veganske brunkager

Veganske brunkager

Sprøde – lækre – smagfulde veganske brunkager. Varmede julekrydderier, et hint af appelsin samt knas fra mandler og pistacie. Karameltoner kommer fra kokossukkeren, fuldender de hjemmebagte brunkager og forsøder HELE december. Lad duften af jul sprede sig i rummet, “Last Christmas” køre i radioen og kalenderlyset brænde. Nu kan julen rigtig begynde.

Veganske brunkager – smagen af jul

Brunkager – min nummer 1 julesmåkage! BASTA BUM.
Hvis du skulle vælge EN – hvilken ville du så vælge? Kan du vælge? 😉
Måske du har en anden end mig?

Herhjemme er der ingen jul uden mormors brunkager.
Det EMMER af jul, hygge, lækkerier og mest af alt min mormor.
Tænker jeg JUL – tænker jeg mormor og brunkager.
Mindes tydeligt når vi stod sammen i hendes køkken. Jeg trak skamlen hen til bordkanten og iagtog nøje processen fra tætteste skue.
Hvordan hun nøje vejede ingredienser af, smeltede smørmassen, arbejdede melet ind og til slut rullede dem til lange pølser.
Dernæst på køl.
Ventetid (sjovt hvordan alt det lækre altid lader vente på sig 😉 )

Men hjemmebagte brunkager ER ventetiden værd. Imens kunne vi jo spille 500 eller bob og flette stjerner.
OOOG mon ikke mormor havde en gulerodskage eller kringle klar mens vi ventede – haha..åhh det var tider!

NU til bagningen.
Mormor fandt hendes gamle pålægsmaskine frem og skar sirlige tynde skiver. (Vi gør det bare i hånden – hihi )
Hypnotiserende.
På pladen og ind i ovnen. Vi holdt NØJE øje, fik de blot 1 min. for meget, blev de brændte.
Duften spredte sig fra første minut. Krydret, sød og aromatisk juleduft indtog hele køkkenet. NU var det rigtig jul.

Første test – KNAS!! De var perfekte!!
Knald på kanel, ingefær samt nellike. 1.2.3…stykker røg hurtigt. Godt bøtterne var fyldte og en ekstra dej var kommet på frys. Klar til at blive bagt når vi løb tør.
Nemt, lækkert og meget fristende.

Vigtig regel: Gå ALDRIG ned på hjemmebagte brunkager 😉

Mormors brunkager – vegansk version

Ingen jul uden mormors brunkager! Det står jeg ved 🙂
MEEEEN hvordan? De jo ikke veganske?
Jooo..
Da november nærmede sig, mit brunkage hjerte begyndte at ringe måtte jeg finde en løsning til veganske brunkager.
Løsningen var mormor. Hun sendte mig fluks hendes opskrift, så jeg kunne gå igang med at nørde, teste, bage, smage til og sætte mine egne små tvist på de bedste hjemmebagte brunkager.

Nogle ting ville jeg ikke ændre, en småkage er en SMÅKAGE!!!
Godt med smør, sirup, krydderier og samlet men en bunke hvedemel 😉
MEEEN jeg fiflede rundt og erstattede lidt mel med mandelmel, lys sirup med ahornsirup, tilsatte kokossukker, et tvist af ingefær, pistacie samt appelsin.
JOJO lidt helse else og tvist skulle der til.

NU! – Er de her!
Gennemtestet og godkendt af de hårde smagsdommere bedre kendt som min familie. ALLE meget konservative om brunkager = kun mormors dur!!
MEEEEN tro det løgn, mor var FAN!!
Udbrød “eiiij lækkert med appelsin og det lille tvist af ingefær, pistacienødder og lidt mere knald på kanel”.
HURRAAAA for veganske brunkager.
NU kan julen bare komme an.

Veganske brunkager oppefra

Lækre sprøde brunkager – nemme og hjemmebagte

  • Krydderier – Ingen brunkage uden knald på krydderier. Jeg har skruet op for kanel, nellike, kardemomme samt tilføjet et hint af ingefær der skaber dybde og varme.

  • Appelsinskal – Julekrydderier og appelsin er et MUST. Varme, dybde og sødme.

    TIP:Nu du er i gang kan du jo evt. lave appelsin med nelliker og hænge i vinduet. Den skønneste aromatiske duft vil sprede sig i hjemmet.

  • Vegansk smørblok – Ingen sprød småkage uden fedtstof. Nogle gange er den rigtige udgave bare bedst!!! Heldigvis er smør blevet nemt at erstatte, med Naturli’ Smørblok. Hvis i ikke har arbejdet med den endnu, kræver det lidt tilvænning da den smelter hurtigt (grundet det høje olieindhold).
    Men her har det ikke den store betydning da vi smelter den sammen med sukker og sirup.

  • Kokossukker – Jeg sniger et tiny tiny Helse Else ind og erstatter lidt af rørsukkeret med kokossukker – haha.
    Du kan SNILDT erstatte med mere rørsukker. Kokossukkeren bidrager dog med et skøn dybde og karamelsmag.

  • Ahornsirup – Dyrt men MEGA lækkert. Mormors originale opskrift foreskriver lys sirup. MEEN jeg svipser det til ahornsirup der efter min mening har en HEL anden dyb og lækker smag. Har du ikke på lager bruger du blot lys sirup.

  • Mandelmel – Giver et særligt sprødt resultat. Jeg køber det færdigmalet, men du kan evt. lave det selv. Ellers blot brug mere almindelig mel.

  • Pistacienødder – ELSKER dem. Små grønne vidunderlige nødder. De giver brunkagerne lidt ekstra power og fin farve. Kan du ikke opstøve dem, udskift med flere mandler eller hasselnødder.

  • Potaske – Et fint hvidt pulver, bruges som hævemiddel og giver småkagerne sprødhed. VIGTIGT at potasken opløses helt i koldt vand inden det kommer i den smeltede smør/sukker masse.

    HUSK:
  • LAD DEJEN KØLE HELT NED – Husk at læs instruktionerne nøje, da tid og temperatur er vigtig i fremstillingen af brunkager. Tilsætter vi potaske samt mel for tidligt vil dejen ikke samle sig og være ødelagt.

Knald på krydderierne?
– Prøv hjemmelavet Pumpkin pie mix og lav en skøn græskargrød –
Snup opskrift HER
– Grøn power med smag på –
Vegansk sushi bowl og wasabi dressing HER

Veganske brunkager

Nybagte brunkager hele december

Hvem nyder ikke duften af nybagte brunkager?
Friske, sprøde småkager der beriger eftermiddagskaffen?

I GOT YOU!

Her undværer vi ikke, men forsøder derimod HELE december. Gør det let og nemt at kunne stå med nybagte brunkager en fredag eftermiddag.

Lad brunkagedejen ligge op til 1 uge i køleskabet. På denne måde kan du hurtigt skære 10, 15, 20 stykker – herefter bage og nyde dem friskbagte.
ELLER frys halvdelen af dejen som en rulle. Tø op over natten og vær klar til at bage dagen efter.
Det da smart – og lækkert!

Lav evt. dobbelt portion: Bag 1/4, frys 1/2, og giv den sidste del som….

“Tak for dig gave” – Giv en rulle brunkagedej og forsød hverdagen

GAVE!!
Der er intet så hyggeligt som hjemmelavede spiselige gaver. Endda en gave der kan skabe duft, glæde OG smager forrygende.
Pak brunkagedejen ind som rulle i madpapir og giv som gave ved julehygge, advent eller en ven du har kær. Friskbagte brunkager varmer ethvert hjerte.

Måske kender du en der ikke har tid, overskud eller kræfter – En som NETOP ville sætte pris på en hjemmelavet brunkagedej. Husk, det er de små ting der tæller.
En gave behøver hverden være dyr, stor eller ekstravagant for at betyde alverden.

Julen er SÅ meget mere end gave-ræs, mad i lange baner, stress og jag.
For mig er julen NÆRVÆR.
Nærvær til hinanden, til go’ mad, en film eller måske et slag kort. Jeg håber julen vil bringe jer gode oplevelser, nærvær og at mine veganske brunkager kan være med til at skabe smil og glæde.
NYD dem – De er sprøde, lækre og uimodståelige.
Ps. man må godt starte NU, det er næsten december 😉

Veganske brunkager

Veganske brunkager

Hjemmebagte sprøde veganske brunkager som smager og dufter af julens krydderier. De er nemme at bage og dejen kan opbevares på frys så i kan nyde friskbagte brunkager hele december. Den skønneste julesmåkage der emmer af hygge.
5 fra 5 stemmer
Antal: 160 stk
Forberedelse4 t
Tilberedelse10 min
I alt4 t 10 min

Ingredienser

  • 250 g smørblok
  • 125 g rørsukker
  • 125 g kokossukker (eller rørsukker)
  • 125 g ahornsirup (eller lys sirup)
  • 2 tsk potaske
  • 1,5 spsk koldt vand
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk nellike
  • ½ tsk ingefær
  • 1 stk appelsin (skallen)
  • 500 g hvedemel
  • 50 g mandelmel
  • 50 g grofthakkede mandler
  • 30 g hele pistacienødder

Tilberedelse

  • Vej smør, sukker samt sirup af og smelt det sammen ved middelvarme i gryde.
  • Tag gryden af varmen og lad massen køle HELT ned før du fortsætter. Vigtigt massen ikke er for varm før resten tilsættes da dette gør dejen ikke vil samles.
  • Rør potaske sammen med koldt vand, indtil opløst og vandet igen er klart.
  • Vej 2 slags mel af og bland sammen med krydderier. Hak mandlerne groft.
  • Når smør/sukker blandingen er klar tilsættes potaske, revet appelsinskal, mel, krydderier, mandler samt pistacienødder.
  • Dejen samler sig og når muligt bruges hænder til at samle dejen færdig.
    Overføres til bordplade hvor dejen deles i 2 og formes til aflange ruller.
  • Rul dem stramt i bagepapir så de holder formen. Dejen kan være lidt blød, men vil størkne op på køl.
    Køl evt. dejen lidt i skål inden den formes, hvis den er for blød at arbejde med. Undgå helst at tilsætte yderligere mel.
  • Afslut gerne med at rulle husholdningsfilm rundt om bagepapiret inden den kommes på køl. Køl rullerne min. 4 timer inden bagning.
    Frys evt. halvdejen i frostegnet pose.
  • Tænd ovnen på 175° varmluft og beklæd 2 bageplader med bagepapir.
  • Skær tynde skiver af dejen og placer dem på bagepladen. Jeg havde 5 X 4 brunkager på hver plade.
  • Bag brunkagerne 8-10 min. Hold øje da alle ovne er forskellige.
    Brunkagerne vil være let mørke i kanten.
  • Afkøles på rist hvor de bliver hel sprøde.

Noter

*Har du ikke mandelmel kan du erstatte med mere hvedemel. Blot vær opmærksom på konsistensen. Du skal kunne samle og rulle den.
**Kan erstattes med flere mandler eller anden nød.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments