Grønkålssalat med æble, søde kartofler og edamamebønner

grønkålssalat med æble

Sprød grønkålssalat med æble er mættende, nem og smagfuld. Grønkålssalat er en skøn vintersalat med gode råvare, tekstur og smage; bagte, sprøde og syrlige. Til sidst toppet med cremet dressing som gør grønkålssalat med æble endnu mere uimodståelig. Server som tilbehør eller nyd som måltidssalat. Varier salaten med forskellig dressing, kål og tilbehør.

Bedste grønkålssalat med æble og søde kartofler – Mættende og nem

Grønkålssalat med æble og bagt sød kartoffel..
ÅH YES det er min nye favorit salat – en rigtig efterårs lækkerhed fuld af smag, næring, farver og nydelse!
Nem at lave, mættende og perfekt som sund aftensmad tilbehør eller som måltidssalat med brød og hummus.

Så før du tænker “GRØNKÅL?”!!!
Så hold lige ved i 2 sekunder mere…
For her taler vi blød, smagfuld grønkål. Masseret med æblecidereddike.
Akkompagneret af krydrede søde kartofler, edamamebønner, sød æble, cremet avocado og til slut toppet med himmelsk tahin-miso dressing, peanuts og rosiner.

OG selvfølgelig lime syltede rødløg! Som jeg skrev forleden i dette post på Instagram, laver jeg sjældent en salat uden. Tro mig det er rødløg magi!…

Er i stadig med mig?
Jeg serverede salaten for venner og familie forleden og alle var “wow den salat er noget af det bedste længe”!
Mit salathjerte hoppede af glæde..
Lad os dykke ned i grønkålssalat med æble sammen. Jeg håber i vil nyde den, og opleve hvordan få enkle smage kan skabe magi og nydelse.

Bagte – Friske – Syltet! Fokus på tekstur og smag

I arbejdet med mad og særligt grøntsager er fokus på smag og tekstur vigtig hvis vi gerne vil skabe en salat som måde mætter og tilfredsstiller.
Når jeg udvikler salat opskrifter har jeg dette i mente og har 2 steps.

Første step er at vælge råvarer. Herefter tænker jeg tekstur og tilberedningsmetoder. Det giver en skøn kombination når vi blander flere. Fx. bagte grøntsager, friske, sprøde, dampede, bløde og syltede.
Herefter dykker jeg ned i smag med tanke på de 5 grundsmage; Sød, surt, salt, bitter, umami. Sammen skaber de salater med dybde og helhed. Dette vil vække appetitten, vores sanser og tilfredsstille os langt bedre.
Grønkålssalat med æble er FULD af smag og forskellige tekstur og jeg kan garantere en smagsbombe uden lige, som vil overbevise selv den største grønkålsskeptiker!

Vi har bagte, rå, bløde og syltede råvarer.
De 5 grundsmage er også tilstede fra bla.:
*Sødt æble.
*Syrlige rødløg.
*Salt dressing (tamari og miso).
*Bitterhed fra lime og kål.
*Umami fra dressing (miso og tamari)

Mere grønkål og viden om de 5 grundsmage samt tilberedningsmetoder:
Få opskrift på grønkålssalat med jordskokker samt en lækker grønkålspesto og læs mere om de 5 grundsmage samt forskellige tilberedningsmetoder i dette indlæg.

grønkålssalat med æble og rødløg

Dejlig dressing til genial grønkålssalat

Dressing og salat går hånd i hånd. Her fuldender vi smagene og skaber en “wow” reaktion.
Jeg serverer altid dressinger/marinader til mine salater og tænker ligeledes her de 5 grundsmage ind i den helhed, vi får når vi spiser salaten.
Det skønne ved dagens salat er du snildt kan variere hvilken dressing og hermed hvilket udtryk du gerne vil skabe.
Alle 4 dressinger er utrolig lækre, smagfulde og nemme at lave. Ønsker du fuld knald på umami vil jeg anbefale enten tahin eller peanutbutter versionen.
Vælg imellem 4 geniale dressinger:

  • Tahin-miso dressing – Tahin OG miso er en gudekombi! Fuld af dybde, frisked fra lime, ingefær og smagt til med hvidløg og sesamolie. Lidt ala gomadressing i hjemmelavet version.
  • Peanutbutterdressing – Minder lidt om tahin-miso men har sin cremethed og smag fra peanutbutter. Frisk af lime, ingefær og med et lille spark fra sriracha.
  • Klassisk tahindressing – “Bare god”! Skøn dressing med fokus på tahin, hvidløg og citron.
  • Appelsinvinaigrette – Skøn dressing til efteråret. og vinterens grøntsager. Frisk, sød, syrlig og skøn smag af sennep. Sund vinaigrette lavet med meget lidt olie men stadig fuld af smag.

Tips, tricks og variationer til grønkålssalat

  1. Husk at massér grønkål med æblecidereddike:
    • Grønkål er meget stift og groft men vi kan hjælpe med at nedbryde fibre ved at massere det inden brug. Blot tilføj lidt æblecidereddike og kram det med dine hænder. Grønkålen vil skifte farve til flot lysegrøn og blive mere blødt og lækkert. Virkelig vigtigt for en god oplevelse med grønkål!
  2. Kan jeg bruge andre kål end grønkål?
    • Du kan godt udskifte grønkål med andre kålvarianter. Prøv enten rød- eller hvid spidskål, rødkål eller blomkål fintsnittet.
  3. Kan jeg udskifte sød kartoffel?
    • Sød kartoffel kan udskiftes med andre rodfrugter eller græskar. Prøv pastinak, persillerod eller hokkaido skåret i tern.
  4. Skal jeg skrælle sød kartoffel?
    • Køber du økologisk sød kartoffel er det ikke nødvendigt at skrælle den, men vaske og evt. skrubbe den for ujævnheder. Du kan også vælge at skrælle den “let” så du fjerner de grimme pletter men stadig har noget struktur fra lidt skræl.
    • Ikke økologisk sød kartoffel anbefaler jeg du skræller.
  5. Varier nødder, frugt og tilbehør:
    • Du kan lege med smag og tilbehør. Prøv saltede mandler, pekannødder, pistacienødder mm. Rosiner kan varieres med tranebær, abrikoser eller dadler i tern.
  6. Vælg din egen dressing:
    • Det geniale ved dagens grønkålssalat er du kan vælge din egen dressing. Jeg har 4 bud i opskriften som alle smager fortrinligt men hver især giver deres eget udtryk. Læs mere i afsnit herover.
  7. Server grønkålssalt med æble som måltidssalat:
    • Vil du gerne spise grønkålssalat med æble som måltidssalat, kan du evt. supplere med kogt quinoa, ris samt brød og hummus. Eller opjustere mængden af edamamebønner. Opskriften herunder vil da række til 2-3 personer som måltidssalat.
  8. Opbevaring og holdbarhed:
    • Grønkålssalat med æble kan både nydes lun og kold. For ekstra holdbarhed opbevar gerne lime-rødløg, dressing samt nødder og tørret frugt i bøtter for sig. Jeg elsker at anrette salaten som set på billede da det giver mulighed for at alle kan tage lidt af alt, men ligeledes nemmere at gemme efterfølgende hvis ikke alt spises på dagen.
    • Salaten smager fortrinligt kold i madpakke dagen efter. *Husk dressing!
grønkålssalat med æble og sød kartoffel

Opskrift på grønkålssalat med æble og søde kartofler:

Er i klar på at prøve efterårets ultimative grønkålssalat?
Jeg håber den vil glæde og skabe nydelse – Rigtig god fornøjelse!

Reklamelinks er markeret med*
grønkålssalat med æble
Gem på madplan

Grønkålssalat med æble, søde kartofler og edamamebønner

Sprød grønkålssalat med æble, edamamebønner og søde kartofler er mættende, nem og skøn som tilbehør eller måltidssalat.
5 fra 1 bedømmelse
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse15 min
Tilberedelse20 min
I alt35 min

Ingredienser

Bagte søde kartofler

  • 2 stk søde kartofler (små/mellem str.)
  • ½ spsk olivenolie
  • 1 tsk sød paprika
  • ½ tsk røget paprika
  • ¼ tsk cayennepeber

Grønkålssalat

  • 1 håndfuld spinat
  • 150 g grønkål, fintsnittet
  • 2 tsk æblecidereddike
  • 100 g edamamebønner
  • 2 stk små æbler
  • ¼-½ stk citron, saften
  • 1 dl granatæblekerner
  • 50 g peanuts (ell. andre salte nødder)
  • 50 g rosiner (ell. tranebær)
  • 1-2 stk avocado
  • Lime syltede rødløg

Tilberedelse

Bagte søde kartofler

  • Tænd ovnen på 210° varmluft og klargør bageplade med bagepapir.
  • Vask og skræl evt. dine søde kartofler. Skær dem herefter i skrå skiver eller tern. Kom i stor skål. Tilsæt olie + krydderier og vend godt rundt. Kom på bageplade og bag ca. 20-25 min. indtil møre og let sprøde.
    Klargør imens resten af salaten.

Grønkålssalat

  • Kom fintsnittet grønkål i en stor skål og tilsæt æblecidereddike. Massér med dine hænder indtil kålen falder sammen, bliver blød og lysegrøn. Sæt til side.
    Klargør lime-rødløg og lad minimum stå i 15 min. Skær æbler i små tern og vend med lidt citronsaft.
    Optø edamamebønner, klargør granatæble og ønsket dressing.
  • Anret salaten på stort fad med spinat og grønkål nederst. Vend evt. 2-3 spsk dressing heri for at skabe endnu mere smag.
    Herefter kom edamamebønner, bagte søde kartofler, æbletern og granatæble.
    Top med lime-rødløg, avocado, peanuts og rosiner og server med dressing.
  • Nyd salaten lun eller kold. Rester kan gemmes og nyes på madpakke/frokost dagen efter, eller som aftensmad. Opbevar gerne lime-rødløg i bøtte for sig selv. Så holder salaten sig mest frisk.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments