Chili sin carne

Krydret, smagfuld chili sin carne – Skønneste opskrift på den klassiske vegetariske gryderet med bønner, masser grøntsager og knald på krydderier. Om du er vegetar, veganer eller blot ønsker mindre kød er denne gryderet værd at lave. Nem, sund, mættende og perfekt til hverdag og fest med topping, tilbehør og tortilla chips.

chili sin carne

Chili con carne – nem hverdagsmad

GRYDERETTER – Love them – hate them?
Jeg ELSKER dem. Veganske og vegetariske gryderetter er SÅ lækre og mulighederne mange. Vi kan lege med grøntsager, krydderier og diverse bønner, linser, tofu og quinoa.
Mange af de klassiske gryderetter er lavet med kød, men det skal ikke afholde os fra at lave versioner uden, som stadig smager som en million!
Som jeg plejer at sige – SMAG kommer i første række.

Klassikerne bolognese og ristaffel er allerede på bloggen og i dag kommer endnu en klassiker til; Chili con carne tryller vi til chili sin carne. Sin carne = uden kød.

Der findes virkelig mange versioner af henholdsvis chili con carne OG chili sin carne. Mængden af chili, krydderier, grøntsager varierer og snakken om bønner eller ej.
Jeg har nørdet smag, og været omkring forskellige proteinkilder men endte med bønner, da jeg ønskede at skabe en gryderet som var nem, hurtig og stadig mættende. Familie og venner har godkendt og jeg glæder mig til at høre hvad i synes!

Chili sin carne er:

  • Perfekt spicy!
  • Fuld af grøntsager
  • Nærende og sund
  • Rig på protein og kostfibre
  • Perfekt til hverdag og fest
  • Nem at lave – skøn at foodpreppe
  • Tilfredsstillende og fyldig
  • Min BEDSTE chili sin carne opskrift!..

Min bedste opskrift på chili sin carne

Let´s set the food on fiiire!!
Bare rolig, ønsker du en mere børnevenlig chili sin carne kan du snildt justere krydderierne – Læs med i tips og tricks længere nede.
OG skræm dig ikke af mængden af ingredienser – Det er grøntsager og krydderier, så mange af dem, har vi i basiskøkkenet i forvejen!

Reklamelinks er markeret med*
opskrift chili sin carne
Gem til madplan

Chili sin carne

Krydret, lækker og nem chili sin carne. Prøv den klassiske vegetariske gryderet med bønner, masser grøntsager og knald på krydderier.
5 fra 1 bedømmelse
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse1 t
I alt1 t 10 min

Ingredienser

  • 1 spsk olivenolie
  • 1 stk aubergine ell. squash
  • 2 stk løg
  • 4 fed hvidløg
  • 2 stk røde peberfrugt
  • 1-2 stk gulerod
  • ½-1 stk rød chili
  • 2 tsk spidskommen
  • ¾ tsk kanel
  • 1,5 tsk paprika
  • 1 tsk røget paprika
  • 1,5 tsk oregano
  • 50 g tomatpure
  • 1 spsk sojasauce
  • 400 ml tomat passata
  • 2-2,5 dl grøntsagsbouillon
  • 1 dl kaffe
  • 1 dåse kidneybønner
  • 1 dåse sorte bønner
  • 20 g mørk chokolade
  • 1-2 spsk brun farin
  • 1 spsk æblecidereddike
  • Salt
  • Peber

Tilbehør

Tilberedelse

  • Klargør grøntsager: Start med at hakke løg og sæt til side. Skær peberfrugt og gulerod i små tern, og riv auberginen groft. Sæt til side.
    I lille skål klargør din krydderiblanding med spidskommen, kanel, røget samt alm. paprika, oregano.
  • Varm en gryde: Til høj varme og kom olie ved. Tilsæt revet aubergine i gryden og steg det indtil det ikke frigiver mere væske og du kan høre det begynder at stege (knitre i gryden).
  • Skru ned til middel-høj varme og tilsæt løg, hvidløg, peberfrugt, gulerod og fintsnittet frisk chili. Svits godt i ca. 5 min imens du rører undervejs. Skub det hele lidt til side og tilsæt skålen med krydderier samt tomatpure. Lad det hele varme igennem et par minutter indtil det begynder at dufte.
    Tilsæt soja, tomatpassata, kaffe og grøntsagsbouillon og kom gryden i kog, kom låg på, skru ned og lad saucen simre 30-40 min.
  • Efter saucen har simret, skylles bønnerne i sigte og tilsættes sammen med chokolade, farin samt æblecidereddike. Lad det småsimre 5-10 min. og smag herefter til med salt, peber, evt. farin for ekstra sødme og chiliflager for ekstra styrke.
  • Server: Med ønsket tilbehør, fx. avocado, ris, yoghurt, tortillachips og syltede rødløg.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Sin carne = Chili con carne uden kød

Chili con carne er en af de mest berømte gryderetter som betyder “chili med kød” på spansk. Bytter vi ‘con’ ud med ‘sin for vi derimod; Chili uden kød.
Chili sin carne er, i alt sin enkelthed klassikeren uden kød, nu som vegetarisk gryderet. Stadig med de samme gode og lækre råvarer, til at skabe smag, tekstur og fylde.

Sådan laver du chili sin carne:

Gryderetter er geniale! Når først alt er svitset og klar skal du ikke gøre meget mere end lade dem simre på komfuret.
Chili sin carne laves ved at klargøre alle grøntsager, krydderier og dræne bønner. Herefter svitset grøntsager, krydderier og væske tilsættes i en stor gryde, dette simre til en intens og lækker sauce.
Herefter tilsættes bønner og smag fra chokolade og farin (OH YES – Udelad ikke der er hvor magien ligger)!
Gryden varmes igennem og du har den lækreste vegetariske gryderet fuld af smag, fyldighed og som mætter. Gerne serveret med favorit tilbehøret 😉

Topping & tilbehør til chili gryde:

For at fuldende smagene vil jeg klart anbefale du leger med topping. Særlig den kølige yoghurt, cremede avocado og syrlige løg er som match made in heaven til din chili sin carne.

  • Avocado, lime, koriander, frisk chili.
  • Syltede rødløg.
  • Kogte ris eller brød.
  • Vegansk yoghurt eller creme fraiche.
  • Tortillachips.

Tips og tricks til chili sin carne

  • Kan jeg udskifte bønnerne?
    • Du kan snildt variere dit valg af bønner, fx. black eyed beans, butterbeans eller kikærter.
    • Ønsker du helt at lave opskriften uden bønner kan du bruge ca. 1,5 dl røde linser og tilsætte dem til saucen i starten så de når at koge med ca. 20-30 min. Du skal evt. tilsætte ekstra væske og krydderier da linser suger meget.
  • Kan jeg udelade kaffe og chokolade?
    • Kaffe og chokolade er 2 ingredienser som giver opskriften på chili sin carne en helt ny dimension, gør den intens og fyldig.
    • Du kan udskifte kaffe med ekstra grøntsagsbouillon. Chokoladen kan du udelade men smagen vil ændre sig en smule, dog stadig lækker.
    • Både kaffe og chokolade bidrager med grundsmagen: bitter. Du kan med fordel tilsætte nogle hakkede oliven i stedet.
  • Kan jeg udskifte grøntsagerne?
    • Du kan snildt udskifte aubergine med squash, bruge andre farver peberfrugt og pastinak eller persillerod i stedet for gulerod.
  • Jeg skal servere for børn – Er chili sin carne stærk?
    • Opskriften på chili sin carne er ikke voldsom stærk, men ønsker du at servere for børn kan du udelade den friske chili.
  • Ønsker du mere smag og fylde – Prøv med ekstra svampe:
    • Prøv at tilsæt en bakke champignon i tern og svits af sammen med aubergine. Det giver endnu mere fylde og umami til retten.
  • SMAG TIL:
    • ALTID smag retten til efter dine smagsløg. Smag til med salt, farin for sødme, chili for styre og æblecidereddike for syre.
    • Ønsker du en mere intens chili smag kan du blot øge mængden af frisk chili, men pas på det ikke overdøver resten af retten.
  • Chili sin carne er ENDNU bedre dagen efter:
    • Lav endelig din chili sin carne i god tid og lad den trække på køl natten over. Her udvikler smagen sig og bliver endnu mere skøn.

Chili sin carne holdbarhed, frysning, foodprep:

Chili sin carne er genial som foodprep da gryderetten kan holde på køl, fryses og serveres på utællelige måde. Både med taco, tortilla, brød, kartofler mm.

Hvor længe holder chili sin carne på køl?

Efter tilberedning og korrekt afkøling holder chili sin carne ca. 4 dage på køl.

Kan jeg fryse chili sin carne?

Du kan snildt fryse chili sin carne ned. Del den evt. op i mindre portioner så er der nem aftensmad til dage hvor det skal gå hurtigt. Varm på komfuret eller i mikroovn og server med tilbehør eller som fyld i tortilla eller taco.

chili sin carne uden kød

3 Lækre vegetar gryderetter:

Gryderetter er geniale da de kan varieres i det uendelige. En perfekt kombination af lækker sauce, grøntsager og krydderier. Protein delen kan være alt fra bønner, linser, tofu, quinoa.
Herunder for i 3 af mine favoritter, alle nemme at lave, familievenlige og fuld af grøntsager.

  • LASAGNESUPPE – Nem, lækker og en børnefavorit! Server med tofu ricotta, almindelig ricotta eller en god parmesanost.
  • BELUGA BOLOGNESE – Bolognese lavet med belugalinser og bagt, pulled aubergine. Det giver den vildeste kød-ligende konsistens og smagen er som vi alle elsker bolognese.
  • DAHL MED GRÆSKAR – Varmende dahl lavet på græskar, karrypasta og kokosmælk. Klassikeren med et tvist af asien, som smager forrygende!
Del indlægget med nogen du holder af
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments