Annonce

Veganske æg også kaldet “hørfrøæg” – En vegansk erstatning for æg

vegansk æg kaldet hørfrøæg

Savner du et alternativ til æg? Hvordan du opnår perfekte, svampede kager, sprøde cookies og lækre grøntsagsfrikadeller med veganske æg? Guiden vil vise hvordan du erstatter og bedst anvender “veganske æg”. Mine bedste tips og tricks til vellykket bagværk samt hvilke opskrifter du kan anvende.
Vi starter med hørfrøæg. Hvad er det og hvor kan du bruge dem? Nemt, hurtigt og med EN simpel ingrediens. Naturligt vegansk og glutenfrit.

Veganske æg – Guide til hørfrøæg ala hørfrøslim

3 essentielle K’er i livet.
KAGE…
KÆRLIGHED…
MER’ KAGE!!..

Men hvordan? Uden æg?
Kagerne falder jo sammen, smuldrer, er ubagte eller tørre?
NIKS – Læs med og lad jeres veganske kageeventyr begynde.

Jeg har været der! KAGEANGSTEN!! Hvordan skulle jeg erstatte æg i vegansk bagning?
Bage min berømte banankage til lillebror?
Lave muffins – pandekager – brownies?
Sveden piplede frem.
Mælk og smør var easy peasy – MEN æg?!!
Jeg måtte finde et alternativ – Et jeg kunne bruge som veganske æg i bagværk.

Løsningen var hørfrøæg – også kaldet hørfrøslim.

Vores bedste ven i brownies, cookies, grøntssagsfrikadeller, pandekager mm.
Læs med og lær hvordan DU opnår succes med hørfrøæg.

Ikke alle æg er ens – Guide til veganske æg

Æg er ESSENTIEL i mange opskrifter og kan være svært at gøre vegansk. Herunder kager, brød, omeletter, blødkogt æg, marengs, grøntsagsdeller og MEGET mere!

MEN fortvivl ikke – ALT kan laves vegansk, vi skal blot forstå hvad æggets funktion ER!

Det siger sig selv at blødkogt æg, omelet samt marengs ikke kan erstattes af hørfrøæg.
De kan ikke koges, piskes stive eller hæve.
MEN dermed ikke sagt det umuligt – LANGT FRA!!

Erstatning for æg – æggets funktion i en opskrift

For bedst at erstatte æg i vegansk bagværk samt madlavning er det vigtigt at forstå hvad æggets funktion er.
Æg kan have 3 funktioner:

  • Bindemiddel – Æg anvendes ofte til at binde ingredienser sammen. Fx. rørte kagedeje, cookies, pandekager og grøntsagsfrikadeller.
    Ægget kan sideløbende bidrage som hævemiddel ved at binde luft ind i dejen (piskning). Hvis dette er tilfældet kan lidt ekstra bagepulver være løsningen.

    + Hørfrøæg er særlig anvendelig i opskrifter hvor ægget anvendes som bindemiddel.

  • Hævemiddel – Når æg piskes dannes der luft som kan udnyttes i bagning. Nogle gange kun ved brug af æggehviden.
    Fx. lette kager, fromage, marengs, sukkerbrødsdeje (roulade).
    Dette resulterer i luftigt bagværk.

    – Hørfrøæg kan ikke erstattes i opskrifter hvor ægget udelukkende anvendes som hævemiddel eller i marengs.

  • Fugtgiver – Æg bruges ofte i opskrifter til at give fugt og bidrager samtidig med fedme fra blommen.
    Det gør din kage ikke smuldrer eller bliver tør men derimod svampet, holder sammen på grøntsagsfarsen og giver vores retter struktur ved hjælp af fedtstofferne.
    Dette kan betyde at du ved brug af et alternativ, i form af veganske æg, som hørfrøæg skal skrue lidt op i fedtstoffer for at få det bedste resultat.

    + Hørfrøæg kan bruges i opskrifter hvor æg anvendes som fugtgiver. Dog skal man være opmærksom på fedtstoffer og hvorvidt der evt. skal tilføjes ekstra.
    Der findes andre gode ingredienser når vi taler erstatning for æg som fugtgiver. Herunder især frugtmos. Dette bruger jeg fx. i lækre sunde bananmuffins.


    MEN..
    Hvad så med blødkogt æg søndag morgen?
    Eller små fine marengs kys til fødselsdag?
    Jo, der er nogle helt åbenlyse eksempler hvor hørfrøæg simpelthen ikke vil gøre tricket. Dem hvor ægget har en helt anden funktion:

  • Pensling
  • Marengs
  • Scrambled eggs, omelet, blødkogt æg
  • Tærtefyld

    MEN der er ALTID en løsning.
    Silken + fast tofu, kikærtemel og aquafaba er blot et udpluk af de ingredienser vi kan bruge i erstatning for æg til fx. marengs, tærtefyld samt omeletter.

Aquafaba Guiden: Lær alt om aquafaba, hvordan du bruger det som erstatning for æg i bagning, madlavning samt hvordan du laver en perfekt vegansk marengs. Læs med HER.

I DAG handler det om HØRFRØÆG.

Hørfrøæg også kaldet hørfrøslim – Hvordan laves det?

vegansk æg kaldet hørfrøæg

Hørfrøæg laves ved at blande knust hørfrø med vand – Her opnår vi en gele-agtig konsistens der fungerer perfekt i bagning samt madlavning som et vegansk æg.
Smart ikke?!
Det = G.E.N.I.A.L.T !!


Da jeg først opdagede hørfrøæg var jeg ret skeptisk! Ville det virke?
MEN jeg er ærligt rimelig meget op og køre over HVOR godt det virker. Når man har de rigtige mål og forstår at bruge dem korrekt bliver veganske æg i bagning samt madlavning INTET problem.

Hvor køber jeg knust hørfrø?

Knust hørfrø kan enten købes billigt i på nettet eller laves selv.
Brug en rengjort kaffekværn eller lille blender og blend hele hørfrø indtil de er knuste.

Jeg har dog haft bedst erfaring med købte da de er mere ensartet. MEN du kan sagtens bruge de hjemmelavede, blot vær opmærksom på du ikke knuser dem helt til mel, men der stadig er struktur.

Følg min step for step guide og se videoen nederst i indlægget for at forstå teknikken samt se den rette konsistens ved hørfrøæg.
Jeg anbefaler samtidig at læse mine tips og tricks længere nede da der er nogle fælder som er vigtige at kende til når vi anvender hørfrøæg.

1. STEP: 1 spsk. (7 g.) knust hørfrø + 2,5 spsk. (37 g.) vand

2. STEP: Knust hørfrø og vand hældes sammen

3. STEP: Røres rundt og står 10-15 min (rør evt. undervejs)

4. STEP: Efter 15 min. = Blanding har dannet gele-ligende konsistens og er nu klar til brug

Brug af veganske æg – hørfrøæg

Hørfrøæg er GENIAL erstatning som veganske æg i mange opskrifter. Men det har sine begrænsinger som bla. de åbenlyse marengs, omelet mm.

Jeg vil ligeledes ikke anbefale at bruge hørfrøæg som erstatning for MANGE æg.
Her fungere æg ofte som hævemiddel og skaber struktur når kagen bages. Dette kan vi ikke genskabe med hørfrøæg.

Hvis du prøver at erstatte mere end 1-2 æg, må du derfor ofte lave andre ændringer for at opnå ønsket resultat, eller finde en opskrift som er designet til vegansk bagning.

Hørfrøæg fungere i opskrifter:

  • Brownie
  • Tunge kager
  • Cookies & Småkager
  • Pandekager
  • Vafler
  • Muffins
  • Gærbrød
  • Grøntsagsfrikadeller
  • Linsestege

Erstatning for æg – tips og tricks

  • Forstå din opskrift – Hvilken funktion har ægget?

  • Undgå opskrifter med mange æg – max. 1-2 stk

  • Find alternativ opskrift, evt. en der er udviklet vegansk – Hvis du er usikker på hørfrøæg eller skal erstatte flere end 2 æg vil jeg anbefale at finde en opskrift som er lavet vegansk eller indeholder færre æg.

  • Vær tålmodig og prøv dig frem

  • Øvelse gør mester Husk det kræver øvelse at forstå nye teknikker, herunder veganske æg. Håber denne guide vil gøre din bagning til en fest og du for succes. Men husk det kræver øvelse, tålmodighed samt en bunke gå-på mod.

  • Brug chiafrø i stedet – Har du ikke knust hørfrø på lager kan du de fleste tilfælde udskifte hørfrø med chiafrø.
    HUSK: 1 chiaæg = 1 spsk (13g) chiafrø + 2,5 spsk (37g) vand.


LETS BAKE! Hørfrø æggets mange muligheder

Som beskrevet er der flere muligheder i erstatning for veganske æg. Alt efter opskrifttype og æggets funktion. Jeg glæder mig til at dele mine opskrifter hvor jeg netop bruger hørfrøæg som erstatning.
Jeg har allerede klassisk banankage, gulerodsmuffins og MEGET mere i ærmet 😉

Prøv æblemuffins med marcipan – lavet på hørfrø æg: Opskrift HER

I kan ligeledes bage løs i sunde muffins samt cookies hvor frugtpure erstatter ægget.
Eller hvad med et lækkert groft glutenfrit rugbrød? Her er loppefrøskaller den hemmelige ingrediens som binder brødet sammen.

vegansk æg kaldet hørfrøæg

Hørfrøæg – Hørfrø’s mange fordele

Udover at være vores nye bage-ven bidrager hørfrø samtidig men mange gode næringsstoffer. Jamen win-win!!
Der har været megen snak om hvorvidt knust hørfrø kan holde sig uden at blive dårlige og skabe giftstoffer.
MEN dette har intet hold i sig. Jeg læner mig trygt op at Diætist Maria Feldings artikel.
Hørfrø ER utrolig sundt og indeholder bla:

  • Gode fedtstoffer
  • Rig på calcium, magnesium og jern
  • Kroppen optager bedre knuste hørfrø fremfor hele
  • Ca. 28% af frøets egen vægt er kostfibre

Nu er der blot at sige:
Klar, Parat, Start..
Værs’go at BAG 😉

Reklamelinks er markeret med*
hørfrø æg opskrift
Gem til madplan

Vegansk æg – kaldet hørfrøæg eller hørfrøslim

5 fra 7 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 1 stk
Tilberedelse1 minute
Hviletid13 minutter
I alt14 minutter

Ingredienser

Tilberedelse

  • Rør knust hørfrø sammen med vand i en lille skål.
  • Lad blandingen stå 10-15 min. indtil den danner en gele-agtig konsistens. Rør evt. undervejs. Kan ligeledes sættes på køl indtil brug.
  • Ønsker en hurtigere process brug da lunken/kogt vand.
  • Hørfrøægget er nu klar til brug.
    1 hørfrøæg = 1 standard æg

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments