Vegansk paprikagryde med linser

vegansk paprikagryde

Opskrift på vegansk paprikagryde er fyldt med grøntsager, linser og smag. Vores alles klassiker i nye klær’. Nem gryderet klar på 30 min. med svampe, gulerod, peberfrugt og linser vendt i cremet luksuriøs paprika sauce. Hverdagsmad for hele familie serveret med ris, kartoffelmos og groft brød. Gryderetten vi alle elsker nu i nye klær’.

Paprikagryde – Nem vegansk gryderet

Så er vi tilbage med serien: Klassiker i nye klær’.
Serien byder allerede på 3 herlige gryderetter: Vegansk ristaffel, bolognese og chili sin carne.

NU byder vi velkommen til nr. 4 i serien(trommehvirvel): Vegansk paprikagryde. TA-DA!
Jeps vi tager old school klassikeren og tvister den med masser grøntsager, smag og linser. Resultatet er vegansk paprikagryde som er:

  • Smagfuld med rigelig umami!
  • Klar på 30 min.
  • Smager som klassikeren (ish – bedre 😉 )
  • Grøntsagspakket
  • Rig på protein
  • Nem hverdagsmad
  • Nem at variere (se tips og tricks)
  • HERLIG og HIMMELSK vegansk gryderet…

Opskrift på vegansk paprikagryde:

Let’s go! Nu det blot at snitte, hakke, svitse og vente på linserne bliver møre!
Glæder mig til at høre om i også for associationer til barndom med vegansk paprikagryde.
GO fornøjelse 🥳

Reklamelinks er markeret med*
vegansk paprikagryde opskrift
Gem til madplan

Vegansk paprikagryde med linser

Vegansk paprikagryde med grøntsager og linser vendt i cremet sauce. Nem og sund vegansk gryderet for hele familien, klar på 30 min.
5 fra 2 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse30 min
I alt40 min

Ingredienser

  • 2 spsk olivenolie
  • 250 g svampe
  • 1 stk løg
  • 2 stk rød peberfrugt
  • 1 stk gulerod
  • 2 fed hvidløg
  • 50 g soltørrede tomater i olie
  • 2 spsk paprika
  • 1 tsk røget paprika
  • 50 g tomatpure
  • 1,5 dl belugalinser
  • 250 g madfløde
  • 400 g tomatpassata
  • 1-2 dl usødet soyamælk
  • 1 spsk tahin
  • 1 spsk æblecidereddike
  • Salt, peber

Tilbehør

  • Jasmin ris / Kartoffelmos
  • Brød
  • Soltørrede tomater
  • Ristede kerner

Tilberedelse

  • TIP: Læs tips & tricks i indlægget hvis du ønsker at udskifte fx. linserne med anden type.
  • Start med at klargøre dine grøntsager: Rens svampe og skær i skiver. Skær peberfrugt i strimler og gulerod i tern. Hak løget fint og knus hvidløg. Sæt til side.
  • Hak soltørrede tomater og skyl linserne, sæt til side.
  • Tilbered: Varm en stor gryde op til høj varme med 1 spsk. olie. Når gryden er klar tilsæt dine svampe og steg dem HELT tørre. Dvs. alt vandet skal fordampe og de vil begynde at knitre og stege til sidst. Tilsæt yderligere 1 spsk. olie. Tilsæt løg, gulerod og peberfrugt og lad det stege med i 3-5 min indtil det dufter og løgene er blevet bløde.
  • Skru her ned til middel-høj varme. Tilsæt hvidløg, soltørrede tomat, paprika, røget paprika samt tomatpure og lad det stege 1-2 min. Tilsæt linser og vend godt rundt så de får lov at trække smag fra krydderierne. Kom herefter madfløde, tomatpassata, 1dl soyamælk, tahin og æblecidereddike. Tilsæt 1 tsk. salt og friskkværnet peber.
    Kom gryden i kog, sæt låg på, skru ned og lad den simre i 25-30 min. indtil linserne er møre. Rør rundt løbende så du sikrer linserne ikke brænder på, tilsæt evt. yderligere 1dl soyamælk hvis der mangler væske.
  • Når linserne er møre smages paprikagryden til med salt og peber. Server med ønsket tilbehør. Jeg serverede med ris, brød og ekstra soltørrede tomater.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
vegansk paprikagryde med linser

Tips og tricks til vegansk paprikagryde med linser:

  1. Kan jeg bruge andre linser end belugalinser?
    • Det lækre ved belugalinser er de ikke koger ud og stadig giver bid til retten. Her kan du godt bruge grønne linser eller delikatesse linser i stedet. Røde linser kan sagtens bruges men vil koge ud i retten og give en mere sammenkogt ret ala dahl.
  2. Soltørrede tomater – Hvilke skal jeg vælge?
    • Jeg køber semidried tomater i Rema1000 som ligger i olie. Du kan bruge din favorit. Hvis du bruger de helt tørrede (dem uden olie) anbefaler jeg du dækker dem med kogende vand i 5 min. dræner dem, og dernæst skærer i stykker.
  3. Usødet soyamælk – Kan jeg erstatte med anden væske?
    • Kan erstattes med yderligere madfløde eller grøntsagsbouillon.
  4. Hvilken madfløde bruger jeg?
    • Jeg køber vegansk madfløde fra Naturli’ eller i Rema da det er, hvor jeg handler. Men brug din favorit. Ønsker du vegetarisk paprikagryde kan du blot bruge en helt traditionel madfløde.
  5. Hvad er tomatpassata?
    • Tomatpassata er purerede tomat som ofte findes på glas i supermarkedet. Den er uden klumper er og smagen rigtig god. Du kan bruge 1 dåse flåede tomater i stedet.
  6. Smag retten til:
    • Husk at smag gryde retten til efter den har simret og linserne møre. Smag til med yderligere salt, peber og evt. lidt ekstra eddike for syre samt paprika for sødme/smag.
  7. Tahin giver ekstra dybde:
    • Jeg tilsætter tahin til retten for at opnå mere smag, dybde og cremethed. Det er ikke essentielt men en lækker tilføjelse.

Vegansk og vegetarisk paprikagryde- Ingredienser:

  • Grøntsager: Vi kører klassisk med løg, hvidløg, svampe, peberfrugt og gulerod. Alle med til at give dybde. Særligt champignon er vigtig, at vi steger HELT tørre så vi opnår mest mulig umami.
  • Linser: Vi laver vegetar paprikagryde uden kød og erstatter med linser. Belugalinser giver det lækreste bid og bidrager med kostfibre og protein.
  • Krydderier: Knald på paprika med et hint af røget paprika som at fremhæve umami. Vi smager til med salt og peber.
  • Væske: Vi laver en helt klassisk cremet og uimodståelig sauce med tomat og madfløde. Ønsker du at lave vegetar paprikagryde kan du bruge helt almindelig madfløde.
  • Smagskomponenter: I det veganske køkken er fokus på de 5 grundsmage ekstra vigtigt, for at opnå velsmag og uden vi går på kompromis med smagen trods vi mangler kødet.
    Dette opnår vi igennem fødevarer som hver især bidrager med smag.
    Paprikagryden er tilsmagt med tomatpassata og soltørrede tomater for umami, æblecidereddike for syre, tahin for cremethed. Hvidløg giver bitterhed, sødme ser vi bla. fra gulerod og madfløde.

Tilbehør – Nem og sund paprikagryde

Når det kommer til tilbehøret er der mange muligheder!
– Du kan servere vegansk paprikagryde med kartoffelmos, prøv evt. at kombiner kartofler med rodfrugter såsom pastinak eller persillerod, dette giver en mere grov mos fuld af vitaminer og mineraler.
– Du kan også lave kartoffelmos på søde kartofler som er mere til den søde side og samtidig kommer med den smukkeste orange farve (børn vil elske det).
– Jeg serverede ris, brød og ekstra soltørrede tomater til retten, men jeg kommer til at variere – for hvornår er kartoffelmos ikke godt?
– Ønsker du et frisk side-kick kan gryderetten serveres med en enkel grøn salat, syltede rødløg eller fennikel.

PIFT: Er du vild med vegansk paprikagryde vil du HELT sikkert også elske en cremet linsegryde med svampe. Den er FULD af umami, cremet og nem at lave!

sund vegansk paprikagryde
Del indlægget med nogen du holder af
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments