Vegansk jordbærtærte med mazarinbund er sommerkagen alle elsker. Klassisk jordbærtærte med sprød mørdej, saftig mazarinbund, knasende chokolade, luftig creme og toppet med solmodne jordbær. Vegansk jordbærtærte som smager af originalen men er helt uden æg og mælkeprodukter. Overdådig, luksuriøs og sommerens ultimative dessert.
Klassisk vegansk jordbærtærte
Hvis jeg siger sommer + kage hvad tænker i? Jeg tænker:
J.O.R.D.B.Æ.R.T.Æ.R.T.E !!
Min absolut yndlings sommerkage!
Sprød mørdej, saftig mazarinbund, knasende mørk chokolade og fløjsblød vaniljecreme (Jeg spiser det fra skålen). Til slut toppet med solmodne jordbær.
Altså hvis det ikke er overdådigt og ren luksus så ved jeg snart ikke.
Vegansk jordbærtærte med mazarinbund har derfor været højt på listen af “jeg må bage”. Den er for mig indbegrebet af barndom, kærlighed og kage i én.
Sidste år tvistede jeg jordbærtærten og lavede den lækreste glutenfri jordbærtærte med marcipan-nødde bund. Den er simpel og lækker!
MEN jeg drømte stadig om den helt klassiske jordbærkage med mørdej og mazarinbund lavet uden æg og mælkeprodukter!
Sidste weekend gik jeg All-In og knækkede koden. Halleluja!!
Jeg hoppede af glæde og spiste vegansk jordbærtærte med mazarinbund som smagte helt klassisk og som originalen vi køber fra bageren.
Jeg har glædet mig til at dele opskriften på vegansk jordbærtærte med jer. Jordbærtærten smager himmelsk men også viser, at vi sagtens kan kreere uimodståelige desserter uden æg og mælkeprodukter.
Håber i vil ELSKE den ligeså meget som jeg!
Opskriften kommer først i indlægget, men jeg anbefaler at læse tips og tricks længere nede før du starter.
Vegansk jordbærtærte med mazarinbund
Ingredienser
Mørdejsbund
- 125 g hvedemel
- 30 g mandelmel
- 50 g flormelis
- 1 nip salt
- ½ tsk bagepulver
- 75 g vegansk smør
- 20-25 g kold vand
Mazarinmasse
- 150 g marcipan
- 100 g sukker
- 50 g vegansk smør
- 40 g plantemælk
- 30 g hvedemel
- 15 g majsstivelse
- ½ tsk bagepulver
- ½ stk citron
Vaniljecreme
- 200 g mandelmælk
- 50 g vegansk piskefløde
- 30 g rørsukker
- 1 stk vaniljestang
- 1 nip salt
- 1 nip gurkemeje
- 20 g majsstivelse
- 10 g kartoffelmel
- 1 dl vegansk piskefløde (til piskning)
- 1 tsk citronsaft
Topping
- 80 g mørk chokolade
- 300 g jordbær
Tilberedelse
Mørdejsbund
- Bland hvedemel, mandelmel, flormelis, bagepulver og salt i en skål. Skær kold smør i tern og smuldre det i melet så smørret er findelt. Tilsæt vand, start med 20g og saml hurtigt dejen. Undgå at ælte den. Pak den ind i husholdningsfilm eller kom i lufttæt beholder og sæt på køl mindst 30 min. gerne længere. *Mørdejsbund + mazarinmasse kan med fordel laves dagen før. Forbered ligeledes gerne din vaniljecreme dagen før.
Mazarinmasse + bagning
- Tænd ovnen på 175° varmluft med rist i midten.
- Rul på meldrysset bord din afkølede tærtebund ud så den er ca. 2 cm bredere end din form. Flyt forsigtig dejen over i formen, tryk den forsigtigt på plads og lad overskydende dej hænge over kanten. Kør med kagerulle langs kanten så du for en flot trimmet kant, juster med fingerspidser. Prik bunden flere steder og sæt i fryser imens du laver mazarinmassen.
- Riv marcipanen groft på rivejern og rør med sukker indtil fordelt, brug gerne dine hænder. Tilsæt blødt smør og pisk indtil homogen masse. Bland mel, majsstivelse og bagepulver og kom i skålen sammen med plantemælk og skal fra ½ citron. Pisk kort, kun lige indtil massen er jævn uden synligt mel.
- Kom mazarinmassen i din afkølede bund og bag 20-25 min indtil flot gylden. Lad tærten køle helt af i formen.
Vaniljecreme
- Flæk vaniljestangen of skrab kornerne ud. Brug 1 tsk. af rørsukkeret til at mase sammen med vaniljekornene så de skilles ad.I en lille skål piskes vaniljesukkeret og 1/2 dl af plantemælken sammen med majsstivelse og kartoffelmel så det opløses.
- I en lille gryde tilsættes resten af plantemælken, den tomme vaniljestang, 50g piskefløde, resterende rørsukker, gurkemeje og evt. nip salt. Tilsæt ligeledes din vanilje/majsstivelse blanding. Rør godt rundt. Kog blandingen op under lav varme mens du pisker løbende. Cremen vil tykne og komme i kog, dette kan tage 8-10 min. Lad cremen koge kort til den er godt tyknet. Husk at piske konstant da den ellers brænder på.Cremen tages af varmen og kommes i en ren skål. Dæk med husholdningsfilm og kom i køleskab indtil kold. Kan med fordel laves dagen før. *Har du ikke tid til hjemmelavet kagecreme kan du bruge den færdige blanding fra Dr. Oetker med vaniljesmag. Find link i indlægget.
Samling
- Smelt chokoladen over vandbad og fordel på din afkølede mazarinbund. Lad tærten køle af så chokoladen størkner, stil evt. i køleskal eller fryser hvis det skal gå stærkt.
- I stor skål pisk 1 dl piskefløde med citronsaft indtil helt stift. Det kan godt tage 5-10 min. Fjern filmen fra vaniljecreme og pisk den godt igennem. Rør forsigtigt lidt af flødeskummet i cremen og vend herefter forsigtigt resten i. At gøre det af 2 opgange kan sikre et mere luftigt resultat. Fordel cremen ovenpå tærtebunden. *Du har evt. en smule for "meget" creme. Server gerne resten ved siden af så din tærte stadig kan skæres.
- Skær jordbær i ønsket størrelse og fordel forsigtigt ovenpå cremen. Stil på køl indtil servering. Jordbærtærten er bedst samme dag men rester kan opbevares på køl med låg på 1-2 dage.
Køkkenudstyr
- Tærteform med løs bund Ø 24 eller Ø 22
Egne noter
Vegansk jordbærtærte er:
- Sommerfavoritten
- Sprød mørdejsbund
- Smagfuld og saftig mazarinbund
- Sprød chokolade
- Luftig hjemmelavet vaniljecreme
- Solmodne jordbær
- Overdådig
- Luksuriøs og..
- “Alt jeg behøver at spise lækker”!!
Vegansk jordbærtærte med marcipan og vaniljecreme
Klassisk jordbærtærte er efter mit hoved opbygget af 5 steps. Sammen komplimenterer de hinanden og resultatet er lækkert og smagfuldt. Denne opbygning genskaber vi, i vores veganske jordbærtærte med mazarinbund og hele piv-tøjet.
Der er IKKE sparret på noget. Der er smør, sukker, hvedemel og det er præcis som det skal være! LOVE IT.
*Hele opskriften ligger nederst i indlægget.
Vegansk jordbærtærte 5 steps:
MØRDEJSBUND:
Sprød og porøs præcis som en klassisk mørdej. Mørdejen laves med vegansk smør’blok som smuldres i mel og flormelis og til sidst samles med vand. Husk du må ikke ælte din mørdej, den skal blot hurtig samles inden den kommer på køl.
Ælter du din mørdej for længe risikerer du den knækker og trækker sig sammen under bagning.
*Jeg har sneget lidt mandelmel i dejen for at give mere smag og sprødhed. Har du ikke mandelmel kan det erstattes af tilsvarende hvedemel.
MAZARINMASSE:
Marcipan, smør, sukker og plantemælk. Vegansk mazarinmasse er klassisk men uden æg. Saftig og smagfuld.
*Vigtigt du lader din kage køle af, så din mazarinbund kan samle sig.
MØRK CHOKOLADE:
Sprød mørk chokolade er prikken over i’et.
*Jeg bruger en god variant på 70-85% men vælg din egen favorit.
VANILJECREME:
Hjemmelavet vaniljecreme uden æg og mælkeprodukter men stadig luftig og lækker.
*Få tips og tricks til den bedste vaniljecreme i afsnittet herunder.
JORDBÆR:
Saftige, solmodne danske jordbær! Det bliver ikke mere dansk end det. (Måske lige hvis du har plukket dem i baghaven) 😉
Skær dem som du ønsker og server evt. med lidt mynteblade og finthakket chokolade.
Hjemmelavet vegansk vaniljecreme
Jeg har siden barnsben ELSKET vaniljecreme og spiser det direkte fra gryden. Haha!
Men er der noget bedre end luftig, fløjsblød creme med vaniljeprikker?!
Vegansk vaniljecreme kan være lidt tricky, da den laves uden æg og mælkeprodukter. Mælken erstatter vi med plantemælk og ægget udelader vi. I stedet bruger vi lidt ekstra stivelse for at opnå korrekt konsistens.
Dagens kagecreme adskiller sig lidt fra de tidligere på bloggen da den er lavet med en kombination af majsstivelse samt kartoffelmel som jævning. Jeg læste at dette skulle give en mere cremet og “let” creme. Efter at teste begge variationer er jeg enig. En kombination giver en mere fløjlsblød creme som stadig er fast, i forhold til majsstivelse alene som kan gøre cremen ret stiv og “slimet”.
KAGECREME TIP: Kombination af majsstivelse og kartoffelmel giver en mere fast og fløjlsblød creme. Du kan bruge ren majsstivelse i stedet for kartoffelmel, men cremen vil virke lidt mere “slimet” og ikke så homogen. Erstat da kartoffelmel med tilsvarende mængde majsstivelse.
NEM KAGECREME TIP: Har du ikke tid og lyst til at lave din egen vaniljecreme kan du købe Dr. Oetker med vaniljesmag som er vegansk. Brug 1/2 brev og tilsæt 1,5 dl soyamælk. Efter afkøling vendes cremen med 1 dl pisket soyafløde (tilsæt 1 tsk. citrinsaft for en stiv skum). Hele fremgangsmåden står på deres hjemmeside.
Tips og tricks til vegansk jordbærtærte
- Ælt ikke din mørdej:
- Pas på ikke at ælte mørdejen når du tilsætter væde. Du skal blot lige samle den og herefter på køl.
- Hvilken tærteform anvender jeg?:
- Jeg anvender tærte form på 24 diameter med løs bund. Jeg vil kraftig anbefale at bruge en tærteform med løs bund da du ellers ikke kan befri din tærte fra formen. Har du ikke en med løs bund ville jeg lade tærten blive i formen.
- Smør ikke din tærteform:
- Smør ikke din tærteform inden du beklæder den med mørdejen. Smørret i dejen vil gøre den slipper kanterne.
- Husk at prik huller med gaffel i mørdejen inden du fylder den med mazarinmasse.
- Hvilken vegansk smør anvender jeg?
- Jeg bruger smør’blok fra naturli’.
- Vær obs. på køl, frys og bagetider:
- Læs opskriften godt igennem, så du har styr på tiden og ikke behøver springe steps over for at nå at færdiggøre den.
- Lad din tærte køle af i formen:
- Efter din tærte er bagt skal den køle helt af i formen før din mazarinmasse kan sætte sig.
- Hav tålmodighed og prøv ikke at befri den fra formen før den er afkølet. Lav den med fordel dagen før.
- Pisk soyafløden med citronsaft:
- Vaniljecremen røres op med stiftpisket soyafløde. Modsat traditionel fløde kræver soyafløde lidt syre for at ville blive rigtigt stift. Tilsæt lidt citronsaft og pisk 5-10 min indtil hel stift. Din fløde skal være med stiv end traditionel fløde da cremen ellers vil falde sammen.
- Udskrift jordbær med andre sommerbær:
- Ønsker du en sommertærte med bær?
- Mulighederne er mange. Prøv at udskift jordbær med hindbær, blåbær, ribs, solbær eller en blanding.
Forbered din jordbærtærte i god tid:
Jordbærtærte kræver kærlighed og lidt tid før den kan stilles på bordes og nydes. Start gerne i god tid og forbered så meget som muligt, så du sikrer et godt resultat.
Du kan forberede følgende dagen før:
- Forbered mørdej og kom på køl.
- Du kan med fordel også forberede mørdej + mazarinmasse og bage bunden, så har den mulighed for at køle helt af natten over.
- Når din tærte af køle helt af, kan du ligeledes toppe den med smeltet chokolade og stille på køl til dagen efter. Husk at dæk den med låg eller ligende.
- Forbered kagecreme og sæt på køl. Dagen efter piskes den let igennem og vendes med pisket soyafløde.
Min bedste opskrift på vegansk jordbærtærte
NU er der kun at sige – Glædelig jordbærtærte bagning!
Jeg håber den vil bringe smil, gode stunder, nydelse og glæde.
God fornøjelse og kæmpe god sommer!
Få jordbærtærten hængene på din væg! – Jeg har designet plakater og jordbærtærten er iblandt. Kig med HER hvor du finder farverige og madglade plakater til køkken og hjem.