Vegansk squashkage med valnødder og chokolade

vegansk squashkage

Vegansk squashkage er din ultimative efterårskage fuld af grøntsager, chokolade og valnødder. Kage med squash gør den ekstra svampet, lækker og saftig. Sammen med brun farin for dybde, varme krydderier og olie har du den bedste squashkage som er helt uden æg og mælkeprodukter. Top med hvid chokolade citronskum – og der er ikke et øje tørt.

Vegansk squashkage – Svampet og krydret

Klassiker i veganske klær´.
Mission: “Udvikl opskrift på ALLE dine yndlingskager” fortsætter i dag med den lækreste squashkage!
Har ikke tal på HVOR mange jeg har nydt i selvskab med familie hos mormor. Squashkage og gulerodskage er et must (Så bare rolig gulerodskagen er på trapperne) når vi er på besøg i Jylland.

Tilbage til dagens stjerne: Vegansk squashkage.
Kalenderen siger september og sæsonen for squash er i FULD gang. Det skal vi da fejre med kage 😉
Dagens squashkage er helt klassisk med varme krydderier, dybde fra brun farin, knas fra nødder, chokolade og toppet med syrlig citroncreme – Okay det er et tvist, men GLÆD jer.

Den store forskel fra originalen er, at vi bager kage uden æg! Det er altid lidt angstprovokerende, men jo flere opskrifter jeg udvikler des mere viden for jeg og i dag erstatter vi æg med æblemos.
Smart ik?
Kagen bevarer sin fugtighed, hæver flot op og samtidig booster vi lidt mere frugt ind i kagen! Ingen vil savne eller opdage kagen er uden æg og det er for mig det ultimative krav.

Jeg håber i vil ELSKE kagen ligeså meget som jeg…

Squashkage med valnødder og chokolade er:
  • Uimodståelig svampet
  • Perfekt krydret
  • Fuld af grøntsager og frugt
  • Intens og rig i smagen
  • Chokolade og valnød fusioneret
  • Nemme simple ingredienser
  • Bagt uden æg og mælkeprodukter
  • Ren og skær L.U.K.S.U.S

Lyst til at læse mere om squash og få mine tips og tricks – Læs med HER.

vegansk squashkage med valnødder og chokolade

Hjemmelavet kage med squash – bagt uden æg

Det store spørgsmål jeg stiller mig selv hver gang jeg “veganiserer” en klassiker er; Hvordan erstatter jeg æg bedst? Uden at miste luftighed, fugt og smag til kagen.
Der er flere muligheder for erstatning af æg, alt efter hvad du ønsker at bage; Muffins, cookies eller større kager.
Jeg bruger oftes selv frugtpure, hørfrøæg, aquafaba eller blot ekstra plantemælk samt bagepulver. Eller en blanding af flere.
I dagens opskrift valgte jeg at lave en kombination af æblemos og yoghurt for at opnår den HELT rigtige struktur og luftighed.

Du kan købe færdiglavet æblemos i de fleste supermarkeder til billig penge. Netto har en fra mærket ØGO som blot koster 6 kr. og samtidig er usødet. Det er oftes denne jeg anvender.
Du kan lave din æblemos selv, blot vær sikker på den er helt fin i konsistensen. Har du meget modne bananer liggende kan du ligeledes mose dem til pure, blot vær opmærksom på at din kage kan få smagsnoter fra banan.

Vegansk squashkage ingredienser:

  • Squash
    • Vores store stjerne! Rives på rivejern, hvorefter du med hænderne presser det værste væde ud. Vi ønsker ikke det skal være hverken hel vådt eller tørt. Efter du har presset lidt væde ud, smuldrer du det imellem fingrene, så det bliver løst igen. Så klumper det ikke i din kage.
  • Æblemos
    • Erstatning for æg. Jeg køber en usødet variant i Netto, men det kan fåes i alle supermarkeder.
  • Yoghurt
    • Bidrager med fugt og er med til at binde kagen sammen. Jeg anvender Alpro neutral, men brug din favorit. Du kan erstatte med plantemælk, jeg anbefaler dog du bruger yoghurt for rette konsistens.
  • Citronskal + saft
    • Citronsaft fungerer sammen med natron som hævemiddel. Ydermere elsker jeg et lille pift af citron til de varme krydderier og mørke chokolade.
    • Du kan erstatte med appelsin. Brug her blot saft fra 1/4 appelsin.
  • Brun farin
    • Brun farin giver en hel særlig dybde og karamelliseret smag til vores kage.
  • Vaniljesukker
    • Alt med vanilje you know…
  • Neutral olie
    • Jeg anvender rapsolie. Du kan smelte neutral kokosolie eller bruge olivenolie, denne kan dog smage let igennem. Evt. kan der bruges smeltet, afkølet smør.
  • Hvedemel
    • Jeg bruger økologisk hvedemel.
  • Bagepulver, natron, salt
    • Hævemiddel og smagsforstærker.
  • Krydderier: Kanel, kardemomme, allehånde og muskatnød
    • Skønne varme krydderier. Er du mere til ingefær frem for allehånde kan du godt bytte rundt.
  • Mørk chokolade
    • Jeg bruger 80% grofthakket. Men brug din favorit, alt fra hvid, mælke og mørk chokolade.
    • Du kan udelade chokolade eller erstatte med flere nødder eller tørret frugt.
  • Valnødder
    • Du kan udskifte med andre nødder. Fx. ristede hasselnødder, mandler, pekannødder, pistacienødder mm.
    • Du kan udelade valnødder eller erstatte med yderligere chokolade eller tørret frugt.

Sådan laver du vegansk squashkage

Vegansk squashkage er super nem og hurtig at lave. Ingredienserne finder vi ofte i vores basislager og squash kan købes alle steder.
5 steps og du står med den lækreste svampede squashkage. Hele opskriften findes nederst i indlæg.

  1. Ønsker du at toppe kagen med hvid chokoladeskum klargøres denne i god tid da den kræver tid i køleskabet til at sætte sig.
  2. Klargør ingredienser, bageform, riv din squash og hak din chokolade samt nødder groft. Forvarm din ovn til 175* varmluft.
  3. Pisk de våde ingredienser sammen. Herefter piskes kort de tørre ingredienser i dejen og til sidst vendes squash, chokolade og valnødder i dejen. Kom i springform.
  4. Bag din squashkage 40-45 min. indtil en tandstik kommer ren ud eller med få krummer. Hold øje med din kage da alle ovne er forskellige. Vi ønsker ikke kagen skal blive tør. Lad kagen afkøle på bagerist.
  5. Nå kagen er hel afkølet toppes den med hvid chokoladeskum, hakkede valnødder og et drys fintrevet citronskal. Klar til at blive nydt.

Lyst til mere squash og mere kage?..
– Prøv sunde muffins med squash, banan og chokolade – Sødet med dadler og glutenfri. Perfekt som snack eller sund dessert.
– Lyst til et overdådigt squashbrød med banan og 2 X chokolade? Prøv squashbrødet som er nemt, lækkert og svampet.

et stykke vegansk squashkage

9 tips og FAQ til vegansk squashkage:

Læs tips og tricks samt ofte stillede spørgsmål igennem inden du begynder at bage, så er du tip top klar til at gå squash amok.

  • Anvend måleskeer og vægt:
    • Som altid anbefaler jeg du anvender måleskeer samt en køkkenvægt for at opnå præcise mål.
    • Du kan læse mere om hvilket udstyr jeg bruger i indlægget her.

  • Pres lidt væde ud af din squash:
    • Squash er meget vandholdige og netop det er med til at gøre kagen lækker fugtig og svampet. Derfor ønsker vi ikke at presse AL væden ud men blot knuge det let imellem hænderne.

  • Udelad eller erstat chokolade og valnødder:
    • Er du ikke vild med fyld i kage kan du snildt udelade eller blot vælge enten chokolade eller valnødder.
    • Se ingrediensliste længere oppe med ideér til erstatninger.

  • Pas på ikke at overmikse din kagedej:
    • Efter de tørre ingredienser er tilsat, ønsker vi blot *kun* lige at samle dejen, indtil homogen og ingen mel er synligt. Hvis vi overpisker vores dej risikerer vi den falder sammen i ovnen.

  • Kan jeg bruge gulerødder i stedet for squash?
    • Jeg har ikke testet dette, men tænker du snildt kan bruge samme mængde revet gulerod.

  • Hvordan sikrer jeg at min kage er gennembagt?
    • Hold øje med kagen da alle ovne er forskellige. Når der er gået ca. 35-45 min. tjek da med tandstik eller ligende. Kommer den ren ud eller med få krummer er kagen færdig, ellers giv den lidt ekstra tid. Min kage fik 43 min.

  • Kan jeg bruge smeltet smør i stedet for olie?
    • Jeg har ikke testet dette men det burde du snildt kunne. Lad smørret køle lidt af inden brug.

  • Kan kagen laves glutenfri?
    • Jeg har ikke testet dette.

  • Hvilken springform bruger jeg:
    • Jeg anvender springform med Ø 22 cm.

  • Hvor længe og hvordan opbevarer du bedst squashkage:
    • Kagen opbevares tildækket på køl. Her kan den snildt holde 3-4 dage. Kagen er rigtig god dagen efter den er bagt, så du kan sagtens bage dagen i forvejen og pynte dagen efter (husk også at klargøre hvid chokoladeskum dagen før).

  • Kan jeg bruge anden topping:
    • Har du ikke tid til at lave hvid chokoladeskum kan du lave en klassisk flødeosttopping eller glasur. Se opskrift i afsnit herunder.
vegansk squashkage uden æg

Squashkage med frosting

Først vil jeg sige at squashkagen SNILDT kan nydes uden topping..
MEEEN hvis man ønsker, er det nu engang luksus! Med hvad skal vi vælge?
Klassisk squashkage er ofte toppet med flødeostcreme, der også var min første indskydelse. Men eftersom jeg slet ikke kunne finde vegansk flødeost måtte jeg re-brande frostingen 😉

Og ærligt, dagens udgave er uden tvivl ligeså mundvandsløbende, hvis ikke endnu bedre.
Jeg topper squashkagen med hvid chokoladeskum med citron! Kombinationen af syrlig citron, vanilje og hvid chokolade er episk i forening med de varme krydderier. Cremen tager lidt tid at lave så start gerne i god tid eller forbered dagen før.

Alternativt kan du lave flødeostcreme hvis du enten spiser vegetarisk eller kan finde en vegansk udgave ellers alternativt citron glasur:

  • FLØDEOST TOPPING: Rør en bøtte flødeost (200g) med ca. 40-50g flormelis, vaniljesukker. lidt citronsaft + skal .
  • CITRON GLASUR: Rør en glasur af citronsaft og flormelis.

Opskrift på vegansk squashkage:

Klar til at gå squash-amok?
Rigtig god fornøjelse – Håber den vil glæde, varme og sprede smil.

vegansk squashkage

Vegansk squashkage med valnødder og chokolade

Vegansk squashkage med chokolade og valnødder. Saftig, krydret og lækker kage med squash og syrlig citron frosting.
5 fra 2 stemmer
Antal: 8 personer
Forberedelse15 min
Tilberedelse45 min
I alt1 t

Ingredienser

  • 330 g squash (300-330g kan bruges)
  • 100 g æblemos
  • 60 g yoghurt
  • 230 g brun farin
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 100 g neutral olie (fx. raps )
  • 1 citron skallen
  • ½ citron saften
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk natron
  • 1,5 tsk bagepulver
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk allehånde
  • ¼ tsk revet muskatnød (kan udelades)
  • 50 g valnødder (grofthakket)
  • 50 g mørk chokolade (grofthakket)

Topping

Tilberedelse

  • Note: Jeg anbefaler at læse tips og tricks ovenfor igennem, for at opnå bedst mulig resultat. Ønsker du hvid chokoladeskum forbered denne i god tid.
    *Find alternativer til topping i indlæg.
  • Forvarm ovnen til 175° varmluft med rist i midten. Klargør springform med bagepapir i bunden, spændt fast i formen. Smør siderne og drys med lidt mel.
  • Riv squash og pres det værste væde ud. Jeg plejer at tage en håndfuld af gangen, presse let og herefter løsne det imellem mine fingre. Du ønsker ikke at presse al væden ud, men blot så det ikke er helt vandet. Sæt til side.
    Hak chokolade og valnødder groft og sæt til side. *Kan udelades.
  • I stor skål kom æblemos, yoghurt, brun farin, vaniljesukker, olie samt skal og saft fra citron. Pisk med håndmikser indtil alt er homogent.
  • Bland hvedemel og krydderier i skål og og si herefter over din våde blanding. Pisk forsigtig med elpisker til alt melen er inkorporeret. PAS PÅ ikke at overmikse. Dejen vil være tyk.
    Vend herefter squash i dejen med dejskraber samt chokolade og valnødder. Vend blot rundt et par gange indtil alt er fordelt ligeligt.
  • Kom dejen i klargjort form og bag i ovnen ca. 40-45 min. Bagetid varierer så hold øje og tjek med tandstik eller strikkepind om din kage er færdig. Kagen er færdig når tandstik kommer ren ud eller med få krummer.
  • Lad kagen køle helt af inden du kommer topping på.

Topping:

  • Top squashkagen med hvid chokoladeskum, lidt fintrevet citronskal, valnødder og evt. et drys kanel.
    Opbevar rester af kagen tildækket på køl i ca. 3 dage. Den smager skønt dagen efter, så bag den endelig dagen i forvejen og kom topping på når den skal spises.

Køkkenudstyr

  • Ø 22 cm. springform
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
vegansk squashkage med chokolade og valnødder

Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments