Forårssalat med fennikel, avocado og limevinaigrette

forårssalat med fennikel, rødbede og limevinaigrette

Skøn forårssalat med sprød fennikel, agurk og cremet avocado. Krydret med aromatisk dild, mæthed fra edamamebønner og serveret med sød-syrlig limevinaigrette. Kronen på værket er marinerede artisokker og ristede kerner. Frisk og mættende salat der er skøn som tilbehør eller måltidssalat.

Forårssalat med limevinaigrette

Kan i dufte det? ..FORÅR !!
Solen har fundet sin varme, dagene er blevet lysere, fuglene synger og de spæde forårsgrøntsager er på vej.

Dagens forårssalat er en bladning af sæsonens råvarer.
Vi er stadig i det spæde forår og marts er en måned med få nye sæsonråvarer. Vi venter på solen for endnu mere kræft og råvarerne pibler frem af den danske jord.
Lyst til at dykke ned i sæsonens råvarer? Læs mere om: marts måned.

Indtil da udnytter vi vinterens rødbede, leger med aromatisk dild, friskhed fra agurk samt anis-toner fra fennikel.
Serveret med syrlige marinerede artisokker, salte oliven, fedme fra avocado og knas fra kerner – Står vi med den skønneste forårssalat der kan være tilbehør til aftensmad eller spises som måltidssalat.

Jeg glæder mig til at dele dagens forårssalat og håber den vil skabe smil og glade maver. Forårssalaten er:

  • Frisk og let
  • Syrlig, sød, sprød og aromatisk
  • Hurtig at lave
  • Sund og mættende
  • Skøn som tilbehør eller måltidssalat
  • Fuld af næringsstoffer
  • Himmelsk tilfredsstillende!
forårssalat med fennikel og limevinaigrette

Tips, tricks + ingredienser til forårssalat

Dagens råvarer er sammensat af mine favoritter fra spæde forår, slut vinter, krydderurter, kerneblanding samt en skøn dressing lavet på lime.
Jeg elsker at dampe min rødbede og herefter bruge i salater, men du kan bruge den rå, enten i små tern eller revet på rivejern. Læs herunder og få mine tips og tricks til de enkelte råvarer.

DAGENS INGREDIENSER + TIPS & TRICKS:

  • Edamamebønner:
    – Optøet fra frost. Prøv også med kogt quinoa i stedet.

  • Dampet rødbede:
    – Jeg koger og fjerner skrællen fra rødbeder, inden de afkøles og herefter bruges i salaten. Jeg koger ofte en hel pose af gangen og bruger som foodprep, til alt fra salater, bowls, wraps eller russisk salat.
    Brug rå rødbede: Enten i små tern eller revet på rivejern.
    Bag rødbeden: Brug opskriften på sennepsbagte rødbeder. Smager fortrinligt i denne salat.
    – Udelad rødbede eller erstat med rå gulerod eller radiser i tynde skiver.

  • Agurk:
    – Jeg skærer den over på langs og fjerner kernerne. Herved undgår jeg salaten bliver smattet og våd.

  • Fennikel:
    – Skåret tyndt på mandolinjern.

  • Dild:
    – Giver den lækreste aromatiske duft og smag. Jeg holder virkelig meget af dild og bruger den ofte i mit køkken.
    – Kan erstattes af persille.

  • Avocado:
    – Giver fedme og cremethed til salaten.
    – Kan erstattes af/eller suppleres med feta. Enten vegansk eller vegetarisk.

  • Marinerede artiskokker:
    – YUM!! Total undervurderet spise. Køb gerne en god kvalitet.

  • Oliven:
    – Brug dine favoritter eller udelad.
    – Kan erstattes af en smule kapers for saltet smag.

  • Ristet kerneblanding:
    – Spiser jeg til og på ALT.
    – Jeg rister en stor portion af: Hel boghvede, sesamfrø, solsikkekerner.
    – Ristes på varm pande indtil de begynder at dufte og tager let farve. Pas på det går stærkt!! Lad afkøle og opbevar i glas eller beholder.
    – Brug kerneblanding på alt fra yoghurt, salater, grød eller gryderetter.

Limevinaigrette – Skønt pift

Ingen salat uden en fortrinlig dressing! Her samles smagene og binder smagsoplevelsen sammen.
Forårssalaten serveres med sød-syrlig lime vinaigrette som giver et frisk pust og lethed til salaten som gør den oplagt som tilbehør, da smagene ikke dominere.

Forårssalaten kan snildt serveres med andre typer dressing alt afhængig af kontekst. Bruger du den som tilbehør, vil appelsinvinaigrette passe formidabelt, da den ligesom limevinaigretten ikke overdøver i smagen.

Spiser du salaten alene som måltidssalat, ville tahin-miso dressing eller gurkemejedressing være yderst lækket. De er alle sunde, smagfulde og har en særlig dybde, hvilket komplimenterer den friske salat samt let bitre rødbede.

Måltidssalat eller tilbehør

Jeg elsker at spise en god og mættende salat til frokost eller aftensmad, evt. sammen med en god bolle eller rugbrød.
Dagens forårssalat indeholder gode proteiner fra edamame, kostfibre fra rødbede og sunde fedtstoffer fra bla. avocado og kerner. En skøn kombination som holder en mæt længe og tilfredsstiller alle sanser.
Leg gerne med dressing, topping og tilbehør. Se alle veganske opskrifter her.

forårssalat med fennikel og limevinaigrette

Opskrift på forårssalat

NU er der kun at sige; Lad os fine grøntsagerne frem, riste kerner og ryste en god dressing.
God fornøjelse, og glædeligt forår!

forårssalat med fennikel, rødbede og limevinaigrette

Forårssalat med fennikel

Skøn forårssalat med fennikel, agurk og avocado. Server med sød-syrlig limevinaigrette, artisokker og ristede kerner. Nem salat som tilbehør eller måltidssalat.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer (Tilbehør)
Forberedelse15 min
I alt15 min

Ingredienser

  • 200 g edamamebønner (optøet)
  • ca. 200 g rødbede i små tern, kogt (evt. rå/se indlæg)
  • ½ pose feldsalat
  • ½-1 stk agurk
  • ½-1 stk fennikel
  • ½ stk lime, skal + saften
  • ½ bundt dild (ell. persille)
  • 1 stk avocado
  • 100 g artiskok (i lage)
  • 1 håndfuld oliven (uden sten)
  • 1 dl ristede kerner (boghvede, sesam, solsikkekerner)

Lime vinaigrette

  • ½ stk lime (skal + saft)
  • 2 tsk hvidvinseddike
  • 1 tsk grov sennep
  • 2 tsk agavesirup
  • 2-3 spsk olivenolie
  • Friskkværnet peber, salt

Tilberedelse

  • TIP: Læs gerne indlægget med tips + tricks til råvarer. Her giver jeg muligheder for bagte rødbeder samt andre ideér til salaten.
  • Start med at koge rødbeder, fjern skrællen og lad dem afkøle. Dette kan med fordel gøres i forvejen.
    *Kogte rødbeder kan holde 3-5 dage på køl i beholder.
  • Snit herefter agurk samt fennikel tyndt, gerne på mandolinjern. Vend sammen med limeskal, saft og hakket dild.
  • Rist dine kerner på varm og tør pande indtil de tager let farve og dufter, pas på, det går stærk. Rør eller ryst din dressing sammen. Smag til med agavesirup for sødme og tilsæt evt. ekstra olie for cremet konsistens.
  • Anret på ønsket fad, feldsalat i bunden, rødbeder i små tern, herefter agurk/fennikel blanding samt edamamebønner. Tilføj ⅓ af dressingen og vend let rundt.
  • Top med avocado, artiskokker, oliven samt kerneblandning og server med resterende dressing.
Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr
Del indlægget med nogen du holder af
Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments