Skip to content
Alberte Stengaard vegansk madblog logo
Alberte Stengaard vegansk madblog ballon
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Menu Luk
Aftensmad - Guides - Tilbehør
Gå til opskrift Udskriv opskrift

#Månedens råvarer Maj + Bagte rabarber med appelsin og vanilje

Nye, friske, sprøde råvarer i Maj og opskrift på de lækreste bagte rabarber. Sødet med appelsin, vanilje og et drys rørsukker. Nemt, delikat og perfekt til sommerens desserter, eller i glas med yoghurt og granola. Lad Majs råvarer fortrylle og forsøde dit køkken. Vi dykker ned i månedens lækre råvarer med nemme tips, tricks og ideer til anvendelse

maj sæson grøntsager

#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.

Indholdsfortegnelse Luk
1 Månedens råvarer – Maj
2 Månedens 5 udvalgte råvarer:
3 Asparges – Vidunderlige stængler
4 Karse – Skarp og intens krydderurt
5 Forårsløg – Sprød og mild
6 Radiser – Skarpe og sprøde
7 Rabarber – Forårets søde begyndelse
8 Bagte rabarber med appelsin og vanilje
8.1 Ingredienser
8.2 Sådan gør du
9 Forårs dessert, morgenmad og snack – Bagte rabarber
10 Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

Månedens råvarer – Maj

Du søde Maj.
Kirsebærtræerne blomstre. Haven gøres klar. Dagene er længere, aftenerne mildere. ÅHH jeg ELKSER forår.!

Men WOW jeg synes LIGE det har været April. Tiden er en mærkelig størrelse. Minder mig hvert år om at NYDE – lige nu!
Nyde den friske luft, fuglefløjt, nærværet, solen der varmer.. OG alle de skønne grøntsager og frugter som beriger os.
Vi går en fantastisk sæson i møde, snart vrimler Danmark med friske, hjemmedyrkede grøntsager, bær og frugter.
Jeg holder allerede NØJE øje med min solbær, hindbær og ribsbusk…

Men Maj kommer ligeledes med frisk pust, nye forsyninger, friske og sprøde.
Maj byder på de skønneste rabarber og jeg har været ude i mors have og høstet første omgang. Jeg deler i dag opskriften på skønne bagte rabarber. Lavet i ovnen på 15 min. Krydret med appelsin og vanilje. Perfekt til sommerens kager, grød, smoothies, eller yoghurt.

Glæder mig til at deles månedens 5 lækre råvarer, guide med tips, tricks og ideer til opskrifter.

LET´S GO GREEN!

Månedens 5 udvalgte råvarer:

Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på og udvikle opskrifter med. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.
Er krydderurter i blandt de 5, er de i vinterhalvåret dyrket i drivhus. Jeg tager dem dog ofte med da de bidrager med smag og kan gøre underværker sammen med øvrige grøntsager.

Mine 5 udvalgte i marts:

  • Asparges
  • Karse
  • Forårsløg
  • Radiser
  • Rabarber

Læs gerne indlægget fra Februar hvor jeg dykker meget mere ned i de 5 grundsmage, teksturer samt tilberedning og hvorfor dette er vigtigt når vi arbejder med grøntsager – Find indlægget HER

maj sæson grøntsager

Asparges – Vidunderlige stængler

Forår rimer på asparges. Grønne, sprøde stængler med kraftig smag og fuld af næring. Vi kender bedste den grønne sort, men asparges findes ligeledes i hvid. De grønne har dog et større næringsindhold, og rig B og C vitamin samt kostfibre som er medhjælpende til et sundt tarmsystem.
Asparges kan tilberedes og anvendes på flere måder:

  • Asparges smager skønt alene enten dampet 1-2 min eller i rå tilstand.
  • Kan grilles og serveres i salater.
  • Brug dem fint snittet i salater eller buddha bowls – smager skønt serveret med appelsinvinaigrette.
  • Brug dem som snack grønt og server med dips og hummus.

TIP: Undgå trevlede hårde ender – Knæk asparges inden brug, den vil automatisk knække hvor den friske del starter.
Opbevar asparges i på køl i lufttæt pose.

  • maj sæson grøntsager
  • maj sæson grøntsager

Karse – Skarp og intens krydderurt

Hvem har ikke sået karse i 3. klasse? Men karse er SÅ meget mere end 3. klasses natur/teknik time.
Karse har en skarp smag som kan minde om peberrod og er derfor skønt modspil i mange retter. Prøv karse:

  • Pynt på smørrebrød
  • Perfekt sammen med vegansk æggesalat – uden æg 😉
  • Brugt som krydderurt i salater: Prøv spidskål, fennikel, pære, karse og citronsaft. Gerne serveret med en vinaigrette.
  • Pynt på vegansk omelet
  • Brug den i krydderurtedressing sammen med fx. dild

Forårsløg – Sprød og mild

Forårsløg er smukke, delikate i smagen og en skøn forårsspise. De er medlem af løgfamilien men høstes før løget når at udvikle sig og forårsløget stadig er mild og let i smagen.
Forårsløget milde og sprøde smag gør vi kan anvende det måde som løg og krydderurt:

  • Snit det øverste af de grønne blade fint og brug som drys på smørrebrød, i sandwich eller salater.
  • Brug som tilbehør til gryde-, wok- og curryretter.
  • Særligt godt til asiatisk mad. Prøv en skøn vegansk sushi bowl.
  • Smaggiver til buddha bowls – Prøv pulled portobello med coleslaw og friske forårsløg.
  • Forårsløg kan dampes og servers lune som tilbehør.
  • Prøv at grill dem og top med revet citronskal og vinaigrette.

TIP: Opbevar forårsløg i lufttæt beholder på køl. Her holder de ca. 7-10 dage. Er det øverste blevet slattent skæres bladene blot af, og den hvide løg-del kan herefter snildt anvendes.

#Månedens råvarer Maj + Bagte rabarber med appelsin og vanilje 5

Radiser – Skarpe og sprøde

Lækre små sprøde labaner. Med skarp smag og saftig midte. Radiser spises rå og kan variere meget i styrke alt efter hvilken sort de er. Radiser bliver ofte overset, men kommer med et vælg af muligheder:

  • Snittes i tynde skiver og syltes. Smager skønt ovenpå smørrebrød eller i salater. Lav en klassisk eddike lage om kom skiverne heri. Evt. krydder med dild.
  • Snittes fint og vendes i salater – Prøv en lækker spidskålssalat med radiser og frisk appelsin vinaigrette.
  • Fjern toppen af og brug “stokkene” som stave til snack. Serveret med lækker rødbedehummus, dips eller blot alene.
  • Brug dem i sandwich og på smørrebrød. Smager skønt med vegansk æggesalat.

TIP: Opbevares på køl i lufttæt beholder – toppen skæres af for længere holdbarhed.
Er radiserne blevet slatne? Fyld en stor skål med iskold vand og læg dem heri ca. 30 min. indtil de er sprøde igen.

  • bagte rabarber
  • bagte rabarber
  • bagte rabarber

Rabarber – Forårets søde begyndelse

Søde, syrlige, sprøde rabarber er mit absolut favorit forårsgrøntsag. Rabarber er en flerårig staude som er utrolig nem at passe. Du kan høste stængler op til flere gange i løbet af sæsonen.
Rabarber anvendes ofte i det søde køkken med er i særdeleshed ligeså lækker i salte kombinationer. Leg med smage og brug rabarber:

  • Bagte rabarber serveret med yoghurt og granola – Opskrift herunder.
  • Rabarbermarmelade med vanilje og et strejf af citron. Evt. i kombination med friske jordbær når sæsonen starter.
  • Syrlig rabarberkompot serveret til sommerens grillaftner med plantebaserede pølser, agurk samt kartoffelsalat.
  • Smager skønt i muffins, kager samt tærter.
  • Lav en omgang læskende rabarbersaft.
  • Brug de bagte rabarber til dessert serveret med vaniljeis og chokoladedrys.
  • Kom bagte rabarber i lag med vegansk vaniljecreme og sprød crumble til en trifli.

TIP: Opbevar rabarber på køl uden top i lufttæt beholder eller grøntsagsskuffen.

NU til månedens opskrift. Lækre søde og syrlige bagte rabarber. Nemme at lave og perfekt til både morgenmad, desserter eller en lille snack serveret med yoghurt og granola. Lav gerne dobbelt portion og gem resten på køl i 3-5 dage.
ENJOY!!

bagte rabarber
Udskriv opskriften Gem på Pinterest
5 fra 1 stemme

Bagte rabarber med appelsin og vanilje

Bagte rabarber er det lækreste tilbehør til sommerens desserter, yoghurt, grød eller smoothies. Sød, syrlig perfektion
Forb. tid5 min
Tilb. tid15 min
Samlet tid20 min
Kategori: Dessert, Tilbehør, Topping
Antal: 1 glas
(Pssst, du kan ændre på antallet, så ingredienser justeres automatisk)

Ingredienser

  • 200 g rabarber
  • ½ stk appelsin, skal og saft
  • ½ stk vaniljestang (ell. 1 tsk vaniljepulver)
  • 2-3 spsk rørsukker (ell. kokossukker)
  • ¼ tsk kardemomme (kan udelades)

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180° varmluft.
  • Skær top og bund af rabarber og skær i skiver af ca. 3-4 cm. længde. Kom i ildfast fad.
  • Vend rabarberne med appelsinskal + saft, vanilje, sukker og evt. kardemomme.
    Kom i forvarmet ovn og bag 13-15 min. indtil møre men stadig holder faconen.
  • Nydes lune eller kolde på alt fra kager, yoghurt, i tærter eller på chiagrød.
    Rester opbevares på køl i glas, hvor det kan holde sig ca. 3-5 dage.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Forårs dessert, morgenmad og snack – Bagte rabarber

Forårets ultimative treat – Som er skøn, uimodståelig, sund og hurtig at lave!
ÅHH yes – bagte rabarber med kold yoghurt og sprød granola.
SÅ simpelt – SÅ godt! Alt du behøver er:

  • Yoghurt – enten neutral, vanilje eller med limesmag fra Alpro. Kan købes i de fleste supermarkeder eller online.
  • Friske hindbær
  • Hjemmelavet chokolade/banan granola – uden tilsat sukker eller fedtstof.
    Få opskriften HER.
  • Bagte rabarber.
  • Ristede kokosflager eller andre nødder.
  • Krydderurter: Fx. basilikum, mynte eller citronmelisse.

Du kan også SNILDT “bare” spise yoghurt, bagte rabarber og gralona. En sød, syrlig, frisk og sprød kombination der fortryller ens smagsløg.

FORÅR i et glas!
Med de ord vil jeg ønske jer en SMUK maj måned – med lys, glæde, sprøde grøntsager og lækker mad! Husk – træk vejret, vær i nuet og NYD det mere!!

  • bagte rabarber med yoghurt og granola
  • bagte rabarber med yoghurt og granola

Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

  • Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
  • Billigere
  • Dansk produceret
  • Klimavenligt
  • Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
  • Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
  • Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
  • Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler

Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.

Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lignende indlæg

aquafaba guide

Aquafaba guide - info, tips og tricks til...

vegansk bolognese med spaghetti

Vegansk bolognese - Linsebolognese med spaghetti

grøn salat med syltet fennikel i bowls

Grøn salat med syltet fennikel og magisk grøn...

buddha bowl opskrift

Buddha bowl - Guide til at bygge den...

Abonner
Giv besked om
guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Følg med på instagram
Open
Glædelig mandag venner🎈En af weekendens højdepunkter var edamamedippen👆🏻💚 
Jeg brugte opskriften på ærtedip fra bloggen blot med edamamebønner i stedet for + 1 spsk. tahin👌🏻 YUM! 
.
Jeg elsker den let syrlige smag fra hvidvinseddiken krydret med friske krydderurter🌱
Jeg serveret med squashstrimler vendt med limesaft, ærteskud, cashewnødder, avocado, blåbær og en grøn olie lavet på basilikum🌿
.
Edamamedippen kan bruges som tilbehør, smøres i sandwich eller som dip til grøntsagsstænger🎯
For hvem er ikke med på dip holdet?🙋🏼‍♀️❤️ Find opskriften på bloggen under ærtedip💚
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #edamame #nemfrokost #grønsalat #edamamebeans #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #greensalad #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
CHIAMARMELADE🎈👇🏻 Weekenden har været fuld af god mad og leg i køkkenet - det er mit helle🎯 
Som del af overnight oats indlægget lavede jeg en nem marmelade med chia som er skøn at bruge som topping på grød, yoghurt, ovenpå brød eller indeni en fastelavnsbolle🙊
.
Jeg elsker den er let syrlig, knaser og har sødme fra vanilje👇🏻
1 glas:
*250g frosne hindbær.
*1 appelsin, saft + skal.
*1/2 vaniljestang /vaniljepulver.
*Evt. 1-2 spsk ahornsirup.
*2 spsk chiafrø.
.
Kog hindbær, appelsinskal + saft og vanilje op i ca. 5-10 min indtil bærrene er most. Tag af varmen og tilsæt chiafrø. Rør rundt og lad stå 5 min. 
Rør godt rundt igen, kom på glas og opbevar i køleskab🥳
.
Livet er nu engang sjovere når vi topper løs🚀
Håber jeres weekend har været dejlig og i er klar til at hoppe ind i en ny uge med mig🤸🏻‍♀️❤️
.
.
.
.
.
.
.
#overnightoats #grød #køleskabsgrød 
#porridge #chiajam #morgenmad #chiafrø #veganbreakfast #efterår #vadveganeräter 
#glutenfreiessen #plantebaseret #hverdagsmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #godmad #grøntsager #veganfoodspot #vegetarisk #madinspiration #vegansk #morgenmadsinspiration #whatveganseat #lækkerier #glutenfri #madmedmedfølelse #veganskmorgenmad
Open
FREDAGS FROKOST🥬 Hvordan er jeres uge gået på hjemmekontoret?💥 Min toppede i dag med en hurtig falafelsalat😎 
Jeg fandt nemlig @urtekram falafler til 10kr i @nettodk 😱 OH YES!! 
For friture ikke? Det ER godt😏
.
Det blev selfølgelig udnyttet til den lækreste hjememfrokost som i snildt kan lave både som frokost eller aftensmad gerne serveret med hummus til💪🏻
Falafelsalat:
*Spinat, sukkerærter, broccoli, agurk i strimler.
*Fennikel vendt med lime, dild og mynte🌱 (afhængig)😂
*Æble i tern, sorte oliven, avocado.
*Spicy falafler, ranchdressing fra bloggen.
*Pitabrød og evt. hummus.
.
Håber jeres fredag har været god og i er klar til weekend?🥳 
Nogle rare planer? Gåture, fastelavnsbollejagt eller bagning?🎈
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #falafel #nemfrokost #falafelbowl #pitabread #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #falafelsalad #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Jeg drømmer om💭🎯 Pulled portobello med coleslaw og syltede rødløg🤤 Serveret som burger eller i bowl med quinoa🍔💥
.
Portobello bages, strimles og vendes med hjemmelavet barbecue sauce👀
Det frækt, det comfort food, det er fuld af power💪🏻🔥
Nysgerrig på hvordan du tryller svampe til pulled portobello😎
.
Opskriften er på bloggen, link i bio🚀
Drømme går altså i opfyldelse🤪💭
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #pulledportobello #portobello #quinoarecipes #portobelloburger #comfortfood  #greenbowl  #veganburger 
#veggiebowl #veganburgers #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
SIMPELT🎈De små ting der gør forskellen, menneskerne vi har kær, smilet til vores forbipasserende, en god frokost, ja vores hverdagsmagi😌 
Selv i en tid som for alle er anderledes er dette vigtigt✨ 
. 
For mig er det vigtigt at huske på det SIMPLE❤️ Jeg har lært igennem årene at se og værdsætte det enkle, de små ting, alt det vi ofte glemmer men i sidste ende er limen i vores liv🎯
.
Jeg ELSKER at nørde med mad, finde sammensætninger der siger kapow men jeg elsker OGSÅ det simple🥑 Der hvor smagene kommer helt til sin ret og nydelsen får ekstra plads😌
.
En god rugbrødsmad smurt med flækærtehummus og toppet med feldsalat, avocado, granatæble og sorte oliven er simpelt og lækkert! Drys med lidt flagesalt og ristede kerner👌🏻
.
Husker i det simple og hvad er hverdagsmagi for jer?✨😌❤️
.
.
.
.
.
.
.
.
#avocadomad #hummuslove #veganskfrokost #nemfrokost #rugbrød #frokost #madopskrifter  #vadveganeräter 
#veggiebowl #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Foodprep game👉🏻🎯 Det er ingen hemmelighed at jeg er FAN!😎 Jeg drømmer om (man må godt drømme) engang at kunne gå i køkkenet med JER🌈❤️ holde workshop, have råvarerne i hænderne, kunne inspirere og give tips og tricks videre - DELE glæden⚡️ For Foodprep hjælper mig i min dagligdag på flere måder👇🏻
1. Jeg kan lave en lækkert frokost/aftensmad på 5 min. Der giver mig god energi, farver, mæthed💪🏻
2. Jeg sparer tid og tanker om “hvad skal jeg spise”🧐
3. Det bliver ALDRIG kedeligt og jeg undgår madspild da jeg snildt kan lave fx. spinatpandekager og bruge grøntresterne, som fyld. Lave en overnight oats med gulerod eller bruge bagte grøntsager i en curry🍜
.
Dette👆🏻 og meget mere skrev jeg sidste år et indlæg med mine bedste tips, tricks og hvilke køkkenredskaber jeg bruger🎯 jeg har lige opdateret det og linker i bio🚀
.
Foodprepper I eller kunne i godt tænke jer at kommer i gang?
Har i spørgsmål endelig stil dem herunder👇🏻❤️
.
.
.
.
.
.
.
#foodprep #madpakke #foodpreparation #lunchtime #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #madpakker #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #veganvitamin #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #whatveganseat #goodoldvegan #joinveganvultures #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
  • Morgenmad
  • Salater
  • Frokost
  • Aftensmad
  • Tilbehør
  • Snacks
  • Søde sager
  • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Blogdesign af BloggerSpace
© 2020 - 2021 Copyright BloggerSpace
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt