Kålsalat med bagt butternut squash og feta

Sprød, knasende og smagfuld kålssalat med rødkål, krydret bagt butternut squash, rucola, cremet feta, søde tranebær og poppede kerner. Toppet med intens tahindressing med sennep, balsamico og citron. Nyd kålsalaten lun eller kold som tilbehør eller alene med godt brød. Salat med kål er ligeledes perfekt som foodprep og holder sig frisk 2-3 dage på kål.

kålsalat med bagt butternut squash

Kålsalat med bagt butternut squash

Dagens kålsalat er lidt pudsig. For normalt er jeg ikke fan af butternut squash OG bruger sjældent rødkål i mine salat opskrifter. Men da jeg forleden skulle kreere en salat, stod i et andet køkken end mit eget, med en halv butternut squash, en semi slatten squash og et kvart rødkål på køl, begyndte min hjerne at rotere for muligheder.
Butternut og squash blev vendt med olie og krydderier, bagt møre og crispy i ovnen. Rødkålen blev fintsnittet og krammet med eddike. Sammen blev de parret med appelsin, ristede nødder, syltede rødløg, avocado og en simpel olie-eddike dressing.

Det blev startskuddet til opskriften på dagens simple kål salat med bagt butternut squash, da netop de 2 råvarer i samspil smagte eminent godt! Resterende ingredienser har jeg nørdet med, tænkt mere sæsonbetonet og tilføjet en uimodståelig dressing lavet på bl.a. tahin og sennep.

Kålsalaten er super simpel, nem at lave og du kan udskifte og variere råvarer alt efter køleskab og lyst. Jeg giver muligheder længere nede i indlægget. For nu, håber jeg du vil nyde kålsalaten som er strøget direkte ind som en ny favorit. Hvem havde troet jeg skulle blive så stor fan af butternut squash!

Opskrift på nem kålsalat

Reklamelinks er markeret med*
opskrift kålsalat med bagt butternut squash
Gem til madplan

Kålsalat med bagt butternut squash og feta

Sprød kålsalat med krydret bagt butternut squash, feta og tahindressing er perfekt som tilbehør eller alene med brød til. Kål, grøntsager og topping kan nemt varieres, find tips og tricks i indlægget.
5 fra 2 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse35 minutter
I alt45 minutter

Ingredienser

Bagte grøntsager

  • ½-1 stk butternut squash
  • 1 stk squash
  • 2 spsk olivenolie
  • ½ tsk spidskommen
  • ½ tsk røget paprika
  • ½ tsk kanel

Kålsalat

  • ¼ stk rødkål
  • 1 tsk æblecidereddike
  • 1 pose rucola
  • 100 g fetaost
  • 1 dl ristede kerner
  • 1 dl tranebær

Dressing

  • 2 spsk lys tahin
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk balsamico
  • 1 spsk agavesirup
  • 2 tsk dijonsennep
  • ½ stk citron
  • Salt, friskkværnet peber

Tilberedelse

Bagte grøntsager:

  • FORBERED: Start med at tænde ovnen på 200° varmluft og beklæd bradepande med bagepapir eller brug en stålplade. Lav marinaden ved at blande olie samt krydderier sammen i en lille skål.
    Vask butternut samt squash godt. Afhængig af hvor stor din butternut squash er, brug da enten ½ stor eller 1 lille. Skær midt over og udhul, skær herefter i mundrette tern. Squash skæres midt over og i halve skiver. Placer på bradepande og vend med din marinade, bag indtil gyldne, møre og let sprøde, ca. 30-35 min. Forbered imens kål, toppings samt dressing.

Kålsalat og dressing:

  • DRESSING: Bland alle ingredienser til din dressing, brug saften fra ½ citron og smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra agavesirup for sødme.
  • KLARGØR INGREDIENSER: Snit rødkålen fint, gerne på mandolinjern og vend med 1 tsk. æblecidereddike indtil det falder let sammen og bliver flot lilla. Rist dine yndlingskerner på en pande indtil de begynder at poppe, tilsæt gerne ½ tsk. olivenolie til sidst. Jeg brugte solsikkekerner, græskarkerner og sesamfrø.
  • SAML SALATEN: Når alle komponenter er klar kan du samle salaten. Du kan enten portionsanrette og nyde den i separate skåle eller lave den som en stor samlet salat.
    Start med rødkål og rucola forneden, herefter bagte grøntsager, dressing, ristede kerner, tranebær og slut til sidst af med cremet feta samt ekstra dressing.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Salat med kål og bagte grøntsager

Jeg er VILD med kål. Alt fra rødkål, spidskål, rosenkål og blomkål.
Du kan spise det rå, bagt, svitset på panden eller i gryderetter. Mulighederne er mange! Kål er samtidig enormt sundt og bidrager med gode kostfibre, vitaminer og mineraler. Fx. indeholder en af dagens stjerner, rødkål, hele 60 mg C-vitamin/100g – SEJT!
Men jeg har en tendens til at glemme rødkålen og hapse spidskålen først, hvilket er ærgerligt da rødkål smager dejligt, har en dyb smag, er let bitter og holder sig frisk længe i salater.

I dagens opskrift på nem kålsalat har jeg leget med rødkål, bagte grøntsager og lækre toppings. Jeg synes hurtigt rødkål kan blive meget “tung” alene, da den er meget knasende og sprød. Derfor er kunsten af parre dem med ingredienser som bidrager med sødme, syre, cremethed og lethed.

Kålsalat med feta, tranebær og tahindressing

For at skabe smagsmæssig balance i vores kålsalat, har jeg leget med forskellige toppings og en lækker dressing. Rødkål er meget markant i sin smag og let bitter, derfor har jeg tilføjet søde tranebær, cremet feta rig på umami og en skøn saltet smag. Tahindressingen bidrager med fedme, salt og dybde i opskriften på kålsalat.
Ingredienserne kan snildt varieres så længe der er fokus på de enkelte grundsmage og teksturer. Men opbygningen på kålsalaten kan ses som en grundopskrift du kan mikse og matche med diverse toppings og tilbehør. Find ideér til variationer herunder.

Ingredienser til sprød kålsalat:

  • KÅL:
    • Ønsker du en mere “let” kålsmag kan du bruge rød eller hvid spidskål, eller en kombination.
    • Grønkål kan erstatte eller kombineres med rødkål.
  • BUTTERNUT SQUASH:
    • Udskift med hokkaido græskar, sød kartoffel eller rødbede.
  • SQUASH:
    • Brug 1 aubergine i stedet.
  • RUCOLA:
    • Udskift med babyspinat eller feldsalat.
  • TRANEBÆR:
    • Prøv rosiner, dadler i tern eller frisk appelsin, æble eller pære.
  • RISTEDE KERNER:
    • Ristede salte nødder i alle afskygninger kan bruges. Jeg er særlig vild med at bruge saltede mandler i kålssalat.
  • DRESSING:
  • FETA:
    • Feta giver et helt særligt element til salaten, nemlig smagen af umami. Men du kan erstatte med en god cremet avocado eller alternativt semi-soltørrede tomater.
kålsalat med bagte grøntsager

Lyst til flere salater med kål?

  1. JULESALAT MED GRØNKÅL, ÆBLE OG VANILJEDRESSING:
    • Årets julesalat opskrift er grønkålssalat med æble, fennikel og himmelsk vaniljedressing. Grønkålssalaten er syrlig, sød, knasende og perfekt som grønt indslag juleaften. 
  2. ASIATISKE MÅLTIDSSALATER – Se video HER:
    • Prep 3 X måltidssalater og oplev magien ved foodprep. Mættende salat med spidskål, quinoa, edamamebønner og skøn spicy dressing.
  3. QUINOASALAT MED SPIDSKÅL OG BAGTE RØDBEDER – Se video HER:
    • Sprød, mættende og powerfuld salat med quinoa rummer forskellige teksturer, tilberedninger og smage, men samtidig er salaten super nem og simpel at kreere. 
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments