Annonce

Vegetarisk gryderet med bagte aubergine og bønner

Vegetarisk gryderet med bagte auberginer, grøntsager og bønner er nem, smagfuld og perfekt til hverdagen. Dagens vegetar gryderet er mættende, fuld af gode råvarer og passer sig selv det meste af tiden. Server med ris, kartoffelmos eller godt brød og nyd den intense smag fra bl.a. karry, limeblade og ingefær.

vegetarisk gryderet med aubergine og peberfrugt

Vegetar gryderet med bagte grøntsager og bønner

Lad os få tændt under blusset og sat gryden på. Det er nemlig tid til endnu en smagfuld vegetarisk gryderet med bagte grøntsager, intense smage og cremet sauce.
Sig velkommen til vegetarisk gryderet med bagte auberginer, peberfrugt, tomater og den lækreste sauce smagt til med ingefær, limeblade og karry. Dagens gryderet er super nem at lave da grøntsagerne bages i ovnen, hvor de bliver endnu mere smagfulde og intense. Imens laves saucen og alt vendes til sidst sammen. Lidt samme princip som i one-pot quinoa som er en af de mest brugte opskrifter på bloggen.
Måske den får konkurrence af dagens vegetar gryderet som er:

  • Smagfuld gryderet
  • Mættende
  • Nem vegetarmad
  • Kan varieres efter sæson
  • Lækker vegetarisk aftensmad
  • Cremet, intens sauce

Opskrift på cremet vegetarisk gryderet

Reklamelinks er markeret med*
vegetarisk gryderet med aubergine opskrift
Gem til madplan

Vegetarisk gryderet med bagte aubergine og bønner

Cremet, intens og mættende vegetarisk gryderet med bagte grøntsager og bønner i lækker sauce.
5 fra 3 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse40 minutter
Tilberedelse20 minutter
I alt1 time

Ingredienser

Bagte grøntsager

  • 2 stk auberginer
  • 1 rød peberfrugt
  • 200 g cherrytomater
  • 2 spsk olivenolie
  • Friskkværnet peber
  • 1 tsk salt

Gryderet

  • 1 spsk olivenolie
  • 2 stk rødløg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk friskrevet ingefær
  • 50 g tomatpure
  • 1,5 spsk karry
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk koriander
  • ½ tsk chiliflager
  • 2 stk limeblade
  • 1 dåse kokosmælk
  • 500 ml passata
  • 2 tsk sukker
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 1 spsk soyasauce
  • 1 dåse sorte bønner
  • 20 g smør
  • Salt, friskkværnet peber

Tilbehør

  • Kogte ris
  • Frisk koriander
  • Lime

Tilberedelse

Bagte grøntsager

  • Start med at tænde ovnen på 200° varmluft og beklæd bageplade med bagepapir eller smør et stort ovnfast fad. Skær auberginer halvt over og herefter i skiver á ca. ½ cm. Skær peberfrugt i strimler og lad dine cherrytomater være hele. Kom alt på bageplade og vend med olie, salt og friskkværnet peber. Bag i ovnen 40-45 min. indtil dine tomater sprækker og dine grøntsager er møre og lækre. Vend gerne 1-2 gange undervejs.
    Forberede imens saucen + kog ris som tilbehør hvis dette ønskes.

Vegetisk gryderet

  • FORBERED GRØNTSAGER: Start med at klargøre alle dine råvarer til gryderetten. Rødløg skrælles og skæres havt over, herefter i tynde skiver. Hvidløg og ingefær rives fint, gerne på microplain.
    Kom tomatpure, karry, spidskommen, koriander, chiliflager og limeblade i en lille skål.
    Dræn de sorte bønner, skyl i sigte og sæt til side.
  • LAV SAUCEN: Varm en stor tykbundet gryde op til middel varme og tilsæt olie, steg rødløg og lad dem blive bløde og lækre ca. 5 min. Tilsæt herefter hvidløg og ingefær og lad det stege med 1-2 min.
    Herefter tilsættes din skål med tomatpure og krydderier og det hele vendes godt rundt og svitses af. Kom kokosmælk og passata ved og lad saucen blive homogen og kokosmælken smelte helt ud.
    Tilsæt sukker, æblecidereddike og soya og lad saucen komme i kog. Skru ned og lad simre minimum 15 min. Kom smør ved, og lad det smelte og samle saucen, undlad endelig ikke dette step da det gør underværker for smag og det færdige udtryk.
    Tilsæt nu dine sorte bønner og bagte grøntsager, vend rundt og lad retten varme igennem og samle sig inden servering. Smag til med salt og peber.
  • SERVERING: Server din cremede gryderet med nykogte ris, lime og frisk koriander.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Tips & tricks til vegetariske gryderetter

  1. SMAG SMAG SMAG:
    • I det vegetariske og veganske køkken er smag det der kommer til at gøre forskellen for om en given ret er “bare” god eller noget helt særligt.
      Når vi fokuserer på at få rigelig med smag ind i retten, de 5 grundsmage, kan vi skabe en ret med dybde. Vegetarisk gryderet med fokus på smage og tekstur vil jeg love for, mætter, tilfredsstiller og for en til at glemme alt om kød.
    • Dagens vegetariske gryderet er fuld af smag og dybde herunder umami fra de bagte tomater og lækre teksturer fra særligt bagte auberginer og de lækre rødløg som er bløde og smagfulde.
  2. FEDTSTOF:
    • Endnu en afgørende faktor for smag og det færdige resultat. Fedtstof samler smagene og fremhæver.
    • I dagens vegetariske gryderet samler vi saucen med en smule smør og tro mig – Det gør underværker, så udelad endelig ikke.
  3. VARIER GRØNTSAGER:
    • Leg med råvarer i sæson og udskift efter hvad køleskabsskuffen indeholder. Du kan bruge alt fra squash, blomkål, sød kartoffel og græskar. Så længe mængderne nogenlunde overholdes. Vegetarisk gryderet med bagte grøntsager er en god “go to” når grønt-skuffen skal tømmes.
  4. KAN JEG UDELADE LIMEBLADE:
    • Du kan godt udelade limeblade, men de kan ikke ersattes med andet. Jeg vil klart anbefale at købe en pose frosne (vigtigt det er de frosne) limeblade hos en asiatisk købmand og have i fryseren. Du kommer til at ELSKE dem og deres unikke smag.
  5. VARIER BØNNER:
    • Har du ikke sorte bønner på lager? Brug alt fra kikærter, butterbeans, kidneybønner eller edamamebønner.
  6. MERE PROTEIN I RETTEN:
    • Ønsker du mere protein til retten kan du smuldre en blok tofu og stege hårdt af i lidt olie, salt, peber og evt. lidt karry. Tilsæt til sidst i retten sammen med sorte bønner og grøntsager.
  7. VEGANSK: Brug vegansk smør’blok.

Vegetar gryderet – Nem og mættende aftensmad fuld af smag

Fordommene om vegetarisk og vegansk mad er heldigvis færre og færre MEN der er stadig en myte der er svær at komme helt til livs og det er ideen om at vegetarisk mad mætter mindre og måske endda smager af mindre.

2 udsagn jeg gør mit bedste for at komme til livs – fordi det kunne ikke være længere fra sandheden.
Ift. mæthed og protein er det slet ikke så indviklet som det gøres til. Med fokus på varieret kost med grove grøntsager, bønner, linser, kerner/frø bliver vores proteinbehov nemt dækket. Og mæthed hænger sammen med protein og kostfibre, hvilket du får rigeligt af på en grønnere kost. Men følelsen i kroppen er måske mere “let” da råvarerne nemmere bearbejdes i maven, hvilket er en dejlig følelse.

Smagen?! Åh yes – mit hjertebarn.
Mit fokus er altid på smag, mæthed og tekstur/konsistenser. Da alle sanser skal igang og særligt smagssansen kan fuldende oplevelsen. I vegetarisk madlavning er mulighederne for lækre smage og dybde uendelige, vi skal blot vide hvor vi skal starte og hvad vi skal bruge.
Jeg håber jeg med mine opskrifter kan vise jer hvordan et godt basiskøkken kan skabe smagfulde retter i utællelige variationer.

Men et godt basislager varer længe og når først du har det bygget op, vil du takke dig selv får alle de retter og kombinationer du kan lave! Og lad os komme igang med endnu en lækker vegetarisk gryderet.

vegetarisk gryderet med aubergine og bønner

Nem gryderet med bagte grøntsager og bønner

En af trickene bag en vegetarisk gryderet fuld af smag og fylde er bl.a. bagte grøntsager som ved bagning intensivere deres smag. I dagens gryderet bages aubergine, peberfrugt og tomater. Her fordamper meget af deres naturlige væde og tilbage står vi med lækre, møre, intense grøntsager. OG så det jo bare piv nemt fremfor at stege dem af flere omgange i gryden med olie.

Lige inden servering tilføjer vi sorte bønner for protein, mæthed og ekstra fylde! Bønner er super taknemmelige og kan snildt svipses og svapses rundt efter køkkenbeholdning.

Vegetarisk aftensmad i gryder – nem hverdagsmad med grønt

  1. PAPRIKAGRYDE MED LINSER: Prøv den HER.
    • Vegansk paprikagryde er fyldt med grøntsager, linser og smag. Nem vegetarisk gryderet klar på 30 min. med svampe, gulerod, peberfrugt og linser vendt i cremet luksuriøs paprika sauce. 
  2. KARTOFFEL CURRY MED LINSER: Prøv den HER og se video HER.
    • Kartoffel curry med linser, grønkål og cremet sauce er nem, mættende og krydret. Indisk vegetar gryderet perfekt til hverdagsmad og gæster. 
  3. INDISK GRYDERET: Prøv den HER.
    • Indisk vegetarisk gryderet er varmende, krydret og fyldt med bagte grøntsager, kikærter og lavet på kokosmælk eller madfløde. Perfekt vegansk eller vegetarisk aftensmad for hele familien.
  4. SVAMPE STROGANOFF: Prøv den HER.
    • Den BEDSTE svampe stroganoff som er fuld af umami, gode råvarer og ingen vil tro den er lavet helt uden kød. Ultimativ comfort food for børn, voksne eller serveret for gæster. Vegetarmad når det er bedst!
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

10 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments