Skip to content
Alberte Stengaard vegansk madblog logo
Alberte Stengaard vegansk madblog ballon
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Menu Luk
Guides - Jul

#Månedens råvarer december – Julespecial

December er julens måned. Vi dykker ned i månedens råvarer december som er en kombination af lækre grøntsager og vidunderlige krydderier. Nyd den varme kanel, sprøde rødkål og forsød tilværelsen med clementiner. Få skønne opskrifter på salater, julens bagværk og nemme morgenmads ideér. Lad julens råvarer være en grøn fest.

december sæson råvarer

#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.

Indholdsfortegnelse Luk
1 Månedens råvarer December – Julespecial
2 Månedens 5 udvalgte råvarer
3 Kanel – Varm og aromatisk
4 Kardemomme – Mild og fyldig
5 Stjerneanis & Nellike
6 Rødkål – Kraftig og stærk
7 Clementin – Særlig sød
8 Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

Månedens råvarer December – Julespecial

DECEMBER – Julens måned.
Året som på en gang føles uendelig langt og hurtigt. Et år hvor verden lukkede ned, Corona blev vores “hverdag” og hvor vi alle måtte lære nye måder at leve på.

MEN året blev også der hvor mange lærte at forstå vigtigheden af NUET, nærværet og de ting i livet som tæller.
Netop det som julen symboliserer.
Vores familie, kærligheden, de små ting i hverdagen som gør indtryk.
Vi lærte at trykke pause, tage en dag af gangen, ikke haste igennem livet. Men stoppe op og NYDE. Nyde det umiddelbare, maden, naturen og danmarks mange perler.

Der har været tid til at gå i køkkenet, mange startede surdej og begyndte at bruge mere tid på maden. Noget jeg glædes over.
For mad er SÅ meget mere end “bare” energi.
Det er farver, nærvær og nydelse.
Jeg håber december måneds julespecial kan inspirere til at gå i køkkenet, lave lækre kager, nemme salater og morgenmad med krydderier.

RIGTIG GO JUL !

december sæson råvarer flormelis stjerne

Månedens 5 udvalgte råvarer

Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.
I dagens julespecial har jeg delt det lidt anderledes op og tilføjet krydderier samt citrusfrugter trods de ikke dyrkes i danmark.

  • Kanel
  • Kardemomme
  • Stjerneanis & Nellike
  • Rødkål
  • Clementin

December og særligt julen rummer mange lækre råvarer, krydderier og ingredienser vi særligt anvender i denne tid. Her kommer et udpluk som ligeledes er at finde på månedens billede:

  • Korender – Små kerneløse tørrede vindruer. Minder meget om rosiner men er mindre og mere kraftig i deres smag. Anvendes særlig i bagværk.
  • Ingefær (stødt)
  • Syltet appelsinskal – Små stykker kandiseret og hakket appelsinskal som er lækkert i bagværk.
  • Valnødder, mandler, hasselnødder – At knække nødder hører særligt julen til. Det hyggeligt og smagen er virkelig god.
  • Grødris
  • Pære – Pære og æble er stadig i sæson. Brug det som frisk indslag i dine salater samt ovenpå grød, yoghurt mm. De er begge skønne i kager og tærter med julens varme krydderier. Prøv en svampet marcipanmuffins med æble – Opskrift HER.
december sæson råvarer kanel

Kanel – Varm og aromatisk

Kanel er et af de mest brugte krydderier – og af god grund. Smagen er fyldig, rund, sød og meget aromatisk. Den kan både bruges i det søde og salte køkken og er særlig populær i julens bagværk. Kanel er en del af blandingskrydderierne karry og garam masala som bruges i det salte køkken.

Kanel kommer fra kaneltræet og dets inderste bark. Den bedste kanel findes på Sri Lanka hvor træet har hjemme.
Der er 2 slags kanel; Ceylon (Ægte kanel) og Kassiakanel som er billigere, mere skarp i smagen og ligeledes indeholder større mængde af stoffet kumarin. Kumarin kan belaste leveren og må derfor ikke indtages i større mængder. Ceylons indhold af kumarin er væsentlig lavere.
Kanel har mange vidunderlige egenskaber og indeholder bla. fibre, jern, calcium, vitamin C og K.
Kanel ER magisk.

Ideér til opskrifter med kanel:

  • Sprød banangranola med krydderier og aquafaba.
  • Overnight oats ala gulerodskage – Nem og lækker morgenmad.
  • Lækre kanelsnurre med remonce – Videoguide med hvordan de snurres.
  • Svampede muffins med kanel, æble og marcipan.
  • Kernebrød med kanel, nødder, appelsin og rosiner – Glutenfrit.
  • Luftige veganske æbleskiver
  • De bedste brunkager – Opskrift fra mormor med mit tvist.
  • Brug i gryderetter – ofte som del af krydderiet karry og garam masala.
  • Tærter, crumble, muffins, pandekager.
  • Brug lidt i din havregrød.

TIPS & TRICKS KANEL:
– Stødte krydderier kan med fordel købes i løs vægt hvor du kan sikre friskhed og god kvalitet. Dette er tydeligt i smagen.

december sæson råvarer kardemomme

Kardemomme – Mild og fyldig

Kardemomme er en flerårig urt hvorpå frugten er en lille kapsel med små sorte frø (kardemommekapsler). Kapslerne tørres og kan sælges hele eller frøene kan males til stødt kardemomme som vi typisk anvender. Kardemomme bruges herhjemme særligt i brød og kager men er ligeledes skønt i gryderetter og er en vigtig bestandel i blandingskrydderiet karry samt garam masala.

Ideér til opskrifter med kardemomme:
(Der er ideér med karry da kardemomme ofte ikke bruges alene i gryderetter)

  • Luftige veganske æbleskiver
  • Veganske brunkager
  • Svampede muffins med chokolade, bær og kardemomme crumble.
  • Frisk smoothie bowl med mango, banan, appelsin og krydderier.
  • Skøn massaman curry med bønner og bagte grøntsager.
  • Nem one-pot med quinoa, karry og grøntsager.
  • Brug i hjemmelavet granola.
  • Lav en hjemmelavet chai-latte.
  • Luftige veganske hveder.
  • Kom lidt i din havregrød imens du koger den. Smager skønt sammen med bla. kanel, ingefær og mandelmælk.

TIPS & TRICKS KARDEMOMME:
Vil du have mest mulig kardemommesmag og dybde kan du knuse hele kardemomme frø. Køb de hele kardemommekapsler, fjern frøene og knus dem i en morter. Smagen er dyb, aromatisk og særlig i bagværk er forskellen stor. Prøv fx. hveder med knust hel kardemomme, det er så lækkert.

  • december sæson råvarer stjerneanis nellike
  • december sæson råvarer pære

Stjerneanis & Nellike

Stjerneanis er tørrede frugter fra planten stjerneanis. Navnet kommer fra dets karakteristiske form som en stjerne. Smagen har lakridsnoter og dufter let røget. Stjerneanis er meget dominerende i smagen og skal bruges med omhu.

Nellike er tørrede blomsterknopper fra nelliketræet og kan købes som hele (dem vi bruger i appelsiner til jul) og som stødt krydderi. Nellike dufter dejligt men smagen er meget dominerede og krydderiet skal bruges varsomt. Vi kender det meget fra sødt bagværk, særligt i julen. Nellike er en del af det kinesiske “five spice”, karry og garam masala.

Ideér til opskrifter med stjerneanis & nellike:

  • Hjemmelavet pumpkin pie spice – lækkert blandings krydderi. (Nellike)
  • Veganske brunkager (Nellike)
  • Hjemmelavet chai-latte (Stjerneanis + Nellike)
  • Kom 1/2 stjerneanis ved kogevandet når du laver ris. Giver en let parfumeret smag.
  • Brug krydderiet “five spice” til dine rodfrugter eller bagværk.
december sæson råvarer rødkål

Rødkål – Kraftig og stærk

Rødkålen er kompakt, har en rund form og er meget kraftig i kålsmagen. Rødkålen er særlig rig på kostfibre og vitamin C. Vi kender bedst rødkål for den kogte variant vi spiser til jul, men rå rødkål er super lækkert og sundt. Brug det gerne med sødme fra æble/frugter også de tørrede varianter da kålen alene er let bitter. Husk en god dressing. Brug gerne et mandolinjern når du snitter kålen så du får fine strimler.

Ideér til opskrifter med rødkål:

  • Kog din egen rådkål – Du kan variere med eddiker, rødvin og safter.
  • Brug fintsnittet i salater. Kombiner gerne med sødme fra frugt og en god olie/eddike dressing.
  • Prøv: Fintsnittet rødkål, bagte rødbeder og fennikel, clementinbåde, pære i små tern, valnødder og server med appelsinvinaigrette.
  • Prøv en skøn salat med bagt hokkaido, rødbede og linser. Udskift ruccula med fintsnittet rødkål. Opskrift HER.
  • Prøv en skøn rødkålssalat med appelsin, sennepsbagte rødbeder, granatæble og server med gurkemejedressing.

TIPS & TRICKS RØDKÅL:
Holdbarhed: Rødkål kan på køl holde sig i ugevis. Evt. blot skær det yderste snit af hvis det er blevet lidt brunt.
– Du kan med fordel “massere” din rødkål med lidt æbleeddike imellem hænderne så det falder let sammen og bliver blødt.

december sæson råvarer clementin

Clementin – Særlig sød

Clementiner er en skøn hybrid mellem mandarin og appelsin og har oftes ingen kerner. Clementiner er større end mandariner, har en kraftig orange skal og er særligt søde. Dette gør dem ideelle til kager, salater eller kogt til marmelade. De er rige på C-vitamin.

Ideér til opskrifter med clementin:

  • Brug bådene i salater – Se eksempel ovenfor med rødkål.
  • Spis som snack.
  • Kog til marmelade med vanilje – Evt. en kombination med appelsiner.
  • Brug dem i kager og tærter.
  • Clementinens sødme er skøn sammen med stærke/syrlige dressinger.
    Prøv bla: Gurkemejedressing og appelsinvinaigrette.
  • Brug dem som topping på din grød, yoghurt eller overnight oats.

TIPS & TRICKS CLEMENTIN:
Opbevaring: Clementiner holder sig bedst ved lave temperature omkring 5-8 grader. Du kan komme dem i køleskab men tag dem gerne ud lidt før de skal spises, da sødmen fremhæves ved stuetemperatur.

december sæson råvarer liggende

Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

  • Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
  • Billigere
  • Dansk produceret
  • Klimavenligt
  • Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
  • Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
  • Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
  • Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler

Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.

Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lignende indlæg

12 bedste buddha bowl 2020 5

Buddha bowls - 12 Favoritter fra 2020

aquafaba guide

Aquafaba guide - info, tips og tricks til...

greenie grundopskrift guide

Greenie - guide til den bedste opskrift på...

veganske æg kaldet hørfrøæg

Veganske æg også kaldet "hørfrøæg" - En vegansk...

