Veganske græskarmuffins – Glutenfri, sunde muffins med græskar

veganske græskarmuffins

Svampede og luftige græskarmuffins med skøn havre crumble. Sunde muffins lavet med græskarmos, havremel og sødet på dadler samt ahornsirup. Græskarmuffins krydret med pumpkin pie spice er en uimodståelig snack eller sund dessert! Vegansk og glutenfri.

Veganske græskarmuffins – Svampede og lækre

September er kommet. Efteråret er officielt starten og de danske råvarer peaker.
Rodfrugter, blommer, æbler, squash, græskar og MEGET mere!
For nylig bagte vi svampet squashkage – Helt klassisk, sød og lækker!

I dag leger vi med græskar og I får opskriften på sunde græskarmuffins sødet på dadler og bagt med havremel – Helt uden æg og gluten men stadig utrolig bløde og luftige!
De holder sig svampede pga. græskarmosen som hjælper med at give fugt og struktur til vores muffins. Vi krydrer med pumpkin pie spice samt et lille tvist af appelsin.
Du kan toppe med havre crumble eller uden – lige meget hvad du gør, er det den ultimative efterårs muffins. Snup en med i madpakken, spis som snack eller sund dessert. Børn som voksne.

Lige meget hvornår og hvordan i nyder jeres græskarmuffins håber jeg i vil elske dem – De er:

  • Svampede og bløde
  • LUFTIGE
  • Perfekt krydrede
  • Vegansk
  • GLUTENFRI
  • Naturlig sødet
  • Perfekt snack og sund dessert
  • Uimodståelig LÆKRE !!

Lyst til at lære mere om septembers råvarer, få mine bedste tips, tricks og ideér til opskrifter? Læs med i september guiden.

veganske græskarmuffins med crumble

Sunde muffins med dadler og græskarmos

Nogle opskrifter opstår ved et *lykkeligt* tilfælde og netop dagens glutenfri muffins er sådan et lille mirakel 😉 Græskarsæsonen er så småt gået i gang og før jeg vidste af det havde jeg bagt, most og lyst til kage!
Men klokken var allerede 3 og jeg vill gerne nyde til min eftermiddagskaffe – haha..
Løsningen blev muffins.

Jeg havde lyst til en svampet lækker græskarmuffins fuld af smag fra varme krydderier. Ville samtidig gerne skabe en sundere kage som kunne nydes til morgenmad, tages med på madpakke eller som sund dessert.
Jeg tog udgangspunkt i mine glutenfri squash muffins sødet med dadler.
Justerede, testsmagte dejen (det jo bare planter) og kom i muffinsforme.

Resultatet er jeg stadig HØJ over! Græskarmuffins der er lavet uden æg men stadig har den mest fluffy, svampede konsistens fra græskarmos, er sødet med dadler samt glutenfri. Tvist fra varme krydderier og aromatisk appelsin. I LOOOVE IT!

LAD OS KOMME TIL SAGERNE!!

Sådan laver du hjemmelavet græskarmos:

Det eneste forberedelse græskarmuffins kræver er bagt eller dampet hokkaido græskar. Se tips i infoboks herunder for erstatniger.
Du kan følge én af 2 fremgangsmetoder:

1: BAG DIT GRÆSKAR:
Tænd ovnen på 180* varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Skær græskarret halvt over, udhul og vend hver halvdel med skærefladen nedad på bagepapiret. Stik med en lille kniv et par huller i skallen så dampen kan komme ud.
Bages i ca. 25-45 minutter, afhængig af størrelse. Græskarret er færdig når en kniv kommer let igennem skallen og den er mør. Lad afkøle, hvorefter du kan skrabe kødet ud af hver halvdel.
*Dette kan snildt gøres 1-3 dage i forvejen.

2: DAMP DIN GRÆSKAR:
Skær græskaret halvt over og fjern kerner med en ske. Skær herefter skallen af med en kniv. Græskarret skæres nu i store tern som kommes i gryde, tilsættes vand og dampes indtil møre.
*Metoden her er hurtigere, dog mere besværlig i forhold til skrællen.

TIP TIL GRÆSKARMOS:
1: Brug sød kartoffel i steder:
– Du kan på samme måde med græskarret enten bage eller dampe sød kartoffel og bruge. Jeg skræller kartoflen og damper i store tern, herefter kan du tilføje dem i blenderen og følge opskrift.
2: Køb græskarmos på dåse:
– Du kan i større supermarkeder købe græskarmos (pumpkin puree). Alternativt kan det købes over nettet.
3: Græskarmos i overskud?
– Prøv bløde små glutenfri græskarpandekager – Svampede og lækre! Se video HER.
– Eller en omgang havregrød med græskarmos og varme krydderier – Perfekt efterår/vinter luksus.

veganske sunde græskarmuffins

Ingredienser til glutenfri græskarmuffins

  • Græskarmos
    • Følg vejledning i infoboks ovenfor, hvordan du laver hjemmelavet græskarmos.
  • Dadler, ahornsirup og vaniljesukker
    • Søder vores muffins. Du kan bruge andre typer sirup/honning i stedet for ahornsirup.
  • Rapsolie
    • Du kan bruge andre smagsneutrale olier eller smelte vegansk smør´blok.
  • Appelsinskal og saft
    • Giver et skønt pift og aromatisk smag. Kan udskiftes med citron.
    • Udelader du kan du bruge yderligere plantemælk i stedet for appelsinsaft.
  • Plantemælk
    • Jeg anvender neutral soya. Du kan bruge havre eller risdrik i stedet, men soya giver en bedre struktur til din kage.
  • Æblecidereddike
    • Syre der i kombination med natron hjælper med at hæve vores muffins.
  • Havremel + kartoffelmel
    • Kombinationen af en medium- og let glutenfri meltype vil give lækre og luftige glutenfri muffins.
    • Du kan købe glutenfri havremel i bla. rema1000, irma, føtex mm. Kartoffelmel fåes i alle supermarkeder.
  • Natron, bagepulver, salt
    • Hævemidler og salt til at fremhæve smag og balancere.
  • Krydderier
    • Jeg anvender kanel + hjemmelavet pumpkin pie spice. Har du ikke tid til at lave din egen krydderiblanding kan du bruge følgende:
    • 1,5 tsk pumpkin pire spice = 1/2 tsk kardemomme + 1/2 tsk allehånde + 1/2 tsk ingefær.

Valgfri crumble til græskarmuffins:

Jeg har lavet sunde græskarmuffins med og uden crumble topping. Begge lækre, svampede og smagfulde.
Meeen vil du gå ALL IN kan dine muffins toppes med sprød topping. Crumble lavet på havregryn, mandelmel, brun farin og smør giver en crunchy, sød og lækker top.
Vil du spise dine muffins på farten eller tage med i madpakke anbefaler jeg du udelader topping da den nemt kan smuldre lidt.

TIP: Når du har lagt havre crumblen ovenpå dine græskarmuffins er det vigtigt du presser det let ned i dejen, ellers kan det nemt falde af efter bagning. Og vi ønsker jo ikke at miste vores crumble 😉

veganske græskarmuffins i muffinform

Tips og FAQ til perfekte græskarmuffins

Få mine bedste tips og tricks samt fif til bagning af glutenfri græskarmuffins!

  • Brug præcise måleskeér og vægt:
    • Nøglen til at lykkedes med vegansk bagværk er præcision, samt følge opskrift og mål. Endnu vigtigere når vi arbejder med vegansk OG glutenfrit bagværk.
    • Invester gerne i måleskeer og hav en god køkkenvægt.

  • How to: Hjemmelavet græskarmos:
    • Se guide længere oppe i indlæg.

  • Hvilken plantemælk bruger jeg?
    • Jeg anvender soyadrik. Du kan bruge havre, ris eller mandel.

  • Kan jeg bruge almindelig sukker i stedet for dadler og ahornsirup?
    • Erstat dadler og ahornsirup med: 120g rørsukker + 50g brun farin.

  • Kan jeg bruge andre mel end havremel? Kan jeg bruge hvedemel?
    • Jeg har ikke testet opskriften med andre glutenfri meltyper. Men vælg en mediumtung såsom: Quinoamel, hirsemel, sorghum eller hvid rismel i stedet for havre.
    • Jeg har testet opskriften med almindelig hvedemel. Ønsker du at anvende dette, udelader du havre og kartoffelmel og bruger i stedet 150g hvedemel.

  • Fyld hver muffin form godt op:
    • Fyld din muffin form ca. 3/4 op, evt. lidt mere hvis du udelader crumble. Du får i alt 8-9 store muffins. Laver du mindre størrelse muffins husk at juster bagetiden derefter.

  • Pres din crumletop let ned i din muffin:
    • For at sikre din crumbledej bliver siddende skal du presse den let den i din muffins inden de kommer i ovnen.

  • Kan jeg udelade crumble?
    • Du kan snildt udelade crumble. Jeg anbefaler du gør dette hvis de skal med på madpakke eller transporteres da crumble toppingen kan smuldre en del.
    • Ønsker du anden topping kan jeg anbefale at pynte med 1/2 portion hvid chokoladeskum. Perfekt kombination med de varme krydderier og let syrlige chokoladeskum.

  • Lad dine muffins afkøle 10 min. i formen før du flytter dem:
    • Lad dine muffins stå i muffins formen 10 min. inden du flytter dem til rist. Så når de at samle sig.

  • Holdbarhed og opbevaring af veganske græskarmuffins:
    • Opbevar dine muffins i lufttæt beholder enten ved stuetemperatur eller på køl i op til 4 dage afhængig af hvorvidt du har crumble eller ej. De holder længere uden + på køl, og kan nemmere fryses ned. På frys kan de opbevares ca. 1 måneds tid.
veganske glutenfri græskarmuffins

Opskrift på veganske græskarmuffins:

veganske græskarmuffins

Veganske græskarmuffins

Svampede og luftige græskarmuffins med skøn havre crumble. Sunde muffins lavet med græskarmos, havremel og sødet på dadler samt ahornsirup.
5 fra 1 stemme
Antal: 9 stk (store)
Forberedelse15 min
Tilberedelse25 min
I alt40 min

Ingredienser

Græskarmuffins

  • 120 g dadler (uden sten)
  • 50 g ahornsirup
  • 200 g græskarmos / dampet græskartern (se tips i indlæg)
  • 70 g rapsolie
  • ½ stk appelsin, skallen
  • ½ stk appelsin, saften (ca. 30 g)
  • 100 g soyamælk
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 125 g havremel
  • 25 g kartoffelmel
  • ½ tsk natron
  • 1,5 tsk bagepulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1,5 tsk pumpkin pie spice mix (se tips i indlæg)

Havre crumble

  • 40 g vegansk smør'blok (smeltet)
  • 40 g havregryn
  • 30 g mandelmel (ell. kokosmel)
  • 30 g brun farin (ell. kokossukker)
  • ½ tsk kanel

Tilberedelse

  • Note: Jeg anbefaler at læse tips og tricks ovenfor for at opnå bedst mulig resultat.
    Husk: Forbered græskarmos. Se tips i indlæg.

Havre crumble

  • Ønsker du at toppe dine muffins med crumble forbered denne først.
  • Kom havregryn, mandelmel, brun farin og kanel i skål og vendt rundt. Smelt smørret ved lav varme og tilsæt til havreblandinden. Vend rundt indtil alt er ligeligt fordelt. Sæt på køl indtil brug.

Græskarmuffins

  • Forvarm ovnen til 175° varmluft og klargør muffinsplade med 8 store eller 10 mindre muffins forme.
  • Bland havremel, kartoffelmel, salt, bagepulver, natron samt krydderier i skål og sæt til side.
  • I en god stærk blender kom dadler(uden sten), ahornsirup, græskar, olie, appelsinskal + saft, plantemælk, vanilje og æbleeddike.
    Blend ved høj hastighed indtil massen er cremet og homogen.
  • Tilsæt melblandingen og blend kort ved lav hastighed, kun lige til alt er blandet. Pas på IKKE at overmikse.
    *Er din blender ikke stor nok kan dette gøres i hånden med elpisker.
  • Fordel dejen i muffins forme ca 3/4 dele fyldt. Top evt. med havrecrumble og tryk det let ned i dejen så det hænger fast.
    Sæt din muffinsplade i forvarmet ovn. Bag store muffins ca. 25-30 min indtil en tandstik kommer ren ud eller med lidt krummer siddende. For mindre muffins bag ca. 18-20 min.
    *Hold øje, alle ovne er forskellige og vi ønsker ikke tørre muffins.
    *Ønsker du at tranportere dine muffins eller have med på madpakke anbefaler jeg at udelade crumble da det kan smuldre en del.
  • Lad muffins afkøle i formen ca. 10 min. inden du flytter dem til rist. Nydes lune eller opbevares i lufttæt beholder.
    Opbevar dem i lufttæt beholder ved sturetemperatur eller på køl hvor de kan holde 2-4 dage.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
glutenfri veganske græskarmuffins

Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments