Karamelliseret tofu bowl

Sprød, smagfuld karamelliseret tofu!! Savner du en tofu opskrift som ikke blot smager godt men også har konsistens, sprødhed og struktur?
Karamelliseret tofu er alt dette med dens marinade baseret på asiatiske smage, tofu brækket i stykker for mere sprødhed og til slut serveret i den lækreste bowl.

karamelliseret tofu

Sprød karamelliseret tofu

TA’ DAAA’…
Som jeg ville sige med Anton (min nevø). For det passer perfekt til dagens opskrift på marineret tofu som vil få dig til at glemme ALT om smagsløst, gummi-agtig tofu, der giver en lyst til aldrig at prøve tofu igen!
I DAG håber jeg du giver tofu EN chance, da dagen tofu opskrift uden lyv er strøget direkte ind på min egen top 5 liste.

Her får vi nemlig sprødstegt karamelliseret tofu vendt i sur-sød-stærk marinade med rigelig umami og noter af karamel. På panden vil marinaden tykne og give dig det lækreste karamelliserede tofu, lige til at nyde i bowls, wraps eller som del af din favorit wokret.

Opskrift på karamelliseret tofu

Der er et par essentielle steps og tricks til hvordan du opnår perfekt tofu HVER gang og dem giver jeg dig længere nede i indlægget, samt en video med tilberedning af tofu.
Jeg håber du giver dig selv tid til at læse dem, for de vil unægtelig ændre din oplevelse af tofu. Præcis som de gjorde for mig da jeg var new-bee i tofu verdenen.
LET’S GO!

Reklamelinks er markeret med*
opskrift karamelliseret tofu
Gem til madplan

Karamelliseret tofu

Sprød, smagfuld karamelliseret tofu i asiatisk marinade. Nem at lave, hurtig at tilberede og perfekt i bowls, wraps eller taco.
4,8 fra 6 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 2 personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt25 minutter

Ingredienser

  • 250 g tofu
  • 1 spsk ristet sesamolie
  • 1,5 spsk sojasauce
  • 1 spsk agavesirup
  • 2 tsk sriracha
  • 1 spsk sød chili sauce
  • ½ stk lime
  • 1 fed hvidløg
  • 2 tsk friskrevet ingefær
  • 1 tsk majsstivelse
  • 1 spsk vand

Tilbehør bowl

Tilberedelse

  • Pres tofu: Start med at presse tofu fri for overskydende vand. Dette gøres nemmest ved at pakke tofuen ind i et rent viskestykke og placere et tungt objekt ovenpå, fx. en gryde eller en stak kogebøger. Lad tofuen presse 15 min. Forbered imens marinaden.
    *Du kan bruge 200-300g tofu afhængig af størrelsen på din tofu-pakke.
  • Marinade: I en skål bland ristet sesamolie, sojasauce, agavesirup, sriracha og sød chilisauce. Riv skallen og pres saften fra 1/2 lime. Riv hvidløg og ingefær fint og tilføj til marinaden og rør rundt. I lille seperat skål bland majsstivelse og vand, sæt til side.
  • Tilbered tofu: Varm en god pande op til høj varme og tilføj evt. lidt olie. Bræk tofuen i stykker og kom på panden. Gerne lidt større end mundrette, da det gør dem nemmere at tilberede, du kan altid brække dem undervejs på panden.
    *Når vi brækker vores tofu frem for at skære i tern for vi mere stegeoverflade = mere smag og sprødhed til vores tofu.
  • Steg tofuen indtil sprød på alle kanter, gerne 5-10 min. Lad dem ligge længe nok på hver ovreflade til at blive sprød og gylden. Sprødheden gør en stor forskel for det endelige resultat. Når tofuen er sprød skures ned til middel-lav varme.
    Bland marinaden med din majsstivelseblanding og tilføj til panden. Rør godt rundt og lad det fordele sig om tofuen. Skru ned til lav varme og rør rundt indtil marinaden er karamelliseret og din tofu har en skøn sprød overflade. Tag af varmen før det begynder at blive mørkt.
  • Samling af bowl: Server marineret tofu i bowls, wraps, til salater eller thairetter. Jeg har serveret i bowl med kogte jasminris, agurk, avocado, syltede rødløg, ingefær og toppet med peanuts samt forårsløg. Server med peanutbutterdressing for fuld luksus!

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Tofu opskrift med perfekt bid og smag

Dagens tofu opskrift er simpel og kræver få steps, når først du har presset tofu og klargjort din marinade. Dette betyder også, at de råvarer vi bruger har betydning, deres kvalitet og anvendelse. Jeg vil gennemgå marinades ingredienser + opbygning af dagens bowl så i kan få den bedste oplevelse med karamelliseret tofu.

Men vigtigst vil jeg længere nede gennemgå alt hvad jeg ved om tofu og de oftest stillede spørgsmål. Brug tofu guiden til at finde vej i tofu-junglen og få en større forståelse af hvilke typer der findes samt hvordan de bedst tilberedes.

Jeg håber det kan blive en start på et spændende eventyr og en tofu opskrift i vil vende tilbage til. Karamelliseret tofu er god, smagfuld og nem at lave.

Sådan laver du karamelliseret tofu

Marineret tofu opskrift + opbygning af bowl

Marinaden til karamelliseret tofu er simpel og kræver ingredienser vi ofte har i vores basislager:

  • RISTET SESAMOLIE
    • MAGI.. Ristet sesamolie kan ikke beskrives eller erstattes, det skal opleves. Dybden og intensiteten det kan give til en ret/marinade/dressing er guld værd. Du kan købe ristet sesamolie i større supermarkeder eller være heldig på spot i Netto. HUSK det ikke er “sesamolie” men den skal være “ristet sesamolie”. Deri ligger magien.
    • Og bare rolig, du skal nok få den brugt.
    • Prøv fx. asiatisk salat eller aubergine bagt i ovn, se video HER for lækkerhed.
  • SOJASAUCE
    • Umami og salt. Kan erstattes med tamari hvis du ønsker glutenfri.
  • AGAVESIRUP
    • Sødme til marinaden. Kan erstattes med anden sirup eller en neutral honning.
  • SRIRACHA
    • Styrke. Varier evt. mængden hvis du ønsker en marinade som er mindre stærk.
  • SØD CHILI SAUCE
    • Sødme og små toner af chili. Hjælper vores marinade med at karamellisere på panden.
  • LIMESKAL OG SAFT
    • Syre og skønne eksotiske noter.
  • HVIDLØG
    • Stærk løgsmag som bliver sødere ved opvarmning. HUSK ikke at tilsætte marinaden under høj varme da det vil resultere i dit hvidløg bliver bitter.
  • INGEFÆR
    • Jeg elsker ingefær, dens intense smag og duft som er krydret og let citrusagtig.
  • MAJSSTIVELSE
    • Hjælper vores marinade med at tykne ved opvarmning.

Vores smagfulde bowl med karamelliseret tofu er opbygget med simple gode råvarer som giver mæthed, friske grøntsager, syrlighed og gode fedtstoffer. Du kan variere i grøntsager, tilføje og ændre. Brug bowlen som inspiration og husk:
Mad skal være sjovt, spændende og der er ingen regler.

Video: Sådan tilbereder du karamelliseret tofu

Er du visuel og vil gerne have billede på processen af tilberedning af tofu kan du se hvordan du opbygger bowl + få mine bedste tips og tricks HER.

Hvad er tofu?

Tofu er af kinesisk oprindelse og kaldes ligeledes sojabønneost da den er baseret på sojabønner og fremstillingen minder meget om den vi ser ved ost. Sojabønner koaguleres og presses herefter til blokke. Afhængig af hvor meget vi presser sojabønnerne = det endelig vandindhold, opnåes der forskellige typer tofu.

Vælg din tofu – Konsistens og kvalitet:

Tofu findes i flere forskellige varianter som fortæller noget om deres fasthed og konsistens. Dette afhænger af hvor meget vand de indeholder i det færdige produkt.
Valg af tofu variant afhænger af formål og ønsket tilberedning.

Tofu varianter:

  • Silken tofu
    Blød tufu der IKKE skal presses men bruges direkte. Fx. i dressing, tærtefyld, smoothies, desserter mm.
    Kan være et alternativ til æg i bagning af kager.
    Prøv fx. vegansk omelet på silken tofu eller cremet blomkålssauce.

    – Købes i helsekost, større supermarkeder samt over nettet.
    – Jeg anbefaler silken tofu fra clear spring.

  • Soft tofu
    Blød men mere struktur end silken tofu. Kan anvendes som silken tofu + i supper skåret i firkanter. Fx. ramen suppe.

    – Købes hos asiatiske købmænd, større supermarkeder samt over nettet.

  • Firm tofu + Eksta firm tofu
    Minder om hinanden med fast struktur samt lavt vandindhold. Det lave vandindhold betyder et højt proteinindhold på ca. 12-15g pr. 100g.
    Firm tofu er den mest anvendte da den er mest anvendelig og kan marineres. Fast tofu kan tilberedes i alt fra curryretter, stegning, bagning, stir-fry eller smulret til vegansk scrambled tofu.
    Afhængig af mærke kan det være en ide at presse tofuen fri for væde inden brug, da den herefter kan optage mere smag.
    Fast tofu er en videnskab i sig selv og der er STOR forskel på kvalitet, konsistens og smag. Jeg kan på det stærkeste opfordre til at købe en god variant da det vil være afgørende for din oplevelse og glæde ved tofu.

    Mine anbefalinger til fast tofu:

    *Asiatisk købmand – De har flere forskellige mærker.
    *Urtekram – Fast tofu i blød pakke på køl. Det er denne jeg har anvendt til dagens opskrift.
    Jeg anbefaler ikke den Urtekram sælger på glas.
    *Le’trang – Fåes i Irma eller hos årstiderne, her for du en neutral tofu som er perfekt fast-blød og kan marineres.
    *KoRo – Onlineshop for fødevarer. God tofu med neutral smag.

    – Du kan også købe fast tofu i de fleste supermarkeder. Netto og rema1000 har en, men må ærligt indrømme at de slet ikke kan måle sig med varianterne fra ovenstående.

Sådan tilbereder du tofu:

Efter vi har fundet den gode tofu er tilberedning ALTAFGØRENDE. Her har vi muligheden for at lege med smag, tekstur og dermed opnå en tofu der er alt andet end smagsløs og gummiagtig.

  • MARINADE:
    Efter din tofu er presset fri for væde, kan du vælge at marinere den eller gå direkte til tilberedning og først marinere under tilberedning, som vi gør i dagens opskrift.
    Hvis du ønsker at marinere din tofu i længere tid, skærer eller brækker du tofuen i ønsket størrelse, vender med marinade og lader den marinere 1 time og op til et døgn på køl.
    Marineret tofu er særlig lækkert at bruge i bowls, salater, wraps eller sandwich.

    Hav gerne fokus på de 5 grundsmage når du laver din marinade.
    Læs mere om de 5 grundsmage HER.
  • TILBEREDNING:
    Afhængig af opskrift er der flere tilberedningsmetoder af tofu. Ved brug af marinade tilberedes tofu enten på panden, i ovnen eller en kombination.

    Skal du derimod lave suppe eller curry hvor tofuen ikke marineres kan du bruge den direkte i retten eller riste den kort af på panden inden den tilsættes retten.

Skal jeg presse min tofu?

Når vi presser vand ud af tofu har den mulighed for at optage mere smag fra marinade inden eller under tilberedning. Dette er kun en mulighed ved fast tofu.
Læg tofuen mellem viskestykker og placer et tungt objekt ovenpå, fx. en tung pande eller en stak bøger. Lad tofuen presse i ca. 10-15 min. før du fjerner viskestykke og herefter skærer eller brækker tofu i ønsket størrelse.

Skal jeg brække eller skære min tofu i stykker?

Dette step ændrede meget min oplevelse af tofu!
Når vi arbejder med tofu ønsker vi ofte at skabe struktur, sprødhed og smag. Da jeg startede min tofurejse gjorde jeg som “alle andre” og skar min tofu i tern. MEN med tiden har jeg opdaget og prøvet nye metoder som giver en virkelig god struktur og ekstra meget smag og sprøhed. Hemmeligheden er at brække sin tofu i stykker (du kan også rive den, men det gør vi ikke i dag).

Når vi brækker tofu i stykker skaber vi mere overflade = mulighed for mere smag og mere struktur. I dagens tofu opskrift på karamelliseret tofu betyder det at vores marinade for lov at samle sig om mere overflade og øge smagsoplevelsen når vi spiser + mere sprødhed når vi steger den af inden marinaden!
PRØV det – du vil blive overrasket over HVOR lækkert det er!

karamelliseret tofu bowl

4 tofu opskrifter alle vil være med på:

Tofu har en bred vifte af anvendelses muligheder og karamelliseret tofu er blot en af dem. Herunder for i 4 favoritter med tofu hele familien kan spise dem til.

  • RISTAFFEL MED STEGT TOFU OG GRØNTSAGSSAUCE – FOR HELE FAMILIEN
    • Lækker sauce lavet på gulerødder og sød kartoffel, sprødstegt tofu og toppings.
  • SPRØDE FRIKADELLER MED TOFU – SOM KLASSIKEREN
    • Savner du gode veganske frikadeller, så er dette opskriften du må prøve!
  • POKE BOWL MED SRIRACHA TOFU – HIMMELSK BOWL
    • Smagfuld og grøntsagsfyldt bowl med stegt marineret tofu.
  • FARSBRØD MED TOFU – SMAGFULDT OG RIG PÅ GRØNTSAGER
    • Klassikeren men uden kød! Farsbrødet har været nydt af mange over julen men kan snildt spises året igennem. Evt. med få justeringer i krydderiblandingen.
Del indlægget med nogen du holder af
4,84 from 6 votes (4 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments