Indisk gryderet med kikærter og bagte grøntsager

indisk gryderet med kikærter og grøntsager

Indisk gryderet er varmende, krydret og fyldt med bagte grøntsager, kikærter og lavet på kokosmælk eller madfløde. Perfekt vegansk eller vegetarisk aftensmad for hele familien. Serveret med quinoa, rødløg og ristet kokos. Mad på 30 min. der er nemt at lave, smager himmelsk og mætter.

Indisk gryderet med kikærter og grøntsager

Varmende indisk gryderet som er krydret og fuld af grøntsager.
Dagens opskrift er allerede blevet et HIT herhjemme og lavet flere gange.
Vi snakker cremet tomat-kokossauce fuld af varme krydderier, pift fra lime og fuld af grøntsager og bønner.
Grøntsagerne er bagt med karry som gør dem ekstra sprøde og smagfulde i retten. Et must try!

Ideen til indisk gryderet opstod da grøntsagsskuffen bød på en træt aubergine, slatten peberfrugt og kikærter efter jeg havde bagt fastelavnsboller med aquafaba. Haha..
Jeg laver ofte one pot eller curry med mine grøntsagsrester. Her er det nemt at hvilke grøntsager der bruges, og vi undgår madspild. Win-win.

MEN MEN jeg havde længe leget med den indiske ret “tikka masala” og krydderiskabet bød derfor på den skønne indiske krydderiblanding; Garam masala. Glæder mig allerede til at bruge garam masala i endnu flere sunde aftensmadsretter.

Mig ud i køkkenet. På med lege-hatten og her opstod dagens lækreste gryderet med bagte grøntsager, kikærter og krydret tomatsauce med kokosmælk (Pift der er tip længere nede hvis du ønsker en vegetarisk gryderet med madfløde).
Den tager 30 min. at lave, passer sig selv og er nem at tilpasse i styrken hvis du har børn.

Glæder mig til at dele min nye favorit med jer!!
Let´s GO!

TIP: Har du ikke garam masala? Jeg guider dig nederst hvordan du kan sammensætter din egen krydderiblanding.

vegansk og vegetarisk gryderet

Vegansk gryderet med garam masala – Ingredienser:

Dagens gryderet byder på varmende krydderier, bagte grøntsager og mættende bønner. Gryderetten er fuld af smag og tilfredsstiller da vi har de 5 grundsmage repræsenteret, jeg har sat dem i parantes så i forstår hvordan retten som helhed opnår velsmag.
Ingredienslisten kan virke lidt langt men det meste er ofte noget vi har i vores basislager:

  • Kikærter
    – Kan udskiftes med kidneybønner.

  • Aubergine
    – Kan udskiftes med 1/2-1 blomkål, squash, butternut squash, hokkaido.

  • Peberfrugt
    – Jeg bruger rød peberfrugt, men brug din favorit eller en blanding.

  • Rødløg (Sødme)
    – Løgets naturlige sødme fremhæves ved bagning.

  • Løg + hvidløg (Bitter)
    – Smagsgiver.

  • Frisk ingefær + chili
    – Kan udelades men den friske ingefær smager fortrinligt.

  • Garam masala
    – Indisk blandingskrydderi der traditionelt er kendt fra retten, tikka masala.
    – Du kan købe garam masala i større supermarkeder eller blande selv.
    – Jeg giver tips til hvordan længere nede i “tips og tricks”.

  • Koriander, spidskommen, gurkemeje
    – Vi booster 3 af krydderierne der ligeledes findes i garam masala.

  • Kokossukker (Sødme)
    – Afbalancerer retten. Du kan bruge agavesirup, sukker mm.

  • Tomatpure (Umami)
    – Dybde til retten.

  • Tomatpassata
    – Passata er hel pureret tomatsauce og kan købes i alle supermarkeder.
    – Du kan bruge traditionel flået tomat.

  • Kokosmælk eller madfløde
    – Runder retten af med fedme og cremethed. Du kan bruge madfløde i stedet, enten vegansk eller traditionel. Afhængig af, om du ønsker en vegansk eller vegetarisk gryderet.

  • Lime (Syre)
    – Bidrager med syre til retten.
    – Kan udskiftes med 1/2 citron.
    – Har du limeblade på frost tilsæt gerne 2 stk. Det smager himmelsk.

  • Tamari (Salt + Umami)
    – Smag retten til med tamari som bidrager med salt.

Sund aftensmad på 30 min.

Når det gerne må gå hurtigt OG være nærende samtidig er gryderetter vores ven!
Dagens gryderet er lavet efter samme princip som one-pot quinoa.
Vi laver en sauce imens vores grøntsager + kikærter bager i ovnen. På den måde sparer vi tid med at stege og svitse grøntsager men vi opnår også meget mere smag.

Dagens indiske gryderet er:

  • Nem og hurtig
  • Perfekt krydret og varmende
  • Fuld af grøntsager og kostfibre
  • Mad på 30 min.
  • Sund aftensmad eller frokost
  • Vegansk eller vegetarisk gryderet
  • Nem at variere
  • Smagfuld og..
  • LÆKKER !!
indisk gryderet close up

Indisk gryderet – Tips, tricks og Tilbehør

  • Garam masala DIY:
    – Har du ikke garam masala på lager eller mulighed for at købe kan du sammensætte din egen krydderiblanding. Brug stadig øvrige krydderier som skrevet i opskrift.

    DIY Garam masala: 1/2 tsk. stødt kardemomme, 1/2 tsk. spidskommen, 1/2 tsk. koriander, 1/4 tsk. kanel, 1/4 tsk. nellike, 1/8 tsk. muskatnød, 1/4 tsk. cayennepeber + lidt friskkværnet peber.

  • Varier dine grøntsager:
    – Se afsnit ovenfor hvordan du nemt kan variere dine grøntsager.

  • Brug madfløde i stedet for kokosmælk:
    – Du kan bruge en madfløde lavet på ris eller havre i stedet for kokosmælk.
    – Du kan bruge en traditionel madfløde hvis ønsker en vegetarisk gryderet.

  • Food prep – Lav dobbelt portion:
    – Gryderetter er perfekt som foodprep. Lav gerne dobbelt portion og gem til en anden dag eller frys ned i bokse. Gryderetten er ligeledes skøn til frokost.

  • Børnevenlig – Juster i krydderier:
    – Retten er ikke stærk men har blot en varme fra bla. kanel og kardemomme. Dog kan du justere lidt i mængderne og udelade chili hvis du vil sikre dine børn kan spise med.

  • Bagte grøntsager + kikærter:
    – Tricket jeg bliver ved at vende tilbage til. De bagte grøntsager giver skøn tekstur og bid. Grøntsagerne slipper væske ved ovnbagning så deres smag intensiveres. Når de tilsættes gryden, suger de AL den lækre sauce og smag til sig.

Tilbehør til indisk gryderet:

– Jeg serverer dagens gryderet med kogt quinoa, friske rødløg, ristede kokosflager samt koriander.

– Du kan snildt variere tilbehøret:
– Server med ris, bulgur eller stegte kartofler.
– Prøv serveret med de lækreste limesyltede rødløg, ristede cashewnødder eller peanuts. Husk kun fantasien sætter grænser.

indisk gryderet med kikærter og grøntsager

Opskrift på vegansk gryderet:

Nu er der kun at sig fire up! Håber i vil nyde retten og den vil varme rundt om bordet. Tag mig endelig på @albertestengaard eller skriv en kommentar herunder, elsker at følge med i jeres madeventyr.
GO´ FORNØJELSE !!

indisk gryderet med kikærter og grøntsager

Indisk gryderet med kikærter

Indisk gryderet fyldt med bagte grøntsager, kikærter og lavet på kokosmælk eller madfløde. Aftensmad lavet på 30 min.
4.67 fra 3 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse30 min
I alt40 min

Ingredienser

Bagte grøntsager og kikærter

  • 1 stk aubergine (i tern)
  • 2 stk rød peberfrugt (i strimler)
  • 2 stk rødløg (store både)
  • 1 ds. kikærter (240g)
  • 1 spsk olivenolie
  • 1,5 tsk karry

Indisk gryderet

  • 1 spsk olivenolie
  • 1 stk løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 spsk friskrevet ingefær
  • ½ stk rød chili, finthakket (kan udelades)
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk koriander
  • ½ tsk spidskommen
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1 tsk flagesalt
  • 1 spsk kokossukker (ell. anden sødning)
  • 40 g tomatpure
  • 500 g tomat passata
  • 1 ds. kokosmælk (ell. madfløde / 400g)
  • 1 stk lime (saften)
  • ½-1 spsk tamari (ell. soya)

Tilbehør

  • 6 dl quinoa eller ris (ca. 3 dl ukogt)
  • Rødløg i både
  • Ristede kokosflager eller cashewnødder
  • Koriander, lime, chili

Tilberedelse

Bagte grøntsager og kikærter

  • Tænd ovnen på 200° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Dræn dine kikærter og skyl dem godt under vand.
    Kom kikærter, aubergine, peberfrugt og rødløg på bageplade og vend med olivenolie samt karry. Bag i ca. 15-20 min indtil let sprøde og gyldne. Klargør imens saucen.

Indisk gryderet

  • Varm en stor gryde op til middel varme og tilsæt olie. Svits kort løg og hvidløg indtil det begynder at dufte.
  • Tilsæt ingefær, chili, krydderier, kokossukker samt tomatpure. Rist det af i 1-3 min under omrøring. Tilsæt tomatpassata, kokosmælk, limesaft samt tamari og bring retten i kog. Lad den simre indtil dine grøntsager er klar.
  • Tag de bagte grøntsager og kikærter ud og vend i gryden. Lad retten simre 3-5 min indtil gennemvarm og cremet. Smag evt. til med kokossukker for sødme, lime for syre, garam masala eller karry for styrke samt tamari for salt.
  • Server med ønsket tilbehør.
  • Retten kan gemmes på køl 3-5 dage eller fryses ned og tages op.

Noter

  • Kokosmælk kan erstattes af samme mængde madfløde. 
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Opskrift på vegetarisk gryderet

Til mange af jer der ikke spiser helt vegansk men ønsker vegetarisk gryderet er denne et skønt bud. Mine retter er veganske men de kan snildt være vegetariske hvis du fx. bruger almindelig madfløde i dagens opskrift.

Jeg håber i tør prøve nye råvarer, smage og opdage at meget af det vi spiser i forvejen er vegansk og vigtigst af alt. Mad er “bare” mad.
Min største glæde er når i tager opskrifterne til jer, prøver, tester og leger med ingredienser som jeg ofte guider til .

Her er 3 lækre aftensmadsretter som alle er veganske men også har vegetarisk mulighed:

  • Linsegryde – Du kan bruge madfløde i stedet for kokosmælk.
  • Lasagnesuppe – Brug traditionel ricotta hvis du vil lave den vegetarisk, og ikke kan finde gærflager.
  • Blomkålspasta – Server med klassisk parmesan hvis du spiser vegetarisk og ikke kan finde gærflager
indisk gryderet med kikærter
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments