Skip to content
Alberte Stengaard vegansk madblog logo
Alberte Stengaard vegansk madblog ballon
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Menu Luk
Aquafaba - Bagværk - Brød - Morgenmad
Gå til opskrift Udskriv opskrift

Groft havrebrød eller boller – med speltmel og aquafaba

groft havrebrød med speltmel og aquafaba

Hjemmebagt groft havrebrød er brødet du vil lave igen og igen, med dets luftige, bløde midte og sprøde overflade. Havrebrødet er tilmed lavet på sunde ingredienser; Grove havregryn, speltmel og solsikkekerner. Bagt uden æg men med aquafaba til at give dens unikke luftighed. Brødet hele familien vil elske. Sundt, nemt og vanedannende.

Hverdagsmagi – Groft havrebrød for hele familien

Groft havrebrød er magisk.
I har nok opdaget på mine Instagram stories at jeg er inde i en aquafaba periode..HA HA. Nørder, tester, leger i køkkenet! Alt fra brød, kager, granola og vafler. At bage uden æg har aldrig været sjovere 😉
DETTE brød overgår dog mine vildeste forhåbninger.
Det er ALT hvad et blødt, luftigt og lyst brød skal være. OG mere til. Det er nemlig sundt, fuld af havregryn, kerner og lavet på speltmel.
Jeps – det er M.A.G.I.S.K !!
Hjemmebagt groft havrebrød er den hverdagsmagi vi ALLE behøver.

Livet er i skrivende stund ALT andet end hverdag. Danmark er vendt på hovedet. Corona pandemien er en virkelighed. Vores ALLES virkelighed.
Danmark er lukket ned. Skolerne lukket. Arbejdspladser i fare.

MIDT i alt dette blomstrer foråret frem. Solen varmer, solsortene fløjter og vinden føles friskere. Der er HÅB. Det er der ALTID. Det MAGISK.
Mit håb er at sprede en masse glimmer, farver og glæde. Inspirere jer til at hoppe i køkkenet, bruge flere grøntsager, bage lidt mere.. JA alt det vi til daglig gerne VIL men tiden ofte ikke er til. NU er muligheden der.

Muligheden for at skabe vores egen HVERDAGSMAGI midt i kaosset.

Luftigt lækkert havrebrød – bag uden æg

SÅ nu er det her; Mit bedste hjemmebagte grove havrebrød. Sundt, luftigt og fuld af havregryn og kerner. Brødet er bagt uden æg, men lavet på aquafaba. Luftig midte og sprød skorpe.
Aquafaba giver den vildeste tekstur, luftighed og vi smager ikke snerten af kikærter. Jeg startede med kanelsnurrer, nu dette havrebrød og “i’ll keep it coming”. Aquafaba er det nye sort, hæ hæ..

Jeg har GLÆDET mig til at dele opskriften med jer da den er nem og lavet med få simple ingredienser. Du kan lavet det som brød eller boller og hele hytten vil dufte af hjemmebag.
NU kan i bage det med mig.

1.2.3..LET’S BAKE

groft havrebrød med speltmel og aquafaba

Groft havrebrød – sundt og nemt hverdagsbrød

Hvem elsker ikke brød?
Bedste af det hele – når det er HJEMMEBAGT.
Det er hånden på hjertet det bedste brød jeg har bagt. Er du usikker i bagning eller synes det virker indviklet – frygt ikke!
Jeg guider dig igennem og du vil opdage hvor enkelt det er. Intet mindre vil du blive glad når duften spreder sig i køkkenet og du har fremtryllet det skønneste grove havrebrød. Brødet du vil lave på repeat.

Groft havrebrød er:

  • Blødt havrebrød med sprød skorpe
  • Ekstraordinært luftigt lavet med aquafaba
  • 8 simple ingredienser + vand, salt og sukker
  • Nemt at lave
  • Sundere brød lavet på havregryn og speltmel
  • Fuld af gode kostfibre
  • Yderst lækkert alene eller med topping
  • Det BEDSTE HJEMEBAGTE BRØD – Bum !!
  • groft havrebrød med speltmel og aquafaba
  • groft havrebrød med speltmel og aquafaba

Groft havrebrød ingredienser:

Groft havrebrød kræver FÅ simple ingredienser. Mange har du nok allerede i køkkenskabet og efter at åbne en dåse kikærter for at få aquafaba kan du jo hurtigt lave en lækker omgang rødbedehummus – Klar til at smøre på lækkert friskbagt brød.
Alt du behøver for at lave havrebrød er:

  • Lunken vand: Oplæs gæren heri. Lunken vand kickstarter hævningen.

  • Gær: Brug almindelig gær eller tørgær. Husk at tørgær skal stå ca. 10 min. i vandet før du fortsætter. Evt. sammen med sukkeret for at kickstarte processen bedre.

  • Havremælk: Giver tekstur, lidt sødme samt smag.

  • Aquafaba: THE MAGIC. Giver det luftige brød med ualmindelig lækre bløde midte. Dræn en dåse kikærter, gem vandet og brug det direkte i dejen.

    *Lær alt om Aquafaba: Læs med i Aquafaba Guiden.

  • Salt: Afbalancerer smagen og er vigtig i gærbrød!

  • Sukker: Er med til at “fodre” og aktivere gæren og skabe balance i smag.

  • Blødt smør: En smule fedtstof bidrager med stor smag og giver brødet blød midte. Vi bruger kun 40 g. Lidt men SÅ godt.

  • Solsikkekerner: Vi fyrer op for kernerne. Bidrager med kostfibre og et dejligt knas i brødet. Kan erstattes af andre kerner såsom græskar, hørfrø eller sesam.

  • Grovvalsede havregryn: 100% fuldkorn! Bidrager med skøn tekstur til brødet samt let sødme fra havre.

  • Sigtet speltmel: Spelt er en formidabel kornsort og smager skønt i bagværk med let nøddeagtig smag. Speltmel bidrager desuden med vigtige vitaminer og mineraler.

  • Hvedemel: For at opnå det luftige, bløde tekstur anvender vi hvedemel. Brug gerne en hvor proteinindholdet er højt, gerne op til 12%. Dette hjælper på bedre glutenstruktur, luftighed og tekstur.
groft havrebrød med speltmel og aquafaba

Step for step – Sådan laver du groft havrebrød

  1. Lav dejen.
  2. Ælt dejen ca. 10 min. Her udvikles den skønneste glutenstruktur. Dejen er klar når den slipper skålens kanter.
    HUSK: Tilsæt ikke mere mel før end de 10 min. da tiden vil få dejen til at samle sig.
  3. Dæk til med fugtigt viskestykke eller husholdningsfilm. Lad hæve 30 min. i skålen.
  4. Smør 2 små brødforme med plantesmør. Eller klargør bageplade med bagepapir til boller.
    (Se fremgangmåde længere nede)
  5. Drys bordpladen med grove havregryn. Vend forsigtig dejen herud.
  6. Del dejen i 2 og form forsigtigt brød. Brug en dejskraber til at rulle dejen sammen i et brød. Dejen skal gerne være dækket med havregryn på den ene side. Vend rundt og placer forsigtig i brødform.
  7. Evt: Del den ene dej i 4 mindre boller. Sæt tæt sammen i smurt brødform. Bages på samme måde som det store brød. (Se billede herunder)
  8. Dæk til og lad brødene efterhæve 1-1,5 time – Indtil de er dobbelt størrelse.
  9. Forvarm ovnen til 250 grader alm. ovn. Sæt evt. bradepande nederst i ovnen til at skabe vanddamp.
  10. Sæt brødene i ovnen og sku straks ned til 200 grader. Hæld ca. 1 dl vand i den glohede bradepande nerderst i ovnen og luk straks. Dette giver en sprødere skorpe og vi kan undgå brødet sprækker.
    Bag brødene ca. 30 min. indtil gyldne og de lyder hult når du banker let på dem.
  11. Lad brødet afkøle 10 min. i formen. Vend brødet ud til afkøling på rist.
  • groft havrebrød med speltmel og aquafaba
  • groft havrebrød med speltmel og aquafaba

Lyst til boller: Tips til at bage havrebrud

Har du mere lyst til lækre fluffy boller? Jeg har testet begge fremgangmåder og de virker perfekt. Formning samt bagning er forskellig så følg step for step herunder og stå med luftige havrebrud der er lige til at spise med smørba’r og pålægschokolade.

Havrebrud eller havreboller – ca. 10-12 stk.:

  1. Følg ovennævnte step til og med nr. 3.
  2. Klargør bradepande (havrebrud) / bageplade med bagepapir (havreboller).
  3. Drys bordpladen med havregryn. Vend forsigtig dejen herud.
  4. Del i 10-12 stykker. Brug en dejskaber til at forme boller.
  5. Sæt boller i bradepande eller på bageplade. Dæk til og lad efterhæve indtil dobbelt størrelse, ca. 1-1,5 time.
  6. Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn.
  7. Bag bollerne 20-25 min.
    Indtil flot gyldne og de lyder hult når du banker på dem.
  8. Lad dem afkøle ca. 2 min på pladen og overfør dem herefter til rist. Dette sikre en sprød bund da dampen ellers vil blive i formen/på pladen.
  9. Nyd dem lune eller kolde. Perfekt til madpakke eller sandwich.
groft havrebrød med speltmel og aquafaba

Tips & tricks til lækkert luftigt havrebrød

  • Vej ALLE dine ingredienser på køkkenvægt, herunder væsken. Jeg bruger sjældent dl. mål da jeg ikke finder det præcist nok. Du kan bruge dl. mål men jeg vil opfordre til vægten.
  • Husk at afkøle brødet godt før du skærer i det. Ellers risikerer du at teksturen og dens luftighed ødelægges.
  • Udskift solsikkekerne med græskarkerner, hørfrø eller sesamfrø.
  • Frysevenlig: Pak brødet ind i fryseegnet pose, evt. i skiver og sørg for at presse luften ud. Optø inden brug.
  • Smager SKØNT ristet.
  • Top med sødt, salt eller en kombination.
    Fx. hummus, nutella, marmelade eller tahin + banan 😉 Mulighederne er mange og der er fri leg.

Sødt og salt – bagværk til enhver lejlighed:

Lyst til at bage ENDNU mere? 3 lækre bud på hverdagsmagi:

  • Bag de bedste veganske Kanelsnurrer – Perfekt bløde, snaskede og med aquafaba.
  • Klassisk Intens chokoladekage – Nem, hurtig og vanedannende!
  • Groft glutenfrit Rugbrød med sød kartoffel – Sprød skorpe og saftig krumme.

ENJOY !!

groft havrebrød med speltmel og aquafaba
Udskriv opskriften Gem på Pinterest
5 fra 3 stemmer

Groft havrebrød eller boller

Hjemmebagt groft havrebrød er blødt, luftigt med perfekt sprød skorpe. Fuld af havregryn og lavet på aquafaba. Skønt hverdagsbrød der er nemt og sundt.
Forb. tid15 min
Tilb. tid30 min
Hævetid2 t
Samlet tid2 t 45 min
Kategori: Bagværk, Brød
Antal: 2 Brød
(Pssst, du kan ændre på antallet, så ingredienser justeres automatisk)

Ingredienser

  • 200 g lunken vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk flagesalt
  • 100 g havremælk (ell. anden plantemælk)
  • 100 g aquafaba (*)
  • 100 g grove havregryn
  • 50 g solsikkekerner
  • 40 g blødt smør
  • 200 g sigtet speltmel
  • 250 g hvedemel

Sådan gør du

  • I røremaskine eller skål rør gæren ud i vandet til det er helt opløst. Tilsæt salt, sukker, havremælk, aquafaba, grove havregryn samt solsikkekerner. Rør sammen.
  • Tilsæt sigtet speltmel samt det bløde smør og rør igennem.
  • Tilsæt melet lidt af gangen og ælt dejen ca. 10 min. indtil den er smidig, glat og slipper skålens kanter. Den skal være lidt blød.
  • Dæk til med fugtigt klæde eller film og lad dejen hæve ca. 30 min i skålen. Smør imens 2 brødforme med smør eller klargør bageplade med bagepapir**.
  • Drys bordpladen med havregryn og vend forsigtig dejen herud. Med en dejskraber ruller du dejen sammen så der formes et aflangt brød, som er dækket med havregryn.
    Kom forsigtig i formen og gentag med den anden halvdel.
    (Du kan lave 4 boller i brødformen eller individuelle boller på bageplade – Følg vejledning for formning samt bagetid længere oppe i indlægget)
  • Sæt brødene til hævning 1-1,5 time. Indtil dobbelt størrelse.
  • Forvarm ovnen til 250° med en rist samt en bradepande i bunden***.
  • Sæt brødene i ovnen. Hæld 1 dl. kold vand i bradepanden. Luk ovnen og sku straks ned til 200°. Bag brødene ca. 30 min. indtil flot gylde og de lyder hult når du banker op dem.
    Ovne er forskellige, så hold øje. Brødet skal evt. have lidt kortere eller længere tid.
  • Lad brøde afkøle kort i formen og vend herefter ud på rist. Dette er vigtigt for en sprød bund, da varmen i formen ellers vil blødgøre dit brød i bunden.
    Nyd brødet lunt.
  • Opbevar i lufttæt pose ved stuetemperatur eller i køleskabet for længere holdbarhed. Du kan ligeledes fryse brødet ned i lufttæt indpakning.

Noter / Tips og tricks

*Aquafaba er kogevandet fra kikærter eller andre bønner. Har dog bedst resultater med kikærtevand eller vand fra butterbeans.
**Følg instrukserne for bagning af boller længere oppe i indlægget.
***Til at skabe damp under bagning. Det kan udelades men giver en sprød skorpe som ikke sprækker under bagning.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Lignende indlæg

overnight oats med hindbær

Overnight oats med bær - Basisopskrift med variationer

veganske æbleskiver med flormelis og marmelade

Veganske æbleskiver

veganske flødeboller forfra skåret over

Veganske flødeboller - Luftigt aquafabaskum og sprødt chokoladeovertræk

vegansk chokoladekage

Vegansk chokoladekage - uimodståelig lækker og svampet

Abonner
Giv besked om
guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Følg med på instagram
Open
Glædelig mandag venner🎈En af weekendens højdepunkter var edamamedippen👆🏻💚 
Jeg brugte opskriften på ærtedip fra bloggen blot med edamamebønner i stedet for + 1 spsk. tahin👌🏻 YUM! 
.
Jeg elsker den let syrlige smag fra hvidvinseddiken krydret med friske krydderurter🌱
Jeg serveret med squashstrimler vendt med limesaft, ærteskud, cashewnødder, avocado, blåbær og en grøn olie lavet på basilikum🌿
.
Edamamedippen kan bruges som tilbehør, smøres i sandwich eller som dip til grøntsagsstænger🎯
For hvem er ikke med på dip holdet?🙋🏼‍♀️❤️ Find opskriften på bloggen under ærtedip💚
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #edamame #nemfrokost #grønsalat #edamamebeans #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #greensalad #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
CHIAMARMELADE🎈👇🏻 Weekenden har været fuld af god mad og leg i køkkenet - det er mit helle🎯 
Som del af overnight oats indlægget lavede jeg en nem marmelade med chia som er skøn at bruge som topping på grød, yoghurt, ovenpå brød eller indeni en fastelavnsbolle🙊
.
Jeg elsker den er let syrlig, knaser og har sødme fra vanilje👇🏻
1 glas:
*250g frosne hindbær.
*1 appelsin, saft + skal.
*1/2 vaniljestang /vaniljepulver.
*Evt. 1-2 spsk ahornsirup.
*2 spsk chiafrø.
.
Kog hindbær, appelsinskal + saft og vanilje op i ca. 5-10 min indtil bærrene er most. Tag af varmen og tilsæt chiafrø. Rør rundt og lad stå 5 min. 
Rør godt rundt igen, kom på glas og opbevar i køleskab🥳
.
Livet er nu engang sjovere når vi topper løs🚀
Håber jeres weekend har været dejlig og i er klar til at hoppe ind i en ny uge med mig🤸🏻‍♀️❤️
.
.
.
.
.
.
.
#overnightoats #grød #køleskabsgrød 
#porridge #chiajam #morgenmad #chiafrø #veganbreakfast #efterår #vadveganeräter 
#glutenfreiessen #plantebaseret #hverdagsmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #godmad #grøntsager #veganfoodspot #vegetarisk #madinspiration #vegansk #morgenmadsinspiration #whatveganseat #lækkerier #glutenfri #madmedmedfølelse #veganskmorgenmad
Open
FREDAGS FROKOST🥬 Hvordan er jeres uge gået på hjemmekontoret?💥 Min toppede i dag med en hurtig falafelsalat😎 
Jeg fandt nemlig @urtekram falafler til 10kr i @nettodk 😱 OH YES!! 
For friture ikke? Det ER godt😏
.
Det blev selfølgelig udnyttet til den lækreste hjememfrokost som i snildt kan lave både som frokost eller aftensmad gerne serveret med hummus til💪🏻
Falafelsalat:
*Spinat, sukkerærter, broccoli, agurk i strimler.
*Fennikel vendt med lime, dild og mynte🌱 (afhængig)😂
*Æble i tern, sorte oliven, avocado.
*Spicy falafler, ranchdressing fra bloggen.
*Pitabrød og evt. hummus.
.
Håber jeres fredag har været god og i er klar til weekend?🥳 
Nogle rare planer? Gåture, fastelavnsbollejagt eller bagning?🎈
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #falafel #nemfrokost #falafelbowl #pitabread #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #falafelsalad #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Jeg drømmer om💭🎯 Pulled portobello med coleslaw og syltede rødløg🤤 Serveret som burger eller i bowl med quinoa🍔💥
.
Portobello bages, strimles og vendes med hjemmelavet barbecue sauce👀
Det frækt, det comfort food, det er fuld af power💪🏻🔥
Nysgerrig på hvordan du tryller svampe til pulled portobello😎
.
Opskriften er på bloggen, link i bio🚀
Drømme går altså i opfyldelse🤪💭
.
.
.
.
.
.
.
.
#veganbowls #pulledportobello #portobello #quinoarecipes #portobelloburger #comfortfood  #greenbowl  #veganburger 
#veggiebowl #veganburgers #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
SIMPELT🎈De små ting der gør forskellen, menneskerne vi har kær, smilet til vores forbipasserende, en god frokost, ja vores hverdagsmagi😌 
Selv i en tid som for alle er anderledes er dette vigtigt✨ 
. 
For mig er det vigtigt at huske på det SIMPLE❤️ Jeg har lært igennem årene at se og værdsætte det enkle, de små ting, alt det vi ofte glemmer men i sidste ende er limen i vores liv🎯
.
Jeg ELSKER at nørde med mad, finde sammensætninger der siger kapow men jeg elsker OGSÅ det simple🥑 Der hvor smagene kommer helt til sin ret og nydelsen får ekstra plads😌
.
En god rugbrødsmad smurt med flækærtehummus og toppet med feldsalat, avocado, granatæble og sorte oliven er simpelt og lækkert! Drys med lidt flagesalt og ristede kerner👌🏻
.
Husker i det simple og hvad er hverdagsmagi for jer?✨😌❤️
.
.
.
.
.
.
.
.
#avocadomad #hummuslove #veganskfrokost #nemfrokost #rugbrød #frokost #madopskrifter  #vadveganeräter 
#veggiebowl #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #vegetariskmad #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #vegetarmad #nemmad #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
Open
Foodprep game👉🏻🎯 Det er ingen hemmelighed at jeg er FAN!😎 Jeg drømmer om (man må godt drømme) engang at kunne gå i køkkenet med JER🌈❤️ holde workshop, have råvarerne i hænderne, kunne inspirere og give tips og tricks videre - DELE glæden⚡️ For Foodprep hjælper mig i min dagligdag på flere måder👇🏻
1. Jeg kan lave en lækkert frokost/aftensmad på 5 min. Der giver mig god energi, farver, mæthed💪🏻
2. Jeg sparer tid og tanker om “hvad skal jeg spise”🧐
3. Det bliver ALDRIG kedeligt og jeg undgår madspild da jeg snildt kan lave fx. spinatpandekager og bruge grøntresterne, som fyld. Lave en overnight oats med gulerod eller bruge bagte grøntsager i en curry🍜
.
Dette👆🏻 og meget mere skrev jeg sidste år et indlæg med mine bedste tips, tricks og hvilke køkkenredskaber jeg bruger🎯 jeg har lige opdateret det og linker i bio🚀
.
Foodprepper I eller kunne i godt tænke jer at kommer i gang?
Har i spørgsmål endelig stil dem herunder👇🏻❤️
.
.
.
.
.
.
.
#foodprep #madpakke #foodpreparation #lunchtime #veganprotein  #greenbowl  #vadveganeräter 
#veggiebowl #madpakker #plantebaseret #aftensmad #veganmat #sundhverdag  #veganfood #sundhed #livsstilsændring #vegandinner #godmad #grøntsager #veganvitamin #vegetarisk #madinspiration #vegansk #nemaftensmad #whatveganseat #goodoldvegan #joinveganvultures #sundaftensmad #madmedmedfølelse #veganskaftensmad
  • Morgenmad
  • Salater
  • Frokost
  • Aftensmad
  • Tilbehør
  • Snacks
  • Søde sager
  • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt
Blogdesign af BloggerSpace
© 2020 - 2021 Copyright BloggerSpace
  • Forside
  • Opskrifter
    • Morgenmad
    • Salater
    • Frokost
    • Aftensmad
    • Tilbehør
    • Snacks
    • Søde sager
    • Bagværk
  • Guides
  • Personligt
  • Om mig
  • Kontakt