Sprød, frisk sommersalat lavet med sæsonens råvarer. Serveret med skøn ranchdressing lavet på krydderurter, toppet med cremet avocado, sprøde græskarkerner og flager af knasende kokosbacon. Sund, frisk, sommerlig og fuld af smag og umami. Perfekt til sommerens grillaftener.
Sommersalat med cremet ranchdressing
De 3 S’er..
Solskin – Sommer – Salat..
Er der noget bedre?
Dansk sommer med solskin og lune aftner på terrassen. Venner og familie til grillmad, nye kartofler og selvfølgelig lækre sommersalater !
Så mangler vi bare et glas Aperol eller danskvand med æblecidereddike (it’s a thing haha)..
OG jordbærtærte til dessert..
Hvem sagde lige LUKSUS !
Dagens salat er:
- Skøn kombination af sæsonens råvarer
- Lette, sprøde og friske grøntsager
- Farverig smagsbombe
- Uimodståelig, cremet ranchdressing
- Toppet med knasende kokosbacon
- Perfekt tilbehør til sommerens grillaftner
- Fuld af umami
- Simpel og L.Æ.K.K.E.R..
Vegansk ranchdressing – Sund og cremet dressing
Dressingen er en skøn kombinationen af bitre krydderurter, fedme fra vegansk mayonnaise, lethed fra yoghurt og krydret med hvidløg, citron og et strejf sennep
Vegansk ranchdressing er smagfuld og perfekt til de friske grøntsager og den sprøde kokosbacon..
YEP du hørte rigtig vi laver kokos om til vegansk bacon “look a like”..
Hvordan tænker du…
PIFT: Lav gerne dobbeltportion af ranchdressingen. Den er perfekt som dip til både fritter og grøntsagsstænger eller som fyld i madpandekager lavet på spinat. YUM!
Kokosbacon – vegansk umami bombe
Kokosbacon a’ hva for noget?
YEP du hørte rigtigt: Røget, saltet – Umami! Vegansk kokosbacon.
Smagene der kendetegner bacon men lavet på kokosflager.
Kokos bliver forklædt i de klassiske smage, bagt i ovnen indtil sprødt og brugt som knas, drys og topping.
Jeg har LÆNGE tænkt på at prøve kokosbacon da jeg har set og hørt mange andre snakke om det.
NU måtte det være.
For hulen jeg burde have gjort det noget før.
Sprødt, knasende og fuld af umamismag. Perfekt topping og knas til salater, gryderetter, pastaretter ja endda som snack – HAPS!
Opskriften giver en lille portion – men gang endelig op hvis den skal bruges som snack eller der kommer gæster til grill aften. Kokosbacon er godt på ALT, også nykogte kartofler med krydderurter, ranchdressing og toppet med kokosbacon!
ÅHHH… det er en must try.
TIP TIL KOKOSBACON:
*Husk at bruge grove kokosflager også kaldet kokoschips:
De fåes bl.a. i denne variant – HER.
*Brug et glasfad eller bradepande uden bagepapir:
For at opnår den helt sprøde kokosbacon har jeg erfaret at brugen af glas fad eller bradepande uden bagepapir gør en stor forskel. De tørre bedre og får en perfekt skorpe.
Sommersalat med sæsonens råvarer
I ved jeg elsker at arbejde og udnytte sæsonens råvarer. Maj er snart på hæld men vi kan lige nå denne sommersalat og råvarer fra sæsonindlægget maj.
Fordelene ved at arbejde med sæsonens råvarer er mange. Bla. kan vi købe danskproduceret som er billigere, mere friskt og ofte helt uden sprøjtemidler – endda selv de konventionelle.
Det langt mere klimavenligt og vi vil naturligt spise varieret igennem året.
EN af de helt store fordele er SMAG og FRISKHED.
Tænk på sprøde ærter, solmodne tomater, søde jordbær samt nyopgravede kartofler. Sæson frugt og grønt er helt særligt.
Denne skønne sommersalat byder på forårets samt sommerens spæde grøntsager. Toppet med avocado som danmark desværre ikke kan producere. Men gå efter dem fra spanien, de er de mest bæredygtige. Salaten byder på:
- Friske ærter
- Sprøde radiser
- Solmodne tomater
- Skønne forårsløg
- Krydderurter
- Saftig agurk
- Feldsalat og spidskål
- Cremet avocado
- Poppede græskarkerner
- Dressing fuld af krydderurter
Sommersalat – lækkert tilbehør
Lækre salater er perfekt tilbehør til sommerens grill aftener. De er lette, friske og sprøde og sammen med fx. nye kartofler og plantebøffer på grillen har vi et skønt måltid. Server gerne med ekstra dressing, hummus og survarer.
- Lækker tzatziki – Frisk og cremet
- Butterbean hummus – Cremet, fuld af protein og hurtig at lave
- Lynsyltet fennikel med appelsin eller lime – Min nyeste afhænighed!!
- Eller klassikeren – Coleslaw! Blot udskift rosenkål med spidskål.
Jeg ville elske at høre hvis i prøver opskriften – Tag mig på Instagram @albertestengaard eller kommenter herunder – så jeg kan følge med i jeres madeventyr.
Nu der kun at sige – Let’s EAT..
Sommersalat med ranchdressing og kokosbacon
Ingredienser
Salat
- 1 håndfuld spinat
- ½ stk spidskål
- ½ stk agurk
- ½ bundt radiser
- 15 stk cherrytomater
- 100 g friskbælgede ærter
- 3 stilke forårsløg
- 1 stk avocado
- ½ bundt dild
- ½ bundt purløg
- ½ dl græskarkerner
- Kokosbacon (opskrift i boks herunder)
Ranchdressing
- 1 dl neutral yoghurt
- 50 g vegansk mayonnaise
- 1 spsk citronsaft
- 1 tsk dijonsennep
- 1 fed hvidløg
- ½ bundt dild
- ½ bundt purløg
- ¼ tsk flagesalt
- Friskkværnet peber
- 1 nip paprika
Tilberedelse
Salat
- Varm en lille pande op til høj varme med græskarkernerne. Når de begynder at poppe tilsættes ½ tsk. olivenolie og lidt flagesalt og de rystes godt rundt. Sluk for varmen og sæt til side.
- Anret på stort fad spinat i bunden. Massér fintsnittet spidskål med lidt æbleeddike ved at bruge dine hænder til at kramme det indtil det falder let sammen. Vend spidskålen med finthakket dild og purløg (gem resten til dressingen) og anret ovenpå spinaten.
- Skær agurken på langs og fjern kernerne med en lille ske. Snit agurk og radiser fint.
- Skær tomaterne i halve, bælg ærterne og snit forårsløget fint. Anret agurk, radise, tomater og ærter på fadet. Skær avocadoen i skiver og anret.
- Drys med græskarkerner, kokosbacon og server med ranchdressing.
Ranchdressing
- Pres hvidløg og fintsnit purløg samt dild. Rør alle ingredienser sammen og smag til med salt og peber.Savner du lidt sødme kan du tilsætte ½ tsk. agavesirup.
- Lad dressingen trække 30 min. på køl inden servering. Rester kan opbevares på køl 3-5 dage. Rør inden brug da den ellers kan skille.
Egne noter
Ingredienser
- 60 g grove kokoschips
- 1 spsk tamari
- 2 tsk ahornsirup
- ½ tsk røget paprika
- 1 tsk olivenolie
- 1 nip flagesalt
- Lidt friskkværnet peber
- Evt. nip hvidløgspulver
- Evt. ¼ tsk liquid smoke
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 140° varmluft og find ønsket glasfad eller bradepande frem. Undgå at bruge bagepapir.
- Bland alle ingredienser sammen i skål og vend kokoschips heri. Vend godt rundt. Lad dem marinere 5-10 min.
- Kom i fad og bag 15-20 min. indtil sprøde og gyldne. HUSK at vend ca. hver 5 min. Hold godt øje, det går stærkt til sidst og de kan hurtigt få for meget.
- Lad kokossen afkøle, det vil bliver sprødere når det afkøles helt. Brug kokosbacon på salater, gryderetter, sandwich eller som snack. Rester opbevares ved stuetemperatur i lufttæt beholder ca. 1 uge. Det er dog sprødest de første dage.