11 sunde salater – Mættende, grønne og nemme at lave

sunde salater fennikelsalat med sorte bønner

Sprøde, friske, mættende og sunde salater. Få 11 af mine bedste salat opskrifter med fokus på gode råvarer, farver, nydelse og smag. Dyk ned i salater som tilbehør, måltidssalater eller lune salater. Gå på opdagelse og oplev hvordan råvarer, smage og teksturer vil forbløffe og glæde. Klar på en smagfuld grøn fest? Lad os dykke ned i 11 sunde salater som mætter og smager.

Sunde salater – vores grønne legeplads

S.A.L.A.T.
Hvad går der igennem dit hoved når du hører ordet?
Tænker du agurk, tomat og iceberg? (yes nu kører vi lige helt stereotypt – Haha..but you get the point)

Hvad med vi sammen tænker farver, nydelse, sprødhed, kål, bær, kerner, dressing..og jeg skal komme efter dig.
Salater og buddha bowls er min grønne legeplads.
Hvor grønt, frugt, dressing og sjove påfund vinder frem.
Den legeplads ELSKER jeg at dele med jer! Det sker ofte på Instagram i story samt daglige post, hvor jeg deler sunde salater med håb om at inspirere og invitere jer til at lege med. Prøve nye sammensætninger, smage, teksturer samt råvarer.
I dag samler jeg 11 af mine bedste sunde salater fra Instagram så i nemt kan finde dem og bruge derhjemme.

DAGENS SALATER ER:

  • Sprøde
  • Mættende
  • Sunde og næringsrige
  • Smagsbomber
  • Friske
  • Anderledes og lækre
  • Nemme at lave
  • Perfekt tilbehør eller måltidssalat
  • Grønne & farverige

Dagens 3 salat sektioner:

1. SALATER SOM TILBEHØR – Salater som er skønne at servere som tilbehør. Flere af salaterne er mættende og kan ligeledes serveres som måltidssalat evt. med groft brød og hummus.

+ BASISISOPSKRIFT: Mange af mine salater er bygget op omkring min favorit: fennikelsalat. Du finder opskrift på i fennikelsalaten nederst i denne sektion.

2. MÅLTIDSSALATER – Salater + buddha bowls som er skønne til frokost, kan tages med på madpakke eller spises som aftensmad. De er nemme at lave og kan bruges som inspiration til foodprep af diverse grønt, tilbehør samt spreads.

3. LUNE SALATER – Salater med lune elementer. Skøn til aftensmad eller lun frokost. Salaterne kan ligeledes nydes kolde.

1. Tilbehør til aftensmad – Sunde salater med bid

Dyk ned i lækre, grønne salater perfekt som tilbehør eller som del af buffet. Leg med råvarer, byt rundt alt efter sæson og husk dressing!
*Find flere skønne salatopskrifter her.

sunde salater fennikelsalat med dild

Fennikel salat med kikærter og avocado

Mættende og smagsrig fennikelsalat med min favorit miso tahin dressing. Salaten er god som mættende tilbehør og kan spises med blot brød og hummus. Ønsker du en mere “let” salat som tilbehør kan du udelade ris, eller servere dem on-the-side.
*Se video her hvordan jeg opbygger salaten.

  • Bund af spinat
  • 1 portion basis fennikelsalat – Opskrift længere nede.
  • 1/2 agurk skåret i skrå skiver
  • Stegte kikærter – Jeg stegte dem i lidt sesamolie, sød chili sauce, tamari, agavesirup, peber og salt.
  • Sorte ris – Evt. quinoa eller brune ris
  • 1 rødløg i både
  • 1 lille bakke blåbær
  • 1 avocado
  • Ristede græskarkerner
  • Miso tahin dressing eller peanutbutter dressing

Favoritten – Fennikel salat med æbler

Super sprød og let salat som er skøn som tilbehør til sommerens grill eller til brød, hummus og bønnebøffer. Mulighederne er mange. Salaten er frisk, enkel, nem at lave og en af mine favoritter at servere for familie samt venner.

  • Bund af spinat og fintsnittet rød spidskål krammet med lidt æblecidereddike
  • 1 portion basis fennikelsalat – Opskrift længere nede
  • 2 skole agurk i tynde skiver – Evt. 1/2 alm. agurk
  • 3 stængler bladselleri i tynde skiver
  • Edamamebønner, optøede
  • Æble i skiver eller tern
  • Ristede sesamfrø + græskarkerner
  • Miso tahin dressing eller traditionel tahindressing
sunde salater fennikelsalat med sorte bønner

Fennikel salat med sorte bønner

Frisk, sprød og sammensat af gode smage. Sødme fra blåbær, salt fra kapers, friskhed fra mynte tzatziki og en dybde fra dild . Sorte bønner tilfører ekstra mæthed og bid. Du kan sagtens udelade hvis du ønsker en mere “let” salat som tilbehør.

  • Bund af spinat
  • 1/2-1 portion basis fennikelsalat – Opskrift længere nede
  • 1 dåse sorte bønner, drænet og skyllet
  • 1 lille bundt asparges, dampet
  • 3 små skoleagurker, i tynde skiver – Evt. 1 alm. agurk
  • Friskbælgede ærter
  • 1 rødløg i både
  • 2 håndfulde blåbær + vindruer
  • 1 pære
  • 1 avocado
  • Ristede sesamfrø
  • Kapers
  • Tzatziki med mynte og lime

Basis fennikelsalat

Basis salaten jeg bruger mindst 1 gang om ugen. Fennikel er skøn og har en meget aromatisk med lakrids agtige smagsnoter. Sammen med den pikante smag fra dild og friske, eksotiske smag fra lime har du en salat som går perfekt med alt fra bønner, frugter og alverdens grøntsager. God base for alverdens sunde salater.

*Prøv at brug citron i stedet for lime. Det giver en mere syrlig og markant smag.
*Leg med krydderurter. Persille, koriander, mynte. Eller lav en blanding af flere, jeg elsker kombinationen af dild + mynte.

Reklamelinks er markeret med*
fennikel
Gem til madplan

Sunde salater – Fennikelsalat basisopskrift

Sprød, frisk og nem fennikelsalat kan spises alene eller bruges som basis i salater, bowls eller som fyld i sandwich.
5 fra 1 bedømmelse
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 1 portion
Forberedelse10 minutter
I alt10 minutter

Ingredienser

  • 1 stk fennikel
  • 1 stk lime (skallen)
  • 1 stk lime (saften)
  • 1 bundt dild
  • Evt. ½-1 spsk æblecidereddike
  • Evt. 1 tsk rørsukker

Tilberedelse

  • Start med at skære fennikel igennem på langs. Snit tynde skiver med mandolinjern og kom i skål. Dette kan gøres med kniv men er optimalt med mandolinjern.
  • Riv direkte over din fennikel limeskal, gerne med et fint microplain, så du undgår den hvide hinde under skallen. Skær herefter lime over og pres begge halvdele direkte over fennikel. Vend godt rundt med ske og lad stå ca. 5 min. til det falder let sammen.
  • Hak dild fint og vend sammen med fennikel. Er din fennikel meget stor eller lime knap så saftig kan du med fordel tilføje ½-1 spsk. æblecidereddike samt lidt sukker for at blødgøre din fennikel.
  • Nyd salaten alene eller brug den som basis i salater, buddha bowls eller foodprep.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

2. Måltidssalater – Sunde Salater til madpakke, frokost og nem aftensmad

Jeg kunne leve af bowls, som jo egentlig “bare” er sunde salater i skåle! Nyder dem alene og servere dem ofte for familie som “bland selv salat” i en små skåle. Salaterne kan bruges som inspiration til foodprep og kan dermed laves på 5 min.
Skøn frokost på farten, på job eller skole. Husk vi spiser med øjne, næse og mund. Glem ikke farverne, forskellige grøntsager, tilberedningsmetoder samt en smagfuld dressing.
Buddha bowls kan varieres i det uendelige og jeg opdager stadig nye kombinationer!!
Bowls sikre mig en god vifte af næringsstoffer; Kulhydrater, fibre, protein, fedtstoffer og vi upper nemt vores daglige grøntgame hurtigt!

* Alt dette skriver jeg mere om i min Buddha Bowl guide.
*Lyst til at læse mere om foodprep samt mine rutiner – Læs indlægget her og husk du kan altid kommentere herunder samt på Instagram hvis du har spørgsmål.

Quinoabowl med svampe

Jeg drømmer stadig om denne kombination; Stegte svampe, syltet ingefær, avocado og miso-tahin dressing. Den VILDESTE umami bombe som vil få dine smagsløg til at hoppe af glæde!
Bowlen kan spises som måltidssalat, pakkes med i bøtte to-go eller serveres med fx. stegt tofu, bønnebøffer eller hummus og brød.

  • Kogt quinoa
  • Stegte brune champignon – Husk at steg dem helt tørre, det er her smagen træder frem
  • Spinat
  • Gulerod
  • Bladselleri + agurk vendt med dild og limesaft
  • Æble i tern
  • Avocado
  • Ristede sesamfrø, limebåde
  • Syltet ingefær – Købt hos asiatisk købmand
  • Tahindressing med miso

Forårsbowl med gurkemeje dressing

Forår i en skål. Frisk, let i smagen og en skøn blanding af bagte, rå og lune grøntsager. Bowlen er serveret med købte plantedeller fra planteslagerne i Irma. Du kan snildt tage dem med kolde på madpakke sammen med din salat og dressing on-the-side.

  • Basis fennikelsalat – Opskrift længere oppe
  • Hjertesalat
  • Agurk i skiver
  • Æble i tern
  • Radiser i tynde skiver
  • Ærter
  • Edamamebønner.
  • Bagt blomkål med lidt olie og friskkværnet peber
  • Avocado, citronbåde
  • Lime syltet rødløg
  • Ristet kerneblanding – Sesamfrø, græskarkerner, hel boghvede
  • Gurkemejedressing
  • Dilddeller fra planteslagterne
  • Rugbrød fra bageren
miso marineret portobello bowl

Miso marineret portobello med nudler

Når asiatisk bowl-mad er bedst! Portobello marineret i miso marinade, bløde nudler, friske grøntsager og cremet avocado. Luksus bowl som er nem at lave og smager vidunderligt!
*Har du grillen tændt, prøv at grille dine portobello i halve med marinade.

  • Bund af spinat
  • Miso marineret bagt portobello – Brug marinade og fremgangsmåde fra denne opskrift
  • Kogte nudler
  • Edamamebønner
  • Sukkerærter
  • Agurk
  • Gulerod
  • Mango i tern vendt med limesaft
  • Cherrytomater
  • Avocado, frisk chili, limebåde
  • Ristede sesamfrø
  • Tahin miso dressing eller peanutbutterdressing

Hummus tallerkern med grønt og fladbrød

En af mine nye favoritter er hummus med bagt peberfrugt. Den er cremet, fyldig, let spicy og perfekt sød. Server med friske grøntsager, edamamebønner og fladbrød. Nem frokost eller madpakke fuld af power.

  • Peberfrugt hummus
  • Basis fennikelsalat uden dild
  • Bagt blomkål
  • Fintsnittet rød spidskål
  • Edamamebønner
  • Agurk i skiver
  • Tomater
  • Rødløg
  • Oliven, citron, chili
  • Fladbrød eller pitabrød

Hummus bowl med sød kartoffel

Hummus bowl er farverig, nærende og fuld af god protein, kostfibre samt fedtstoffer! Alle mine favoritter samlet et sted – Men særligt kombinationen af lime rødløg, miso dressing og sød kartoffel er to die for!
Lav gerne alle ingredienser klar i food-prep bøtter, så det nemt og hurtigt at samle din frokost eller komme i to-go bøtte og tage med på farten. Kom gerne dressing i bøtte ved siden af, og hummus i bunden så salaten forbliver sprød og lækker.

3. Lune sunde salater – Grønne og mættende

Her kombinerer vi lune elementer med komplekse kulhydrater som giver fyldige sunde salater fuld af smag, mæthed og en hulens masse grøntsager. Du kan snildt spise salaterne kolde dagen derpå.
*Lyst til flere grønne, lune retter kan du dykke ned i mine veganske aftensmad opskrifter. Her finder du alt fra ristaffel lavet på sød kartoffel og bolognese med gulerod og linser.

bagt tomatsauce med pasta bowl

Bagt tomatsauce med pasta og grøntsager

Skøn og nem pastaret som er fuld af grøntsager. Perfekt til aftensmad på 30 min. Varier topping og tilbehør. Prøv fx. at toppe med vegansk parmesan eller vegansk ricotta – Super lækkert!

  • Ca. 350g cherrytomater
  • 1 rødløg i både
  • 1/2 aubergine i skiver/tern – Eller squash
  • 1/4 frisk chili
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie, 1 spsk. balsamico, 1 spsk. agavesirup, 1/2 tsk. timian, 1/2 tsk. oregano, 1/2 tsk. basilikum, 1 tsk. flagesalt, nip spidskommen, friskkværnet peber.
  • Friskkogt pasta
  • Rucola
  • Servering/topping: Avocado, citronsaft, kapers, marinerede artiskokker (den kombi er virkelig skøn)

    SÅDAN GØR DU:
    – Forvarm ovn til 180 grader varmluft. Skyl tomater, skær aubergine i halve skiver, løg i både og hak chili fint. Kom i ildfast fad.
    – Bland olie, balsamico, agavesirup, krydderier og finthakket hvidløg sammen og vend med grøntsagerne. Bag I ovnen 25-30 min indtil grøntsagerne er let møre og gyldne.
    – Mos tomat blandingen let sammen og vend med friskkogt pasta.
    – Server med ønsket topping og evt. brød og hummus on-the-side.

Nudelsalat med grøntsager og edamebønner

Anderledes men lækker nudelsalat som kombinerer asiatiske smage med bagte rodfrugter. Brug opskriften som guide og leg med grønt og topping. Lad basen være nudler, løg og spinat. Kombiner herefter med grønt, dressing og knas på toppen.
*Lyst til mere asiatisk mad? Prøv vegansk poke bowl eller vegansk sushi bowl, begge fuld af grøntsager, smag og proteiner.

  • Løg + hvidløg sauteret på pande. Herefter tilsat squash i tern og spinat og steg med
  • Stegte portobellosvampe, steg dem hel sprøde og vent til at vand er fordampet
  • Kogte nudler
  • Bagte rodfrugter i sæson. Fx. rødbede, gulerod pastinak
  • Edamamebønner
  • Ristede sesamfrø og tørrede abrikoser
  • Tahin miso dressing eller peanutbutterdressing

    – Alle ingredienser vendes sammen med dressing og serveres lun eller nydes kold.
Del indlægget med nogen du holder af
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments