#Månedens råvarer december – Julespecial

December er julens måned. Vi dykker ned i månedens råvarer december som er en kombination af lækre grøntsager og vidunderlige krydderier. Nyd den varme kanel, sprøde rødkål og forsød tilværelsen med clementiner. Få skønne opskrifter på salater, julens bagværk og nemme morgenmads ideér. Lad julens råvarer være en grøn fest.

december sæson råvarer

#månedensråvarer – Velkommen til bloggens nye føljeton. Her vil jeg hver måned dykke ned i månedens frugt, grønt samt krydderurter. Sætte fokus på anvendelse, tips & tricks samt hvordan vi kan implementere dem i vores Food Prep.
Fokus på smag, tekstur samt opskrifter fra både det salte og søde køkken. Følg med på bloggen samt Instagram hvor jeg løbende deler opskrifter mm. igennem måneden. Håber i vil få lyst til at hoppe i køkkenet, lege med farver, prøve nye grøntsager, frugter og tagge #månedensråvarer, så vi kan inspirere hinanden.

Månedens råvarer December – Julespecial

DECEMBER – Julens måned.
Året som på en gang føles uendelig langt og hurtigt. Et år hvor verden lukkede ned, Corona blev vores “hverdag” og hvor vi alle måtte lære nye måder at leve på.

MEN året blev også der hvor mange lærte at forstå vigtigheden af NUET, nærværet og de ting i livet som tæller.
Netop det som julen symboliserer.
Vores familie, kærligheden, de små ting i hverdagen som gør indtryk.
Vi lærte at trykke pause, tage en dag af gangen, ikke haste igennem livet. Men stoppe op og NYDE. Nyde det umiddelbare, maden, naturen og danmarks mange perler.

Der har været tid til at gå i køkkenet, mange startede surdej og begyndte at bruge mere tid på maden. Noget jeg glædes over.
For mad er SÅ meget mere end “bare” energi.
Det er farver, nærvær og nydelse.
Jeg håber december måneds julespecial kan inspirere til at gå i køkkenet, lave lækre kager, nemme salater og morgenmad med krydderier.

RIGTIG GO JUL !

december sæson råvarer flormelis stjerne

Månedens 5 udvalgte råvarer

Jeg udvælger hver måned 5 råvarer som jeg vil sætte ekstra fokus på. Gerne en blanding af grønt, frugt samt krydderurter.
I dagens julespecial har jeg delt det lidt anderledes op og tilføjet krydderier samt citrusfrugter trods de ikke dyrkes i danmark.

  • Kanel
  • Kardemomme
  • Stjerneanis & Nellike
  • Rødkål
  • Clementin

December og særligt julen rummer mange lækre råvarer, krydderier og ingredienser vi særligt anvender i denne tid. Her kommer et udpluk som ligeledes er at finde på månedens billede:

  • Korender – Små kerneløse tørrede vindruer. Minder meget om rosiner men er mindre og mere kraftig i deres smag. Anvendes særlig i bagværk.
  • Ingefær (stødt)
  • Syltet appelsinskal – Små stykker kandiseret og hakket appelsinskal som er lækkert i bagværk.
  • Valnødder, mandler, hasselnødder – At knække nødder hører særligt julen til. Det hyggeligt og smagen er virkelig god.
  • Grødris
  • Pære – Pære og æble er stadig i sæson. Brug det som frisk indslag i dine salater samt ovenpå grød, yoghurt mm. De er begge skønne i kager og tærter med julens varme krydderier. Prøv en svampet marcipanmuffins med æble – Opskrift HER.
december sæson råvarer kanel

Kanel – Varm og aromatisk

Kanel er et af de mest brugte krydderier – og af god grund. Smagen er fyldig, rund, sød og meget aromatisk. Den kan både bruges i det søde og salte køkken og er særlig populær i julens bagværk. Kanel er en del af blandingskrydderierne karry og garam masala som bruges i det salte køkken.

Kanel kommer fra kaneltræet og dets inderste bark. Den bedste kanel findes på Sri Lanka hvor træet har hjemme.
Der er 2 slags kanel; Ceylon (Ægte kanel) og Kassiakanel som er billigere, mere skarp i smagen og ligeledes indeholder større mængde af stoffet kumarin. Kumarin kan belaste leveren og må derfor ikke indtages i større mængder. Ceylons indhold af kumarin er væsentlig lavere.
Kanel har mange vidunderlige egenskaber og indeholder bla. fibre, jern, calcium, vitamin C og K.
Kanel ER magisk.

Ideér til opskrifter med kanel:

TIPS & TRICKS KANEL:
– Stødte krydderier kan med fordel købes i løs vægt hvor du kan sikre friskhed og god kvalitet. Dette er tydeligt i smagen.

december sæson råvarer kardemomme

Kardemomme – Mild og fyldig

Kardemomme er en flerårig urt hvorpå frugten er en lille kapsel med små sorte frø (kardemommekapsler). Kapslerne tørres og kan sælges hele eller frøene kan males til stødt kardemomme som vi typisk anvender. Kardemomme bruges herhjemme særligt i brød og kager men er ligeledes skønt i gryderetter og er en vigtig bestandel i blandingskrydderiet karry samt garam masala.

Ideér til opskrifter med kardemomme:
(Der er ideér med karry da kardemomme ofte ikke bruges alene i gryderetter)

TIPS & TRICKS KARDEMOMME:
Vil du have mest mulig kardemommesmag og dybde kan du knuse hele kardemomme frø. Køb de hele kardemommekapsler, fjern frøene og knus dem i en morter. Smagen er dyb, aromatisk og særlig i bagværk er forskellen stor. Prøv fx. hveder med knust hel kardemomme, det er så lækkert.

Stjerneanis & Nellike

Stjerneanis er tørrede frugter fra planten stjerneanis. Navnet kommer fra dets karakteristiske form som en stjerne. Smagen har lakridsnoter og dufter let røget. Stjerneanis er meget dominerende i smagen og skal bruges med omhu.

Nellike er tørrede blomsterknopper fra nelliketræet og kan købes som hele (dem vi bruger i appelsiner til jul) og som stødt krydderi. Nellike dufter dejligt men smagen er meget dominerede og krydderiet skal bruges varsomt. Vi kender det meget fra sødt bagværk, særligt i julen. Nellike er en del af det kinesiske “five spice”, karry og garam masala.

Ideér til opskrifter med stjerneanis & nellike:

  • Hjemmelavet pumpkin pie spice – lækkert blandings krydderi. (Nellike)
  • Veganske brunkager (Nellike)
  • Hjemmelavet chai-latte (Stjerneanis + Nellike)
  • Kom 1/2 stjerneanis ved kogevandet når du laver ris. Giver en let parfumeret smag.
  • Brug krydderiet “five spice” til dine rodfrugter eller bagværk.
december sæson råvarer rødkål

Rødkål – Kraftig og stærk

Rødkålen er kompakt, har en rund form og er meget kraftig i kålsmagen. Rødkålen er særlig rig på kostfibre og vitamin C. Vi kender bedst rødkål for den kogte variant vi spiser til jul, men rå rødkål er super lækkert og sundt. Brug det gerne med sødme fra æble/frugter også de tørrede varianter da kålen alene er let bitter. Husk en god dressing. Brug gerne et mandolinjern når du snitter kålen så du får fine strimler.

Ideér til opskrifter med rødkål:

  • Kog din egen rådkål – Du kan variere med eddiker, rødvin og safter.
  • Brug fintsnittet i salater. Kombiner gerne med sødme fra frugt og en god olie/eddike dressing.
  • Prøv: Fintsnittet rødkål, bagte rødbeder og fennikel, clementinbåde, pære i små tern, valnødder og server med appelsinvinaigrette.
  • Prøv en skøn salat med bagt hokkaido, rødbede og linser. Udskift ruccula med fintsnittet rødkål. Opskrift HER.
  • Prøv en skøn rødkålssalat med appelsin, sennepsbagte rødbeder, granatæble og server med gurkemejedressing.

TIPS & TRICKS RØDKÅL:
Holdbarhed: Rødkål kan på køl holde sig i ugevis. Evt. blot skær det yderste snit af hvis det er blevet lidt brunt.
– Du kan med fordel “massere” din rødkål med lidt æbleeddike imellem hænderne så det falder let sammen og bliver blødt.

december sæson råvarer clementin

Clementin – Særlig sød

Clementiner er en skøn hybrid mellem mandarin og appelsin og har oftes ingen kerner. Clementiner er større end mandariner, har en kraftig orange skal og er særligt søde. Dette gør dem ideelle til kager, salater eller kogt til marmelade. De er rige på C-vitamin.

Ideér til opskrifter med clementin:

  • Brug bådene i salater – Se eksempel ovenfor med rødkål.
  • Spis som snack.
  • Kog til marmelade med vanilje – Evt. en kombination med appelsiner.
  • Brug dem i kager og tærter.
  • Clementinens sødme er skøn sammen med stærke/syrlige dressinger.
    Prøv bla: Gurkemejedressing og appelsinvinaigrette.
  • Brug dem som topping på din grød, yoghurt eller overnight oats.

TIPS & TRICKS CLEMENTIN:
Opbevaring: Clementiner holder sig bedst ved lave temperature omkring 5-8 grader. Du kan komme dem i køleskab men tag dem gerne ud lidt før de skal spises, da sødmen fremhæves ved stuetemperatur.

december sæson råvarer liggende

Hvorfor vælge frugt og grønt i sæson:

  • Friskere og bedre smag (Blot tænk på jordbær i sæson)
  • Billigere
  • Dansk produceret
  • Klimavenligt
  • Sprængfuld af gavnlige vitaminer og mineraler
  • Naturlig variation af frugt/grønt igennem året
  • Indeholder færre eller ingen sprøjtemidler
  • Ofte kan vi købe traditionel fremfor økologisk og STADIG undgå sprøjtemidler

Se hele listen af månedens råvarer hos sæson.

Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments