Smagfuld linsesalat med efterårets råvarer. Linser vendt i krydderolie, serveret sammen med bagt græskar, rødbede og rødløg. Linsesalaten er mættende, nærende og en fryd for øjet. Server med cremet ranch dressing, ristede kerner, tranebær og nyd linsesalaten til aftensmad eller som måltidssalat. Vegansk og glutenfri salat der er nem at lave og smager skønt.
Linsesalat – Smagfuld og mættende
Jeg har ikke mange salater på bloggen (endnu)!
Det må der gøres noget ved!
For jeg spiser jo åndsvagt mange – ha!
Men ofte kommer de i min Instagram story.
For sandheden er jeg ofte improvisere til mine salater – kigger i køleskabet, tænker teksturer, smage og farver og vælger herefter en dressing, knas og topping.
Præcis på samme måde opstod denne lækre linsesalat med bagte grøntsager, knas og cremet dressing.
Så god at jeg MÅ dele den med jer!
En rigtig efterårssalat med mættende linser vendt i krydderolie, bagt græskar (OHH YES), rødbede og rødløg bagt indtil de karamelliserer.
Toppet med frisk, sprød pære, ristede valnødder og søde tranebær.
Drizlet med min lækre ranch dressing (den er genial til ALT – just saying)
Ikke fan af linser?
Bare rolig – jeg har nørdet på hvordan vi netop for linser med SMAG, tekstur og fylde. Hemmeligheden er krydderolie…
Salaten kan nemt tilpasses dit køle- og køkkenskab.
Læs med længere ned og se mine ideer til swip og swap, så du altid nemt og hurtigt kan lave en lækker linsesalat fuld af mæthed og næring!
Linsesalat med bagte grøntsager
Ingredienser
Linser:
- 2 dl beluga linser
- 6 dl grøntsagsboullion
- 2 spsk olivenolie
- 1-2 fed hvidløg
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk koriander
- 3 stængler frisk timian/oregano
- ½-1 stk citron
- 2 håndfulde krydderurter (evt. persille + dild)
- Salt
- Friskkværnet peber
Salat:
- ½ pose rucola
- ½ stk hokkaido
- 3 stk rødløg
- 2-3 stk rødbeder
- 1 spsk olivenolie
- Frisk timian
- 2 stk pære
- 2 håndfulde krydderurter (evt. persille + dild)
- Ristede valnødder, græskarkerner
- Tørrede tranebær
- Ranch dressing
Tilberedelse
- Linser: Start med at skylle linserne godt og kog dem efter anvisning på posen. Men i min. 6 dl grøntsagsboullion (Jeg har erfaret denne mængde væske giver lækre, bløde linser som koger færdig og ikke bliver tørre)
- Bagte grøntsager: Klargør imens de bagte grøntsager. Tænd ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir.
- Udhul hokkaido og skær i skiver, rødbede i kvarte og rødløg i både. Kom på bageplade og vend med olivenolie og timian. Bag ca. 20-30 min. indtil hokkaido er mør når du stikker en lille kniv igennem.
- Krydderolie: Klargør imens krydderolien. Varm en pande op til middel-høj varme og kom olivenolie ved. Når den er godt varm tilsætter du hvidløg, krydderier + krydderurter. Lad hvidløget tage let farve og når olien begynder at dufte tages den af varmen. Den må IKKE brænde. (Vent med citronskal og saft + salt)*TIP: har du ikke friske timian/oregano kan du bruge ½ tsk tørret af hver.
- Linser fortsat: Når linserne er færdigkogt hældes de i si, så det overskydende vand kommer fra. Kom i skål og vend herefter krydderolie, citronskal + saft, salt + friskkværnet peber i og vend godt rundt. Sæt til side.
- Dressing + tilbehør: Tilbered dressing og rist kort valnødder + græskarkerner på en pande indtil de tager let farve og dufter.
- Samling af salaten: På stort fad kom rucola i bunden og vend med linser samt krydderurter. Kom herefter de bagte græskar, rødbede, rødløg over samt skiver af pære. Top med ristede valnødder, græskarkerner, tranebær og server med ranch dressing.
- Servering: Server salaten som tilbehør eller spis den som mættende måltidssalat. Kan gemmes i køleskabet 2-3 dage uden dressing.
Egne noter
Linser med smag – Vendt i krydderolie
Linser kan være tricky!..
De smager ikke af meget!..
Er de kogt forkert er de enten for hårde eller smattede!..
Kender du det?
MEN det laver vi om på. Linser er nemlig SUPER næringsrige og sunde med deres høje proteinindhold, kostfibre, vitaminer og mineraler.
Ideel at bruge i gryderetter, hummus samt salater.
I dag koger vi linser til de er perfekt al dente, stadig med bid men møre. Vender dem lune i den lækreste krydderolie hvilket gør de suger smagen til sig. Resultatet er lækre linser med bid og smag.
3 tips til smagfulde linser:
- Kog linserne i RIGELIGT vand. Brug mere end foreskrevet da vi dræner dem efter endt kogetid.
- Kog linserne i grøntsagsboullion og evt. et løg i vandet. Dette giver linserne smag.
- Vend de lune linser i en smagfuld krydderolie. Efter linserne er færdigkogte hældes de gennem si, kommer i skål og vendes med den klargjorte krydderolie, citron, salt og peber. Når linserne stadig er lune, optager de mere smag.
Dette er KEY til smagfulde linser.
Find hele opskriften nederst i indlægget hvor der ligeledes er en how-to video med opbygning af salaten.
Brug den som tilbehør – eller som del af vegansk festmad.
Linsesalat: Tilbehør & måltidssalat
Jeg er fan af salater der kan det hele.
Dagens linsesalat er både det perfekte tilbehør ti aftensmad, evt. serveret med falafler, hummus og brød.
Eller som måltidssalat. Den slags salater som kan spises med en gaffel, smager himmelsk, mætter og kan tages med to-go.
JA TAK til luksus madpakke.
Linserne bidrager med protein, kostfibre og sammen med de grove grøntsager bliver du dejlig mæt, hvilket gør salaten snildt kan spises alene. Jeg har dog ofte et lækkert stykke kernebrød med og evt. en bøtte hummus.
Swip and swap – Ideer til at lege med ingredienser:
- Linser:
– Brug grønne puy linser (ikke røde da de vil koge ud).
– Brug linser på dåse, vend stadig med krydderolie. (hurtigt og nemt)
– Udelad linser, salaten vil stadig smage SKØNT. - Grøntsager:
– Brug butternut græskar i stedet for hokkaido.
– Brug gulerod eller farvede beder i stedet for rødbede.
– Ikke kan af løg? Udelad eller brug 1/2-1 fennikel i både.
– Brug æbler eller blomme i stedet for pære. - Dressing:
– Server med perfekt sød/syrlig appelsinvinaigrette.
– Server med orange/tahindressing.
– Cremet gurkemejedressing lavet på solsikkekerner. - Nødder/tørret frugt:
– Brug de nødder/kerner du bedst kan lide.
– Brug tørrede figner, abrikoser eller dadler i tern i stedet for tranebær.