Abonner
Giv besked om
guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Følg med på instagram
Open
CHIAMARMELADE🎈👇🏻 Weekenden har været fuld af god mad og leg i køkkenet - det er mit helle🎯 
Som del af overnight oats indlægget lavede jeg en nem marmelade med chia som er skøn at bruge som topping på grød, yoghurt, ovenpå brød eller indeni en fastelavnsbolle🙊
.
Jeg elsker den er let syrlig, knaser og har sødme fra vanilje👇🏻
1 glas:
*250g frosne hindbær.
*1 appelsin, saft + skal.
*1/2 vaniljestang /vaniljepulver.
*Evt. 1-2 spsk ahornsirup.
*2 spsk chiafrø.
.
Kog hindbær, appelsinskal + saft og vanilje op i ca. 5-10 min indtil bærrene er most. Tag af varmen og tilsæt chiafrø. Rør rundt og lad stå 5 min. 
Rør godt rundt igen, kom på glas og opbevar i køleskab🥳
.
Livet er nu engang sjovere når vi topper løs🚀
Håber jeres weekend har været dejlig og i er klar til at hoppe ind i en ny uge med mig🤸🏻‍♀️❤️
.
.
.
.
.
.
.
#overnightoats #grød #køleskabsgrød 
#porridge #chiajam #morgenmad #chiafrø #veganbreakfast #efterår #vadveganeräter 
#glutenfreiessen #plantebaseret #hverdagsmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #godmad #grøntsager #veganfoodspot #vegetarisk #madinspiration #vegansk #morgenmadsinspiration #whatveganseat #lækkerier #glutenfri #madmedmedfølelse #veganskmorgenmad
Open
FREDAGS FROKOST🥬 Hvordan er jeres uge gået på hjemmekontoret?💥 Min toppede i dag med en hurtig falafelsalat😎 
Jeg fandt nemlig @urtekram falafler til 10kr i @nettodk 😱 OH YES!! 
For friture ikke? Det ER godt😏
.
Det blev selfølgelig udnyttet til den lækreste hjememfrokost som i snildt kan lave både som frokost eller aftensmad gerne serveret med hummus til💪🏻
Falafelsalat:
*Spinat, sukkerærter, broccoli, agurk i strimler.
*Fennikel vendt med lime, dild og mynte🌱 (afhængig)😂
*Æble i tern, sorte oliven, avocado.
*Spicy falafler, ranchdressing fra bloggen.
*Pitabrød og evt. hummus.
.
Håber jeres fredag har været god og i er klar til weekend?🥳 
Nogle rare planer? Gåture, fastelavnsbollejagt eller bagning?🎈
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #falafel #nemfrokost #falafelbowl #pitabread #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #falafelsalad #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Jeg drømmer om💭🎯 Pulled portobello med coleslaw og syltede rødløg🤤 Serveret som burger eller i bowl med quinoa🍔💥
.
Portobello bages, strimles og vendes med hjemmelavet barbecue sauce👀
Det frækt, det comfort food, det er fuld af power💪🏻🔥
Nysgerrig på hvordan du tryller svampe til pulled portobello😎
.
Opskriften er på bloggen, link i bio🚀
Drømme går altså i opfyldelse🤪💭
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #pulledportobello #portobello #quinoarecipes #portobelloburger #comfortfood  #greenbowl  #veganburger 
#veggiebowl #veganburgers #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
SIMPELT🎈De små ting der gør forskellen, menneskerne vi har kær, smilet til vores forbipasserende, en god frokost, ja vores hverdagsmagi😌 
Selv i en tid som for alle er anderledes er dette vigtigt✨ 
. 
For mig er det vigtigt at huske på det SIMPLE❤️ Jeg har lært igennem årene at se og værdsætte det enkle, de små ting, alt det vi ofte glemmer men i sidste ende er limen i vores liv🎯
.
Jeg ELSKER at nørde med mad, finde sammensætninger der siger kapow men jeg elsker OGSÅ det simple🥑 Der hvor smagene kommer helt til sin ret og nydelsen får ekstra plads😌
.
En god rugbrødsmad smurt med flækærtehummus og toppet med feldsalat, avocado, granatæble og sorte oliven er simpelt og lækkert! Drys med lidt flagesalt og ristede kerner👌🏻
.
Husker i det simple og hvad er hverdagsmagi for jer?✨😌❤️
.
.
.
.
.
.
.
.
#avocadomad #hummuslove #veganskfrokost #nemfrokost #rugbrød #frokost #madopskrifter  #vadveganeräter 
#veggiebowl #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Foodprep game👉🏻🎯 Det er ingen hemmelighed at jeg er FAN!😎 Jeg drømmer om (man må godt drømme) engang at kunne gå i køkkenet med JER🌈❤️ holde workshop, have råvarerne i hænderne, kunne inspirere og give tips og tricks videre - DELE glæden⚡️ For Foodprep hjælper mig i min dagligdag på flere måder👇🏻
1. Jeg kan lave en lækkert frokost/aftensmad på 5 min. Der giver mig god energi, farver, mæthed💪🏻
2. Jeg sparer tid og tanker om “hvad skal jeg spise”🧐
3. Det bliver ALDRIG kedeligt og jeg undgår madspild da jeg snildt kan lave fx. spinatpandekager og bruge grøntresterne, som fyld. Lave en overnight oats med gulerod eller bruge bagte grøntsager i en curry🍜
.
Dette👆🏻 og meget mere skrev jeg sidste år et indlæg med mine bedste tips, tricks og hvilke køkkenredskaber jeg bruger🎯 jeg har lige opdateret det og linker i bio🚀
.
Foodprepper I eller kunne i godt tænke jer at kommer i gang?
Har i spørgsmål endelig stil dem herunder👇🏻❤️
.
.
.
.
.
.
.
#foodprep #madpakke #foodpreparation #lunchtime #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #madpakker #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #veganvitamin #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #whatveganseat #goodoldvegan #joinveganvultures #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Spinatpandekager🤸🏻‍♀️💚 Har ikke tal på hvor mange gange jeg har lavet dem🙆🏼‍♀️ De er super nemme, bløde og perfekte som madpandekager med fyld🔥 
.
Jeg tømmer ofte grøntskuffen og søger for der gerne er noget friskt, sprødt og bagt🥦🥒
Dertil en hummus, dressing, syltede rødløg samt andet topping🥑
Evt. kogte ris/quinoa og protein fra sprøde kikærter eller stegt tofu⚡️
.
Det skønne ved pandekager som ved Buddha Bowls er, at kun fantasien sætter grænser🎯
.
Skøn at servere med familie og børn da man kan stille alt frem i små skåle og bygge sin egen🌯
Pandekagerne er lavet på durummel hvilket gør dem så lækre bløde!
Jeg linker til dem i bio🚀🥬
.
Pift - der ligger også en glutenfri variant på bloggen, blot søg på spinatpandekager 🙌🏻
.
Håber jeres uge er startet godt🚀
.
.
.
.
.
.
#madpandekager #spinatpandekager #farverigmad #pandekager #veganskfrokost  #wraps  #vadveganeräter 
#veggiesandwich #spinat #plantebaseret #frokost #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegansandwich #vegetarmad #nemmad #sundfrokost #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
  • Morgenmad
  • Salater
  • Frokost
  • Aftensmad
  • Tilbehør
  • Snacks
  • Søde sager
  • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Blogdesign af BloggerSpace
© 2020 - 2021 Copyright BloggerSpace
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt