Hjemmelavede veganske frikadeller med sprød skorpe og krydret saftig midte. Opskriften på kødfri frikadeller lavet på tofu og champignon er de lækreste veganske frikadeller. Nyd dem som du ville med de klassiske, serveret til sauce og kartofler, ovenpå rugbrødmaden eller til sommerens kolde kartoffelsalat. Frikadeller uden kød og æg men med masser smag, tekstur og mæthed.
Veganske frikadeller med champignon og tofu
Dagens opskrift har været LÆNGE undervejs. Veganske frikadeller var en af de opskrifter der stod øverst på min liste da jeg startede bloggen. Jeg har spist et utal af mors frikadeller som barn, og de har en HELT særlig plads.
Jeg ved nøjagtig hvordan jeg ønsker smag og konsistens skal være!
Krydret, fast, sprød stegeskorpe og med god løgsmag.
En HELT klassisk frikadelle men uden kød og æg.
I dag lidt over 2 år senere – HURRAAA veganske frikadeller har ramt bloggen!
Flere råvarer skal udskiftes når vi arbejder med veganske frikadeller. Kød og æg.
Hvilket er både vores base og bindemiddel som gør processen mere kompleks end vegetariske frikadeller hvor æg indgår. Du kan lave veganske frikadeller med bønner, linser og grøntsager, men for mig er det ikke den klassiske frikadelle jeg søgte.
Så jeg prøvede igen…
Med tofu. Med svampe. Med hørfrøæg og uden…
Til sidst prøvede jeg kombinationen af tofu, hårdtstegte champignon og loppefrøskaller som bindemiddel. HOLY MOLY!
Jeg græd måske lidt af lykke da jeg tog første bid. (Ps. min mormor og morfar kom på besøg og de var ligeledes vildt imponeret over smagen – vi snakker mennesker på 85 og 87 år)
VEGANSKE FRIKADELLER ER:
- Sprød skorpe – saftig midte
- Smagfulde
- Vegansk og glutenfri
- Lækker både varm og kold
- Nemme at lave
- Klassisk frikadelle uden kød og æg
- Proteinrige
- Min bedste veganske frikadelle!!…
Opskrift på veganske frikadeller
Veganske frikadeller
Ingredienser
- 200 g tofu, fast
- 7 g loppefrøskaller
- 50 ml vand
- 1 stk løg
- 1-2 fed hvidløg
- 1 spsk olie
- 200 g champignon
- 2 spsk gærflager
- 1 tsk salt
- Friskkværnet peber
- 2 tsk dijonsennep
- 1 tsk timian
- 30 g havregryn
Tilberedelse
- Forbered: Start med at presse tofu. Pak tofu ind i rent viskestykke, placer et par tunge bøger (eller ligende) ovenpå. Lad ligge i 10-15 min så vandet presses ud.Bland loppefrøskaller og vand og sæt til side, det vil danne en meget tyk gele. Snit løg og hvidløg samt rens svampe og skær i skiver.
- Steg: Varm en god pande op til høj varme og tilføj dine svampe. Lad dem stege helt tørre. Dvs. indtil der ikke kommer mere vand ud og du kan høre de knitre. Skru panden ned til middelvarme.Kom svampene i skål og sæt til side. Tilføj olie til din pande og steg løg og hvidløg indtil de er blanke og dufter, sæt til side.
- Blend: I foodprocesser tilsæt stegte løg, hvidløg og svampe samt gærflager, salt, peber, sennep, timian, havregryn samt din loppefrøblanding. Blend kort sammen. Blandingen må IKKE bliver cremet, men skal stadig have bid.
- Smuldre tofu og tilsæt til foodprocesser. Blend/puls kort blot indtil farsen har samlet sig. Kør hellere lidt kort og gør resten med hænderne. Vi ønsker en fars med bid for at få en god struktur i vores frikadelle. Smag til og krydre evt. med mere salt og peber, men husk farsen samler smag på køl. Kom i skål og sæt på køl min. 20 min. så farsen samler sig.
- Efter farsen har samlet sig varmer du en pande op til middel varme. Form 10 frikadeller ved at presse farsen godt sammen og herefter forme til frikadeller. Tilsæt olie til panden og steg dine frikadeller 5-7 min. på hver side. Skub/vend dem ikke før 5 min. er gået. Lad dem ligge stille og få stegeskorpe. Vend frikadellerne med paletkniv og steg dem yderligere 5-7 min. tilføj evt. lidt ekstra olie til panden.
- Lad frikadellerne samle sig 3-5 minutter før servering. Kan gemmes på køl 5-7 dage og er skønne kolde på madpakke eller frokostbordet.
Egne noter
FAQ + Tips og tricks veganske frikadeller:
- Brug en god tofu:
- Jeg køber fast tofu i Aldi eller ved asiatisk købmand. Jeg kan ikke understrege HVOR stor betydning en god tofu har for smag og konsistens.
- Steg svampene HELT fri for væde:
- Vigtigt for at opnår mest mulig smag, samt blive fri for våde deller.
- Smag til:
- Smag din fars til med salt og peber inden du sætter den på køl. Den må gerne være godt krydret da tofu i sig selv er meget smagsløst.
- Pres og form frikadellerne godt sammen:
- Pres farsen godt sammen når du former dine frikadeller, hermed opnår du faste frikadeller der ikke smuldrer på panden.
- Kan jeg bruge andet end loppefrøskaller?
- Jeg har ikke testet andre muligheder med samme bindeevne. Men du kan evt. erstatte med et hørfrø-æg samt lidt mel til at binde farsen sammen.
- Hvor køber jeg gærflager?
- Gærflager købes i større assorteret supermarket, helsekost samt over nettet.
- Jeg køber denne variant som også kan købes i bl.a. Føtex og Superbrugsen.
- Mine frikadeller vil ikke holde sammen – hvad gør jeg?
- Tilsæt evt. 1-2 spsk kikærte/hvedelmel til farsen hvis den har svært ved at hænge sammen. Husk at pres dem godt sammen når du former frikadellerne.
- Kan jeg lave veganske frikadeller i ovn?
- Jeg har ikke testet dette. Men prøv ved 200 grader varm ovn i 20-30 min. vend dem halvvejs og pensl med lidt olie på begge sider.
- Holdbarhed veganske frikadeller:
- Opbevar frikadellerne på køl i 3-5 dage. Du kan fryse dine frikadeller, dog vil strukturen ændre sig og falde lidt fra hinanden pga. vandindholdet i tofu.
Saftige, lækre frikadeller uden kød og æg
Jagten efter den helt perfekte veganske frikadelle har været intens, sjov og spændende. Vores grundbase “kød” skulle skiftes ud, samt vores bindemiddel “æg”. Begge essentielle i en klassisk frikadelle.
Basen kan erstattes med bønner, linser, grøntsager, kornprodukter og tofu.
Bindemiddel kan bl.a. være hørfrø-æg, loppefrøskaller eller stivelse.
Spørgsmålet var i hvilken kombination?
Vegetariske frikadeller er nemmere at lave da du anvender æg og får basen til at hænge sammen, ofte i samspil med mel. Men veganske frikadeller er mere tricky og her må vi tænke ud af boksen. Jeg har lavet mine veganske frikadeller på tofu da det giver en struktur og mundfølelse der minder mest om kød og så ja er farven grå – haha..
Bindemidlet var sværere. Jeg prøvede med hørfrø-æg og det gik okay, men jeg savnede en mere luftig midte.
Loppefrøskaller blev blandet med vand = loppefrøæg og blandet med i farssen. Det særlige ved loppefrøskaller er deres evne til at binde råvarer sammen (bl.a. i glutenfri bagning) samt den luftighed de giver. Netop dette endte med at skabe præcis den klassiske frikadelle uden kød og æg jeg søgte.
Svampefrikadeller med tofu
3. essentielle komponent i vores veganske frikadeller er champignon som naturligt er rig på umami. Umami er vores 5. grundsmag, betyder velsmag og findes netop i kød.
I opskriften tørsteges svampene indtil AL væden er fordampet og de begynder at knitre. Dette step er yderst vigtigt da vi ved fordampningen intensiverer svampenes umami og hermed opnår mere smag til vores frikadeller.
Champignon kombineres med løg, hvidløg, gærflager, dijonsennep samt timian for at give endnu mere smag og dybde.
Smaggivere er vigtige da tofu i sig selv er meget smagsløst. Så krydre godt og smag til med salt og peber til sidst.
Hvad spiser jeg til veganske frikadeller?
Hvad skal vi serverer til vores hjemmelavede veganske frikadeller? Jeg ville sige: Alt det du ville servere til klassiske frikadeller. Det er PRÆCIS glæden vd dagens opskrift, den er fuld af muligheder og bringer minder frem.
Men her får du nogle bud til servering af veganske frikadeller:
- Server med kartofler, sauce og en frisk grøn salat. Husk de syltede agurker 😉
- Server med hjemmelavet kartoffelsalat.
- Perfekt kolde eller lune til frokostbordet som kødfri pålæg. Server med syltede rødløg, agurk og for ekstra mums hjemmelavet svampemayonnaise.