Tofu grillspyd med karrymarinade er sprøde, tilfredsstillende, nemme at lave og perfekt til sommer. Server vegansk grillmad med sprøde grøntsager, hummus og brød som tilbehør. Lækre tofuspyd med den bedste karrymarinade er et must try til sommerens grillaftener.
Lækreste grillspyd med tofu
Sommertid = Grilltid = God mad !
Nogle ting hører unægtelig sommeren til og jeg glæder mig hvert år – Selvfølgelig taler vi mad relateret 😉
Sommeren byder på grillmad, masser is, nyplukkede bær og kartofler. Ahmen DET er himmelsk.
Sidste uge fik i opskriften på sunde hjemmelavede is, perfekt i sommervarmen som sund dessert, snack eller “bare fordi”.
I dag fyrer vi op for grillen og laver tofu grillspyd.
Vi serverer sprøde tofuspyd med krydret karrymarinade, grønt, hummus og brød. Overdådig og nem vegansk grillmad hele familien vil elske og du nemt kan variere med flere grøntsager eller anden tilbehør.
Tofu grillspyd er:
- Lækre og smagfulde
- Sprød overflade og blød midte
- Perfekt krydret og let spicy
- Sunde grillspyd
- Vegansk og glutenfri
- Proteinrige
- Nemme at lave
- & perfekt til sommerens grillaftener
Opskrift på tofu grillspyd med tilbehør
NU er det kun af sige; pres, mariner, grill og NYD!
Håber i har en SKØN sommer med sol, god mad, smil og alt derimellem.
Tofu grillspyd med karrymarinade
Ingredienser
Tofu grillspyd
- 200 g fast tofu
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk tamari
- ½ stk lime
- 1 spsk mangochutney
- 2 tsk agavesirup
- 2 tsk sriracha
- 2-3 tsk karry
- Friskkværnet peber
- Evt. lidt salt
Tilbehør
- 1 stk hjertesalat
- ½ stk agurk
- 1 håndfuld cherrytomater
- ½ stk mango
- ½ stk lime
- 1 stk avocado
- Oliven
- 1 portion tzatziki
- 1 portion hummus
- Evt. 2 stk Pitabrød
- 1 portion lime syltede rødløg
Tilberedelse
Tofu grillspyd:
- Pres tofu: Tag tofu ud af emballage og hæld overskydende vand fra, skyl den herefter kort under koldt vand. Nu kan du lægge den i pres mellem 2 viskestykker med en pande eller anden tungt objekt over i ca. 15-20 min, således det overskydende vand bliver presset ud. *Se indlæg for tips til tofu og hvilke mærker jeg anbefaler.
- Lav marinade: Bland alle ingredienser til marinaden i en skål, brug saften fra ½ lime og gem den anden halvdel. Smag til med karry, salt og peber. Er den lidt for stærk kan du tilsætte yderligere agavesirup. Skær din pressede tofu i store tern hvis du ønsker at sætte dem på spyd. Eller anden størrelse alt efter behov. Vend tofu tern i marinaden og sæt på køl minimum 30 min. Gerne længere eller natten over. Tofu i marinade kan holde sig 2-3 dage. Klargør imens tilbehør. *Bruger du træ grillspyd husk at ligge dem i kold vand 10 min. inden brug.
- Tilberedning grill / grillpande: Sæt tofu på spyd og gem overskydende marinade i skålen. Varm din grill eller grillpande op til medium-høj varme og steg tofuspyd 4-6 min. på alle sider indtil lækre sprøde og gyldne. Du kan med fordel pensle med overskydende marinade løbende samt når du fjerner spydende fra varmen. Server tofuspyd med grønt, hummus, tzatziki og limerødløg. *Se indlæg for tips til at tilberede din tofu i ovnen.
Tilbehør:
- Lime rødløg: Skær rødløg i tynde skiver, gerne på mandolinjern og kom i skål. Tilsæt limeskal, saft, sukker og æblecidereddike og vend rundt. Lad rødløg trække minimum 15 min. Vend gerne rundt 1-2 gange undervejs.
- Tilbehør: Klargør hummus samt tzatziki. Snit hjertesalat og skær agurk i tern. Klargør mango ved at fjerne skind og skære i små tern, vend med saft fra 1/2 lime. *Hummus, tzatziki samt limerødløg kan med fordel laves i god tid eller dagen før hvis det skal gå stærkt.
- Servering: Lun pitabrød og server tofu grillspyd med grønt, hummus, tzatziki, limerødløg samt resterende tilbehør.
Egne noter
Marinade til grillspyd – Krydret karrymarinade + noter
Dagens marinade til tofu grillspyd er nem, krydret og sammensat af nogle af mine favorit produkter jeg altid har i mit basiskøkken.
*Find hele opskriften samt vejledning nederst i indlægget.
*Lyst til at læse mere om hvilke råvarer, krydderier mm. jeg altid har i mit køkken: Læs med i vegansk basislager.
GRILLMARINADE TIL TOFUSPYD:
- Olivenolie
- Du kan udskifte med rapsolie. Er du vild med ristet sesamolie kan du også bruge dette.
- Limesaft
- Jeg anvender ofte lime i mine retter samt marinader da jeg elsker limes aromatiske og friske smag. *Kan erstattes af citron, men giver et andet udtryk.
- Tamari
- Saltet smag med umami. Kan erstattes af soyasauce.
- Mangochutney
- Giver sødme og lidt styrke. Brug din favorit. Har du ikke mangochutney brug da samme mængde agavesirup i stedet.
- Agavesirup
- Sødme til marinaden. Spiser du vegetarisk kan du evt. bruge honning.
- Sriracha
- Stærk og dyb smag til marinaden. Smag gerne til, og tilføj evt. lidt ekstra hvis du godt kan lide din marinade med bid.
- Karry
- Varm og krydret smag fra karry. Brug gerne en god variant da friskhed af krydderier spiller en stor rolle.
- Peber og salt
- Smag marinaden til med peber og salt. Men husk smagene udvikler sig på køl og når tofu grilles.
Hvordan laver du tofu grillspyd – step for step
På kort tid kan du forberede marinade, tofuspyd og være klar til at servere lækre tofuspyd til en skøn vegansk grillmiddag. Alt det kræver er 4 enkle steps:
- PRES DIN TOFU:
- For at få mest mulig smag ind i din tofu anbefaler jeg at du presser den 15-20 min. afhængig af hvilket mærke du anvender. Læs mere om dette i tips nedenfor.
- LAV MARINADE OG LÆG TRÆSPYD I VAND:
- Imens din tofu ligger i pres røres marinaden sammen. Smag til med ekstra karry og sriracha for ekstra styrke. Bruger du træspyd husk at ligge dem i koldt vand inden brug. Dette modvirker de brænder på grillen.
- MARINER OG KOM PÅ KØL:
- Skær nu din tofu i tern. Laver du spyd anbefaler jeg du laver store tern så de ikke falder af pinden. Vend tofu i marinaden og sæt på køl minimum 30 min. gerne længere.
- SÆT PÅ SPYD OG GRILL:
- Sæt dine tofu tern på spyd og grill dem over medium høj varme 4-6 minutter på alle 4 sider.
*Se tips nedenfor hvis du ønsker at tilberede dine grillspyd i ovn eller på pande.
- Sæt dine tofu tern på spyd og grill dem over medium høj varme 4-6 minutter på alle 4 sider.
7 tips og FAQ til veganske tofuspyd:
- Hvilken tofu er bedst?
- Tofu er en jungle og varierer utrolig meget i kvalitet og næringsindhold. Samtidig er det forskelligt hvad folk hælder til men efter at have smagt MANGE har jeg særligt 5 jeg anbefaler som alle har en god konsistens og smag. Jeg linker til billede så i kan genkende dem i butikkerne.
1. ASIATISK KØBMAND – Minder meget om den fra Aldi men lidt højere på protein og fedt.
2. LE TRANG – Dansk produceret tofu i høj kvalitet. Kan købes i Irma og hos flere asiatiske købmænd. Ret dyr, men god.
3. NAGEL – Rigtig god tofu, skærefast og nem at presse. Kan bla. købes i Kvickly.
- Tofu er en jungle og varierer utrolig meget i kvalitet og næringsindhold. Samtidig er det forskelligt hvad folk hælder til men efter at have smagt MANGE har jeg særligt 5 jeg anbefaler som alle har en god konsistens og smag. Jeg linker til billede så i kan genkende dem i butikkerne.
- Pres din tofu for optimal resultat:
- Afhængig af din tofu vil jeg anbefale du presser den ca. 20 min. Her presser du ekstra vand ud og din tofu kan hermed optage mere marinade efterfølgende.
*De 65 tofu jeg anbefaler ovenfor presser jeg alle i ca 15-30 min. inden brug.
- Afhængig af din tofu vil jeg anbefale du presser den ca. 20 min. Her presser du ekstra vand ud og din tofu kan hermed optage mere marinade efterfølgende.
- Skal jeg lade min tofu trække i marinaden?
- Jeg anbefaler kraftigt du lader din tofu trække i marinaden i mindst 30 minutter. Her vil tofuen suge marinaden til sig og du får meget mere smag.
Du kan snildt marinere din tofu i god tid og lade den trække på køl, det gør den kun endnu mere smagfuld. Tofu i marinade kan holde sig 2-3 dage på køl inden det grilles.
- Jeg anbefaler kraftigt du lader din tofu trække i marinaden i mindst 30 minutter. Her vil tofuen suge marinaden til sig og du får meget mere smag.
- Kan jeg stege min tofu på panden eller ovn i stedet?
- Du kan godt tilberede din tofu enten i ovn eller på pande (evt. grillpande hvis du har dette):
- TILBEREDNING OVN: Følg opskrift som beskrevet med at presse tofu samt marinere. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft og klargør bageplade med bagepapir. Bag tofu 20-25 min. indtil sprød og gylden. Vend gerne et par gange undervejs. Du kan vælge at sætte tofu på spyd eller blot lave tern på bagepladen ligge separat.
- TILBEREDNING PANDE: Følg opskrift som beskrevet med at presse tofu samt marinere. Opvarm pande til middel-høj varme. Når panden er godt varm steges tofu 4-6 min på alle sider. Du kan vælge at sætte tofu på spyd eller blot stege tern separat.
- Holdbarhed og opbevaring af tofuspyd:
- Efter du har vendt tofu i marinade kan den holde sig 2-3 dage inden tilberedning. Efter tilberedning kan tofu opbevares på køl og holder sig frisk 2-3 dage.
- Efter du har vendt tofu i marinade kan den holde sig 2-3 dage inden tilberedning. Efter tilberedning kan tofu opbevares på køl og holder sig frisk 2-3 dage.
- Husk at lægge træspyd i blød:
- Bruger du træspyd er det vigtigt de lægges i blød inden så du undgår de brænder på grillen.
- Bruger du træspyd er det vigtigt de lægges i blød inden så du undgår de brænder på grillen.
- Brug grøntsager på dit spyd sammen med tofu:
- Du kan snildt tilføje ekstra grønt på dine grillspyd sammen med tofu. Prøv fx. svampe, peberfrugt i tern, tomater, squash eller aubergine. Lav evt. ekstra marinade så du har nok til både tofu og grøntsager.
Vegansk grillaften med tofuspyd
Klar til grillaften med tofuspyd, lækkert tilbehør og gode mennesker?!
At spise plantebaseret behøver LANGT fra at være kedeligt, uden sommer grillaftener eller is til dessert. Tofu grillspyd er en skøn måde at invitere på vegansk grillaften hvor alle kan være med. I kan samtidig grille grøntsager og måske endda frugt til dessert. (Grillet ananas med vaniljeis, siger det bare 😉 )
Du kan servere tofu grillspyd til alverdens tilbehør, i pita, wraps eller som del af buffet. Find inspiration til salater, hummus samt andet skønt tilbehør nedenfor.
Tofu grillspyd – Forslag til servering:
- Traditionel butterbean hummus – Kan også laves med kikærter
- Cremet peberfrugt hummus
- Let spicy linsehummus med gulerødder
- Tzatziki med mynte og lime
- Sommersalat med quinoa og appelsinvinaigrette
- Grøn salat med lime vinaigrette
- Server tofuspyd til vegansk ristaffel (i stedet for stegt tofu i saucen)
- Server med ranch dressing, grønt og pitabrød ala denne salat (udelad falafler og server med tofuspyd i stedet)