Blomkålssalat med persille og langtidsbagte tomater

blomkålssalat med persille og tomater

Sprød, frisk og smagfuld blomkålssalat er skøn og nem at lave.
Blomkål vendes med persille og citron. Serveres med sprøde æbler, bitter rucola og syltede rødløg. Sammen med salte peanuts, søde rosiner og hjemmelavede langstidstørrede tomater fuld af umami. Blomkålssalaten rummer alle grundsmage, forskellige teksturer og vil overraske i smag og enkelthed. Server som tilbehør med dressing eller brug som måltidsslat med bla. hummus og brød.

Sprød blomkålssalat med semidried tomater

Nu skriver jeg noget som er store ord for en madblogger..

Dagens blomkålssalat er ren M.U.N.D.O.R.G.A.S.M.E !!!
Kan man få det af grøntsager tænker du? Og hvordan føles det..

Først: Oh YES you can! Blomkålssalat med persille og langtidsbagte tomater er nemlig særlig da den rummer alle 5 grundsmage samt varierende teksturer. Hvilket vil sige vi oplever velsmag og bliver tilfredsstillet..
Hvordan det føles? Som en sprød smagseksplosion i din mund.

Klar på dagens salat eventyr?..

blomkålssalat med soltørrede tomater

Blomkålssalat med persille, peanuts og rødløg – syrlig, saltet, sød

Jeg skylder en tak til mit udd. sted og frokost ordning, her opstod ideén til dagens opskrift på blomkålssalat med peanuts og rosiner.

Salten vi fik serveret bestod af blomkål, peanuts, rosiner og soltørrede tomater. Da jeg smagte alle 4 komponenter i ÈN bid vidste jeg at den måtte jeg hjem og lege videre med!
Mit fokus blev på de 5 grundsmage og forskellige teksturer, da netop smag OG konsistens var nøglen til den store velsmag jeg oplevede.
Jeg fandt tegnebrætter frem og begyndte at nørde og det endelige resultet glæder jeg mig til at dele med jer!

Ingredienser og grundsmage i blomkålssalat

  • BLOMKÅL = Blomkål er ret neutral i smagen med er derimod fuld af tekstur som sprød og knasende.
  • PERSILLE = Persille er bittert.
  • CITRON = Citron bidrager med syre.
  • RUCOLA = Rucola er bittert og stærkt.
  • ÆBLE, ROSINER = Sødmen kommer fra æble og rosiner. Tekstur fra sprød æble og bløde rosiner.
  • PEANUTS = Salt. Herunder tekstur af knas.
  • LANGSTIDSTØRREDE TOMATER = Umami.
  • AVOCADO = Avocado smager let nøddeagtig og bidrager med en skøn cremethed.
  • SYLYEDE RØDLØG MED LIME = Sur, sød og let skarp smag.
blomkålssalat med persille

Hjemmelavet langtidsbagte tomater med balsamico

Langtidsbagte – ovntørrede – semi dried tomater..
Kært barn har mange navne. Og tro mig – Dette barn har jeg meget kært 😉
Jeg freaking ELSKER semi tørrede tomater (fordansket navn som vi bedst elsker det – haha)
MEN det jeg prøvede at sige er; Nøj en lækkerbisken!

Langtidsbagte tomater er en favorit af flere årsager; De er rige på umami, grundsmagen der giver velsmag. De bidrager med sødme, dybde og er perfekt som topping, tilbehør, i gryderetter eller i dag som del af salat.

Jeg har LÆNGE søgt en variant i supermarkedet som ikke var svøbet i olie men må erkende de findes næsten ikke! Jeg valgte derfor ENDELIG at lave mine egne for holy moly de smager kanon lækkert!
Ja det er tidskrævende med ca. 3 timer i ovnen. Men så snart de er i ovnen passer de sig selv, så alt du skal bruge er 5 min på at skære tomater over. Så hurtigt kan vi ikke engang handle.

Dagens kombination med rå blomkål, syrlig citron, sprød æble, syltede rødløg og umami rige ovntørrede tomater er to die for!! + Søde rosiner og salte peanuts! AMEN nogle gange forundres jeg over HVOR godt mad kan smage.

blomkålssalat

Tips og tricks til frisk blomkålssalat:

  • Snit eller riv dit blomkål:
    • Alt efter hvor småt du ønsker dit blomkål kan du enten lave små buketter, smitte på mandolinjern eller køre kort i foodprocessor så du laver en form for blomkåls”couscous”.
  • Brug andre typer kål:
    • Du kan variere salaten og bruge spidskål, broccoli eller romanesco kål i stedet.
  • Syltet eller frisk rødløg:
  • Leg med krydderurter:
    • Leg med forskellig udtryk ved at udskifte eller tilføje flere krydderurter. Fx. dild og basilikum.
  • Varier dine nødder:
    • Er du ikke meget til peanuts kan du snildt udskifte med salte mandler, cashewnødder eller en blanding. Det giver dog noget rigtig lækkert til salaten, at de er saltede og dermed spiller godt op imod de søde og bitre smage i salaten.
  • Lav en mættende måltidssalat:
    • Ønsker du at servere salaten som måltidssalat kan du med servere med bla. quinoa, hummus og brød. Find flere ideér til tilbehør længere nede.
  • Opbevaring og holdbarhed af blomkålssalat:
    • Rester af salaten opbevares på køl. Har du blandet nødder, rosiner mm. sammen med blomkål kan den max. stå 2 dage. Den bliver ikke dårlig, men nødderne mister deres sprødhed.
    • Har du mulighed for at opbevare i separate bøtter, kan grøntsagerne for sig selv snildt holde 3-4 dage.

Tilbehør til blomkålssalat:

Blomkålssalaten er skøn som tilbehør, måltidssalat eller del af frokostbord. Jeg serverede salaten en lørdag til frokost for familien med forskellige topping, tilbehør samt godt brød.

  • Server en lækker dressing til salaten fx: Appelsinvinaigrette, ranch dressing eller gurkemejedressing med appelsin.
  • Server til frokost eller aftensmad med diverse tilbehør; hummus, ærtedip, ekstra grøntsager og brød.
  • Hvis du ønsker at nyde blomkålssalaten som måltidssalat kan du med fordel tilføje protein fra bla; Edamamebønner, kogt quinoa, grønne linser eller tofu-feta. Tilføj ligeledes gerne dressing.

Opskrift på blomkålssalat:

Rigtig god fornøjelse – Håber den vil glæde og smage!
Kunne i tænke jer at se hvordan jeg bygger den op kan i se video HER.

blomkålssalat med soltørrede tomater

Blomkålssalat med persille og langtidsbagte tomater

Blomkålssalat med persille, æble og hjemmelavede langstidsbagte tomater er sprød, frisk og utrolig smagsfuld. Nyd som del af frokost, tilbehør eller i madpakken.
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse10 min
I alt20 min

Ingredienser

  • 50 g rucola
  • 1 stk blomkål
  • 1 stk citron (skal + saft)
  • 1 bundt persille
  • 2 stk æbler
  • 1 dl rosiner
  • 1 dl saltede peanuts
  • ½ dl ristede græskarkerner (kan udelades)
  • 1 portion lime syltet rødløg
  • 1 portion langtidsbagte tomater (opskrift længere nede)
  • 1 stk. avocado (kan udelades)

Tilberedelse

  • Note: Husk at forberede langtidsbagte tomater (opskrift herunder), syltet rødløg samt dressing inden du fortsætter.
  • Blomkål: Start med at klargøre blomkål, del den i små buketter eller snit den i hånden. Kom i skål og vend med skallen fra 1 citron + saften fra ½ (gem ½ citron). Snit persillen fint og vend i. Sæt til side.
  • Æbler: Skær æbler i små tern, kom i skål og vend med den sidste ½ citron.
  • Samling af salat:
    1: Du kan enten vælge at servere salaten som "ta' selv salat" som jeg viser på billedet. Her anretter du alle komponenter på et stort fad, og serverer dressing samt udvalgte topping i skåle.
    Jeg starter med rucola forneden, går videre med blomkål, æble, langstidsbagte tomater og tilføjer herefter topping. Både på salaten samt i små skåle. Men gør som du ønsker, der er ingen regler.
    Se evt. video HER hvor jeg viser hvordan jeg gør.
    2: Du kan også anrette salaten samlet på et stort fad uden skåle.
  • Se ideér til tilbehør og servering i indlæg. Opbevar rester af salaten på køl i lufttæt beholder.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
frokost fad lagstidsbagte tomater

Langtidsbagte tomater

Lækre, nemme og smagfulde langtidsbagte tomater. Perfekt i salater, sandwich eller som del af frokostbord.
5 fra 1 stemme
Antal: 1 portion
Forberedelse5 min
Tilberedelse3 t
I alt3 t 5 min

Ingredienser

  • 500 g cherrytomater
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk balsamico
  • 1 tsk agavesirup
  • ½ tsk flagesalt
  • 1 fed hvidløg, fintrevet
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 tsk tørret basilikum

Tilberedelse

  • Start med at tænde ovnen på 90° varmluft og beklæd bageplade med bagepapir.
  • Skyld dine tomater, tør dem i viskestykke og skær dem herefter over i halve. Kom forsigtig i stor skål.
  • Rør resterende ingredienser sammen til marinade og hæld over tomater. Vend forsigtigt rundt og kom herefter tomater på bageplade. Vend dem med skærefladen opad.
  • Bag dine tomater i ovnen 2,5-3,5 time afhængig af hvor tørrede du ønsker dem. Jeg gav mine 2,5 time og fik tomater der stadig var lidt bløde og med en smule saftighed.
  • Lad tomaterne køle lidt af og brug dem herefter i salater eller som tilbehør.
    Tomaterne kan opbevares 1-2 uger i bøtte på køl, ønsker du endnu længere holdbarhed kan du komme i skoldet glas og dække dem med en god olivenolie.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments