.
- Topping på havregrød, müsli og yoghurt.
- Tilbehør i salater.
TIPS & TRICKS:
Kirsebær bør føles faste og saftspændte i kødet og uden pletter, her er de bedst.
Kirsebær opbevares bedst på køl hvor deres holdbarhed er 3-5 dage afhængig af hvor modne de er.
Du kan fjerne stenen og fryse dem til smoothies. Kan ligeledes fryses med sten og bruges som isterninger i cocktails.
Lækre juli opskrifter
Sommer betyder sommerferie, grill, hygge på terrassen og picnicture til stranden. Her er et udpluk af mine Juli favoritter jeg laver igen og igen:
- Jordbærtærte med hjemmelavet vaniljecreme. Marcipanbund og cremet fyld – Glutenfri.
- Nemme sunde boller med spinat og gulerod. Æltefri og perfekt til picnic eller morgenmad.
- Lav lækre sandwich med alt fra butterbean hummus eller vegansk “ægge”salat.
- Sommersalat med vegansk ranchdressing og kokosbacon. Sund og farverig tilbehør til sommerens grill aftner.
- Asiatisk tofu med citrongræs/chili marinade. Lækkert, sundt og nemt.
- Prøv en anderledes hummus lavet på bagt blomkål. Super cremet, sundt og perfekt til rugbrød eller i sandwich. Opskrift HER.
- Bagte rabarber med appelsin – Skønt tilbehør til yoghurt eller sund dessert med is.
Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson
- Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
- Billigere
- Dansk produceret
- Klimavenligt
- Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
- Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
- Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
- Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler