Veganske boller i karry

Drømt om boller i karry uden kød? Kig ikke længere, jeg har din ryg og sammen laver vi veganske boller i karry! Klassikeren i nye klæ’r med smagfuld opbagt karrysauce + de lækreste veganske boller lavet på tofu, havegryn, valnødder og loppefrøskaller. De er faste, saftige og fuld af protein. Klar parat til at fyre op for klassikeren der vil få dine barndomsminder til at ringe.

opskrift veganske boller i karry

Veganske boller i karry – Klassikeren

K.L.A.S.S.I.K.E.R i nye klæ’r.
Hvis du skule nævne 3 retter som var faste klassikere i dit barndomhjem hvilke ville du nævne?
Min liste hedder:
1: Kno’r lasagne – Åh yes 90’er barn på højt plan, og vi brugte selfølgelig tricket om ekstra revet gulerødder i saucen. Hvis du søger min re-brandet version er vegansk lasagne så lækkert!!
2: Pasta med kødsauce – Den gang var der ikke nogle der snakkede om bladselleri og gulerødder, det var bare den rene vare, haha! Søger du en skøn “kødsauce” uden kød, fuld af grøntsager og smag, MÅ du prøve vegansk bolognese.

NU til nr. 3!!
Som TA DA er boller i karry.

Min mors gode gamle boller i karry som jeg kunne spise hver dag hvis nogle spurgte mig (Madøre!) Ha Ha..

MEN veganske boller i karry? Ja den er ret tricky og derfor tog det også 3 år før den ramte bloggen.
Jeg er gået med den HELT klassiske. Ikke noget fekumdik med grøntsager eller sundheds-nudging. Her er der fuld valutta på klassisk cremet karrysauce og veganske “kødboller” lavet på tofu. Udviklingen af den HELT rigtige opskrift har taget tid og ét forsøg eller 5.
Vegansk karrysauce: Nemt.
Veganske kødboller: SVÆRT!!
MEN nu er de her og endelig spiller smag, konsistens og tilberedning.
Jeg anbefaler at du læser tips og tricks igennem længere nede samt opskriften godt igennem inden du starter. Så din klassiker bliver en klassiker i første forsøg!
Håber i vil elske veganske boller i karry ligeså meget som jeg, den er:

  • Klassisk opskrift uden kød
  • Saftige og faste boller lavet på tofu
  • Proteinrig
  • Krydret karrysauce
  • Vegansk eller vegetarisk boller i karry
  • Nem at lave
  • Børnevenlig
  • Perfekt vegansk hverdagsmad

Opskrift på nem veganske boller i karry

Reklamelinks er markeret med*
veganske boller i karry opskrift
Gem til madplan

Veganske boller i karry

Hjemmelavet karrysauce med saftige, faste "kødboller" lavet med tofu. Vegansk boller i karry er nem at lave og en sand familieklassiker. Server med ris, grøn salat samt syltede forårsløg for ekstra luksus.
5 fra 1 bedømmelse
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 4 personer
Forberedelse20 min
Tilberedelse20 min
I alt40 min

Ingredienser

Tofuboller:

  • 200 g fast tofu
  • 5 g loppefrøskaller
  • 70 g vand
  • 1 stk løg
  • 1 fed hvidløg
  • 45 g havregryn
  • 45 g solsikkekerner
  • 1,5 spsk gærflager
  • 1 tsk salt
  • Friskkværnet peber
  • ½ tsk revet muskatnød

Karrysauce:

  • 30 g smør
  • 3 tsk karry
  • 30 g hvedemel
  • 3 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dl madfløde
  • 1 tsk rørsukker
  • 1 tsk citronsaft
  • Salt, peber

Syltede forårsløg + Tilbehør:

  • 1 bundt forårsløg
  • ½ stk citron
  • 1,5 spsk rørsukker
  • 2 spsk hvidvinseddike
  • Ris

Tilberedelse

Tofuboller:

  • Forberedelse: Start med at ligge din tofu i pres så overskydende væde kommer ud. Jeg pakker tofublokken ind i et rent viskestykke og placerer en tung genstand ovenpå, fx. en tung gryde eller pande. Lad din tofu presse ca. 15 min.
    Lav et loppefrøæg ved at blande loppefrø og vand, rør sammen og sæt til side 10 min.
  • Lav tofu farsen: I lille blender kom havregryn, solsikkekerner samt gærflager og blend indtil helt findelt ala mel. Kom i skål.
    I samme blender kommer du løg, hvidløg og din pressede tofu. Blend indtil homogen. Er din blender større anbefaler jeg du river både løg og hvidløg fint inden du tilsætter der til blenderen.
    Tilsæt dit loppefrøæg og blend igen til massen er samlet. Kom op i skål med din havregrynsblanding. Tilsæt salt, peber og fintrevet muskatnød. Saml dejen med dine hænder eller en grydeske. Den kan virke tør men så længe den hænger sammen er det helt perfekt. Stil på køl 5-10 min. inden de tilberedes. Du kan vælge at stege dem på panden eller i ovn.
  • Tilberedning af tofuboller: Form farsen til 10-12 runde boller.
    PÅ PANDE: Varm en pande op til middelhøj varme og tilsæt olie. Steg bollerne godt på alle sider og vend jævnligt så de holder deres form. Sku ned når de er brunet og lad dem stege færdig 2-3 min.
    I OVN: Tænd ovnen på 180° varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Fordel 1 spsk olivenolie på papiret og rul tofuboller heri inden de sættes i ovnen. Bages ca. 15-17 min. Vend gerne halvvejs.

Karrysauce:

  • I tykbundet kasserolle smelt smør ved middel varme. Når smørret er smeltet tilsættes karry, lad det brænde af ½ min. Tilsæt mel og pisk forsigtigt rundt indtil det samler sig og begynder at boble let, bliv ved at røre 1 minuts tid. Vi ønsker at "brænde" melsmagen af før vi fortsætter.
    Tilsæt nu grøntsagsbouillon lidt af gangen. For hver gang pisker du godt til så saucen bliver lind og jævn. Ved at tilføje bouillon af flere omgange undgår du en klumpet sauce. Tilsæt til sidst madfløden. Når alt væden er tilsat og saucen cremet, smager du til med citronsaft, salt og peber. Smag til hvis du ønsker ekstra karry.
    TIP: Jeg bruger Naturli' madfløde men ønsker de en vegetarisk version kan du bruge almindelig madfløde.

Servering:

  • Syltede forårsløg: Rens og skær forårsløg i ringe og kom i skål. Vend med skal og saft fra ½ citron, rørsukker samt hvidvinseddike. Lad det trække ca. 10-15 min.
  • Server boller i karry med ris, syltede forårsløg og et drys karry.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Vegansk hverdagsmad – Boller i karry

Klassiker og hverdagsmad går i vores familie hånd i hånd.
Det er netop opskrifterne vi hiver frem når hverdagen kører for fuld drøn og vi skal lave aftensmad uden at tænke for meget over det.
Klassikerne ender med at sidde på rygraden og kan til sidst laves uden at kigge på opskrift. Jeg håber dagens boller i karry vil blive en klassiker hjemme ved jer.
Retten er simpel, smager dejligt og i kan nemt tilpasses jeres familie og behov.

Vegansk karrysauce med tofu kødboller

Før vi dykker ned i ingredienser, tips og tricks og ideér til servering vil jeg lige slå endnu et slag for dagens ret. Er du som jeg opvokset med boller i karry men stadig ikke funder opskriften uden kød som stadig er fuld af smag og gode råvarer. SÅ er dagens opskrift for dig.

I dagens opskrift på veganske boller i karry har jeg valgt at være så tro mod originalen som mulig. Nogle gange skal man ikke ændre på det, der netop er en klassiker!
Det betyder skøn opbagt sauce med rigelig karry samt veganske kødboller baseret på tofu. Mine minder om boller i karry er tydelige og særligt min mors hjemmelavede kødboller som blev baseret på kød, havregryn, æg, løg og krydderier. NETOP den kombination har jeg forsøgt at genskabe, ingen ekstra grøntsager eller hokus pokus.
Dagens opskrift er ren nostalgi på vegansk manér.

veganske boller i karrysauce

Sådan laver du veganske boller i karry:

Lad os se nærmere på de 3 elementer til dagens opskrift til veganske boller i karry. Vi starter med veganske kødboller lavet på tofu. Læs gerne mine tips og tricks til råvarer samt de 2 måder for tilberedning så du er helt klar til at lave tofu-boller.

Veganske “kødboller” med tofu:

  1. FAST TOFU
    • Jeg anbefaler neutral tofu fra Aldi (små pakker i plastik på køl), Nagel og Urtekram.
  2. LOPPEFRØÆG
    • Når vi blander loppefrøskaller og vand bliver det til en klistret samlet masse som vi bruger i erstatning for æg. Loppefrøæg hjælper vores tofuboller med at holde formen og binder farsen sammen.
    • Loppefrøskaller kan købes i diverse supermarkeder. Jeg bruger varianten fra netto “ØGO”. Der kan være forskel på massefylden, men så længe du vejer mængden af i gram, kan alle varianter bruges.
    • Ønsker du at udelade loppefrøskaller kan du tilsætte et hørfrøæg.
  3. LØG + HVIDLØG
    • Vi bruger almindelig løg. Er dit løg meget stort brug blot 1/2. Kan du derimod rigtig godt lide hvidløg kan du bruge 2 stk.
  4. HAVREGRYN
    • Ønsker du glutenfri tofuboller bruges glutenfri havregryn.
  5. SOLSIKKEKERNER
    • Du kan erstatte med valnødder eller cashewnødder.
  6. KRYDDERIER
    • Tofu-bollen er krydret helt simpelt så det minder om de klassiske kødboller. Vi smager til med salt, peber og muskatnød. Udelad endelig ikke muskatnød det giver en virkelig lækker kant til bollerne da tofu er meget smagsløst.
  7. GÆRFLAGER
    • Tofu er smagsløst og kedeligt i sig selv, så for at opnå mere dybde og umami tilsætter vi gærflager.
    • Jeg køber denne variant der også findes i Meny og Føtex.

Tilberedning tofu kødboller:

Tofu kødbollerne kan tilberedes både i ovn og på pande, afhængig af hvad du bedst kan lide. Panden giver en lækker sprød kant og gør dine boller bedre holder faconen i saucen hvor du derimod ved ovn slipper for at stå med stegepande og stegeos.
Jeg fortrækker personligt panden, da den lækre kant og sprødhed gør godt for det færdige resultat.

  • PANDE:
    • Tofu-bollerne formes og en god pande varmes op til middel-høj varme. Tilsæt olie + smør eller blot 1 af delene.
    • Steg bollerne på alle sider. Sørg for at vende dem jævnligt så de beholder deres runde form. Når de er flot gyldne på alle kanter skrues der ned for varmen og de steger færdig 3-5 min.
  • OVN:
    • Forvarm ovnen til 180 grader varmluft og klargør bageplade med bagepapir og dryp med lidt olie Form tofu-bollerne og placer på pladen og tril dem i olien så de alle er dækket. Bag dem ca. 15 min. indtil let gyldne, vend dem gerne halvvejs.

Vegansk karrysauce:

Klassisk lækker karrysauce lavet fra bunden som opbagt sauce. Helt ligesom klassikeren blot med lidt andre ingredienser for vegansk version. Ønsker du en karrysauce baseret på grøntsager kan du bruge opskrift på karrysauce med gulerod og sød kartoffel.

  1. SMØR
    • Jeg bruger Naturli´ smørblok.
    • Du kan bruge almindelig smør hvis du ønsker vegetariske boller i karry.
  2. KARRY
    • Vores vigtigste krydderi som bærer retten.
    • Brug en god og frisk karry. Der kan være stor forskel på kvalitet og smag alt efter mærke, samt hvor længe dine krydderier har været åbne.
  3. HVEDEMEL
    • Klassisk hvedemel til at lave vores “smørbolle” til klassisk opbagt sauce.
    • Husk at lad melen svitse af sammen med smørret indtil den bobler. Ca. et lille minut. Dette er vigtigt da melsmagen svitses væk og vi ikke ender med en karrysauce som smager af mel.
  4. GRØNTSAGSBOUILLON
    • Jeg bruger en helt klassisk fra “ØGO” i netto.
  5. MADFLØDE
    • Jeg bruger Naturli´ madfløde der bl.a. fåes i Netto.
    • Ønsker du vegetarisk karrysauce kan du bruge en helt normal madfløde.
    • Du kan erstatte med fuldfed kokosmælk, men vær opmærksom på denne vil smage igennem.
  6. SALT OG PEBER
    • Husk at smage saucen til og juster med salt, peber og evt. yderligere karry.
  7. RØRSUKKER OG CITRONSAFT
    • Runder saucen af. Smag evt. til om saucen skal have en smule ekstra sukker eller syre inden du kommer tofu-bollerne i saucen.

Tilbehør veganske boller i karry:

  • RIS / ANDEN TYPE STIVELSE:
    • Vælg dine favorit ris; Hvide, sorte, røde eller vilde.
    • Du kan også servere pasta, gnocchi eller stegte kartofler til retten.
  • SYLTEDE FORÅRSLØG:
    • Giver lige et ekstra skud lækkerhed. Sød, syrlig og let skarphed fra løg. Perfekt sammen med de milde tofu-boller og let krydrede karrysauce.

Tips og tricks til den bedste veganske boller i karry:

  1. Smag til:
    • HUSK altid at smage maden til, da vores smagsløg varierer.
    • Smag karrysaucen til med salt, peber, karry samt evt. ekstra syre og sødme.
  2. Hvilken tofu anbefaler jeg?
    • Jeg anbefaler neutral tofu fra Aldi (små pakker i plastik på køl), Nagel eller Urtekram.
  3. Kan jeg erstatte tofu?
    • Du kan ikke udskifte tofu i tofu-bollerne.
    • Ønsker du at udskifte tofu prøv: 2 dåser hvide bønner (drænet og skyllet), veganske kødboller på sorte bønner eller grøntsager bagt i ovnen og vendt med saucen.
    • Du kan købe færdiglavede veganske “kød”boller og servere i din veganske boller i karry.
  4. Blend din fars godt sammen:
    • Vær omhyggelig med at blende og blande din tofu-fars sammen så loppefrøægget er fordelt og ikke ender med at lave klumper i farsen. Jeg bruger mine hænder når jeg samler farsen til sidst.
  5. Skal jeg bage eller stege mine veganske kødboller?
    • Se vejledning længere oppe.
  6. Vegansk eller vegetarisk boller i karry:
    • Retten kan nemt tilpasses dine præferencer og du vælger helt selv hvorvidt du bruger veganske “mælke”produkter eller blot de helt normale.
  7. Kan retten laves glutenfri?
    • Ønsker du veganske boller i karry som ligeledes er glutenfri erstattes hvedemelet i saucen med glutenfri mel, men jeg har ikke testet dette.
    • Alternativt kan du udelade at lave opbagt sauce men tykne med majsstivelse.
    • Prøv glutenfri karrysauce lavet på grøntsager.
  8. Holdbarhed på boller i karry:
    • Veganske boller i karry er bedst på dagen, da bollerne kan blive bløde i saucen.
    • Men du kan gemme retten 2-3 dage og herefter varme den igennem enten i mikroovn eller på komfuret. Alternativt kan du have boller og sauce adskilt på køl hvis muligt.
  9. Ekstra grøntsager til retten:
    • Ønsker du flere grøntsager kan du evt. servere med bagte karry-blomkål ved siden af eller i saucen.
    • Andre grøntsager som ville gå godt til: Bagt sød kartoffel, revet gulerod, bagt græskar, grillet/bagt squash, dampet broccoli.
    • Prøv en let spidskålssalat on the side. Eller en skøn og simpel fennikelsalat.
    • Top med æble i tern, agurk, revet gulerod mm.
    • Udskift karrysaucen med en baseret på grøntsager.
veganske boller i karry med forårsløg
Del indlægget med nogen du holder af
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments