Annonce

Vegansk farsbrød

Vegansk farsbrød med grøntsager, tofu og bønner er det lækreste kødfri farsbrød. Smagfuld, mættende og perfekt tekstur med bid fra grøntsager, valnødder og bønner. Vegansk farsbrød er fuld af protein, fyldig og det perfekte alternativ som vegansk julesteg eller som del af gæstemiddag.

vegansk farsbrød

Vegansk farsbrød med glaze

Hvordan skal jeg starte indledningen til en opskrift som har været på to-do-ide-listen siden bloggen startede og endelig blev en realitet?

For det første har jeg LÆNGE ville kreere et farsbrød uden kød med knald på smagen, god tekstur, fyldigt og et lækkert alternativ til det traditionelle farsbrød.

For det andet var det en vigtig mission at skabe et farsbrød med grøntsager som IKKE føltes som et kompromis, men derimod en smagfuld oplevelse hvorvidt du er vegansk, vegetar eller blot ønsker flere kødfrie dage.

Hvor endte jeg så (efter jeg ved ikke hvor mange forsøg)?…
Lige præcis der jeg håbede;
Vegansk farsbrød men en let sprød knasende skorpe, blød men stadig fast midte, struktur fra bl.a. grøntsager, kidneybønner og tofu, som ligeledes gør det proteinrigt.
OG vigtigst en rig og fyldig smag hvor alle 5 grundsmage er repræsenteret og tilfredsstiller.

Opskrift på lækkert vegansk farbrød

Jeg GLÆDER mig til at dele opskriften på farsbrødet som er det oplagte valg til vegansk julemiddag, når gæsterne melder deres ankomst eller når i ønsker en hverdagsmiddag lidt over det sædvanlige.

Reklamelinks er markeret med*
vegansk farsbrød opskrift
Gem til madplan

Vegansk farsbrød

Vegansk farsbrød med grøntsager, tofu og bønner er smagfuld og mættende. Server som vegansk julesteg eller lækker kødfri aftensmad.
5 fra 3 bedømmelser
Klik på stjernene for at bedømme opskriften 🚀
Antal: 5 personer
Forberedelse30 minutter
Tilberedelse50 minutter
I alt1 time 20 minutter

Ingredienser

Farsbrød

  • 200 g fast tofu
  • 1 dåse kidneybønner
  • 8 g loppefrøskaller
  • 75 g vand
  • 2 stk løg
  • 3 fed hvidløg
  • 200 g champignon
  • 2 stængler bladselleri
  • 1 spsk dijonsennep
  • 1 spsk tamari
  • 50 g valnødder
  • 95 g havregryn
  • 25 g panko rasp
  • 2 tsk timian
  • 1 tsk rosmarin
  • 1,5 tsk røget paprika
  • ¾ tsk allehånde
  • ¾ tsk muskatnød
  • 1,5 tsk salt
  • Friskkværnet peber

Glaze

  • 50 g ketchup
  • 1 spsk balsamico
  • 2 tsk brun farin
  • 1 tsk sriracha

Tilberedelse

  • Før du starter: Jeg anbefaler at læse opskriften godt igennem + tips og tricks længere nede i indlægget. Her kommer med mine tips til hvordan du opnår succes første gang, samt kan justere farsbrødet efter din personlige præference. God fornøjelse!

Farsbrød

  • Forbered råvarer: Start med at ligge din tofu i pres så overskydende væde kommer ud. Jeg pakker tofublokken ind i et rent viskestykke og placerer en tung genstand ovenpå, fx. en gryde eller pande. Lad din tofu presse ca. 10 min. Dræn kidneybønner og skyl dem i sigte.
    Smuldre herefter tofuen ned i en stor skål. Tilsæt havregryn, timian, rosmarin, røget paprika, allehånde, muskatnød, salt og rigelig friskkværnet peber. Vend godt rundt og sæt til side. Hak valnødder groft, vej panko rasp af og sæt begge til side.
  • Lav dit loppefrøæg: I skål bland vand og loppefrøskaller og pisk godt med en gaffel. Sæt til side i ca. 10 min. Massen vil blive meget fast.
  • Klargør grøntager: Rens champignon og skær dem i tern, snit bladselleri i små tern. Hak løg og hvidløg. Varm en stor pande eller gryde op til høj varme og steg dine champignon HEL fri for væde, dette tager 5-10 min. Skru ned til middel-høj varme og tilsæt 1 spsk olie, løg, hvidløg og bladselleri og lad stege indtil det ikke frigiver mere væske, yderligere 5-10 min. Krydre med peber og tilsæt kidneybønner og lad dem stege med 3-5 min. Tag af varmen.
    TIP: Dette step er super vigtigt for det færdige resultet da vi ønsker så lidt væde som muligt og mest mulig smag. Stop ikke før al væde er fordampet.
  • Saml farsbrød: I foodprocessor kom loppefrøæg, dijonsennep, tamari og ½ delen af grøntsags/bønne blandingen. Puls/blend af korte omgange til massen samler sig og loppefrøægget bliver fordelt. Men pas på ikke at overblende så massen bliver som pure. Vi ønsker stadig struktur.
  • I skålen med tofu tilsætter du din blendede grøntsagsblanding samt resterende fra gryden. Tilsæt panko rasp og valnødder og bland farsen grundigt, evt. med dine hænder og pres den godt sammen. Farsen skal være fast og ikke våd. Føles den stadig meget fugtig kan du tilsætte lidt ekstra rasp. Smag farsen til; Mangler den salt, peber, krydderier?
  • Form farsen: Kom farsen ud på bagepapir og form til aflangt brød. Lav den ikke for tyk da den ellers vil blive underbagt i midten. Stil på køl 15-20 min. og forvarm imens ovnen til 175° varmluft.
  • Bag farsbrødet: Kom farsbrødet på bageplade og bag det ca. 35-40 min. indtil det har fået en god skorpe og en lille kniv mærkes fast i farsen når du stikker den igennem. Imens farsbrødet bager forbereder du glaze ved at blande alle ingredienser.
    Efter de 40 min. tændes for lille grillfunktion i ovnen (Gerne med samtidig varmluft hvis din ovn har dette). Tag farsbrødet ud og pensel det med glaze. Kom tilbage i ovnen og giv det ca. 10 min. indtil flot gyldent og boblende glaze.
    Lad farsbrødet afkøle minimum 30 min. inden servering så det for lov at samle sig. Server som del af julemiddag eller som hverdagsret med kartofler/kartoffelmos, syltede rødløg og god sauce/dressing samt grøn salat. Se flere serveringsmuligheder i indlæg.

Egne noter

Fik du lavet opskriften?Jeg ville ELSKE at se dine kreationer! Tag mig endelig med @albertestengaard og brug evt. #albertestengaard så jeg kan følge dit madeventyr

Vegetar steg – Farsbrød – Svampesteg

Kært barn har mange navne..
Dagens vegansk farsbrød er ingen undtagelse. Hvorvidt du spiser vegetarisk, vegansk eller ønsker flere kødfri middage er denne lækre vegetar steg noget for dig.
JA den er vegansk, uden æg og kødfri.
JA den er også vegetarisk, smagfuld og fuld af protein.
JA den er rig på grøntsager og kostfibre.
NEJ den er IKKE kedelig, smagsløs eller tør.
Tværtimod.. Og jeg glæder mig til at dele den med jer!!

Farsbrød med grøntsager og tofu

Jeg brænder helt ind i sjælen for at vise og kommunikere at “mad er bare mad” og når vi fjerner labels, navne og bogstaver står vi med den rene “råvarer”.
Så tænker du “det lyder helse Else” er denne ret lige netop for dig. Du vil blive overrasket over hvor meget smag og dybde du vil opleve. Hvor intens umami svag vi får fra svampe, bid fra valnødder og mæthed fra tofu og bønner.
Dette oplever vi både i veganske kødboller med bønner og veganske frikadeller med tofu.

Dagens farsbrød har et label som vegansk for at gøre det nemmere at finde i den store google verden. Men for mig er det “bare” et farsbrød fuld af næring, smag og lækkerhed!
OOOOG så skal jeg lige nå at nævne toppen: Glazen!!
For den sætter prikket over i’et, tilføjer sprødhed, umami og dybde til vores vegansk farsbrød så endelig ikke udelad denne!
Velbekomme..

Læs med i de næste afsnit hvor jeg gennemgår de mest stillede spørgsmål, dykker ned i tilberedning samt tilbehør til vegansk farsbrød.

Tips og tricks til det bedste veganske farsbrød:

  1. Læs opskriften nøje igennem og følg de angivne mål:
    • Jeg anbefaler altid at være forberedt, læse opskriften igennem og klargøre dine ingredienser før du starter. Nu er du klar på hvilken rækkefælge samt konsistens vi gerne vil opnå for at få det lækreste veganske farsbrød.
  2. Smag farsen til og juster konsistensen:
    • Juster efter dine smagsløg og smag til med salt og peber for at balancere smagene. Du kan snildt smage på “farsen” da det jo blot er planter.
  3. HUSK at steg grøntsager helt fri fra væde:
    • Tricket til både et fast og smagfuldt vegansk farsbrød er at stege dine grøntsager HELT fri for væde. Når væden fordamper fra svampe = intensiveres deres naturlige umamismag hvilket vi meget gerne vil opnå.
    • For meget væde fra grøntsagerne vil ligeledes resultere i et meget fugtigt farsbrød.
  4. Bag farsbrødet længe og lad det afkøle inden servering:
    • Alle ovne er forskellige og afhængig af hvilken tofu, grøntsager mm. skal dit farsbrød evt. bage lidt længere.
    • Stik en tynd kniv eller strikkepind ned i farsen efter 40 min. og tjek om den føles fast. Hvis stadig farsen er blød giv det 5-10 min. ekstra inden du topper med glaze og grillfunktion.
  5. Hvilken tofu anbefaler jeg?
    • Jeg anbefaler tofu fra: Asiatisk købmand eller Nagel. Jeg har sat link på så du kan se pakningen og tage den rigtige med hjem fra indkøbsturen.
    • HUSK at presse overskydende væde ud inden du fortsætter.
  6. Udskift bønner:
    • Du kan udskifte til sorte bønner, kikærter eller butterbeans. Resultatet kan dog variere i konsistens.

FAQ vegansk farsbrød – Tilberedning

  1. Mit farsbrød er meget blødt indeni – Hvad gør jeg?
    • ÅRSAG TIL FUGTIGT FARSBRØD:
      • Først og fremmest VIL vegansk farsbrød være mere fugtigt/blødt end det traditionelle, men for at opnå rette konsistens kan du bruge følgende:
      • Har du fået AL væden ud af grøntsagerne og presset din tofu fri for væde?
      • Været præcis med mål og særligt angivne mål på væske og loppefrøskaller?
    • DET GØR DU:
      • Tjek ovenstående.
      • Tilsæt lidt ekstra rasp eller havregryn næste gang og søg efter en konsistens som er fast, lidt blød men ikke fugtig.
      • Bag 5-10 min. ekstra inden du topper med glaze.
      • Lad farsbrødet afkøle godt inden du skærer i det.
  2. Mit farsbrød smuldrer – Hvad gør jeg?
    • Tilbered dine grøntsager i lidt mindre tern og vær sikker på at samle farsen godt med dine hænder inden du former det.
    • Skyldes det et for tørt farsbrød kan du give det 5 min. mindre i ovnen.
  3. Jeg kan ikke tåle nødder, kan jeg erstatte valnødder?
    • Valnødderne er med til at give struktur og fylde. Du kan prøve at bruge iblødsatte solsikkekerner hakket let.
    • Justere med grovvalsede havregryn eller ekstra rasp. Konsistensen vil ændre sig men blot søg en fast og let blød konsistens inden det bages.
  4. Kan jeg udskifte loppefrøæg med et alternativ?
    • Loppefrøskaller er med til at give en hel særlig struktur i vegansk farsbrød jeg ikke har kunnet få andre steder men du kan prøve:
    • Brug 2 stk. hørfrøæg eller 2 stk. almindelig æg for vegetar farsbrød.
  5. Kan jeg udelade glaze?
    • Glaze tilføjer en ekstra dybde, umami og sprødhed så jeg ville ikke udelade. Men selve konsistensen vil ikke ændre sig med eller uden.
  6. Kan jeg fryse farsbrødet?
    • Jeg anbefaler ikke at fryse farsbrødet da konsistensen vil ændre sig.
  7. Kan jeg lave farsbrødet i god tid og varme op?
    • Jeg anbefaler at bage farsbrødet samme dag, dog gerne i lidt god tid da det skal hvile inden servering. Farsen kan forberedes i forvejen, se tip længere nede.
    • Ønsker du at bage det dagen før og varme op gøres dette ved 150 grader varmluft i ca. 30-40 min.

Glutenfri vegansk farbrød – How to?

Ønsker du vegansk farsbrød som ligeledes er glutenfrit er der 2 ingredienser du skal være opmærksom på, ellers er resten som foreskrevet og lige til at gå til.

  • Glutenfri havregryn: Kan købes i diverse supermakeder.
  • Glutenfri rasp: Hvis du kan finde en grov variant er dette at foretrække.

Forberedelse og holdbarhed?

Ønsker du at forberede vegansk farsbrød i god tid fx. til juleaften er dette mine anbefalinger:

  1. Forberedelse:
    • Farsen til brødet kan forberedes 1 dag i forvejen, stå på køl og bages på selve dagen.
  2. Bag farsbrødet på dagen:
    • Jeg anbefaler du bager vegansk farsbrød på selve dagen for optimal konsistens og struktur.
    • Ønsker du at bage det dagen før, kan farsbrødet genopvarmes ved brug af én af nedenstående metoder:
  3. Genopvarmning af farsbrødet:
    • Har du rester af farsbrødet kan du lune det i ovnen på 2 måder:
      • Varm en rest af stegen HEL: Tænd ovnen på 150 grader varmluft, læg farsbrødet på bageplade med bagepapir og varm det 30-40 min.
      • Varm separate skiver: Skær vegansk farsbrød i skiver og læg på bageplade med bagepapir: Tænd ovnen på 150 grader varmluft og varm skiverne 20-30 min.
  4. Frysning:
    • Jeg anbefaler IKKE frysning da farsen ændre struktur og konsistens.
vegetar farsbrød

Servering af vegansk farsbrød

Hvad smager allerbedst til vegansk farsbrød og hvordan kan vi servere det?
Det er HELT op til dig og vegetar stegen er meget anvendelig både til jul, gæstemiddag eller til hverdage hvor det skal være lidt ekstra lækkert 😉
Hvis du ønsker en mildere smag til hverdag kan du udelade lidt af krydderierne og ønsker du derimod at gøre den endnu mere julet kan du skrue op og tilsætte bl.a. appelsinskal, lidt stødt nellike eller tørrede svesker i tern.

Lige meget hvad smager vegansk farsbrød HERLIGT med alt fra kartofler og sauce, grønne fyldige salater eller til julemiddagen!

Vegansk julesteg med tilbehør:

  1. GRØNT:
  2. STIVELSE:
    • Kogte kartofler, brunede kartofler eller kartoffelmos.
  3. SYLTE RÅVARER:
  4. SAUCE:
    • Brun sauce lavet på grøntsager og fløde.
Del indlægget med nogen du holder af
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

6 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments