Dahl med kokosmælk, karrypasta og græskar

dahl med kokosmælk

Dahl med kokosmælk og græskarsauce er den lækreste linsecurry du vil lave. Den er nem, fuld af grøntsager, cremet og tilfredsstillende! Indisk dahl med et tvist, lavet med nærende ingredienser, vegansk, glutenfri og sund comfort food der kan nydes i hverdag og weekend.

Dahl med kokosmælk og græskarsauce – sund aftensmad

Indisk dahl. Daal. Dal.
Ifølge Wikipedia kan du kalde retten lidt af hvert…
Men EN ting er sikkert – Dahl er en klassisk indisk ret med røde linser. Retten har ligeså mange variationer som den har navne (okay flere – MANGE flere variationer)!
Ja, Indisk dahl er ikke blot populær i Indien men har taget verden med storm.
Dahl er en gryderet som tilberedes med bælgfrugter, ofte røde linser samt indiske krydderier. Retten er populær som vegetarisk gryderet og kan nydes af store som små.
Retten ses hos næsten hver familie og madblogger med deres eget tvist og egne smagspræferencer på “originalen”.

Derfor tager jeg da lige skridtet videre med ENDNU en opskrift på dahl. Men ikke i klassisk forstand.
Næ nej…
I dag laver vi indisk dahl med røde linser, kokosmælk, karrypasta og den mest cremede luksuriøse græskarsauce!!
Om vi kan kalde det dahl?
I don’t know. Nok næremere linsecurry..
Eller græskardahl..

Men alligevel holder jeg fast i dahl. For dagens opskrift har de klassiske træk med røde linser, ingefær, godt med hvidløg og krydderier.
Det er uden at lyve den bedste veganske gryderet jeg LÆNGE har spist! Så uimodståelig cremet, pakket med smag, nærende og med få ingredienser fra køkkenskabet! Sund aftensmad hele familien kan spise, som er nem og billig at lave!

Hvordfor du vil elske dahl med kokosmælk og græskar:

  • Cremet & tilfredsstillende
  • Smagsbombe
  • Nærende
  • Varmende sund aftensmad
  • Proteinrig
  • Vegansk
  • Glutenfri
  • Billig og nem at lave
  • Hverdags- og weekend luksus
indisk dahl med kokosmælk

Varmende vegansk gryderet – indisk dahl med røde linser og karrypasta

Efteråret er over os og et af de store højdepunkter er, at “sæson gryderetter” er skudt igang!
Gryderetter er geniale da de ofte passer sig selv på komfuret, kan fyldes med grøntsager, krydderier og nemt kan tilberedes i forvejen samt fryses ned. Nem og sund hverdagsmad til flere dage = win-win.

Jeg elsker aftensmad og alle mulighederne!!
I sommerhalvåret elsker jeg de mere lette retter, bl.a. sunde madpandekager med fuld. De er geniale, da jeg kan bruge alverdens grøntsager og tilbehør. Men når vi nærmer os efteråret og mørkere dage kommer lysten til de varmende gryderetter som spreder duft i hele hjemmet.

Dagens sunde gryderet er FULD af smag, protein og grøntsager. Ja hele saucen er lavet på grøntsager og har samtidig den smukkeste gule farve fra græskar og karrypasta.
De røde linser er med til at gøre dahl endnu mere cremet og bidrager med protein.
Du kan tilpasse gryderetten med egne smagspræferencer. Ønsker du ligeledes en vegetarisk gryderet kan du bruge almindelig madfløde i stedet for kokosmælk.
Gryderetter er netop fantastiske da de kommer med muligheder for variation!

3 X geniale gryderetter du må prøve:

  1. Vegansk one-pot med quinoa og bagte grøntsager: Favoritten som er populær på bloggen. Super nem at lave, fuld af smag, grønt og protein!
  2. Indisk gryderet med kikærter: Cremet og sund gryderet med knald på smag fra garam masala og varmende krydderier. Tilsat bagte auberginer, peberfrugt og kikærter.
  3. Vegansk linsegryde med svampe og rodfrugter: Søger du en gryderet FULD af umami er dette gryderetten du må lave. Cremet sauce med kokosmælk, tahin og gærflager. Stegte svampe, linser og rodfrugter. Serveret med sprøde timian kartofler og syltede rødløg. MUST TRY.

Ingredienser til vegansk dahl med kokosmælk

Listen virker måske lang, men lad dig endelig ikke slå ud. Det er simple ingredienser og mange basisvarer vi ofte har i køle- og køkkenskab. Læs også gerne mine tips og tricks længere nede hvis du fx. gerne vil udskifte kokosmælk eller græskar.

Ingredienser til vegansk dahl med kokosmælk:

  1. Hokkaido græskar – Vi bruger et helt græskar som bages og herefter udhulus. Afhængig af hvor stor dit græskar er, kan du justere med yderligere væske samt krydderier senere i din dahl.
  2. Grøntsagsbouillon – Jeg bruger en helt klassisk fra mærket Øgo i Netto.
  3. Tamari + miso – Salt og umami. Jeg bruger en kombination da jeg elsker miso’s unikke dybde og umamismag. Men du kan sagtens erstatte med yderligere tamari.
    – Tamari kan erstattes med soya.
  4. Risvineddike – Syre. Du kan udskifte med æbleeddike.
  5. Røde linser – Bidrager med protein og samler retten til en lækker cremet, grødligende konsistens.
  6. Løg + hvidløg – Smagsgivere. Husk ikke at sautere løg ved højeste varme men ved middel-høj varme.
  7. Frisk ingefær – Rives fint på rivejern. Giver en skøn krydret og let skarp smag.
  8. Karrypasta – Krydret, stærk og med til at give retten en skøn smag. Jeg vejer min karrypasta for at opnå mere præcise mængder. Ønsker du en mildere dahl kan du nedjustere og smage til undervejs.
  9. Karry + koriander – Ekstra krydderi til at fuldende smagen.
  10. Kokosmælk – Cremethed og fedme. Runde retten og de stærke krydderier af. Ønsker du en vegetarisk gryderet eller at udskifte kokosmælk kan du erstatte med almindelig eller vegansk madfløde.
  11. Lime – Syre og en skøn aromatisk smag.
  12. Peanutbutter – Jeg tilføjer en stor spsk. peanutbutter sammen med kokosmælk for at give fedme og ekstra cremethed til retten. Du kan undvære eller erstatte med tahin eller mandelsmør.
  13. Frisk spinat – Tilsættes til allersidst for grønt pift og lidt ekstra grøntsager. Du kan sagtens udelade eller blot servere frisk spinat til retten.
dahl med kokosmælk og græskar

Tilbehør til dahl med kokosmælk

Når det kommer til topping til dahl med kokosmælk er der fri leg. Men jeg kan anbefale at servere med en form for stivelse/brød + syrlig/køligt/frisk element + krydderurter + knas. Ønsker du yderligere grøntsager til din dahl kan du også gøre dette.

Her kommer inspiration til hvilken topping du kan servere til din veganske dahl:

  • Stivelse/brød: Ris, nannbrød eller indiske pandekager.
  • Syrlig/køligt/frisk element: Creme fraiche, yoghurt, raita eller tzatziki.
  • Krydderurter/krydderi/syre: Syltede rødløg, frisk koriander, lime.
  • Knas: Ristede cashewnødder, saltede mandler.
  • Ekstra grønt: Frisk spinat, fintsnittet kål, bagt blomkål mm.
vegansk dahl med kokosmælk og græskar

FAQ + tips & tricks til dahl med kokosmælk og græskar

  • Kan jeg fryse dahl?
    • Efter tilberedning kan dahl kommes i frysevenlig beholder og fryses. Dahl kan holde 2-3 måneder på frost og må ikke genfryses.
  • Kan jeg udelade karrypasta?
    • Du kan godt udelade karrypasta for en mildere version men jeg anbefaler at skrue op for andre krydderier. Tilføj gerne mere karry, spidskommen, koriander eller garam masala hvis du har.
    • Du kan erstatte rød karrypasta med gul karrypasta.
  • Kan jeg udskifte kokosmælk?
    • Ønsker du at undvære kokosmælk kan den erstattes med madfløde. For vegetarisk gryderet kan du bruge almindelig fløde ønsker du den vegansk har de fleste supermarkeder vegansk madfløde tilgængeligt.
  • Kan jeg bruge anden nøddesmør end peanutbutter?
    • Du kan udskifte peanutbutter med tahin eller mandelsmør eller helt udelade. Nøddesmøren er dog med til at runde retten af og gøre den dejlig cremet.
  • Kan jeg bruge andet end græskar i saucen?
    • Bagt græskar kan erstattes med samme mængde bagt sød kartoffel. I denne sauce svarer det ca. til 2 mellemstore søde kartofler. Skyl kartoflerne, prik et par huller og bag dem indtil møre ca. 40 min. Pil herefter skrællen af og brug kødet i din grøntsagssauce. Følg herefter opskriften som beskrevet.
  • HUSK at smag retten til:
    • Som altid anbefaler jeg du smager retten til og justerer med krydderier, syre, sødme, salt. Dahl med græskar kan variere alt efter hvor stort dit græskar er og dermed hvor meget græskarkød du har med i saucen. Derfor er det endnu vigtigere at smage til og vurdere.
    • Tilsæt ligeledes yderligere grøntsagsbouillon hvis din dahl bliver for tyk. Dette afhænger af mængden af græskarkød.
græskar dahl med kokosmælk

Opskrift på vegansk dahl med kokosmælk:

græskar dahl med kokosmælk

Dahl med kokosmælk, karrypasta og græskar

Dahl med kokosmælk, græskar og karrypasta er den bedste linsecurry. Nem, sund, fuld af grøntsager og cremet!
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse45 min
Tilberedelse40 min

Ingredienser

Græskarsauce

  • 1 stk hokkaido græskar (se tips & tricks)
  • 3 dl grøntsagsboullion
  • 2 spsk kokossukker (ell. farin/agavesirup)
  • 1 spsk tamari
  • 1 spsk miso (*ell. mere tamari)
  • 1 spsk risvineddike

Dahl

  • 2 dl røde linser (skyllet)
  • 1,5 spsk olie
  • 1 stk løg (finthakket)
  • 3 fed hvidløg (fintrevet)
  • 20 g ingefær (fintrevet)
  • 35-40 g rød karrypasta
  • 1 tsk karry
  • 1 tsk koriander
  • 1 dåse kokosmælk
  • ½-1 stk lime (saften)
  • 1 spsk peanutbutter (kan udelades)
  • 150 g frisk spinat

Tilbehør

Tilberedelse

Græskarsauce

  • Klargør: Tænd ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Vask græskar, skær top og bund af og halver det. Brug en stor ske til at udhule græskar for kerner og tråde.
  • Bag græskar: Placer begge halvdele på bageplade med kødet ned af og stik et par huller i skallen så dampen kan komme ud. Bag 30-40 min indtil du nemt kan stikke en kniv igennem og græskaret er helt mørt. Forbered imens ingredienserne til din dahl.
  • Lav græskarsaucen: Når græskaret er klar og koldt nok til du kan arbejde med det udhuler du alt kødet med en ske. I blender kom græskarkød, boullion, tamari, miso, sukker samt eddike og blend indtil glat og homogen. Sæt til side.
    *Kan alternativt gøres med stavblender. Blot vær opmærksom på saucen bliver helt homogen og glat.

Dahl

  • Opvarm en stor gryde til medium-høj varme med olie. Tilsæt løg og saúte indtil de bliver let brune og bløde. Tilsæt herefter hvidløg og ingefær og lad det stege 1-2 min mens du rører rundt. Herefter tilsættes karrypasta samt krydderier, rist det ca. 30 sek.
  • Tilsæt skyllede røde liner samt græskarsauce og lad det komme op og koge. Skru ned og lad det simre 20-25 min. Rør gerne et par gange undervejs for at undgå linserne brænder fast.
  • Efter ca. 20 min tilsættes 1 dåse kokosmælk, peanutbutter samt limesaft. Lad retten simre yderligere 7-10 min. uden låg indtil din dahl er tyknet og lækker cremet. Smag retten til med evt. ekstra salt, peber, sukker eller limesaft. Tilsæt til sidst den friske spinat og lade det varme med 2-3 min.
    *Tilsæt evt. ekstra grøntsagsbouillon hvis din ret bliver for tyk, det kan variere alt efter hvor stor dit græskar var.
  • Server retten med ønsket tilbehør og evt. ris for ekstra mæthed. Rester kan gemmes på køl 3-4 dage eller fryses ned op til 2-3 måned.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments