ANNONCE – INDLÆGGET ER UDGIVET I SAMARBEJDE MED NATURLI’
Svampet, krydret græskarbrød er den ultimative efterårskage. Lækker græskarkage med frosting, pumpkin pie spice og græskarmos skaber en kage som er intens, utrolig svampet, fuld af grøntsager og skøn både med og uden frosting.
Krydret græskarkage med frosting
Jeg har 2 yndlingsårstider og det er forår samt efterår. Både fordi vejret er smukt, friskt, ikke for varmt eller koldt – ja det er årstider hvor luften føles lige DET bedre. Ligesom de råvarer vi finder. Efteråret er over os og jeg er i fuld gang med at at gå amok i græskar, præcis som jeg plejer. Jeg har bagt, blendet og lavet lækre gryderetter og opskrifter med græskar. For ikke at tale om dagens svampede krydrede græskarbrød med himmelsk frosting. DEN er værd at holde af.
Jeg er teamet op med Naturli for at give jer lækre opskrifter som I kan lave når efteråret og vinteren banker på døren og vi har brug for lidt mere lækkerhed i vores liv. Vi starter med krydret græskarbrød lavet med pumpkin pie spice og Naturli’ limited edition oat pumpkin drink og selvfølgelig deres ikoniske smørblok der ikke fåes bedre. Kan du ikke få fingre i mælken, bruger du blot en anden plantedrik eller almindelig mælk. Men de varme krydderier, dem må du ikke udelade.
- Krydret og smagfuld
- Kage med grønt
- Uden æg og mælkeprodukter
- Svampet
- Efterårsfavorit
- MUST BAKE…
Opskrift på svampet græskarbrød
Græskarbrød med frosting
Ingredienser
- 300 g græskarmos
- 115 g smørblok
- 110 g pumpkin oat barista drik
- 1 spsk æblecidereddike
- 120 g brun farin
- 100 g rørsukker
- 1,5 tsk vaniljesukker
- 245 g hvedemel
- 1,5 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- ½ tsk salt
- 1 spsk pumpkin pie spice
- 1 tsk kanel
Frosting
- 200 g smørblok
- 350 flormelis
- 1 tsk pumpkin pie spice
- ½ tsk vaniljesukker
- 1 nip salt
- 1 spsk pumpkin oat barista drik
Tilberedelse
- TIP: Forbered gerne græskarmos i god tid og bland din pumpkin pie spice (se alternativ længere nede).
- GRÆSKARMOS: Tænd ovnen på 200°. Vask et hokkaido græskar, skær det herefter midt over og udhul for kerner. Placer med skæresiden nedad, kom lidt olie på og prik et par huller i skallen så luften kan trænge ud og bag indtil mør, ca. 30-35 min. Den skal boble og være let at stikke en kniv igennem. Lad det afkøle let inden du fortsætter. Har du en powerblender kan du blende græskarret med skal på indtil en fin pure. Alternativt kan du skrabe kødet ud og mose det med en gaffel eller stavblender.
- GRÆSKARKAGE: Tænd ovnen på 180° alm. ovnvarme med en rist i midten. Klargør en mindre rugbrødsform med bagepapir. Min form måler: 26 X 10 cm. Smelt herefter smørret og lad afkøle let. Bland hvedemel, bagepulver, natron salt samt krydderier og sæt til side. TIP: Har du ikke hjemmelavet pumpkin pie spice brug følgende: 1,5 tsk. kanel + 1/2 tsk. ingefær + 1/4 tsk. nellike + 1/4 tsk. allehånde + 1/2 tsk. kardemomme + lidt fintrevet muskatnød.
- I stor skål kom den angivne mængde græskarmos, oat latte, æblecidereddike, farin, rørsukker samt vaniljesukker. Pisk indtil homogen. Si melblandingen i og pisk kort indtil dejen blot lige er homogen og ingen synlige klumper er tilbage. Pas på IKKE at overpiske. Hæld dit afkølede smør i dejen og vend rundt med dejspatel ved at vende det ind i dejen så smørret inkorporeres. Hæld kagedejen i din klargjorde form. Brug evt. smørtricket herunder hvis du ønsker en flot krakeleret top på kagen.
- SMØR-TRICK: Skær 2-3 tynde rektangler af smørblok og placer aflagt i kagen så de ligger i forlængelse af hinanden i midten.
- BAG KAGEN: Sæt kagen i ovnen og bag 50-55 min. indtil en kniv kommer ren ud eller med få krummer. Dæk evt. kagen med bagepapir efter 30 min. for at undgå den bliver for mørk på toppen. Lad kagen hvile 10-15 min. i formen inden du flytter den til rist og lader afkøle helt. Nyd kagen som den er eller top med fluffy krydret frosting.
Frosting
- Lad smørret komme til stuetemperatur før du starter. Pisk smørret indtil det bliver fluffy og hvidt, ca. 2-3 min. Si herefter flormelis og krydderier i og tilsæt mælk. Pisk 1-2 min indtil fluffy, lækkert og cremet. Skrab evt. ned af kanterne et par gange så alt kommer med. Top kagen med frosting og nyd med det samme. Kagen opbevares på køl med frosting på.
Egne noter
Efterårskage med græskar & krydderier
Hvert år hopper jeg i med begge ben!
Lige ned i græskarfælden. Jeg går amok og spiser helst græskar 5 ud af 7 dage.. men altså, det er jo en sæsonvarer og den er lækker. Jeg holder særligt af hokkaido græskar da det er super anvendeligt. Hokkaido græskar kan bages med skræl på til lækre fritter, skæres i tern og kommes i gryderetter, salater, bages mør og blendes til græskarmos som kan bruges i gryderetter, pandekager, muffins OG kager. Det geniale ved græskarmos i kager er de bidrager med fugt og naturlig sødme, hvilket gør vores græskarbrød svampet.
Vi fuldender vores græskardrømme med varme krydderier til at fyre helt op for efterårsstemningen, stearinlys og hyggen. Jeg bruger hjemmelavet pumpkin pie spice som er en himmelsk krydderiblanding med alle de varme krydderier vi elsker fra jul men også snildt kan bruges til efterår. (piiiiift prøv at drys lidt pumpkin pie spice på dine græskarfritter inden du bager dem, dahm det smager godt).
Svampet græskarkage uden æg – 3 steps:
Det skønne ved dagens græskarbrød med frosting er.. ALT! Altså sådan i faktisk alt..
Vi har et svampet krydret græskarbrød og en cremet krydret, sød frosting. Perfekt makkerpar.
Græskarbrødet kræver et par steps, vi skal have lavet græskarmos og blandet vores krydderier. Men når først det er klaret er det hurtigt og nemt at trylle græskarbrød frem, og før du ved at det dufter hele hytten og du er klar til at servere efterårets ultimative græskarkage.
Herunder gennemgår jeg de 3 steps før du er i mål med dagens græskarbrød.
1. Step: Hjemmelavet græskarmos
BAG DIT GRÆSKAR:
Tænd ovnen på 200* varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Skær græskarret halvt over, udhul og vend hver halvdel med skærefladen nedad på bagepapir. Kom en smule olie over og stik et par huller i skallen så dampen kan komme ud.
Bag græskarret i ca. 30-45 minutter, afhængig af størrelse. Græskarret er færdig når en kniv kommer let igennem skallen, den bobler og er mør. Lad afkøle let. Har du en powerblender kan du blende græskarret med skal på indtil en fin pure. Alternativt kan du skrabe kødet ud og mose det med en gaffel eller stavblender.
*Dette kan snildt gøres 1-3 dage i forvejen.
2. STEP: græskarbrød
Græskarbrødet er nemt at lave men særligt 2. steps kræver lidt ekstra opmærksomhed:
2.1 Hjemmelavet pumpkin pie spice
Har du ikke pumpkin spice på lager kan du sagtens komme i gang med det samme og bruge dette alternativ. Udskift mellem nellike/allehånde/kardemomme som du vil og har på lager.
Følg denne guide til erstatning af pumpkin pie spice:
1 spsk. pumpkin pie spice = 1,5 tsk. kanel + 1/2 tsk. ingefær + 1/4 tsk. nellike + 1/4 tsk. allehånde + 1/2 tsk. kardemomme + lidt fintrevet muskatnød.
2.2 Smør-tricket til flot afbagt kage
Kender i det når ens kage revner i toppen? Men de forkerte steder og helt asymmetrisk!
Det er der råd for – og det er smør-tricket.
Jeg opdagede det på IG, hvor der blev lagt en lille stribe af kold smør i midten af kagen inden bagning for at sikre den flotte sprække i midten. OG det virker. Se lige en smuk kage med den perfekte sprække i midten, lige præcis hvor jeg havde placeret smørret.
SÅDAN GØR DU: Skær 2 aflange rektangler af din smørblok på 1 x 1 x længden på din smørblok. Placer dem i forsigtigt i forlængelse af hinanden i midten af din ubagte kage. Kom i ovnen og se der opstå kage magi på midten.
3: STEP: frosting
Græskarbrødet kan både nydes med og uden frosting, men vil du opleve kronen på græskarkagen, anbefaler jeg dagens fluffy, cremede smørcreme med krydderier og flormelis. Super simpel smørcreme som er nem at lave og kræver blot 4 ingredienser. Du kan variere den og tilsætte lidt revet appelsin- eller citronskal. Laver du græskarkage med frosting skal du opbevare kagen på køl i lufttæt beholder, hvor den holder sig frisk 2-3 dage.
Tips og tricks – det bedste græskarbrød
- FORBERED GRÆSKAR I GOD TIL
- Forbered gerne græskar/græskarmos i god tid hvis du ved hvornår du skal bage græskarbrød. Evt. imens du har ovnen tændt til aftensmad dagen inden. Og lav gerne flere græskar/græskarmos og tryl lækre pandekager, grøntsagssauce, dahl, muffins eller havregrød.
- OVERMIKS IKKE DIN DEJ
- Hvis vi overmikser vores dej risikere vi at den falder sammen under bagning og bliver klæg og tung. Vi skal blot lige røre vores dej sammen indtil der ikke er flere synlige melklumper.
- FLOT SPRÆKKE MED SMØR-TRICK
- Ønsker du en helt perfekt afbagt kage med smuk sprække? Prøv smør-tricket beskrevet i afsnittet ovenover.
- BAG GRÆSKARBRØDET VED ALM. VARME MIDT I OVNEN
- Græskarkage bages ved almindelig ovnvarme på rist i midten som giver en jævn bagning.
- Afhængig af ovn og placering skal din kage evt. bage lidt mindre eller mere, hold øje og tag den ud når en tandstik kommer ren op eller med lidt krummer.
- HOLD ØJE UNDER BAGNING
- Hvis din kage begynder at blive for mørk på overfladen kan du forsigtig lægge et stykke bagepapir over så den ikke bliver for brændt.
- HVILKE VEGANSKE PRODUKER ANVENDER JEG
- Jeg bruger naturli smør’blok der i min mening er den bedste på markedet.
- Græskarbrøddet for ekstra pumpkin smag ved at anvende Naturli’ limited edition: Pumpkin oat barista. Kan du ikke finde den, kan du erstatte med vanilje soya drik.
- KAN KAGES LAVES VEGETARISK?
- Du kan anvende traditionelle smør- og mælkeprodukter.
- KAN KAGEN LAVES GLUTENFRI?
- Jeg har ikke testet dette, men du kan bruge min glutenfri bananbrød og erstatte banan = 300g med græskar + tilsætte pumpkin pie spice.
- JEG HAR IKKE PUMKIN PIE SPICE – HVAD GØR JEG?
- Følg guiden længere oppe med de angivne krydderier.
- OPBEVARING OG HOLDBARHED
- Opbevar kagen uden frosting i lufttæt beholder ved stuetemperatur, gerne et køligt sted . Med frosting opbevares det på køl. Kagen holder sig fugtig 3-4 dage men er altid bedst de første par dage.
- Har du ikke kommet frosting på kan du lune det på risteren og nyde med kold smør (OH-MY)!!